Hejka Panowie.
Czytam Wasze posty od strony pierwszej do 55 robię to od kilku dni i ciężko dojść w szybkim tępię do ostatniej strony a czas goni więc postanowiłem, że przeskoczę kilka postów i znalazłem się na 82
Jest 1:59 wiec nie będę używał czasem polskich znaków
Od 2008 roku używam Iphone. Od 3G do 6S.
Zawsze pracowałem na Windowsie, byly tygodnie, ze nie potrzebowałem kompa aby co kolwiek zrobić.
W narastającej dobie elektroniki doszlo do tego,ze Iphone wystarczal mi do wszystkiego. Robilem nim mnóstwo zdjec, ktore zgywalem na kompa. Potem doszedl aparat z korego rowniez zgrywalem fotki. Majac 70 000 zdjec kupilem serwer synology(polecam). Teraz wszystko tam sie znajduje. Aplikacja do zarzadania nim poprzez windowsa jak i przez ios jest w porzadku. Sprawdza sie.
Mam laptopa lenovo. Mały 13 cali poreczny, kiedys mega wydajny i kąbajnowaty z windowsem 7. Tez jest ok jednak nie ciagnie mnie tak do niego aby na nim pracowac jak na telefonie. Nie wiem co chcialem tu przytoczyc jednak bedac zwolennikiem IOS'a od 7 lat windows jest dla mnie gorszym "panem" wiem, ze oprogramowanie od telefonu ma sie nijak jak do oprogramowania komputera jednak paruję zawsze windowsa z androidem oraz ios'a z OSx'em.
BDW.
Chodzi o to, ze chcę sprawić sobie Mac'a.
Nie będę pisał co mnie kręci co chcę i czy możecie pomoc w wyborze rozmiaru matrycy czy procesora czy dysku bo nie pomożecie, Musze sam wybrac, jednak chodzi mi o konkrety takie jak:
Mamy na rynku wersje laptopów które mnie interesują:
Mac book Air 13'' 128 GB SSD I5 8 GB RAM reszta nie interere
oraz
Mac book Pro 13'' 128 GB SSD I5 8 GB RAM jak wyzej
Co mam wybrać bazujac na tym, że zalezy mi na:
1) Wysylanie zdjec, filmow trzymanych na serwerze synology na TV poprzez Apple TV
Serwer nas polaczony po kablu z dekoderem UPC <=> macbook polaczony z apple TV dzieki ktoremu wyswietlam zdjeci,filmy
2)odbieranie poczty
3)Przegladanie neta
4)wrzucanie filmow na YT oraz edytowanie i skladanie ich.
5)Chec poznania i rozwiajania sie w umiejetnosciach osX
6)Szybki transfer pomiedzy urzadzeniem(MAC) a serwerem oraz telefonem IP6s
7)Zrzucanie(wyswietlanie na TV) obrazu z mac'a na TV samsunga poprzez Apple TV
8)Dla Zony ogladanie HBO GO oraz TVN Player
Czy mac book AIR spełni te wymagania z I5 o najmniejszej czestotliwosci taktowania, schodzac nawet do I3 128 GB SSD i 8 GB ramu bez grzania sie czy lepiej wziac PRO z tymi samymi podzespołami???
Czy RETINA jest w AIR'ach? Jesli nie to czy warto doplacic czlowiekowi ktory od zawsze patrzy na wyglad i wizualizacje? 
Panowie i Panie jeśli ktos ma z Was jeden z tych sprzętów prosze wypowiedzcie sie ?
Dziekujez gory za chec przeczytania tych wypocin