Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#876 hergar

hergar
  • 38 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 16:56

Laptop nigdy nie będzie mieć świetnego ekranu. Nie na poziomie monitorów do pracy. Nie napisałeś, czy pracujesz tylko w domu, czy przenosisz komputer. Jeśli potrzebny Ci tylko w domu to może Mini Mac z dobrym monitorem, dokupujesz pamięć, ssd i masz rakietę do pracy, plus air 11" lub Ipad do przenoszenia i zabawy.

#877 Damox

Damox
  • 28 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 19:20

Komputer generalnie stoi na biurku, ale często np. przenoszę go do kuchni lub gdzieś jeżdżę.

#878 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 czerwca 2013 - 19:24

Dobra, więc CMD+C, CMD+V:

Sytuacja wygląda następująco: kupiłem rMBP 15" (2013), pozbywając się uprzednio iMaca 27" 2011 oraz MBA 13" 2011 - chodziło o zastąpienie dwóch komputerów jednym, a przede wszystkim o laptopa ze świetnym ekranem. Niestety, nawet na Mavericksie (tak, wiem, dopiero pierwsza beta) ta Retina po prostu muli. Albo inaczej - nie jest płynna. Jest to dla mnie - z bliżej nieokreślonych przyczyn - naprawdę ważne. Poza tym kupując rMBP 15" musiałem iść na pewien kompromis, czego obecnie żałuję - po przesiadce z 13-calowego Aira rMPB wydaje się być ciężką, wielką krową. Minęło kilka tygodni, a ja wciąż nie przywykłem.

I teraz pytanie: co robić? Jestem zainteresowany nowymi Airami (13", 8GB), ale będzie mi brakowało tego ekranu-żylety. Zyskam za to płynność w m.in. animacjach systemowych oraz będę miał znacznie mniejszy komputer, co - jak napisałem wcześniej - jest bardzo istotne.

Jak nie MBA 13", to może rMBP 13"? No ale tutaj z kolei będę miał ekran-żyletę, ale brak płynnych animacji.

No i właśnie - co robić? Kupić MBA 13" 2013? Kupić rMBP 13"? A może - co w sumie nie jest za bardzo odpowiadającą mi opcją - poczekać na nowe Retiny i kupić wtedy rMBP 13" z, prawdopodobnie, Halswellem i lepszą optymalizacją systemu pod kątem wydajności graficznej?

Nie zależy mi na długości pracy baterii, nie korzystam z Photoshopa, nie tworzę muzyki czy edytuję filmików. Komputer ma służyć codziennej pracy, głównie pisaniu tekstów w Pages.

Ja by zostawił iMaca a MBA13 zamienił na mniejszego rMBP13 ;-)

#879 Damox

Damox
  • 28 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 19:39

Nie, zdecydowałem się na jeden komputer. Jestem zbyt roztrzepany aby trzymać dane w dwóch miejscach :P

#880 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 czerwca 2013 - 19:59

No to zdecydował bym się na rMBP13 + dobry zew. monitor. klaw. i mysz jak w iMacu i dysk USB 3.0 lub FW800/TB ;-)

#881 Damox

Damox
  • 28 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 20:08

Ale wyświetlacz Retina zupełnie mi wystarcza, nie potrzebuję ekstra ekranu :)

#882 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 20:25

czy rzeczywiście MBPr jest lepszy od nowego MBA? Matryca jest dla mnie jedną z najmniej istotnych elementów, gdyż w domu mam dell U2410, a w pracy Eizo, a retina to śmiech na sali jeśli chodzi o odzwierciedlenie kolorów zgodne z rzeczywistością. Chodzi mi o takie rzeczy jak wydajność w takich programach jak Illustrator, InDesign, Photoshop, Coda, czasami zdarzy mi się jakiś film zmonotować, ale to jest kilka razy w roku, czy zrobisz jakąś obróbkę dźwięku. Gdyż się przymierzam do MBA 11 i7, MBA 13 i7 albo MBPr 13. Za MBA 11 przemawiają wielkość i waga, procek i reszta je ta sama co w MBA 13, tylko 13 ma większą matrycę i większą baterię. Co ma MBPr retina dobrego w podstawowj konfiguracji, nie patrząć na matrycę, gdyż pod względem kontrastu, czy odbijania światła to się zgodzę że jest tutaj dobra?

#883 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 23 czerwca 2013 - 19:21

Znacznie lepsze chłodzenie, szybszy dysk? (tego nie jestem pewien), mocniejszy procesor, dwa porty thunderbolt, HDMI. Według mnie jest też lepiej spasowany od MBA, ale mam porównanie tylko z 11" z 2011, możliwe, że coś się zmieniło w tej kwestii.

#884 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 23 czerwca 2013 - 20:31

czy tak i5 od i7 jest mocniejsza, tego nie jestem pewiem? HDMI wogóle jest mi niepotrzebne, co do dwóch portów thunderbolt, narazie nie posiadam dysków, bardziej by mi było potrzebne FW, ale można teraz o tym zapomnieć.

#885 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 czerwca 2013 - 20:37

czy rzeczywiście MBPr jest lepszy od nowego MBA? Matryca jest dla mnie jedną z najmniej istotnych elementów, gdyż w domu mam dell U2410, a w pracy Eizo, a retina to śmiech na sali jeśli chodzi o odzwierciedlenie kolorów zgodne z rzeczywistością. Chodzi mi o takie rzeczy jak wydajność w takich programach jak Illustrator, InDesign, Photoshop, Coda, czasami zdarzy mi się jakiś film zmonotować, ale to jest kilka razy w roku, czy zrobisz jakąś obróbkę dźwięku. Gdyż się przymierzam do MBA 11 i7, MBA 13 i7 albo MBPr 13. Za MBA 11 przemawiają wielkość i waga, procek i reszta je ta sama co w MBA 13, tylko 13 ma większą matrycę i większą baterię. Co ma MBPr retina dobrego w podstawowj konfiguracji, nie patrząć na matrycę, gdyż pod względem kontrastu, czy odbijania światła to się zgodzę że jest tutaj dobra?

Eizo i Dell mają mają niską rozdzielczość i nie mogą skalować różnych rozdzielczości. Wątpię też w jakość tego Della.

#886 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 23 czerwca 2013 - 20:57

Właśnie - minus w kwestii Retiny, jeśli chcesz jednocześnie pracować na 2/3 monitorach z wbudowanym – mi się gubił wzrok przy przejściu Retina - non Retina w tekście – wydawał się nieostry na zewnętrznym, jak wracałem na wbudowany, to znowu był za ostry. Dopiero podpięcie dwóch zewnętrznych o podobnym PPI i wyłączenie wbudowanego wyeliminowało problem. Okay, nie doczytałem, że i7, więc możliwe, że procesor będzie mocniejszy w Airze. Co nie zmienia faktu chłodzenia i ewentualnych problemów z tym związanych.

#887 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 23 czerwca 2013 - 21:30

ten Dell akurat do pracy w domu się nadaje, ale i tak jak trzeba sprawdzić na porządnym monitorze jak wygląda sprawa kolorów po zrobieniu na nim, gdyż on jest coś między zastosowaniami pro a amatorskimi. Niską rozdzielczość, raczej niskie DPI to i tak nie ma większego znaczenia, bo i tak magazyny, zdjęcia są składane, obrabiane na 72 DPI, a pole pracy ma znacznie większe niż retina, a to jest podstawawa pracy obszar roboczy a nie rozdzielczość. Zgadzam się że retina jest znacznie wyraźniejsza w tekście i tak jak napisałem Laupheer praca z retiną i no-retiną nie ma sensu, gdyż jest zaduża różnica w obrazie jeśli chodzi o ostrość w tekście.

#888 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 23 czerwca 2013 - 21:51

Dobra, więc CMD+C, CMD+V:

Sytuacja wygląda następująco: kupiłem rMBP 15" (2013), pozbywając się uprzednio iMaca 27" 2011 oraz MBA 13" 2011 - chodziło o zastąpienie dwóch komputerów jednym, a przede wszystkim o laptopa ze świetnym ekranem. Niestety, nawet na Mavericksie (tak, wiem, dopiero pierwsza beta) ta Retina po prostu muli. Albo inaczej - nie jest płynna. Jest to dla mnie - z bliżej nieokreślonych przyczyn - naprawdę ważne. Poza tym kupując rMBP 15" musiałem iść na pewien kompromis, czego obecnie żałuję - po przesiadce z 13-calowego Aira rMPB wydaje się być ciężką, wielką krową. Minęło kilka tygodni, a ja wciąż nie przywykłem.

I teraz pytanie: co robić? Jestem zainteresowany nowymi Airami (13", 8GB), ale będzie mi brakowało tego ekranu-żylety. Zyskam za to płynność w m.in. animacjach systemowych oraz będę miał znacznie mniejszy komputer, co - jak napisałem wcześniej - jest bardzo istotne.

Jak nie MBA 13", to może rMBP 13"? No ale tutaj z kolei będę miał ekran-żyletę, ale brak płynnych animacji.

No i właśnie - co robić? Kupić MBA 13" 2013? Kupić rMBP 13"? A może - co w sumie nie jest za bardzo odpowiadającą mi opcją - poczekać na nowe Retiny i kupić wtedy rMBP 13" z, prawdopodobnie, Halswellem i lepszą optymalizacją systemu pod kątem wydajności graficznej?

Nie zależy mi na długości pracy baterii, nie korzystam z Photoshopa, nie tworzę muzyki czy edytuję filmików. Komputer ma służyć codziennej pracy, głównie pisaniu tekstów w Pages.

mam identyczna rozterke jak u ciebie !
mam rMBP15 i7 2.6/512GB
wszystko byloby midnie gdyby nie lagi przy scrolowaniu tekstu na www .
zainstalowalem mavericksa - jest ZNACZNIE LEPIEJ ale przy pierwszej odslonie nie dziala paralells oraz dropbox pod prawym nie widzi linka do pliku spod findera , powrocilem wiec do 10.8.4 (i teraz widze jaki to mul jest straszny)
ja zastanawiam sie wlasnie nad przesiadka na MBA 13 MD761 - bedzie mi brakowac jakosci retiny ale za to bede mial mega plynne scrolowanie a w wiekszosci na macu siedze przegladajac www

#889 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 24 czerwca 2013 - 07:01

Mowicie powaznie, ze laptopy pokroju rMBP15 i rMBP13 przycinaja przy scrollowaniu stron www? :o

#890 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 24 czerwca 2013 - 11:38

gdyby zestawic dwa komputery obok siebie : MBP i5 2010r (2jajka) 4GB ram i safari rMBP15 2012r (4jajka) 8GB radm i safari a chrome duzo slabiej jest zoptymalizowany w mavericks jest znacznie lepiej ale inne niekompatybilnosci eliminuja system na codzien (jak na razie) to plynnosc scrolowania jest 60klatek do 20klatek na sekunde (gdzies sa testy tych pomiarow)

#891 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 czerwca 2013 - 12:22

To nie laptopy nie daja rady. WebKit nie daje rady renderowac grafik w rozdzialce Retina co skutkuje lagowaniem podczas Scrollowania. Wydrukujcie to i powiescie sobie te informacje nad lozkiem by ja zapamietac i by nie powielac takich bzdur, ze "komputer nie daje rady...". W Mavericks pojawi sie nowy build WebKit ktory bedzie renderowal grafiki calkowicie plynnie.

#892 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 08:57

ALe w rozdzielczosci nizszej niz Retina rozumiem nie przycina?

#893 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 10:34

nie w rozdzielczośći, tylko na ekranie non-retina się nie przycina. Przycinanie to dlatego że aplikację nie są zoptymalizowane pod retinę, żeby płynnie chodziło na retinie, musi aplikacja być napisana pod retinę, a połowę aplikacji nie jest, oczywiście to się zmienia, gdyż coraz więcej firm daje updaty do programów i właśnie naczelnym hasłem przewodnim jest retina. Ale co z moim pytaniem wydajność MBA i7 2013 a MBPr i5 13 calowewgo?

#894 ygrene

ygrene
  • 35 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 16:35

Witam, Dzisiaj odebrałem MBA13. Jeszcze nie będę zachwalał, bo to mój pierwszy sprzęt od Apple i kompletnie nie znam systemu :) Kurcze, nawet nie wiem jak sprawić, żeby podczas ściągania jakiegoś większego pliku po wygaszeniu ekranu nadal ściągał ten plik, a nie usypiał wifi. Wykonanie super, szybkość uruchamiania systemu rewelacyjna i co najważniejsze nie zauważyłem żeby gubił internet po wifi. Pozdrawiam

#895 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:18

Pierwszy MBA i szybko się uruchamia - a porównywałeś z inną maszyną z SSD? Bo tak na prawdę z SSD to szybko staruje i osx i win i linux :) Po za tym od 10 lat komputery się usypia a nie uruchamia :) więc jak dla mnie komp może startować i 10 minut :) byle robił szybki wakeup.

#896 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:25

To nie laptopy nie daja rady. WebKit nie daje rady renderowac grafik w rozdzialce Retina co skutkuje lagowaniem podczas Scrollowania. Wydrukujcie to i powiescie sobie te informacje nad lozkiem by ja zapamietac i by nie powielac takich bzdur, ze "komputer nie daje rady...". W Mavericks pojawi sie nowy build WebKit ktory bedzie renderowal grafiki calkowicie plynnie.

wlasnie zainstalowalem DP2 mavericksa - SZAŁ ! scrolowanie na szostke z plusem !!
mega plynnie .

#897 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:53

Przebrnąłem przez kilka ostatnich stron. Buduje głównie strony www (PHP/jQuery) tak więc MBA13 wydaje się optymalnym rozwiązaniem. Nie mniej z kilku powodów nie obejdzie się bez parallelsa i win. Wstępnie planowałem zakup wersji 8GB z i5. Pytanie czy jest sens dorzucać trochę miedziaków dla lepszego procka ? Mam zamiar też wspomagać się ratami tak więc Apple Store odpada i tu rodzi się kolejne pytanie (choć nie wiem czy we właściwym miejscu) czy komuś udało się dorwać wersje rozbudowane u resellerów (potrzebuję fakturę na czerwiec).

#898 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 25 czerwca 2013 - 22:59

@Achi tutaj bez problemu udaj się do Cortland. A co do procka to sam czekam na odpowiedź, jak to z nim jest.

#899 Achi

Achi
  • 66 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 26 czerwca 2013 - 17:12

@misiekkb Cortland to pierwsze miejsce gdzie się udałem, niestety jeszcze nie ma, vobis też.

#900 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 26 czerwca 2013 - 17:24

to dziwne bo na stronie mają że jest i wysyłka w ciągu24h, ale widać jak to jest w rzeczywistości. Może ISpot, ale może być to samo co w Cortlandzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych