Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#376 producent

producent
  • 263 posts

Posted 22 August 2012 - 13:18

Różnica między tymi dwoma procesorami jest bardzo duża, znacząco odczuwalna.
Sprawdzi się w abletonie, logicu ...

Właśnie o to mi chodziło ostatnio zamuliłem swojego starego grata w Reasonie na 100%, zaniosłem do kolegi projekt (posiada PC C2D E8400) a tam tylko 20% na CPU Meter.... teraz chcę kupić MBP i szukam DAWbenchamarks ale cienko z tym w sieci. Stać mnie już na 13" jednak te dwa rdzenie mnie martwią, zbierać na 15" czy to będzie tzw. overkill??
Dlaczego nie zrobią po prostu 13" z możliwością upgrade do quada, wtedy bym się nie zastanawiał wgl.
Dołączona grafika

#377 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 22 August 2012 - 13:31

Zbieraj na 15''. Większa rozdzielczość, portów więcej a poza tym wydajności w takich programach nigdy nie za wiele.

#378 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 August 2012 - 13:28

Ile % szybszy jest i7 wkładany do 13" od C2D E8400 oraz ile % szybszy jest i7 Quad od C2D E8400?
Potrzebuję MBP pro 13/15" na kilka lat do muzyki.

Poszukaj porównań do iMaka, np. na Macworld.

Czy wiadomo coś już o MBP 13" z procesorami Quad Core??

Nie, wyciekły benchmarki MBP 13 Retina z dwurdzeniowymi i7 o wysokim taktowaniu.

Dlaczego nie zrobią po prostu 13" z możliwością upgrade do quada, wtedy bym się nie zastanawiał wgl.

Dlatego, że Quady są 45 Wattowe, a z takim procesorem mocno by się grzał i krótko działał na baterii tak jak kilka pecetowych notebooków konkurencji.

#379 VictorX

VictorX
  • 122 posts
  • SkądDębica, Poland

Posted 23 August 2012 - 21:17

Cześć! Jestem od około roku szczęśliwym posiadaczem iMaka z 27 calowym wyświetlaczem, który stał się już moim głównym komputerem. Coraz bardziej brakuje mi jednak komputera, który będzie pełnił podwójną rolę: będzie mobilnym notebookiem do wyjazdów oraz będzie "poligonem testowym", na którym będę mógł testować alternatywne systemy operacyjne takie jak Windows 8 i Linux. I tutaj pojawia się największy, odwieczny problem: którego Macbooka wybrać. Największą zaletą PRO jest dla mnie duży dysk, na którym mógłbym bez problemu zainstalować poprzez BootCampa Windowsa czy Linuxa i mieć jednocześnie wystarczająco dużo miejsca na OSX. AIR przemawia do mnie swoją lekkością, która pozwoliłaby mi spakować laptop do plecaka i zabrać do nieraz do szkoły oraz dyskiem SSD. Chciałbym jednak zadać kilka pytań, które być może pomogą mi podjąć decyzję 1) Co dzieje się w przypadku awarii pamięci RAM w Macbooku Air? Wiem, że są one przylutowane na stałe, więc czy konieczna jest wymiana całej płyty głównej aby ją wymienić? 2) Czy klawiatura w MBA bardzo różni się od tej z wersji Pro? 3) Czy na MBA istnieje możliwość zainstalowania dodatkowego systemu na dysku zewnętrznym podłączonym przez USB 3.0? Czy system na takim dysku będzie działał zauważalnie wolniej? Chciałbym też wykorzystać ten sprzęt do testów nowego OSX. Czy jego też można uruchomić z USB? Z góry dzięki za pomoc!

#380 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 24 August 2012 - 06:50

pro, czy air?
zależy co chcesz robić:
jak zamierzasz bawić sie muzyką - wszystko jedno właściwie. Jak zamierzasz zajmować się profesjonalnie - może nazwa Ci coś podpowie. Zdecydowanie więcej pożytku będziesz miał z większej ilości szybkich złącz, większego dysku niż superszybkiego SSD (biblioteki sampli, czy zestawy typu NI komplete), nie do przecenienia jest też możliwość podłączenia dodatkowego monitora. Powinieneś też zatroszczyć się o trochę więcej RAM. Do sensownej pracy 8gb to minimum.
Zastanów się co ijak chcesz podłączyc do komputera: karta dźwiękowa: najlepiej FireWire lub Thunerb. klawiatura/ kontroler - usb, dodatkowy monitor, ew. dysk, + klawiatura numeryczna (którą warto podłączyć choćby ze względu na skróty klawiaturowe w L.)

Wtyki od NI zawsze mozna zainstalowac na zewnetrznym dysku SSD jak i sample i z niego korzystac po TB :) nie trzeba zasmiecac dysu kompa. Ja tak robie i wszystko smiga super. W szczegolnosci ze Komplet 8 Ultimate swoje zajmuje a kupno dysku SSD 512GB jest tansze niz doposarzenie Retine w wiekszy dysk

#381 kondzio42

kondzio42
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 09:56

Witam, potrzebuję porady jaki komputer wybrać, myślałem nad : -MBA 11' 2012 najmocniejsza ( 5099zł) -MBA 13' 2012 podstawowa (5599zł) -MBP 13' 2012 podstawowa (5599zł) Jeśli chodzi o mobilność to potrzebuję go od czasu do czasu zabrać na prezentacje ( keynote - rzutnik ) oraz poużywać w podróży. Komputera będę używał głównie do : projektowanie WWW, programowanie ( tutaj konieczna będzie instalacja Windy jako drugiego systemu ), zabawa z systemami operacyjnymi ( LINUX oraz Winda ), zabawa z filmami oraz zdjęciami, przeglądanie internetu, korzystanie z komunikatorów, praca z dokumentami, tworzenie prezentacji ( keynote) oraz prezentacja na rzutniku ( nie może nic się przycinać nawet przy 50 - 60 slajdach, filmikach, animacjach ) muzyka, od czasu do czasu oglądniecie filmu. Jaki komputer polecacie w moim przypadku ? do wydania mam 5600 zł na kompa + ewentualne 400 zł na akcesoria. Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

#382 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 August 2012 - 10:07

MBA 13' ale musisz dołożyć do 8GB RAM i dysk zewnętrzny na USB 3.0 przydałby się do tego. Nie napisałeś czy masz monitor, bo pracowanie na 11'' bez monitora będzie bardzo niewygodne. Mógłby być też MBP, ale w nim musiałbyś koniecznie wymienić dysk na SSD i także wymienić RAM na 8GB co dość znacznie przekracza założony budżet. Plusem tej opcji (z SSD) jest to, że napęd optyczny wywalasz i montujesz w nim HDD którego będziesz miał po włożeniu SSD. Masz 2 dyski, więcej miejsca, szybszy procesor, ale i sprzęt cięższy i droższy.

#383 kondzio42

kondzio42
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 10:21

Jakie są koszty dołożenia 8GB RAMu do MBA ? 460 zł ? monitor mam, obsługuje on FULL HD więc powinno być ok, ale założenie przy kupnie tego maca jest takie żeby nie pracować zbyt dużo przy monitorze. czyli 11 odpada ? MBP + RAM + SSD odpada zdecydowanie bo przekracza znacznie budżet. Czy w MBA RAM trzeba dodawać przy kupnie czy można to zrobić np. miesiąc czy dwa później ? jakie dysk polecacie do tego komputera i ile ewentualnie kosztowałby ?

#384 VictorX

VictorX
  • 122 posts
  • SkądDębica, Poland

Posted 24 August 2012 - 10:32

Pozwolę sobie zadać jeszcze raz moje pytania... 1) Co dzieje się w przypadku awarii pamięci RAM w Macbooku Air? Wiem, że są one przylutowane na stałe, więc czy konieczna jest wymiana całej płyty głównej aby ją wymienić? 2) Czy klawiatura w MBA bardzo różni się od tej z wersji Pro? 3) Czy na MBA istnieje możliwość zainstalowania dodatkowego systemu na dysku zewnętrznym podłączonym przez USB 3.0? Czy system na takim dysku będzie działał zauważalnie wolniej? Chciałbym też wykorzystać ten sprzęt do testów nowego OSX. Czy jego też można uruchomić z USB?

#385 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 August 2012 - 10:45

1) Co dzieje się w przypadku awarii pamięci RAM w Macbooku Air? Wiem, że są one przylutowane na stałe, więc czy konieczna jest wymiana całej płyty głównej aby ją wymienić? - wymieniana jest cała płyta

2) Czy klawiatura w MBA bardzo różni się od tej z wersji Pro? - nie

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi (maca mam od niedawna, wszystkiego jeszcze nie próbowałem).

kondzio42 - MBA musisz zamówić od razu z 8GB RAM, bo sam nie dołożysz (RAM jest wlutowany w płytę główną). Koszt chyba 460 zł wg Apple. Jak masz jakiegoś studenta lub nauczyciela w rodzinie albo sam nim jesteś to skorzystaj ze zniżki edu (MBA 13'' z 8GB RAM ze zniżką wyjdzie ~5700 zł).

Jak chcesz głównie pracować na samym macbooku to jak sobie wyobrażasz pracę na 11 calach? Bo ja jakoś nie bardzo ;)
Dlatego kupiłem MBA 13'' choć głównie z monitorem będę pracował, ale nie zawsze a 11 cali to jednak za mało mimo niezłej rozdzielczości.

Skoro MBP z SSD i RAM odpada (zawsze można dysk i ram dokupić później, nie trzeba od razu) to zostaje MBA 13'' z 8GB RAM.

Dysk zewnętrzny to wedle uznania. Na allegro poszukaj na USB 3.0 o pojemności jakiej potrzebujesz. W MBA 13'' będziesz miał 128 GB SSD więc z 250 a najlepiej z 500 GB na zewnętrznym będzie potrzebne. Koszt względnie nieduży - za 500GB na USB 3.0 trzeba dać ~300 zł.

#386 kondzio42

kondzio42
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 August 2012 - 12:06

dzięki serdeczne za pomoc i wskazówki :) będę celował w MBA 13' z 8GB RAM ;)

#387 meddy

meddy
  • 10 posts

Posted 24 August 2012 - 16:52

Witam! Nadszedł czas na wymianę laptopa, padło na MacBook'a. Po długim szukaniu doszedłem do wniosku, że jednak MacBook Air byłby najlepszy, jednak chciałbym to jeszcze przedyskutować z kimś kto owy model posiada. Jestem programistą potrzebuje szybkiego(ale nie jakiegoś smoka) i poręcznego(tak by go wszędzie zabrać) laptopa. Czasami amatorsko pobawię się grafiką Blender(nie renderuje) i Photoshop. Posiadam w domu monitor, oraz dysk zewnętrzny 1TB. 1.MacBook Air 13' i5 1.8GHZ pasowałby mi najbardziej jednak martwię się o jego wydajność. Czy podoła trochę bardziej wymagającym pracom niż surfowanie po internecie? Podobno te nowe air'y dorównują większym braciom Pro, ale ile w tym prawdy? 2.Kolejny problem to wybór rozmiaru dysku w Air. Na dysku komputera znajdować się będą tylko aplikacje i najpotrzebniejsze rzeczy, a cały syf typu filmy itp trzymałbym na dysku zewnętrznym. I tutaj mam pytanie czy 128 gb wystarczy? Czy jednak lepiej dołożyć do tych 256? 3.Opłaca się dokładać do 8gb ram? 4.Czy opłaca się teraz kupować MacBook'a. Podobno ma wyjść 13' z Retiną, ale jakoś nie jestem przekonany. BTW: Mam możliwość kupienia 1.Air 13' 1.8GHz i5 4GB 256GB za 5800 zł 2.Air 13' 1.8GHz i5 8GB 128GB za 5300 zł Co robić?

#388 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 August 2012 - 17:01

Bierz MBA 13'' z 8 GB RAM i 128GB SSD. Nie ma co dopłacać do 256GB SSD skoro masz dysk zewnętrzny, ale 8 GB jak najbardziej warto.

#389 meddy

meddy
  • 10 posts

Posted 24 August 2012 - 17:05

te 128gb na takie rzeczy codziennego użytku(aplikacje, powiedźmy kilka ważniejszych dokumentów, jeden projekt(z 2 gb)) wystarczy?

#390 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 August 2012 - 17:11

Wystarczy o ile nie będziesz tych projektów po 2 GB tworzył co chwile nowych i nie będziesz ich kasował. Mam dokładnie takiego MBA jak poleciłem, profil pracy podobny do Twojego, wgrałem potrzebne programy, trochę muzyki, cały dropbox na dysku, parę wideo, parę gier i jeszcze mam wolne 60 GB więc nie jest źle. Owszem w perspektywie kilku lat używania dysk 128GB wymaga pewnej dyscypliny (kasowanie niepotrzebnych rzeczy, mniej potrzebne na dysku zewnętrznym) ale od tego są dyski zewnętrzne i NASy aby przejmować duże ilości danych.

#391 meddy

meddy
  • 10 posts

Posted 24 August 2012 - 17:19

A ogólnie jak z wydajnością takiego Air'a 8gb? Czuć czasami, jakieś braki zaplecza(i5 1.8 GHZ tylko), czy idzie jak burza?

#392 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 August 2012 - 18:41

A ja zapytam z odwrotnej strony: czy będę miał problemy przez obecność tylko 4gb ramu w MBA? Nie mam żadnej możliwości dołożyć do ośmiu.

#393 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 24 August 2012 - 18:45

A ja zapytam z odwrotnej strony: czy będę miał problemy przez obecność tylko 4gb ramu w MBA? Nie mam żadnej możliwości dołożyć do ośmiu.

W przeglądaniu stron napewno nie.
Jaki system ?

#394 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 August 2012 - 18:50

W przeglądaniu stron napewno nie.
Jaki system ?

Jeszcze go nie mam. Ma zainstalowanego Liona, oczywiście z możliwością aktualizacji do ML.
No ale bez sensu, żeby 4 GB ramu wystarczyło tylko do przeglądania stron. Pod Windowsem z taką ilością mogę robić dużo, dużo więcej.

#395 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 24 August 2012 - 18:58

No ale bez sensu, żeby 4 GB ramu wystarczyło tylko do przeglądania stron. Pod Windowsem z taką ilością mogę robić dużo, dużo więcej.

Nie mówię ,że tylko do przeglądania stron wystarczy, do wszystkich innych 'podstawowych' rzeczy oczywiście też.
Gorzej będzie z bardziej wymagającymi programami w szczególności na ML

#396 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 August 2012 - 19:06

Nie pracuję na wielkich plikach, nie obrabiam wideo. Raz na jakiś czas jakiś mały projekt (zazwyczaj layout strony internetowej) w photoshopie. No i do tego oczywiście filmy w fullhd, pages, czy keynote. Czyli na razie powstrzymać się z aktualizacją do ML? To dziwne w sumie, bo poza temperaturami i skróceniem czasu na baterii, słyszałem pozytywne opinie.

#397 Clemo

Clemo
  • 322 posts

Posted 24 August 2012 - 19:11

Oceń na podstawie własnych 'testów' podczas użytkowania na Lionie i zdecyduj czy chcesz zaktualizować do ML

#398 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 August 2012 - 19:32

4GB to minimum to swobodnej, ale niewymagającej pracy i zabawy. Bardziej przyszłościowy jest po prostu zakup MBA z 8GB RAM. Ja wybrałem opcję z 8GB aby mieć zapas i swobodę przy pracy (Webber, multimedia, trochę gier).

#399 VictorX

VictorX
  • 122 posts
  • SkądDębica, Poland

Posted 25 August 2012 - 16:54

Cześć! Ja zdecydowałem się na MBP 13", 2,5GHz a więc podstawowa konfiguracja, z tym, że zamierzam mu rozbudować pamięć RAM do 8GB. Tym co ostatecznie skłoniło mnie do wyboru tego notebooka, jest opcja wymiany pamięci RAM. Z własnego doświadczenia wiem, że ta pamięć często ulega awariom, zwłaszcza, że Maki często się usypia - a wtedy pracuje tylko pamięć RAM. Konieczność wymiany płyty głównej w przypadku awarii pamięci skłoniło mnie do wyboru cięższego, ale i mocniejszego notebooka. Zwłaszcza, że mam zamiar wgrać na nim poza OSX Ubuntu jak i Windows 8. Większy dysk z pewnością się do tego przyda. Kupuję w przyszłym tygodniu :)

#400 torell

torell
  • 142 posts

Posted 28 August 2012 - 08:25

Ja uważam podobnie jak VictorX, ale chciałem jeszcze przed zakupem poznać opinię innych, bo wiadomo, nie codziennie kupuje się komputer za ~5.000 pln.
Czy na podstawowej konfiguracji MBP 13 będę mógł obrabiać w miarę komfortowo pliki mkv z kamery HD? Nie jest to żadna obróbka profesjonalna, a jedynie amatorska edycja filmów z wakacji. Poza tym, chcę aby komputer służył mi do pracy naukowej. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że bez zewnętrznego monitora trudno będzie mi się obejść.
W przyszłości mam zamiar rozbudować ram do 8 GB oraz włożyć dysk SSD (posiadam nowy).

Czy do tego celu będzie wystarczający powyższy sprzęt w podstawowej konfiguracji? Przyznam szczerze, że zastanawiałem się również nad MBA, i iMac, ale doszedłem do wniosku, że w zasadzie jak podłączę do zewnętrznego monitora MBP, to będzie w stanie zastąpić iMaca, a będzie z pewnością bardziej mobilny, natomiast MBA ma wolniejszy procesor, brak możliwości rozbudowy RAM, problematyczny w wymianie dysk SSD oraz jest dość ubogo wyposażony w złącza. Czyli wychodzi na to, że MBP będzie takim kompromisem między iMac a MBA. Dodam tylko, że będzie to mój pierwszy Mac.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users