Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#801 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 maja 2013 - 06:42

W tej chwili nie mam z niczym znaczącym problemu :) Nawet stare narzędzia są zaktualizowane :) Jedynie do motywu iMassage w Adium mogę się przyczepić.

#802 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 25 maja 2013 - 08:00

@rybak-17: wielkie dzięki. A powiedz mi jeszcze: jak to jest z kompatybilnoscia retiny z programami i aplikacjami? Bo wyczytałem że Retinę obsługuje zaledwie garstka programów, cala reszta jest skalowana, co wygląda bardzo mizernie nawet na takim ekranie. Czy to prawda? Masz jakieś kłopoty z użytkowaniem jakichś aplikacji?

Wez retine idz z biegiem ducha. Programy juz praktycznie wszystkie dzialaja ok na retinie. Ale jak nie to nie ma az takiej tragedi. Ja mialem tak jak ty brac MBA13 ale jednak MBPR 13 sie przykleila. Gabarytowo jest mniejsza jedynie tyle, ze sie nie zweza ku touchpadowi. Praca wygodniejsza wieksza przestszen robocza. Co do przenoszenia to polecam dokupic: Speck SeeThru pokrywa na MacBooka Pro 13'' z wyświetlaczem Retina do ochorny kolorow masz sporo do wyboru i polecam torbe: Be.ez Le Rush torba do notebooka 13.3″ . Cena zestawu 400zl a nosi sie fajnie i porecznie. W tobie zmiescisie owa Retina 13, iPad, z przodu ladowarka, w sroku tez myszke magic mouse mozna wrzucic i jakies graty jeszcze takze polecam. Torba wykonana z wojskowego nylonu i nie przemaka w deszczu co daje naprawde super ochrone. Za torbe na Mbp 17 z firmy UDG z takiego materialu zaplacilem 700zl tylko wieksza gabarytowa ale wytrzymala na maxa!!

#803 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 maja 2013 - 08:05

Możesz wstawić zdjęcie twojego Speck SeeThru?

#804 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 25 maja 2013 - 08:33

Możesz wstawić zdjęcie twojego Speck SeeThru?

[ATTACH=CONFIG]15151[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15153[/ATTACH]

Kupowalem w cortlandzie i zrobili mi nizsze ceny. Na 15 kupowalem na wwwl.apple.pl gdyz tylko oni mieli dostepne w PL. Bralem czarne bo lepiej pasuje do klawiatury w laptopie i ekranu. Nie chcielam przezroczystego bo widac na nim rysy strasznie a tutaj praktycznie nic. W dotyku jest jakby byl pokryty jakims gumowym tworzywem ale to plastik i bardzo wytrzymaly. Jest jeszcze jesria hard shell bodajze ale chlopaki z USA mowili mi ze po 2 tygodniach pekaja strasznie pomimo, ze sa twardsze. Ten mam juz prawie rok i jezdzi ze mna caly czas i nic takze naprawde polecam bo wart tej ceny. Jesli ktos tez potrzebuje torbe pod retine 15 to polecam Acme Made tez ze strony apple.pl w cenie 409zl jest super!

#805 Drygi

Drygi
  • 2 postów

Napisano 27 maja 2013 - 22:14

Mam do was pytanie, otóż niedługo wybieram się na studia i chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z was studiował na politechnice w poznaniu i miał maca? Mianowicie to chcę wiedzieć czy różnego rodzaju programy z politechniki współpracują z systemem applowskim i zastanawiam się na 13 calowym air bądź pro albo pro z retina tylko nie wiem czy jest sens dopłacać za retine, jak myślicie który byłby lepszy? ;)

#806 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 28 maja 2013 - 06:45

A ja od dluzszego czasu debatuje - jaki komputer kupic. Przez jakis czas bylem bliski stacjonarki, jednak mam ps3, pewnie kupie ps4 jak wyjdzie wiec raczej nic nie zastapi duzego telewizora do grania w gry. Od zawsze korzystam z laptopow 15 calowych, ale sa to klocki, ktore waza jakies 2,5 kg. Obecnie stukam z leciwego, 6 letniego Asusa z 1gb ramu, karta grafiki ze 128 mb - swego czasu 4000 zl, dosc solidny model. Jednak czas na zmiany. Poczatkowo myslalem o iMacu, jednak w standardowej konfiguracji nie robi piorunujacego wrazenia. A jak sie dolozy ssd to juz naprawde jest problem z cena tego sprzetu. Jednak pol roku temu rozpoczalem aplikacje prawnicza, troszke wiecej podrozuje - przyda sie komputer mobilny. DOszedlem wiec do wyboru - rMBP czy Air. Air doszedl niedawno do mojego pomyslu. Co potrzebuje w komputerze? Na pewno dysk 256 gb. Kolejna rzecza bedzie zrobienie pulpitu zdalnego - chce miec pulpit z pracy zawsze przy sobie. Duzo czytam, duzo pisze. Ciekaw jestem jak programy wygladaja na retinie. Przed komputerem czasami spedzam 1h dziennie w domu, czasem w sobote 8-9. Do tego lubie zdjecia - robic, ogladac, edytowac. Trudnie sie tym amatorsko, lubie przy sobie miec mojego poczciwego canona 5d1. Dlatego myslalem o retinie13 cali w konfiguracji za 7299. Widze, ze w iSpocie daja nawet jakis dysk gratis - nie powiem, ale wolalbym office, ktory daja do Air ;). Mysle, ze do moich potrzeb lepszy bedzie rMBP, jednak jesli przekonacie mnie, ze warto cos kasy odlozyc i wziac Air to rozwaze taka opcje.

#807 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 28 maja 2013 - 06:58

A ja od dluzszego czasu debatuje - jaki komputer kupic. Przez jakis czas bylem bliski stacjonarki, jednak mam ps3, pewnie kupie ps4 jak wyjdzie wiec raczej nic nie zastapi duzego telewizora do grania w gry. Od zawsze korzystam z laptopow 15 calowych, ale sa to klocki, ktore waza jakies 2,5 kg. Obecnie stukam z leciwego, 6 letniego Asusa z 1gb ramu, karta grafiki ze 128 mb - swego czasu 4000 zl, dosc solidny model. Jednak czas na zmiany.
Poczatkowo myslalem o iMacu, jednak w standardowej konfiguracji nie robi piorunujacego wrazenia. A jak sie dolozy ssd to juz naprawde jest problem z cena tego sprzetu. Jednak pol roku temu rozpoczalem aplikacje prawnicza, troszke wiecej podrozuje - przyda sie komputer mobilny.

DOszedlem wiec do wyboru - rMBP czy Air. Air doszedl niedawno do mojego pomyslu. Co potrzebuje w komputerze? Na pewno dysk 256 gb. Kolejna rzecza bedzie zrobienie pulpitu zdalnego - chce miec pulpit z pracy zawsze przy sobie. Duzo czytam, duzo pisze. Ciekaw jestem jak programy wygladaja na retinie. Przed komputerem czasami spedzam 1h dziennie w domu, czasem w sobote 8-9.
Do tego lubie zdjecia - robic, ogladac, edytowac. Trudnie sie tym amatorsko, lubie przy sobie miec mojego poczciwego canona 5d1. Dlatego myslalem o retinie13 cali w konfiguracji za 7299. Widze, ze w iSpocie daja nawet jakis dysk gratis - nie powiem, ale wolalbym office, ktory daja do Air ;). Mysle, ze do moich potrzeb lepszy bedzie rMBP, jednak jesli przekonacie mnie, ze warto cos kasy odlozyc i wziac Air to rozwaze taka opcje.

Co do grania to telewizor zastapi dobry projektor doznania o niebo lepsze tak na marginesie ;)

Jesli chodzi o sprzet poszukaj na allegro a znajdziesz taniej niz w iSpocie i innych sklepach tego pokroju bo maja duza marze na ten sprzet. W cortlandzie mozesz kupic z 10% rabatem jak dasz legitymacje nauczyciela kogos :) a potem latopa i tak rejestrujesz na siebie :)

Retina dobry wybor tylko kolory sa podciagniete bo nie sprzet do edycji foto trzeba pamietac :) dla mnie lepsza od Aira ze wzgledow na rozdzielczosc wlasnie i nie ma tej przesadziscie duzej ramki ktora daje niewykorzystana przestrzen na 14 cali w Air 13. W retinie wyglad to o wiele lepiej.

#808 mars83

mars83
  • 5 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 28 maja 2013 - 07:49

Witam wszystkich na forum! Mam nadzieje, że to właściwy temat :) Ja jak Misiekk walczę ze sobą i myślą czy nie sprzedać Lenovo Y580 i nie dołożyć do MBP. Tylko co mnie odrzuca: - MBP 15" z/bez Retiny ma TYLKO 2 porty USB 3.0 (potrzebny hub) - MBP bez Retiny posiada DVD, gdzie z Retiną już nie (mam niby wszystko na 2óch dyskach, ale czasem musze włożyć DVD do napędu) - MBP bez Retiny ma chociażby port Ethernet a z Retiną nie (i tu zaczyna sie wydawanie na przejściówki, a czasem mi ethernet potrzebny) - Wersje z Retiną mają już w standardzie SSD, a "zwykłe" mają to jako opcje. (mnie osobiście nie przeszkadza bo mam Samsunga 830 256GB) Ogólnie chciałem się dowiedzieć gdzie mogę dostać nowe MBP bez/z Retiną w miare lepszej cenie (mam zniżkę studencką w Polsce i Irlandii). I chciałbym wiedzieć co użytkownicy którzy przeszli z laptopów z Windows, myślą o przesiadce na Maca - tylko prosze nie piszcie Windows ssie itd. - bo nie wiem co mam ze sobą zrobić :P

#809 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 28 maja 2013 - 08:06

Tylko, ze sprzety ze znizka 10% na nauczyciela nie sa na raty. A ja chce kupic raty bo gotowke musze ulokowac w cos innego. Zastanawiam sie czy brac rMBP czy Air. Ale jak dorzuce dysk 256 i 8 gb ram do Aira to wcale roznica nie jest zbyt duza... w iSpot teraz dodaja dysk twardy i jakas znizke 300 zl mysle sie wywalczy ;)

#810 mars83

mars83
  • 5 postów

Napisano 28 maja 2013 - 08:10

Tylko, ze sprzety ze znizka 10% na nauczyciela nie sa na raty. A ja chce kupic raty bo gotowke musze ulokowac w cos innego.

Zastanawiam sie czy brac rMBP czy Air. Ale jak dorzuce dysk 256 i 8 gb ram do Aira to wcale roznica nie jest zbyt duza... w iSpot teraz dodaja dysk twardy i jakas znizke 300 zl mysle sie wywalczy ;)

No ja gotówka/karta kredytowa :P I jeszcze pytanie jeżeli bym brał wersje nie Retina i ekran 1680x1050 to jest szansa, że pogram w chociażby D3 czy BF3 (na Windows bootcamp) w miare przyzwoitych detalach?

#811 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 28 maja 2013 - 17:28

Mam do was pytanie, otóż niedługo wybieram się na studia i chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z was studiował na politechnice w poznaniu i miał maca? Mianowicie to chcę wiedzieć czy różnego rodzaju programy z politechniki współpracują z systemem applowskim i zastanawiam się na 13 calowym air bądź pro albo pro z retina tylko nie wiem czy jest sens dopłacać za retine, jak myślicie który byłby lepszy? ;)

Pozostają ci maszyny wirtualne (co nie jest tragiczne). Jakbyś miał kompa na windzie to też maszyny wirtualne chyba że chcesz sobie syfić na swoim kompie jakimiś zamulającymi programami :)

#812 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 28 maja 2013 - 17:37

No ja gotówka/karta kredytowa :P I jeszcze pytanie jeżeli bym brał wersje nie Retina i ekran 1680x1050 to jest szansa, że pogram w chociażby D3 czy BF3 (na Windows bootcamp) w miare przyzwoitych detalach?

D3 pójdzie na full lub prawie na full na karcie 1GB, może nawet 512 mb, bo d3 przy tej rozdziałce nie zabiera aż tak dużo pamięci, a battlefield powinien pójść na średnich.

#813 kaszi33

kaszi33
  • 50 postów

Napisano 29 maja 2013 - 18:00

Witajcie ! Wczoraj poszukałem, popytałem tutaj, no i poczekam do 10 czerwca - zobaczę co Apple zaproponuje, ale ! mam pytanie o sprawy związane ze sprowadzeniem Macbooka ze stanów: Pro Retina czy Air ? Bardziej odpowiada mi klawiatura Amerykańska. Czy może Air z Retiną (jeśli takowy zostałby zaprezentowany) ? chciałbym się zmieścić w 6000 zł. Czy warto brać AC ? Czy gwarancja ze Stanów obowiązuje w PL (wiem, jest dużo na te dwa tematy postów, ale są one tak wymieszane, że mam mętlik). Przepraszam za głupie pytania na forum, ale chcę się przesiąść z PC na MacBooka. Będę wdzięczny za odpowiedź ;)

#814 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 30 maja 2013 - 09:37

Witajcie !
Wczoraj poszukałem, popytałem tutaj, no i poczekam do 10 czerwca - zobaczę co Apple zaproponuje, ale ! mam pytanie o sprawy związane ze sprowadzeniem Macbooka ze stanów: Pro Retina czy Air ? Bardziej odpowiada mi klawiatura Amerykańska. Czy może Air z Retiną (jeśli takowy zostałby zaprezentowany) ? chciałbym się zmieścić w 6000 zł. Czy warto brać AC ? Czy gwarancja ze Stanów obowiązuje w PL (wiem, jest dużo na te dwa tematy postów, ale są one tak wymieszane, że mam mętlik). Przepraszam za głupie pytania na forum, ale chcę się przesiąść z PC na MacBooka. Będę wdzięczny za odpowiedź ;)

A na co chcesz czekac do 10 czerwca? Jak to jest konferencja dla developerow i bedzie o iOS 7 i moze cos o 10.9...

#815 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 30 maja 2013 - 18:58

Rok temu na WWDC były pokazane odświeżone MacBooki i tym razem (wg różnych źródeł) będzie podobnie, także na to czeka. Tak jakbyś nie wiedział. ;P

- - - Połączono posty - - -

Sam na to czekam, bo mam po prostu dość Windowsa i chcę się przesiąść na komputer Apple. Najpierw zastanawiałem się między MacBookiem Pro, a MBAir, ale od niedawna myślę nad MBPr. Jestem ciekaw tej konferencji i co najważniejsze, czy ceny ulegną zmianom.

#816 mars83

mars83
  • 5 postów

Napisano 30 maja 2013 - 20:53

D3 pójdzie na full lub prawie na full na karcie 1GB, może nawet 512 mb, bo d3 przy tej rozdziałce nie zabiera aż tak dużo pamięci, a battlefield powinien pójść na średnich.

Dzięki za informacje! To teraz czekam na info o MBP z Hasswelem i zamawiam :)

#817 Drygi

Drygi
  • 2 postów

Napisano 30 maja 2013 - 21:22

franz84: ok, dzięki! ;)

#818 kaszi33

kaszi33
  • 50 postów

Napisano 31 maja 2013 - 16:02

Rok temu na WWDC były pokazane odświeżone MacBooki i tym razem (wg różnych źródeł) będzie podobnie, także na to czeka. Tak jakbyś nie wiedział. ;P

Sam na to czekam, bo mam po prostu dość Windowsa i chcę się przesiąść na komputer Apple. Najpierw zastanawiałem się między MacBookiem Pro, a MBAir, ale od niedawna myślę nad MBPr. Jestem ciekaw tej konferencji i co najważniejsze, czy ceny ulegną zmianom.

Tak właśnie :) zastanawiam się czy będzie air z retiną i czy warto ;)

#819 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 02 czerwca 2013 - 18:34

A po z ta gwarancja z USA w Pl ?? Bo tez jestem ciekaw

#820 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 02 czerwca 2013 - 19:30

WIem co bylo rok temu, tylko patrzac na tematyke to developerka wiec iOS jak i OSX bedzie glownym naciskiem, jak pokaza cos wiecej to fajnie jak nie to nie :)

#821 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 02 czerwca 2013 - 20:14

A po z ta gwarancja z USA w Pl ?? Bo tez jestem ciekaw

Przydaje się jak sprowadzisz Maca z USA.

#822 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 03 czerwca 2013 - 06:01

Ja tak myslalem czy czekac ale chyba w piatek kupie 13 rMBP. Znajac zycie jesli sie pojawia nowe to moga byc czasy oczekiwania jak z iMacami...

#823 Gregory2

Gregory2
  • 506 postów
  • SkądPruszcz Gdański, PL

Napisano 03 czerwca 2013 - 06:24

@up: no to nie lepiej poczekać te 2 dni, przekonać się czy faktycznie na nową wersję będą czasy oczekiwania i jeśli tak to dopiero wtedy wziąć stara? ;) Nie masz absolutnie nic do stracenia (to tylko 2 dni), a potem może będziesz sobie pluł w brodę bo nie poczekałeś, a Apple akurat na WWDC pokaże cos przelomowego :)

#824 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 03 czerwca 2013 - 07:38

no to dobra, niech Wam bedzie ;) skoro to juz za tydzien to co mi szkodzi... Pytanie czy od razu te produkty beda w Polsce?

#825 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 03 czerwca 2013 - 07:39

Nie wiadomo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych