Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1051 s3awek

s3awek
  • 11 posts

Posted 14 October 2013 - 20:59

Lady Ewa: kilka tygodni stalem przed podobnym dylematem i ostatecznie zdecydowalem sie na obecna generacje MBA 13 z 8GB RAM. Roznice, ktore wg mnie przechylaja szale zwyciestwa na strona Air'a: - rozdzielczosc ekranu ( w MBP 13 wszystko jest jak na dzisiejsze standardy nienaturalnie duze i brakuje przestrzenii roboczej). Od razu dodam, ze lepszy ekran retiny odrzucilem ze wzgledu na mniejsza plynnosc dzialania animacji etc (domyslam sie ze sporo osob sie teraz na mnie moze obrazic, ale to jest zauwazalne i w sprzecie za takie pieniadze nie powinno miec miejsca) - najnowsza technologia w kompaktowym wymiarze (super bateria, najnowsze podzespoly z grafika HD5000, wifi standard AC, mega szybki dysk ssd) Dodam, ze komputer oprocz czesto wspominanego 'przegladania internetu' wykorzystuje do edycji zdjec w lightroomie, pisania kodu VBA na virtualnej maszynie (parallels windows 7) - wszystko dziala blyskawicznie szybko (tylko pamietaj o zainwestowaniu w 8GB RAM). Majac na uwadze zblizajace sie 'eventy' Apple'a wydaje sie rozsadne poczekanie czy cos ciekawego nie pojawi sie w kwestii macbook'ow juz za kilka dni.

#1052 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 16 October 2013 - 13:11

Ja wlasnie dla niezdecydowanych mam wiesci - codziennie korzystalem wieczorem z laptopa do normalnych czynnosci, w tym youtube. 6:30h na baterii... mnie wystarcza :) Mowa o rMBP13 oczywiscie.

#1053 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 16 October 2013 - 16:51

Misiekk a możesz sprecyzować "normalne czynności"?:)
Znalazłam taką ofertę na MBP w ispot Apple MacBook Pro 13" i5 2,5 GHz 4GB/500GB/Intel HD 4000 (MD101PL/A) model 2012 - komputer w cenie dla studenta i nauczyciela - Mac ze zniżką edukacyjną (-12%) Apple iSpot Premium Reseller ale wolałabym w sumie z 8 GBRAMU, a ten model jest z 4GB. Napisałam zapytanie w piątek do ispot o cenę z 8 GB, ale nie otrzymałam odpowiedzi.
No dla porównania MBA MacBook Air 13-inch dual-core i5 1.3GHz/4GB/256GB flash/HD Graphics 5000 - MacBook Air 13'' Apple iSpot Premium Reseller też w promocji, ale różnica jest spora.ie

Ciągle jeszcze nie podjęłam decyzji, chociaż skłaniam się bardziej ku Pro, ale chyba bez fantastycznego wyświetlacza retina.

#1054 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 16 October 2013 - 18:30

Witam Niedawno miałem podobny problem RMBP, czy MBA 2013 postawiłem na MBA z paru powodów: -bateria jest świetna! Od rana do wieczora na uczelni to żaden problem. - mniejsze obciążenie dla grafiki, HD4000 nie daje rady w rMBP, widoczne spadki FPS w interfejsie, takie rzeczy nie mogą mieć miejsca w sprzęcie za ~6000zł. HD5000 jest wydajną grafiką nowsze gry nie stanowią problemu. - Sprawdzona konstrukcja, stosunkowo niska awaryjność. - szybkie dyski SSD ( od 256gb) MBP bez retiny, w mojej opinii nie ma racji bytu, stara technologia: brak SSD, mała rozdzielczość ekranu, zbędny napęd DVD. Oczywiście jeśli myślimy o upgrade; Ram, HDD-> SSD, jakiś znikomy sens jest, lecz całkowity koszt wyniesie więcej niż MBA w bogatej wersji, czy rMBP. Dla mnie optymalnym zakupem był zakup MBA z i7, 8gb, 256, cena całkowita wyniosła mniej od retiny ( cortland -12%) Jeśli koleżanka wybrałaby MBA, radzę dołożyć do 8gb, oraz 256ssd (brak możliwości wymiany), i7 wedle uznania. pozdrawiam Adrian

#1055 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 16 October 2013 - 21:13

Lepiej poczekać tydzień do prezentacji i wstrzymać się z decyzją.

#1056 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 16 October 2013 - 21:18

Poczekać? Zniżka studencka (cortland) jest do 03.11.2013, wątpię żeby na nią złapały się nowe macbooki ( o ile będą) ;] Załóżmy że RMBP dostanie Iris (HD5100), moim zdaniem to za mało na oferowaną rozdzielczość...natomiast na iris PRO (HD5200) nie ma co liczyć. Nie wspominając o pracy na baterii, MBA zamiata konkurencje... Pragnę nadmienić że koleżanka ma raczej ograniczony budżet:) pozdrawiam

#1057 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 16 October 2013 - 23:03

MBA, który biorę pod uwagę to 13-cali, i5 1,3 GHz, 8 GB RAM, 256 SSD - cena 5376 zł dla sektora edukacji. A MBP to też 13-stka, i5, 2,5GHz, 8 RAM, 500 HDD- cena 5319 zł Na sprzęt chcę przeznaczyć 5.500 zł. Coraz więcej widzę postów opowiadających się jednak za MBA. Sprzęt chciałabym kupić w listopadzie, nie pali się:) Na razie czytam opinie na forum, zrobiłam zestawienie kilka postów wyżej, ale chciałabym wybrać dobrze, żeby czegoś nie pominąć. Dlatego jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i uwagi, wszystkie są dla mnie jednakowo cenne. Dlatego trudniej się zdecydować...

#1058 Mike_Linden

Mike_Linden
  • 1 posts
  • SkądBerlin, DE

Posted 16 October 2013 - 23:29

Dobry wieczór,

To mój pierwszy post na tym forum chociaż czasem śledzę tutejszą dyskusję z poziomu obserwatora. Jednak nadszedł moment, w którym potrzebuję pomocy ludzi, którzy siedzą w tematyce Apple bardziej niż ja.
Mianowice w pociągu do Berlina przez moją własną nieuwagę (pociąg o 5:45, sen itp) został mi z plecaka wyciągnięty mój leciwy laptop Macbook Early 2008. Co zabawniejsze niedawno wymieniłem w nim RAM i włożyłem dysk SSD więc działał naprawdę bardzo dobrze jak na sprzęt zaawansowany wiekowo. W takiej sytuacji pojawiła się konieczność kupna nowego sprzętu. Rozważam dwie opcje:
1. droższą - Macbook Air 2013 13' + 8 GB RAM - 5199 brutto
2. tańszą - Macbook Pro mid 2010 A1278 ([url]http://allegro.pl/apple-macbook-pro-a1278-intel-c2d-2-66-3m-raty-d5-i3612711876.html[/url]) + dysk SSD (ewentualnie 8GB RAM) - 2950 brutto

Kusi mnie oczywiście Air, ale jednak różnica w cenie jest dość spora. Komputer będzie używany głównie do zastosowań mobilnych (uczelnia + praca) plus jako komputer do programowania w domu + bardzo podstawowa obróbka zdjęć i nauka grafiki. Komputer brałbym również na firmę więc koszt się trochę zmniejsza. Dodam także, że posiadam iPada i zastanawiałem się czy on nie mógłby przejąć trochę tego aspektu mobilnego biura na siebie w pakiecie z wireless keyboard (którą musiałbym kupić). Ciekawi mnie tez również co pokażą na konferencji, może coś podobnego do Surface (a lot to cover?). Niestety muszę kupić komputer do połowy przyszłego tygodnia bo wtedy będzie ktoś do mnie z Polski jechał i będzie w stanie mi komputer przywieźć.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
ML

#1059 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 17 October 2013 - 11:25

Stoję teraz przed podobnym dylematem jak kolega wyżej.. Do końca roku chcę kupić nowego laptopa (czas się rozstać z moim MBP13" mid2009, potrzebuję czegoś mocniejszego). Z jednej strony kusi mnie Macbook Air 13" (+ Intel i7 i 8GB RAM - 6343zł ze zniżką edukacyjną), głównie ze względu na baterię, którą tak wszyscy chwalą. Z drugiej jednak strony, posiadam iPada z którym jeżdżę na uczelnię.. Boję się, że przy kupnie tak lekkiego notebooka, iPad stanie się zbędny. Ponadto MBA nie ma wyjścia HDMI na którym mi dość zależy.. Istnieją przejściówki Thunderbolt->HDMI? Drugą opcją jest rMBP.. Niestety jednak mój budżet jest ograniczony i do niego raczej żadnych dodatków nie wsadzę. Obecnie także bateria dużo mniej trzyma (chociaż jeśli w rMBP po nadchodzącej prezentacji pojawi się Haswell, to się to zmieni). Komputera potrzebuję oczywiście do standardowych czynności (Internet, Mail etc etc), ale też do obróbki zdjęć w PS i dość pamięciożernej aplikacji, której potrzebuję do pracy - muszę tym samym zainstalować Windows przez Bootcamp lub Parallels (ta druga opcja do tej pory nie wchodziła w grę z uwagi na małą moc). Jakieś sugestie od posiadaczych, najlepiej nowych MBA?

#1060 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 17 October 2013 - 12:03

jasi0 i Mike_Linden, widze, ze mamy ten sam dylemat..., chociaz ja po wszystkich podpowiedziach na forum, zestawieniem zalet / wad MBP i MBA, jestem juz blizej raczej sklonna kupicMBA, mimo, ze poczatkowo sklanialam sie bardziej do MBP. Ale ta przejsciowka HDMI o ktorej piszesz tez by mi sie przydala, wiec jesli jest takie rozwiazanie to tym bardziej postawie na MBA.
Ale tutaj tez mam maly dylemacik;) mianowicie:
Czy wybrac 13 MBA z i5, 8GB RAMU i 256 GB SSD ( cena 5751 zl - sektor edukacji) lub 13 MBA z i7, 8 GB RAMU i 128GB ( cena 5591 zl), tylko w tych dwoch opcjach mieszcze sie cenowo, wiec albo wiekszy dysk, albo nowszy/lepszy? procesor i7??? mam zewnetrzny dysk WD 500GB, jeszcze nie zapelniony i mam nadzieje ze bedzie dzialal pod MBA, czy sie myle?
dziekuje i pozdrawiam serdecznie.

#1061 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 17 October 2013 - 23:50

Jeżeli teraz masz Windowsa i z nim używasz tego dysku Western Digital, to najprawdopodobniej masz w nim system plików NTFS, bo właśnie taki jest domyślnie, a w takim środowisku Mac może jedynie odczytać pliki, ale nic na tym dysku nie zapiszesz. Potrzebny będzie format do FAT32 lub zewnętrzny program do obsługi NTFS.. Zresztą, sprawdź frazę "ntfs" w forumowej wyszukiwarce. ;)

#1062 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 18 October 2013 - 07:58

LadyEwa, oczywistym wyborem jest dysk 256 zamiast 128.
256 jest zdecydowanie szybszy od 128, weź pod uwagę, że przy 128gb będziesz musiała pilnować się z miejscem
(system i programy swoje ważą)
Jeśli nie pracujesz w programach graficznych, bądź nie grasz w gry - i7 jest ci zbędny.
Jedynymi zaletami i7 są:
- Niższa temperatura pracy
- Dłuższe wsparcie od Apple
- Dłuższy czas pracy na baterii
Mimo wszystko lepiej dołożyć do Ramu ( koniecznie 8gb), oraz dysku 256gb

#1063 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 18 October 2013 - 10:38

kruku93 dzieki !
Podsumowujac, sprzet miedzy ktorymi sie zastanawialam to: MBP 13; i5 2,5 GHz; 8 GB RAM, 500GB HDD, a MBA 13; i5 1,3GHz;8 GB RAM, 256GB SSD. Korzystam glownie z przegladania internetu (poczta,youtube), glownie Ms Office (word, excel, powerpoint -), prostych programow graficznych (ImageJ), nie gram w gry, nie ogladam filmow. Mysle ze do takich zastosowan MBA bedzie wystarczajacy, a chyba jest nieco nowoczesniejszy niz MBP. Jutro ide jeszcze do sklepu wizualnie dokladnie przyjrzec sie jednemu i drugiemu i wyprobowac oba, bo mam tutaj taka mozliwosc, wiec troche sie pobawie, a za okolo 2 tygodni dolacze do grona wlascieli "jabluszek":)
P.S: przepraszam za brak ogonkow, ale nie mam w pracy polskiej klawiatury.

#1064 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 18 October 2013 - 12:06

LadyEwa, miłej zabawy i udanego zakupu. Koniecznie opisz swoje wrażenia. Bo sam się zastanawiam, ale z uwagi że bardzo zależy mi na zdjęciach to skłaniam się na rMBP.

#1065 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 18 October 2013 - 12:18

normalne czynnosci: safari 1h dziennie, youtube 20 minut dziennie, jakis serial co drugi dzien (1h), word :)

#1066 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 18 October 2013 - 12:28

michael-s: tez sklanialam sie ku MBP, ale retina nie miesci sie w moim budzecie, a bez tego wyswietlacza MBP troche chyba traci wzgledem MBA. Nie chce kupowac Appla tylko dla samego szpanowania wersja "pro", bo to niby ma byc bardziej profesjonalne, jesli rownie dobrze sprawdzi sie model MBA. Wizualnie oba mi sie podobaja, wiec tego kryterium nie biore pod uwage. Szala zakupu przechyla sie w moim przypadku raczej na strone MBA. Ruszam wiec do sklepu aby jeszcze przez chwile pomyslec;)...

#1067 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 20 October 2013 - 11:42

Ale nie mysl, ze kupujac maca Pro dostajesz pro sprzet bo tak nie jest. Moze w koncu zrozumiecie, ze to nic innego jak zwykly sprzet w normalnym opakowaniu :) sprzet pro to macie Della albo Asusa z najwyzszych serii gdzie bija na lat Jabole. Chociaz tez nie do konca jest to PRO.

Najlepszym przykladem PRO jest firma BOXX:

BOXX Technologies - World's Fastest Workstations

#1068 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 20 October 2013 - 14:59

Dlatego napisałam "niby pro...". Porównałam parametry, zrobiłam zestawienie i dlatego zamiast MBP kupię najprawdopodobniej MBA. Myślę, że do moich potrzeb będzie wystarczający, a więcej ma zalet, o których mogłam poczytać na forum.

#1069 bms01pl

bms01pl
  • 26 posts

Posted 22 October 2013 - 21:10

witam wszystkich, jestem nowy na forum. w nawiązaniu do powyższej dyskusji i dzisiejszej prezentacji - jest sens brać nowego mbpr? czy lepiej skorzystać ze zniżek na stare modele (w sklepach w usa spokojnie do ogarnięcia nawet 250 usd rabatu). celowałbym w 13", 8gb ram'u i 256 gb ssd. ponieważ jestem świeży i jeszcze nieoblatany na forum - możecie polecić jakieś sklepy w usa? w pierwszym tygodniu listopada ciotka przylatuje i grzech nie skorzystać... pzdr., bartek

#1070 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 October 2013 - 23:33

Nowe są tańsze więc nie warto się pakować w starego. Co do sklepu to rzecz jasna Apple Store. Zwykły MBP kompletnie przestał być opłacalny.

#1071 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 23 October 2013 - 07:01

Mam nadzieje, ze nowy w testach bedzie nieznacznie szybszy bo bedzie mi szkoda, ze akurat kupilem teraz jak wyszedl nowy (tzn. miesiac temu) ;) jedynie kazda minuta dluzej na baterii cenniejsza.

#1072 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 23 October 2013 - 08:52

Ja tez czekalam do wczorajszego eventu Appla, ale zostaje przy decyzji: MacBook Air 13'' [MD761] i5, 8 RAM, 256 SSD. Za 3 tygodnie rozpoczne przygode z "jabluszkiem"... Co do sklepow u USA, zbliza sie "Black Friday" wiec mozna jeszcze taniej dorwac sie do sprzetu. Ze sklepow w realu BEST BUY rowniez oferuje Apple.

#1073 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 October 2013 - 12:43

Mam nadzieje, ze nowy w testach bedzie nieznacznie szybszy bo bedzie mi szkoda, ze akurat kupilem teraz jak wyszedl nowy (tzn. miesiac temu) ;)

Nowy ma dużo wydajniejszą grafikę, szybsze dyski i jest tańszy ;)

#1074 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 23 October 2013 - 12:48

No teraz rozkład sił się znowu pozmieniał. Nie wiem czy nie należałoby zacząć tego wątku od zera, bo jego lektura w obecnym stanie nic nie wnosi. Nowy MBPr jest tak bliźniaczy wagą do 13" Aira że waga straciła praktycznie na znaczeniu - wybór jest między ekranem/grafiką i czasem pracy na 1 acu. Albo zostawić tu dyskusję Air MBP, a dyskusję Air MBPr zrobic w nowym.

#1075 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 23 October 2013 - 13:56

Szkoda, ze nie pcozekalem miesiac - ale czekalem wczesniej w kwietniu, potem nie mialem kasy i w koncu pociagnalem za spust :). Trudno :). Za 2-3 lata kupie kolejna generacje rMBP :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users