Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#826 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 June 2013 - 12:49

Pewnie będą w sprzedaży, ale z 2-3 tygodniowym terminem dostawy. Tak, że nawet jak nie kupisz nowego to na zeszłoroczny dostaniesz z 20% rabatu.

#827 Darek82

Darek82
  • 25 posts

Posted 03 June 2013 - 20:23

Witam to jak to jest z ta gwarancja z USA w Polsce jest czy nie ma

#828 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 03 June 2013 - 20:26

Jest

#829 Darek82

Darek82
  • 25 posts

Posted 03 June 2013 - 21:14

Dzięki

#830 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 04 June 2013 - 08:25

Zadecydowalem, ze poczekam jeszcze tydzien. Przyszly tydzsien spedzam na wyjezdzie sluzbowym na mazurach. gdzie liczylem, ze bede mial komputer, jednak co mi tam - pozycze jakis. Pytanie - beda nowe maci 13 cali? Czy beda od razu w PL (czas oczekiwania do miesiaca... znudzi mnie)? Czy starsze beda tansze? W sumie retina 13 dopiero co wyszla, do tego jest model early 2013...

#831 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 June 2013 - 12:35

Tak, nie, tak. Early 2013 to było tylko lekkie odświeżenie zeszłorocznego Late 2012.

#832 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts
  • SkądPruszcz Gdański, PL

Posted 04 June 2013 - 18:42

@up: co przez to rozumiesz? Myślisz, że do końca czerwca będą już w PL? Bo mam zamiar kupić nowego Air'a, ale wyjeżdzam 30 czerwca i jeśli do tej pory się nie pojawią, to chyba kupię zeszłoroczny model...

#833 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 04 June 2013 - 19:05

W sumie jesli nowe beda o 15-20% tansze i sie nawet udaloby na raty to wziac to bralbym te... retina13 to naprawde fajny sprzet :) znowu w ispot sie chwile bawilem i prawie z nim wyszedlem ;)

#834 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 June 2013 - 20:04

Zamiast czekać na te 15-20% możesz kupić na allegro albo za granicą.

#835 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts
  • SkądPruszcz Gdański, PL

Posted 04 June 2013 - 22:55

A ja mam do was przy okazji pytanie (ponieważ jeszcze nie zdecydowałem się co do konfiguracji mojego nowego Macbooka) : myślicie że warto dołożyć w 11-stce do procesora i7? Bo co do ramu zdecydowalem juz, ze dołoże do 8GB, nie wiem tylko co z procesorem :)

#836 mars83

mars83
  • 5 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 05 June 2013 - 00:43

Witam! Ponudzę jeszcze bo nie chce żałować później, że może źle wybrałem bo chciałbym laptopa na 2-3 lata, a MBP 15" taką mniej-więcej "żywotność" mają :) Tak czytam fora (m.in to, NotebookReview itp.) i często spotykam się z paroma zdaniami uży(sz)kodników :) a) Ogólnie OS X nie jest taki jak kiedyś, np. jeżeli o oprogramowanie typu chociażby Adobe Suite czyli zarządzanie zasobami i np. taki Windows ma teraz lepsze wsparcie. Tu pytanie czy OS X zaczyna być gorszy? B) Model z ekranem Retina jak się zepsuje to kaplica - często słyszę, że jak laptop padnie to trzeba już nowy - Apple tego nie naprawia i daje nowy? Czy ogólnie te modele tak padają, że użytkownicy tak twierdzą? Wiem, że RAM nie wymienie, a SSD dostanę na OWC. c) Mam 2 dyski w kieszeniach z USB 3.0 w formacie NTFS i widzę, że mogę mieć problem z zapisem na nich danych pod OS X (chociaż są jakieś NTFSy-3G itp ale nie do końca to jakoś działa). Jak to z tym jest w końcu? d) Jest jakiś problem z hubami USB 3.0 w Macach i nie wszystkie działają prawidłowo - to dla mnie ważne :) To powyższe mnie trochę martwi bo później nie chce zostać z ładną aluminiową obudową :P Dopiszę co jeszcze robię i najwyżej poradzicie mi może jeszcze :) Oglądam dużo filmów (seriale w HD zwłaszcza), lubię "pyknąć" w coś nowszego (BF3, SimCity, SWTOR itp), uczę się/programuję w C++ i reszta to sam internet i komunikatory (Skype, AQQ/GG). W tej chwili mam Lenovo Y580 z i7 i GTX660M (i tak GT650M nie jest wiele słabsza) i ekranem FHD i nie wiem czy się przesiadać czy nie. Ogólnie pod OS X chyba zrobię wszystko co wymieniłem wyżej. PS. Maca bym sprowadził z USA i tu pytanie bo mam osobę która mi to może kupić ze zniżką studencką, ale jest może gdzieś jeszcze taniej z AppleCare + jakby się jeszcze dało skonfigurować (w przypadku MBP non-Retina bo chciałbym matrycę Anti-Glare, więcej pamięci w GPU itd)? Dziękuję i pozdrawiam!

#837 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 June 2013 - 14:17

@up: co przez to rozumiesz? Myślisz, że do końca czerwca będą już w PL? Bo mam zamiar kupić nowego Air'a, ale wyjeżdzam 30 czerwca i jeśli do tej pory się nie pojawią, to chyba kupię zeszłoroczny model...

Pewnie 10 czerwca pojawią się w sklepie Apple Online Store z 2-3 tygodniowym terminem dostawy.
W zwykłych sklepach też chyba będą do końca miesiąca.

A ja mam do was przy okazji pytanie (ponieważ jeszcze nie zdecydowałem się co do konfiguracji mojego nowego Macbooka) : myślicie że warto dołożyć w 11-stce do procesora i7? Bo co do ramu zdecydowalem juz, ze dołoże do 8GB, nie wiem tylko co z procesorem :)

Pewnie nawet nie zauważysz różnicy, więc chyba lepiej wydać te pieniądze na większy dysk albo Apple Care.

Witam!
Ponudzę jeszcze bo nie chce żałować później, że może źle wybrałem bo chciałbym laptopa na 2-3 lata, a MBP 15" taką mniej-więcej "żywotność" mają :) Tak czytam fora (m.in to, NotebookReview itp.) i często spotykam się z paroma zdaniami uży(sz)kodników :)
a) Ogólnie OS X nie jest taki jak kiedyś, np. jeżeli o oprogramowanie typu chociażby Adobe Suite czyli zarządzanie zasobami i np. taki Windows ma teraz lepsze wsparcie. Tu pytanie czy OS X zaczyna być gorszy?

Tak, gorszy od poprzednich wersji. Ale wciąż jest bardziej udany od niedopracowanego Windowsa 8.
Jeśli z czymś są problemy to z makowymi wersjami niektórych programów jak AutoCAD, MS Office czy Adobe CS starszych wersji na nowszym systemie niż obsługiwany.

B) Model z ekranem Retina jak się zepsuje to kaplica - często słyszę, że jak laptop padnie to trzeba już nowy - Apple tego nie naprawia i daje nowy? Czy ogólnie te modele tak padają, że użytkownicy tak twierdzą? Wiem, że RAM nie wymienie, a SSD dostanę na OWC.

Naprawiają, a jeśli wymieniają to dlatego że dbają o wizerunek i nie chcą by klient czekał na naprawę.

c) Mam 2 dyski w kieszeniach z USB 3.0 w formacie NTFS i widzę, że mogę mieć problem z zapisem na nich danych pod OS X (chociaż są jakieś NTFSy-3G itp ale nie do końca to jakoś działa). Jak to z tym jest w końcu?

Sformatujesz dyski na HFS+ i po problemie.

d) Jest jakiś problem z hubami USB 3.0 w Macach i nie wszystkie działają prawidłowo - to dla mnie ważne :)

Tak samo jak w pecetach są problemy z kiepskimi akcesoriami niespełniającymi specyfikacji USB 3.0

#838 mars83

mars83
  • 5 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 05 June 2013 - 23:22

ad1. Tak, gorszy od poprzednich wersji. Ale wciąż jest bardziej udany od niedopracowanego Windowsa 8.
Jeśli z czymś są problemy to z makowymi wersjami niektórych programów jak AutoCAD, MS Office czy Adobe CS starszych wersji na nowszym systemie niż obsługiwany.

ad2. Naprawiają, a jeśli wymieniają to dlatego że dbają o wizerunek i nie chcą by klient czekał na naprawę.

ad3. Sformatujesz dyski na HFS+ i po problemie.

ad4. Tak samo jak w pecetach są problemy z kiepskimi akcesoriami niespełniającymi specyfikacji USB 3.0

ad1. Jakieś szczegóły jeżeli chodzi o pogorszenie do poprzednich wersji OSX? Bo jeżeli chodzi o Windows 8 to subiektywne zdanie. Mnie się podoba i nie miałem, z nim żadnych problemów. Co nie oznacza, że takowych nie ma.

ad2. Ah ok. Czyli z AppleCare to odnosze tylko do Apple Store i tyle? :)

ad3. HFS+ odpada ze względu na to, że a) to ok. 3TB danych i nie mogę formatować i B) stacjonarny, laptop siostry itd. mam z Windowsem i muszę znaleźć pół środek :P

ad4. Właśnie markowe produkty działają dobrze pod Windows (nawet bootcamp) a z OSX coś nie tak, i to mnie trochę zdziwiło bo zamiast huba zostało by kupno Belkina pod Thunderbolt za 300$ ;P

#839 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 06 June 2013 - 00:27

Na forum jest cały dział o nim.
OS X (10.8) Mountain Lion

Wystarczy zadzwonić.
Apple - Wsparcie - AppleCare - Mac
Apple - Wsparcie - AppleCare

#840 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 06 June 2013 - 06:11

Na macrumors jest informacja, ze pojawi sie nowy Air i bedzie niedlugo po konferencji dostepny a zapowiedz rMBP jest bardzo mozliwa, ale produkt bedzie pozniej :). Jeszcze tydzien czasu i wszystko sie wyjasni. Konferencja zaczyna sie 10 - wtedy bedzie wszystko wiadomo czy to dniami bedzie sie ciagnac?

#841 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 06 June 2013 - 15:29

Pierwszego dnia jest najważniejszy keynote.

#842 andrju018

andrju018
  • 1 posts
  • SkądRadom

Posted 10 June 2013 - 08:20

Ja mam MacBook'a Air i jestem z niego bardzo zadowolony:)

#843 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 10 June 2013 - 23:36

Co Cię w nim tak zadowala? :)

#844 Darek82

Darek82
  • 25 posts

Posted 11 June 2013 - 18:44

miałem nadzieje ze wyjdzie nowy MBP a tu tylko Air wiec teraz się zastanawiam co kupić 13.3-inch MacBook Pro 2.6GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display Originally released February 2013 13.3-inch (diagonal) Retina display; 2560-by-1600 resolution at 227 pixels per inch
 8GB of 1600MHz DDR3L SDRAM 
256GB Flash Storage czy nowego Air 13-inch MacBook Air 13-inch : 256GB 1.3GHz dual-core Intel Core i5 processor Turbo Boost up to 2.6GHz Intel HD Graphics 5000 8GB memory 256GB flash storage1 cenowo wychodzi podobnie wiec co bardziej polecicie ?? 
720p FaceTime HD Camera 
Intel HD Graphics 4000

#845 ygrene

ygrene
  • 35 posts

Posted 12 June 2013 - 19:06

kupę czasu zbierałem się do zakupu MBA 13. Dzisiaj zamówiłem, bo im więcej czytałem forum, tym mniej wiedziałem czego chcę. A komputer potrzebny mi tylko do netu, muzyki, czasami film i jakies amatorskie przeróbki zdjęć. No i wygląd mi przypadł do gustu ;) Konfiguracja, która do mnie przyjedzie: i5 1,3Ghz ram 8GB ssd 256 Będzie to mój pierwszy mac :) Pozdrawiam

#846 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 13 June 2013 - 00:40

Nie zapomnij podzielić się swoimi wrażeniami (niekoniecznie pierwszymi), oczywiście najlepiej nie w jednym zdaniu, typu "Super, polecam". ;) Też się zastanawiam nad tym MacBookiem Air, tylko MD760 w konfiguracji z i7 1,7GHz i 8GB RAM-u. Wymagania mam podobne, tylko dochodzi jeszcze sporo pisania na klawiaturze.

#847 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 June 2013 - 05:40

miałem nadzieje ze wyjdzie nowy MBP a tu tylko Air wiec teraz się zastanawiam co kupić
13.3-inch MacBook Pro 2.6GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display
Originally released February 2013
13.3-inch (diagonal) Retina display; 2560-by-1600 resolution at 227 pixels per inch

8GB of 1600MHz DDR3L SDRAM

256GB Flash Storage

czy nowego Air
13-inch MacBook Air
13-inch : 256GB

1.3GHz dual-core Intel Core i5 processor
Turbo Boost up to 2.6GHz
Intel HD Graphics 5000
8GB memory
256GB flash storage1
cenowo wychodzi podobnie wiec co bardziej polecicie ??

720p FaceTime HD Camera

Intel HD Graphics 4000

Zależy jakie masz priorytety.
Pro jest wydajniejszy, ale działa na baterii dwa razy krócej.

#848 Darek82

Darek82
  • 25 posts

Posted 14 June 2013 - 17:43

Zależy jakie masz priorytety.
Pro jest wydajniejszy, ale działa na baterii dwa razy krócej.

Witam bardziej mi zależy żeby był wydajniejszy i na dużej starczył wiec chyba wybiorę MacBook Pro , bo do 3,4h na baterii starczy mi bez problemu

#849 ygrene

ygrene
  • 35 posts

Posted 14 June 2013 - 21:04

Witam bardziej mi zależy żeby był wydajniejszy i na dużej starczył wiec chyba wybiorę MacBook Pro , bo do 3,4h na baterii starczy mi bez problemu

Też miałem taki wybór jak Ty.
Bardzo mi się spodobało, że jest możliwość odczytu kart sdxc w nowym MBA, karta 64gb nie kosztuje tak wiele, a rozwiązuje dużo problemów z miejscem w moim przypadku. Karty 128gb są jeszcze drogie, ale pewnie to się za jakiś czas zmieni.
Wydajność w moim przypadku schodzi na dalszy plan, nie obciążam mocno sprzętu.
Chciałbym, aby mój Macbook Air bezproblemowo służył mi 3-4 lata - jak będzie to się okaże. ;)

#850 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 14 June 2013 - 22:28

ale wiesz że karta sd w Air wystaje na 1cm! Więc noszenie jej stale podmontowanej jest niemożliwe.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users