Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1151 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 October 2013 - 11:43

Będziecie się śmiali, ale dopiero teraz odkryłem możliwości tego ekranu - są 4 opcje wyboru rozdzielczości! Do tej pory korzystałem z "Optymalnej dla Monitora". Sprawdzam teraz która mi najbardziej pasuje, ale chyba jednak skłaniam się do 1440 x 900. Wszystko wygląda pięknie a jest sporo więcej przestrzeni. 1680 x 1050 - wszystko jest za małe, chociaż ilość miejsca jest olbrzymia, może przyda mi się do montażu w FCP.

#1152 lucky_lukas

lucky_lukas
  • 2 posts

Posted 31 October 2013 - 13:13

Witam wszystkich :D jestem tu nowy, więc nieśmiało piszę pierwszy post i od razu z zapytaniem o Macbooka. Od wielu lat pracuje na winie, ale co kolejny komputer to mój większy poziom frustracji. Dlatego postanowiłem zaryzykować, popierając moją decyzję nie tylko wypowiedziami w internecie, ale również informatyków. Przechodząc do konkretów. Chciałbym się zdecydować na MacBook Pro 13.3″ Retina 2.4GHz/4GB/128GB SSD/Intel Iris, z tym że 8 giba i do tego apple care, cena ok 6,5 zł ze zniżką studencką (ach te polskie ceny :/) i tu pojawia się moje pytanie. Maczek bedzie wykorzystywany do roznych prac biurowych, ale również do grafiki, obróbki zdjęc, AutoCADa. Gry raczej nie będą wykorzystywane, od tego jest pc, a i tak tylko w fife gram. No i własnie, czy karta graficzna uciągnie obróbkę grafiki i AutoCADa. Wiadomo już coś jak się prezentuje Intel Iris? Do tego zamierzam Maczka podłączać do Della u2711, więc biorę tylko 13.3", zresztą na 15 i tak mnie nie stać, hah :D Pozdrawiam ;)

#1153 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 31 October 2013 - 13:28

Nie sądzę aby nagle korzystanie z mail, safari i pages stało się tak pamięciożerne… że konieczna była by wymiana komputera na nowy.

Pogadamy jak wyjdzie nowy OS X 10.10 i będziesz chciał używać wbudowanego Siri ;)

Witam wszystkich :D jestem tu nowy, więc nieśmiało piszę pierwszy post i od razu z zapytaniem o Macbooka. Od wielu lat pracuje na winie, ale co kolejny komputer to mój większy poziom frustracji. Dlatego postanowiłem zaryzykować, popierając moją decyzję nie tylko wypowiedziami w internecie, ale również informatyków.
Przechodząc do konkretów. Chciałbym się zdecydować na MacBook Pro 13.3″ Retina 2.4GHz/4GB/128GB SSD/Intel Iris, z tym że 8 giba i do tego apple care, cena ok 6,5 zł ze zniżką studencką (ach te polskie ceny :/) i tu pojawia się moje pytanie. Maczek bedzie wykorzystywany do roznych prac biurowych, ale również do grafiki, obróbki zdjęc, AutoCADa. Gry raczej nie będą wykorzystywane, od tego jest pc, a i tak tylko w fife gram. No i własnie, czy karta graficzna uciągnie obróbkę grafiki i AutoCADa. Wiadomo już coś jak się prezentuje Intel Iris? Do tego zamierzam Maczka podłączać do Della u2711, więc biorę tylko 13.3", zresztą na 15 i tak mnie nie stać, hah :D
Pozdrawiam ;)

Na studenckie potrzeby wystarczy, ale do projektowania stadionów już niekoniecznie.

#1154 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 31 October 2013 - 18:42

Pogadamy jak wyjdzie nowy OS X 10.10 i będziesz chciał używać wbudowanego Siri ;)

Gdybanie:P
Sirri używać nie będę. Jakoś wole pogadać z ludźmi:P
Co do nowego systemu to obaw nie mam bo jak widać po nowym systemie Apple idzie właśnie w drugą stronę. Czyli świetnej wydajności systemu.
A jak by był problem to przynajmniej będzie powód do kupienia nowego modelu:P

#1155 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 01 November 2013 - 15:38

Zastanawiam się nad MBP retina, już sam nie wiem który model wybrać: MD212LL/A 1187$ czy ME865LL/A za 1499$ Ktoś stał przed tym dylematem?

#1156 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 01 November 2013 - 16:01

Zastanawiam się nad MBP retina, już sam nie wiem który model wybrać:

MD212LL/A 1187$

czy

ME865LL/A za 1499$

Ktoś stał przed tym dylematem?

Powiem Ci stoje przed wiekszym dylematem czy kupic V8 czy V12...

Wez to co uwazasz :) co ci logika i zdrowy razsadek podpowiada...

Dziewczyny czy zony tez Ci nie doradzimy tutaj jaka wybrac :)

#1157 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 01 November 2013 - 16:09

Jakbyś nie zauważył forum dotyczy przede wszystkim produktów Apple, a nie silników V8 i V12. Na marginesie jeśli stoisz przed takim dylematem jestem pewny, że nawet nie wiesz o czym piszesz- palisz głupa i tyle.
Daruj sobie więc posty, które nic nie wnoszą do tematu.

#1158 dudek564

dudek564
  • 295 posts

Posted 01 November 2013 - 17:35

Daruj sobie. Jeśli kiedykolwiek pytałeś kogoś o wybór kobiet to gratuluje.

Ponawiam pytanie do specjalistów

#1159 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 01 November 2013 - 18:19

Będziecie się śmiali, ale dopiero teraz odkryłem możliwości tego ekranu - są 4 opcje wyboru rozdzielczości!
Do tej pory korzystałem z "Optymalnej dla Monitora".

Sprawdzam teraz która mi najbardziej pasuje, ale chyba jednak skłaniam się do 1440 x 900.
Wszystko wygląda pięknie a jest sporo więcej przestrzeni.

1680 x 1050 - wszystko jest za małe, chociaż ilość miejsca jest olbrzymia, może przyda mi się do montażu w FCP.

Pisałeś, że wziąłeś rMBP dla ekranu, a teraz używasz identycznej rozdzielczości jak w Airze, dziwne...

#1160 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 01 November 2013 - 19:13

Nie widzę sensu zakupu Retin'y, i pracy w rozdzielczości Air'a - taka inwestycja jest bezsensowna, rozumiem Applow'ski marketing, ale nie dajmy się zwariować... Jeśli nie mam racji...proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Pozdrawiam

#1161 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 01 November 2013 - 19:46

Pisałeś, że wziąłeś rMBP dla ekranu, a teraz używasz identycznej rozdzielczości jak w Airze, dziwne...

Sugerujesz że przy rozdzielczość 1440×900 jest duża utrata jakości obrazu?

Przy zalecanej dla 13 calowej Retiny rozdzielczości 1280 x 800 na ekranie mało się mieści... :(

#1162 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 01 November 2013 - 20:52

Nie sugeruje zadnej utraty jakosci, tylko sugeruje, ze bezsensem jest kupowanie rMBP i pracowanie w rozdzielczosci MBA, to jest jak kupienie MBA, ale ze skroconym czasem na baterii i wieksza waga :D

#1163 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 01 November 2013 - 21:00

Ja uważam że jest wyraźna utrata jakości w MBPr 13,3 przy 1440x900. Ten komputer jest stworzony do pracy w jakości retina przy 1280x800. Nie twierdzę że przy 1440x900 jest źle bo jest bardzo dobrze ale nie ma tego WOW jak przy optymalnej rozdzielczości RETINA. I również uważam że kupowanie MBPr dla retiny a używanie innej rozdzielczości mija się z celem. Ja rozumie, że jest większy obszar roboczy, i on często jest ważny.

#1164 kkid

kkid
  • 10 posts
  • SkądCzęstochowa, Poland

Posted 02 November 2013 - 17:29

Czytam teraz ten temat i jedna rzecz mnie zastanawia, dlaczego MacBook z Retiną pracuje lepiej na niższej rozdzielczości niż MacBook Air bez retiny?

#1165 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 November 2013 - 17:58

Nie wiem czy korzystanie z natywnej Retinowej rozdzielczości jest koniecznością. Według mnie jest takie samo "WOW" przy większej, 1440 x 900 - wszystko wygląda naprawdę świetnie. Nie mam porównania do MBA, ale jestem bardzo zadowolony a jednocześnie mam dużo przestrzeni roboczej. Na natywnej - jest tej przestrzeni bardzo-bardzo mało. Zależy co dla kogo jest ważne, ja jednak wybieram więcej obszaru roboczego kosztem "wow-effectu". Poza tym rMBP ma nieco mocniejsze bebechy niż MBA, oraz pierdoły które są dla mnie ważne, a różnica to tylko ok. 600 PLN, więc dla mnie OK.

#1166 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 02 November 2013 - 18:25

zavader gdzie kupiłeś swojego MBP retina? Ja tez już zdecydowałam, MBP retina będzie mój już niebawem:) Oby tylko trafił mi się egzemplarz bez zacinającej się klawiatury... swoją drogą to w sprzętach za ponad 6000 zl takie rzeczy nie powinny się zdarzać.

#1167 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 02 November 2013 - 18:37

Wykonane przeze mnie i kolegę z forum testy, pokazały że minimalnie wydajniejszy jest Air, a nie Retina. Z ciekawości jakie inne "pierdoły" ma Retina? oprócz HDMI ( co strasznie boli) chyba nic...

#1168 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 November 2013 - 19:02

W iSpot w Warszawie, Sadyba. W zasadzie tylko HDMI. Jest to dla mnie idealne, nie muszę mieć ze sobą żadnych przejściówek a często korzystam. IRIS - jeśli mówią, że mocniejszy niż HD5000, to im wierzę. Generlanie, mam poczucie że rMBP jest lepszy i bardziej przyszłościowy niż MBA - stąd mój wybór. Poza tym sam monitor Retina przy pracy na dużych iwymagających plikach FullHD chyba ma znaczenie?

#1169 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 02 November 2013 - 19:07

Iris może jest wydajniejsza, ale Retina jest wymagająca. Air nie ma takiego obciążenia, i osiąga minimalnie lepsze rezultaty MBPro 13'' Retina [ME865] 2.4GHz i5/ 8GB RAM/ 256GB flash iris Graphics openGL 20,84 fps MBAir 13" 1.7 GHz, i7/8GB RAM/256 GB flash/Intel Graphics 5000 openGL - 22.99 Z całym szacunkiem ( nie jestem "hejterem"), ale prace na plikach Fhd mija się z celem na monitorze <23 brak HDMI w Air trochę boli - fakt, w końcu muszę zakupić przejściówkę...

#1170 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 November 2013 - 19:15

Różnica rzędu 2 FPS przy syntetycznych testach openGL to gdybanie na poziomie teoretycznym. Nie pracuje na plikach, dużo ich oglądam, to różnica, źle się wyraziłem. Mam różne zapotrzebowania, a akurat ekran w rMBP spełnia moje oczekiwania i idealnie wpasowuje się w rzeczy które muszę wykonać tu i ówdzie. Poza tym jestem fanbojem i mam najnowszego MBP a jaram się tym ;)

#1171 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 02 November 2013 - 19:22

i to najważniejsze - zadowolenie:) Macbook Air, czy Macbook Retina to świetne komputery.

#1172 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 02 November 2013 - 22:40

Dobre :) swietnie to za duzo powiedziane...

Konkurencja nie spi:

Gallery - Laptops NP900X3A | Samsung PCs

Bede bral 1go 15 calowego. Porownywalem go ze swoja retina i jedyny minus to matryca gorsza reszta jest naprawde warta tej kasy bo sprzet caly aluminiowy naprawde super wykonany leciutki lzejszy od retin. I uwazam, ze jest tak samo dobry jak sprzet apple tylko tutaj nie przesadzili z cena.

Sa juz nowe modele w USA z matrycami retina wiec wyglada to naprawde fajnie i ceny za 13 do 5tys wiec zacnie

Peace V

#1173 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 November 2013 - 23:20

Nie jest tak samo dobry bo drugi jego minus to krótki czas pracy na baterii, trzecim jest wolny dysk SSD, a czwarty to problemy z obsługą dużych rozdzielczości na Windowsie.

Recenzja Samsung 900X3A - Notebookcheck.pl
Recenzja Samsung ATIV Book 9 Plus (940X3G) - Notebookcheck.pl

Konkurencja musi się bardziej postarać, bo nawet kopiować nie potrafi.

#1174 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 02 November 2013 - 23:27

nie spodziewam sie nie wiadomo czego tez ale jesli chodzi o wykonanie naprawde dobre biorac pod uwage ze modele juz nie dostepne z i5 byly w cenie powyzej 4tys a to dobra cena za 15 cali ale fakt rozdzielczosc zostaje w tyle bo 13 calowe modele maja 1920x1080 a w 15 dali 1600x900 co jest smieszne z czego w nowych 13 teraz sa 3200x1800 ale nadal katy widzenia sa daleko w tyle. Sprzet potrzebuje dla ojca gdyze on jezdzi z laptopem a teraz smiga z sony vaio F ktory mocy ma sporo ale wazy swoje a najlesze ze uzywa i7 do pracy w Word :) a wszystko przez to ze tylko taki komputer byl dostepny tylko z matryca prawie 17 calowa daltego go kupil z czego wytlumaczylem mu pokazujac nowego samsunga ze nie potrzebuje nie wiadomo ile mocy do Worda i PP ani innych fajerwrkow bo nawet filmow nie oglada na laptopie a tylko dokumenty i czasami muzyka wiec nie ma co szalec a jest to jedyny ultrabook 15 calowy na rynkupoki co bo Asus jeszcze nie wypuscil nowych zenbookow w polsce a szkoda Oczywiscie konstrukcja zwarta jak sprzety apple nowe i jednorazowe bo wszystko wlutowane... Jeszcze chodzi mi po glowie sony vaio pro ten nowy najlzejszy na swiecie ultrabook ale sory wykonanie tego jest tragiczne wszystko sie ugina pod lekkim naciskiem :/ no i 13 cali :( troche malo do kilkugodzinnej pracy

#1175 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 November 2013 - 23:42

Może pokaż ojcu ThinkPada T440s albo mniejszego X240.

Recenzja Lenovo ThinkPad T440s - Notebookcheck.pl

Powinien być bardziej zadowolony niż z Samsunga czy Sony.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users