Nie ma co się oszukiwać ekran w Air jest tragiczny.
Ten Macbook Pro z 4GB RAM to stara konstrukcja, nawet się za nim nie rozglądaj. Nowy to Macbook Pro z wyświetlaczem Retina.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 06 stycznia 2016 - 16:25
Ten Macbook Pro z 4GB RAM to stara konstrukcja, nawet się za nim nie rozglądaj. Nowy to Macbook Pro z wyświetlaczem Retina.
Napisano 06 stycznia 2016 - 16:36
Napisano 06 stycznia 2016 - 17:09
Użytkownik dawid595 edytował ten post 06 stycznia 2016 - 17:11
Napisano 06 stycznia 2016 - 19:27
Napisano 06 stycznia 2016 - 23:23
Miałem Aira 2013, miałem nowego Pro 2015 z boską retina i mam ponownie Aira 2015
Ekran tragiczny? Tak, jak masz nos w ekranie. 30cm i lepiej nie widać już tak tej zajebistości i nie dzieli te dwa ekrany 10 lat różnicy.
Air wygrywa mobilnością, lekkością, lepszą bateria.
Retina nie nadaje się do głębszej obróbki foto. Zdjęcie wygląda trochę inaczej na monitorze Iiyami. Jak ktoś się zajmuje dogłębniej fotografią omija Retina.
Ikonki wyglądają ładniej, fakt. Ale jak pisałem- gdy masz nos w ekranie.
Jaromir z myapple o tym wspomina dlaczego wybrał Aira, a nie Pro.
W skrócie- skończmy się spuszczać nad ta retiną, bo i tak są lepsze ekrany. (w telefonach też, dobre w czasach ajfona 4)
EDIT
Nie odradzam koledze wyżej zakupu pro. Spoko sprzęt. Problemu z ekranem już chyba nie będzie. Zwróć uwagę czy świecące jabłko na obudowie nie ma luzów- słychać przy poruszaniu maciem na lewo i prawo. Taki odgłos jakby coś w środku latało. Najbardziej z nowym pro podobał mi się gładzik. Dotyk był wszędzie. Tego mi brakuje w airze i to bardziej niż osławionej retiny.
Użytkownik luck1985 edytował ten post 06 stycznia 2016 - 23:26
Napisano 07 stycznia 2016 - 00:31
Oki, podjąłem decyzje. Kupuje rMBP.
Ostatnie już pytanie
rMBP z:
Dysk 128 GB 5599
Dysk 256 GB 6499
Karta SD 128 GB około 300 zł która kupie jak zapcham dysk.
Która opcje polecacie. Na wstępie wydać klocka więcej za dodatkowe 128 GB i mieć odrazu 256 GB czy kupić za 5599 128 GB i pózniej dokupić SD na której i tak będę trzymał tylko muzykę i zdjęcia bieżące bo wszystkie dane i tak mam na NAS'ie hm...??
Na to już chyba sam musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli karta będzie non stop w slocie to spoko. Jeśli będzie wyjmowana jest szansa że gdzieś kiedyś jej zapomnisz a akurat wtedy będziesz chciał posłuchać muzyki. To jednak tylko moja opinia bo ja mam sporo tej muzyki
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 07 stycznia 2016 - 00:42
Aha nie zapominaj że karta SD z macbooków w połowie wystaje. Nie da się jej "nosić" bo ją szybko złamiesz. Są dedykowane adaptery na mikroSD takie co nie wystają.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Napisano 07 stycznia 2016 - 01:32
Pewnie koledze @kejol chodziło o kartę Transcend To jest bardzo dobre rozwiązanie, wystaje dosłownie tyci, tyci. Dobrze działa, polecam
NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.
Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4
Napisano 09 stycznia 2016 - 10:42
Czołem ludzie!
Potrzebuje pomocy. Waham się nad przesiadką z windowsa na OS. Wybrałem Aira 13 w podstawowej wersji. Napiszę do czego potrzebuje a Wy proszę ewentualnie mi doradźcie.
Macbook Air 13 podstawowa wersja, nowy wersja 2015 kupiona w autoryzowanym sklepie
- jedyna moja obawa, czy błyszcząca matryca daje radę, przy słońcu, tzn czy praca na kompie w takich warunkach nie jest problemem?
- edycja dokumentów (80% korzystania z kompa)
- przeglądanie netu 20% korzystania z kompa
- dodatkowo email
- mam już iphone 5S
Zasadniczo głównie pracuję w domu, więc ekran 13.3 może okazać się mało wygodny do pracy z tekstem, aczkolwiek mam plan, żeby podpiąć Maca pod monitor zewnętrzny w pracy w domu, do tego klawiatura i mysz. Nie chcę stacjonarnego maca z racji tego, że muszę czasem jeździć z komputerem. B\
Będę wdzięczny za rady
Napisano 13 stycznia 2016 - 00:14
Mam do wydania 2700 +/-
Chce kupić macbooka. Będe go głownie używał do przeglądania internetu i oglądania serialów. Czy Air to najlepsza opcja? Zawiedzony zaczałem patrzeć na PRO i też są również ciekawe propozycje. Poradzi ktoś co kupić?
Napisano 16 stycznia 2016 - 15:08
Podpinając się pod temat.
Obecnie posidam Macooka Pro z 2009roku z 6GB ramu.
Otwieram firmę i potrzebuję nowy komputer wybór zaczyna padać na macbooka air-a.
I tu pytanie otóż komputer który będę używał będzie komputerem i do pracy w firmie i do użytku w domu ( obrabianie gier z GOPRO amatorskich, internet,portale społecznościowe mail itd..).
Czy taki wybór jest dobry? Dodam że posiadam dysk zewnętrzny o poj. 500GB oraz napęd zewnętrzny na USB.
I czy szybkość działania będzie większa od tego mb z 2009 który teraz posiadam?
Own your way.....
Napisano 17 stycznia 2016 - 21:32
Ktoś coś czy temat jest zapomniany?
Own your way.....
Napisano 18 stycznia 2016 - 01:15
Mam AIR'a 2015 i obrabiam na nim filmy z kamerki sportowej oraz całkiem sporo zdjęć. Wydala spokojnie, chociaż przy eksporcie zmontowanego filmu potrafi się spocić. Do pozostałych prac i rozrywki wystarcza w zupełności, a nie raz wykorzystuję go zawodowo (jestem sieciowcem, sporo aplikacji webowych i terminalowych).
Napisano 18 stycznia 2016 - 09:48
Panowie pytanie mega ważne.
Otóż posiadam sprzęt DJski pioneera który jest z możliwością podpięcia pod komputer ( Pioneer pro link).
Jednakże muszę mieć podpięcie ETHERNET czyli złącze RJ 45 czy w Macbook'u Air w złączu thunderbolt kupując jakąś przejściówkę podepnę mój sprzęt przez złącze RJ45?
Użytkownik ktmracing edytował ten post 18 stycznia 2016 - 09:49
Own your way.....
Napisano 18 stycznia 2016 - 10:06
Możesz pod TB lub USB. Ja mam pod USB, bo do TB wpinam monitor
Napisano 18 stycznia 2016 - 10:29
Ok super, a jeszcze pytanie jak z grzaniem się maca aira. Bo teraz posiadam Macbooka pro i czuć pod monitorem że aluminiowa obudowa się nagrzewa.
Czy przy Airze też takie coś występuje?
Own your way.....
Napisano 18 stycznia 2016 - 14:07
Coś tam się grzeje, ale nie na tyle by to przeszkadzało. Zależy jak go obciążysz. Ja dopiero jak zabrałem się za obróbkę pierwszego wideo, to usłyszałem wentylator. Przy normalnym używaniu air jest bezgłośny.
Napisano 20 stycznia 2016 - 09:48
czy ten macbook z media ma możliwość wymiany hdd na ssd ? - ok już wiem, ma
cofam pytanie
mam macbooka air 13' (wczesny 2014) i zastanawiam się nad wymianą na coś wydajniejszego(?) i co dla mnie ważne z napędem na DVD, mam sporo płyt z muzyką, filmami. Czy ten dysk 500gb nie będzie mocno zamulał? czy może czuję się to tylko przy włączeniu? I co ważne, ekran w AIR jak dla mnie bardzo średni, szczególnie nie jestem zadowolona z odwzorowania kolorów (czerwony jest bardzo jaskrawy). Jak to jest w PRO? czy to są takie same ekrany? Z drugiej strony, może lepiej nie pchać się w stary model PRO, a dołożyć i kupić nowszy z dyskiem 256 SSD i 8 gb ramu + napęd dvd? P.s rozważam tylko nowe egzemplarze kupione np. w Media M.
Użytkownik weronix edytował ten post 20 stycznia 2016 - 10:16
Napisano 20 stycznia 2016 - 12:08
czy ten macbook z media ma możliwość wymiany hdd na ssd
? - ok już wiem, ma
cofam pytanie
mam macbooka air 13' (wczesny 2014) i zastanawiam się nad wymianą na coś wydajniejszego(?) i co dla mnie ważne z napędem na DVD, mam sporo płyt z muzyką, filmami. Czy ten dysk 500gb nie będzie mocno zamulał? czy może czuję się to tylko przy włączeniu? I co ważne, ekran w AIR jak dla mnie bardzo średni, szczególnie nie jestem zadowolona z odwzorowania kolorów (czerwony jest bardzo jaskrawy). Jak to jest w PRO? czy to są takie same ekrany? Z drugiej strony, może lepiej nie pchać się w stary model PRO, a dołożyć i kupić nowszy z dyskiem 256 SSD i 8 gb ramu + napęd dvd? P.s rozważam tylko nowe egzemplarze kupione np. w Media M.
Czemu tylko w Media markt?
Zakupione w cortland,ispot,idream to ta sama jakość z resztą jak w każdym resellerowym sklepie....
Own your way.....
Napisano 20 stycznia 2016 - 12:43
Nic nie możesz wymienić.
Napisano 20 stycznia 2016 - 13:24
Nie jest to prawdą. Dysk SSD jest na złączu PCIE i może być wymieniany. Minusem jest natomiast jego cena.
Pokaż tańsze dyski na pcie, latające blisko 1GB/s.
pozakadrem.pl
mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire
Napisano 20 stycznia 2016 - 23:15
Użytkownik l.gajewski edytował ten post 20 stycznia 2016 - 23:19
Napisano 20 stycznia 2016 - 23:53
czy ten macbook z media ma możliwość wymiany hdd na ssd
? - ok już wiem, ma
cofam pytanie
Każdy model MB (MBAir 13, MBPro 13, MBProRetina 13) ma inny ekran
Zakupione w cortland,ispot,idream to ta sama jakość z resztą jak w każdym resellerowym sklepie....
weronix napisał: "tylko nowe, np. w MM", a nie "tylko w MM".
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 21 stycznia 2016 - 09:00
Bardzo chętnie kupiłabym w Cortlandzie, bo lubię ten sklep, ale niestety ceny są wyższe niż w MM
ten sam Mac kosztuję 4799zł w Media Markcie, a w Cortlandzie 5299 zł
Napisano 21 stycznia 2016 - 09:08
A pytałeś w Cortlandzie o ofertę, czy tylko ze strony? Bo ja po 1 mailu dostałem sporo lepszą cenę. Później powiedziałem że chcę dwa takie i cena jeszcze poszła w dół
pozakadrem.pl
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych