Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#751 Przybysz_tcz

Przybysz_tcz
  • 114 postów
  • SkądTczew

Napisano 18 maja 2013 - 16:28

Wiadomo, tez chciałbym retine, ale mnie nie stać. Musze wybrać miedzy air a pro zwyklym

#752 maccossac

maccossac
  • 114 postów

Napisano 19 maja 2013 - 10:03

Witam, drodzy użytkownicy. Mam do was takie pytanie, ponieważ nadszedł czas zmiany wysłużonego czarnego macbook'a (koniec leasingu), na coś nowszego. Z góry informuję, że komputer będzie kupowany w iSpot/Cortland, chyba że możecie polecić inne sklepy oferujące maki w leasing. Leasing, właśnie się skończył, więc dałem sobie jakieś dwa tygodnie na podjęcie decyzji i tu pojawia się pytanie Pro Czy Air, oba w podstawowej wersji i rozmiarze 13". Moje kryteria, jeśli chodzi o rozmiary, nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ podróżuję tylko i wyłącznie samochodem. Z komputera głównie korzystam, do sporządzania/odczytywania dokumentów, przeglądania internetu czy maila, no i słuchanie muzyki. Z bardziej zaawansowanego oprogramowania, to głównie Photoshop, odczytywanie dużej ilości projektów i od czasu do czasu, przygotowanie jakiegoś projektu, bardziej chodzi o przedstawienie swojej wizji grafikom. W sumie jedyna moja wątpliwość do dysk SSD czy HDD, bardziej o to chodzi, niż o sam rodzaj komputera. No i na koniec najważniejsze dla mnie, to czas pracy na baterii, ale wydaje mi się, że oba modele stoją podobnie. Z góry, serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam

#753 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 19 maja 2013 - 10:48

Jeśli tylko podstawowe wersje bierzesz pod uwagę to bez wątpienia Air będzie lepszy dzięki SSD.

#754 hakaman12345

hakaman12345
  • 124 postów

Napisano 19 maja 2013 - 12:58

różnica będzie w jakości na tyle duża od obecnych airów że warto czekać i stracić opcję tańszego zakupy. ( kupno w usa)

Panowie czemu mówicie ze straci się możliwość zakupu w USA....??

#755 Hipeq69

Hipeq69
  • 29 postów
  • SkądZabrze, PL

Napisano 19 maja 2013 - 13:26

Na początek się przywitam ponieważ jest tutaj nowy, hej! :) Obecnie mam laptopa MSI GE620DX, lecz zamierzam zmienić go na jakiegoś Maca, zastanawiam się pomiędzy Air 13 (2012, podstawowa wersja) a Pro 13 (2012, podstawowa wersja). Internet, muzyka, facebook, poczta, gadu, raz na ruski rok jakaś słaba gra na BootCamp - to jest to do czego mi głównie potrzebny. Air przekonuje mnie rozmiarami i dyskiem SSD, ale z drugiej strony posiadam iPada Retinę i czy Air nie będzie taką jakby kopią i czy nie będą się dublować? Posiadam dysk zewnętrzny 750GB na USB 3.0 - więc pojemność dysku nie robi różnicy. I tutaj pytanie do ekspertów-Was: Co brać? Air czy Pro ?:) Czy może dozbierać jeszcze "trochę" do iMaca? Proszę o porady. Serdecznie dziękuję i Pozdrawiam :)

#756 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 maja 2013 - 14:07

Definitywnie Air 13" spełni Twoje potrzeby w 100%, będzie znacznie szybszy od Pro 13" (SSD). Problem faktyczne w tym, czy jest Ci w ogóle potrzebny laptop (a jeśli tak, to czy Mac). To jednak duży wydatek i warto się nad tym zastanowić, niestety w tej kwestii chyba nikt Ci nie będzie mógł pomóc, bo to osobisty wybór – ja np. bez laptopa nie mógłbym się obejść. Nie no, iMac to już w ogóle kulą w płot do tych zastosowań, Airy to naprawdę świetne komputery (w tej chwili, kiedyś to była jakaś masakra :P).

#757 Hipeq69

Hipeq69
  • 29 postów
  • SkądZabrze, PL

Napisano 19 maja 2013 - 14:41

Definitywnie Air 13" spełni Twoje potrzeby w 100%, będzie znacznie szybszy od Pro 13" (SSD).

Problem faktyczne w tym, czy jest Ci w ogóle potrzebny laptop (a jeśli tak, to czy Mac). To jednak duży wydatek i warto się nad tym zastanowić, niestety w tej kwestii chyba nikt Ci nie będzie mógł pomóc, bo to osobisty wybór – ja np. bez laptopa nie mógłbym się obejść.

Nie no, iMac to już w ogóle kulą w płot do tych zastosowań, Airy to naprawdę świetne komputery (w tej chwili, kiedyś to była jakaś masakra :P).

Serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Laptop jest mi potrzebny, po prostu nie umiem w 100% zastąpić o iPadem. iPada mam raczej do rozrywki i na jakiś wyjazd, czy zabrać go do kolegi i pokazać zdjęcia.

Do Air chciałbym dokupić też Magic Muse - opłaca się (200zł) ?:)

#758 edwarpan

edwarpan
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 maja 2013 - 15:02

Nie, bo masz gesty na trackpadzie wbudowanym, a jeśli chcesz precyzji, to w tej cenie jest o wiele więcej lepszych gryzoni.

#759 Hipeq69

Hipeq69
  • 29 postów
  • SkądZabrze, PL

Napisano 19 maja 2013 - 15:23

Dlatego jak się zdecyduję to na początek sam Air, a może kiedyś MM ;) Jeszcze 1 pytanko: mam drukarkę HP Deskjet D1560, bez problemów będzie współpracowała z Air? ;) Dzięki :)

#760 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 19 maja 2013 - 15:27

Ja z kolei MM mam, używam i polecam do współpracy z MBA. Gesty są na touchpadzie, owszem, ale wygodniej pracuje mi się z myszą. Dzięki MM i BetterTouchTool można ustawić sobie przeróżne gesty na MM, inne dla różnych programów.

#761 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 maja 2013 - 16:59

Tyle że większość pecetowców wychodzi z założenia, że myszka do laptopa to obowiązek i że inaczej się nie da. W przypadku MacBooków myszka sprawdza się dopiero przy pracy "stacjonarnej", z zewnętrzną klawiaturą i monitorem. Ja osobiście jak kupiłem pierwszego MBP sprzedałem Mighty Mouse (obecna Apple Mouse) razem z mini i od tej pory zdarzyło mi się pożyczać jakąkolwiek mysz tylko i wyłącznie do gier. Nie wyobrażam sobie np. przeglądania pierdół w internecie za pomocą myszki – trackpad jest o niebo wygodniejszy do tego, znajduje się bliżej no i ma więcej miejsca na gesty niż Magic Mouse. Zresztą, gdyby trackpady nie były wygodne, to Apple nie zaprojektowałoby Magic Trackpada ;) Podsumowując: według mnie zbędny wydatek (do tych zastosowań). Co do drukarki: większość drukarek bez problemu współpracuje z Mac OS X, większość też się praktycznie sama instaluje (system się pyta "czy" zainstalować drukarkę, ściąga sterowniki itd.).

#762 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 19 maja 2013 - 17:14

W przypadku MacBooków myszka sprawdza się dopiero przy pracy "stacjonarnej", z zewnętrzną klawiaturą i monitorem.

I tutaj się zgadzam, ale ja tak właśnie pracuję przeważnie, dlatego dla mnie MM + BTT i Apple Wireless Keyboard (jako druga klawiatura - MBA jest otwarty w trybie rozszerzonego pulpitu) to idealny zestaw dla MBA z monitorem.
W terenie, kawiarni itp. gdy laptopa trzyma się przeważnie na kolanach albo na stoliku wystarcza touchpad.

#763 Hipeq69

Hipeq69
  • 29 postów
  • SkądZabrze, PL

Napisano 19 maja 2013 - 17:20

No właśnie ja sobie nie wyobrażam pracy na samym touchpadzie, ale bardzo wiele osób mówi, że touchpady w Macach są super wygodne - mam nadzieje, ze przyjdzie mi to przetestować w MBA13'':) No to teraz trzeba by było sprzedać MSI, dołożyć trochę PLN i kupować MBA13" :)

#764 ziarnoch

ziarnoch
  • 151 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2013 - 20:11

Do codziennej pracy touchpad wystarczy w zupełności. Ja od pół roku używam MBP i touchpad to jedna z największych zalet maców w porównaniu z laptopami z Win. Można mieć jakąś tanią myszkę w przypadku chęci zagrania lub obróbki zdjęć, ale na co dzień używanie macowego touchpada to sama przyjemność.

#765 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 maja 2013 - 21:46

Tyle że większość pecetowców wychodzi z założenia, że myszka do laptopa to obowiązek i że inaczej się nie da.

W przypadku MacBooków myszka sprawdza się dopiero przy pracy "stacjonarnej", z zewnętrzną klawiaturą i monitorem. Ja osobiście jak kupiłem pierwszego MBP sprzedałem Mighty Mouse (obecna Apple Mouse) razem z mini i od tej pory zdarzyło mi się pożyczać jakąkolwiek mysz tylko i wyłącznie do gier.

Nie wyobrażam sobie np. przeglądania pierdół w internecie za pomocą myszki – trackpad jest o niebo wygodniejszy do tego, znajduje się bliżej no i ma więcej miejsca na gesty niż Magic Mouse. Zresztą, gdyby trackpady nie były wygodne, to Apple nie zaprojektowałoby Magic Trackpada ;)

Podsumowując: według mnie zbędny wydatek (do tych zastosowań).

Co do drukarki: większość drukarek bez problemu współpracuje z Mac OS X, większość też się praktycznie sama instaluje (system się pyta "czy" zainstalować drukarkę, ściąga sterowniki itd.).

Jak sie to mowi o gustach nie dyskutuje :)

Owszem Gladzik jest ok do normalengo smigania ale jak juz sie odpala program typu, photoshop, logic i inne to lepiej sie celuje gryzoniem. Jak siadam do logica to pierwsze co odpalam myszke. A piszac tutaj teraz w tej chwili i siedzac normalnie na laptopie nie robiac nic szczegolnego to glaszcze gryzonia jak wiekszoc. Czasami na gryzonia nie ma miejsca bo nie ma gdzie go trzymac kolo siebie

#766 Hipeq69

Hipeq69
  • 29 postów
  • SkądZabrze, PL

Napisano 19 maja 2013 - 21:48

Wiedziałem, że mogę na Was liczyć w kwestii pomocy ze sprzętem :) Czyli na początek sam Air, a gdy nie wygodnie mi będzie na samym Touchpadzie to zakupie MagicMouse :) Dobre rozwiązanie ? Pozdrawiam :)

#767 Przybysz_tcz

Przybysz_tcz
  • 114 postów
  • SkądTczew

Napisano 19 maja 2013 - 22:20

Może teraz mi ktos pomoże. :D czy do użytku domowego, photoshopa, corela nada sie 13" pro, i5, 8gb, intel 3000, 256gb ssd 1.8 cala? Czy może lepiej kupić aira w podstawowej konfiguracji? Tego pro mógłbym kupić za około 3800zl, sądzicie ze jest wart tej ceny? Jaka jest różnica dysku 2.5 cala a 1.8? Może jednak warto sie jeszcze wstrzymać?

#768 ziarnoch

ziarnoch
  • 151 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2013 - 22:43

Po grafice (Intel 3000) zakładam, że ten MBP to model 2011. Ja swojego z podpisu kupiłem pół roku temu za 3300. Ten twój ma 2x większy dysk. W kwestii cen nie jestem ekspertem i Ci nie podpowiem. Mogę tylko powiedzieć, że po włożenie ssd do MBP dostajemy super szybką maszynkę. Ja ze swojego jestem w 100% zadowolony. Z dyskiem ssd nawet starsze maci z C2D dostają super kopa. Jeśli nie przeszkadza Ci trochę większa waga (1,3kg Air vs 2kg MBP) i odpowiada Ci rozdzielczość 1280x800 to bierz śmiało tego MBP.

#769 Przybysz_tcz

Przybysz_tcz
  • 114 postów
  • SkądTczew

Napisano 19 maja 2013 - 22:47

Waga tez jestcwazna ale nie najważniejsza. Bardziej patrzę na to ze nie mam w nim np usb 3.0, jednak mam nadzieje ze taki sprzęt posłużyłby mi przez kolejne 2/3 lata?

#770 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 maja 2013 - 05:36

Może teraz mi ktos pomoże. :D czy do użytku domowego, photoshopa, corela nada sie 13" pro, i5, 8gb, intel 3000, 256gb ssd 1.8 cala?
Czy może lepiej kupić aira w podstawowej konfiguracji?
Tego pro mógłbym kupić za około 3800zl, sądzicie ze jest wart tej ceny? Jaka jest różnica dysku 2.5 cala a 1.8?

Może jednak warto sie jeszcze wstrzymać?

Pro z dyskiem 1.8 cala? Czy aby napewno? Widziales go w srodku czy ktos sprzedaje swoja niewiedze jak sa to dyski malo popularne i drogie w zakupie. Obstawialbym 2.5 normalny ssd.

Aira sobie daruj wez pro.

- - - Połączono posty - - -

. Z dyskiem ssd nawet starsze maci z C2D dostają super kopa.

No nie do konca bo ja wsadzilem do swojego mbp z c2d i zonk... Sata 150. Dysk odrazu wylecial z laptopa bo nie mial sensu i tylko sie zmarnowal. Od sata 2 ma sens ladowania ssdow w starszych nie ma co sie napalac. Wsadzilem spowrotem WD Caviar Black 320 7200rpm.

Warto wejsc sobie w menadzer urzadzen i sprawdzic jaka przepustowsoc sata czy 1,5gbit czy 3,0 czy juz 6

#771 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 20 maja 2013 - 09:16

Czyli na początek sam Air, a gdy nie wygodnie mi będzie na samym Touchpadzie to zakupie MagicMouse :) Dobre rozwiązanie ?

Tak. Touchpad w Mac'ach nie ma sobie równych wśród laptopów na rynku, ale w niektórych zastosowaniach wg mnie nie sposób obejść się bez myszki, chyba że ktoś perfekcyjnie opanuje skróty klawiaturowe.
Ja tam wolę MM+BTT. Jak mam pootwierane 20-30 programów, w przeglądarkach w sumie kilkadziesiąt kart, w komodo kilkadziesiąt plików itd. to na samym touchpadzie praca zajęłaby mi (strzelam) z 20% więcej czasu, a czas to pieniądz ;) MM szybko się zwraca.

#772 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 maja 2013 - 09:43

Dlatego mowie, ze to kwestia gustu oraz potrzeby bo raz usilowalem na gladziku zrobic cos w PS i skonczylo sie to frustracja. Znam tez takich co w Quake graja an touchpadach w laptopach :)

#773 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 20 maja 2013 - 20:58

Witam zastanawiam sie nad kupnem Refurbished 13.3-inch MacBook Pro 2.5GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display 8gb dysk 256 co myślicie o tym czy lepiej Air

A 2 pytanie czy ten model 13.3-inch MacBook Pro 2.5GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display stanieje coś po prezentacji nowych modeli w połowie czerwca ?? Czy cena zostanie taka sama ??

#774 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 21 maja 2013 - 06:59

Witam zastanawiam sie nad kupnem Refurbished 13.3-inch MacBook Pro 2.5GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display 8gb dysk 256 co myślicie o tym czy lepiej Air

A 2 pytanie czy ten model 13.3-inch MacBook Pro 2.5GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display stanieje coś po prezentacji nowych modeli w połowie czerwca ?? Czy cena zostanie taka sama ??

Na allegro poleci ciut w dol ale nie tak znaczaco. Ja kupowalem tydzien temu Taka retine nowa i nie przejmuje sie faktem, ze za chwile zaktualizuja procka. Jak masz kupowac to kupuj a nie czekaj bo do konca, zycia bedziesz zyl z dylematem

#775 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 21 maja 2013 - 08:28

Witam na allegro nie bede kupowal tylko w apple store us , wiec spadnie cenna czy nie bardzo

Witam na allegro nie bede kupowal tylko w apple store us , wiec spadnie cenna czy nie bardzo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych