1) Co dzieje się w przypadku awarii pamięci RAM w Macbooku Air? Wiem, że są one przylutowane na stałe, więc czy konieczna jest wymiana całej płyty głównej aby ją wymienić? - wymieniana jest cała płyta
2) Czy klawiatura w MBA bardzo różni się od tej z wersji Pro? - nie
Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi (maca mam od niedawna, wszystkiego jeszcze nie próbowałem).
kondzio42 - MBA musisz zamówić od razu z 8GB RAM, bo sam nie dołożysz (RAM jest wlutowany w płytę główną). Koszt chyba 460 zł wg Apple. Jak masz jakiegoś studenta lub nauczyciela w rodzinie albo sam nim jesteś to skorzystaj ze zniżki edu (MBA 13'' z 8GB RAM ze zniżką wyjdzie ~5700 zł).
Jak chcesz głównie pracować na samym macbooku to jak sobie wyobrażasz pracę na 11 calach? Bo ja jakoś nie bardzo

Dlatego kupiłem MBA 13'' choć głównie z monitorem będę pracował, ale nie zawsze a 11 cali to jednak za mało mimo niezłej rozdzielczości.
Skoro MBP z SSD i RAM odpada (zawsze można dysk i ram dokupić później, nie trzeba od razu) to zostaje MBA 13'' z 8GB RAM.
Dysk zewnętrzny to wedle uznania. Na allegro poszukaj na USB 3.0 o pojemności jakiej potrzebujesz. W MBA 13'' będziesz miał 128 GB SSD więc z 250 a najlepiej z 500 GB na zewnętrznym będzie potrzebne. Koszt względnie nieduży - za 500GB na USB 3.0 trzeba dać ~300 zł.