Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#351 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 sierpnia 2012 - 10:14

Nie ma żadnego napisu 2012. Nowe maja całe białe pudełko.

#352 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 10:15

Ta szybkość SSD jest tylko złudzeniem, owszem system będzie bardziej responsywny co daje złudzenie szybszego, ale przecież programy działajace nie wykonaja swoich obliczen szybciej bo dysk jest szybki, od tego jest wazny szybki procesor i ilosc ramu. Miejcie to na uwadze.

#353 matjas

matjas
  • 109 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 06 sierpnia 2012 - 10:15

A ile jest wersji air z 2012 roku? Wystarczy, że na pudełku będzie 2012? Czy wujek musi jeszcze pytać sprzedawcę o najnowszą wersję?

Jak będzie kupował nowy egzemplarz w Apple Store to na pewno kupi wersję z 2012.

#354 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 sierpnia 2012 - 10:27

Ta szybkość SSD jest tylko złudzeniem, owszem system będzie bardziej responsywny co daje złudzenie szybszego, ale przecież programy działajace nie wykonaja swoich obliczen szybciej bo dysk jest szybki, od tego jest wazny szybki procesor i ilosc ramu. Miejcie to na uwadze.

Widać nie miałeś komputera z SSD. Nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o złudzeniem jest szybkość SSD. Dysk to podstawa w codziennym uzytku, miałem MBP z 2008 posiadający SSD który byl szybszy od MBP i7 w codziennym uzytku.

---------- Wpis dodano o 11:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:26 ----------

Jak będzie kupował nowy egzemplarz w Apple Store to na pewno kupi wersję z 2012.

W AOS są tylo najnowsze modele.

#355 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 10:30

iron.gerry - ssd ci nic nie pomoze przy np. czasochlonnych obliczeniach a tam sie liczy CPU. Racje mam 100% tylko nie rozumiesz o co mi chodzi widocznie. Nie kazdy uzywa komputara tak samo. Albo nawet głupie granie w gry, czy SSD przyspieszy Ci BF3 ze bedzie miał wiecej FPS? Nie, nie przyspieszy, wiec o tym mówie. Może powinienem dobrac inne słowo niż "złudzenie", nie wiem, myslalem ze jasno napisalem o co mi chodzi.

#356 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 12:30

iron.gerry - ssd ci nic nie pomoze przy np. czasochlonnych obliczeniach a tam sie liczy CPU. Racje mam 100% tylko nie rozumiesz o co mi chodzi widocznie. Nie kazdy uzywa komputara tak samo. Albo nawet głupie granie w gry, czy SSD przyspieszy Ci BF3 ze bedzie miał wiecej FPS? Nie, nie przyspieszy, wiec o tym mówie. Może powinienem dobrac inne słowo niż "złudzenie", nie wiem, myslalem ze jasno napisalem o co mi chodzi.

W dobie dzisiejszych prędkości procesorów rzadko kiedy wykorzystuje się je w 100%. Także większe znaczenie ma SSD, dzięki któremu jak sam napisałeś, system robi się bardziej "responsywny". Po przesiadce z HDD na SSD komfort pracy zwiększa się bardzo mocno. Ale o tym wszyscy wiedzą, więc nie ma co więcej wyjaśniać ;)

#357 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:07

Ogólnie tak, lecz chciałem tylko zwócić uwagę że nie zawsze, tam gdzie sie liczy CPU, szybkość SDD jest złudzeniem, myslałem że to oczywiste. Tylko tyle i nie wiem po co ta dyskusja, skoro taka jest prawda. Ogólnie więkości przypadków SSD daje kopa, ale nie wszędzie i to chcialem zaznaczyć. Jezu ludzie czytajcie ze zrozumieniem, proszę.

#358 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:13

Ogólnie tak, lecz chciałem tylko zwócić uwagę że nie zawsze, tam gdzie sie liczy CPU, szybkość SDD jest złudzeniem, myslałem że to oczywiste. Tylko tyle.

Podaj przykład, w którym ssd przegrywa z lekko szybszym procesorem + wąskim gardłem hdd.

#359 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:15

Podałem wcześniej. Dobra, nie ma sensu bo widzę że nie czaisz o co chodzi. A mi się nie chce dyskutować o pierdołach.

#360 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:16

Ogólnie tak, lecz chciałem tylko zwócić uwagę że nie zawsze, tam gdzie sie liczy CPU, szybkość SDD jest złudzeniem, myslałem że to oczywiste. Tylko tyle.

I masz rację, tyle tylko...że Koledzy tez mają rację.
Bo codzienne uzywanie to jednak w większości działania na SSD i korzytsanie z responsywności.
Przy duzych pracach...ale temat jest o AIR'ach.

#361 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:17

Ja nie twierdzę że nie mają racji. Maja. Tylko zwróciłem uwagę na pewien aspekt, oczywisty aspekt i nic więcej, coś w sensie przypomnienia, a nie ogólnie negowania SSD. Wydawało mi się to normalne i oczywiste a się zaczęła dyskusja nie wiem szczerze o czym.

#362 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:21

Ano właśnie. Nikt nie będzie przecież robił długich animacji 3D na MBP, więc mocniejsze CPU się niewiele przyda w porównaniu do SSD. A przy tak banalnych sprawach jak safari, mail, iphoto mac potrafi mulić strasznie na hdd. Ja wybrałem MBP, ale tylko z powodu możliwości rozbudowy i tego, że mam porządny dodatkowy monitor, więc niższa rozdziałka mi nie przeszkadza.

#363 grzesiolegolas

grzesiolegolas
  • 113 postów
  • SkądNowy Sącz, PL

Napisano 06 sierpnia 2012 - 16:26

A więc po namysłach zdecydowałem się na air. Z upgradów zwiększyłem ram z 4 do 8. Mam nadzieję, że sprzęt będzie służył bardzo dobrze przez kilka ładnych lat. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

#364 ifan

ifan
  • 63 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:14

Jaki bardziej komputer polecilibyście do zastosowań muzycznych (Logic Pro, edytor nutowy itp.) czy: - Macbook Air 13 8GB RAM 128GB-SSD wersja 2012 - Macbook Pro 13 4GB RAM 500GB-HDD wersja 2012 Jak na razie przekonuje mnie Macbook Air z lepszą matrycą, szybszym dyskiem SDD. Z napędu optycznego nie korzystam, ewentualnie mogę dokupić zewnętrzny napęd na USB, tylko martwi mnie, że 128GB dysku to może być mało do takich zastosowań a na wersję 256GB mnie nie stać. Ile miejsca zabiera z dysku Mountain Lion? Czy jest szansa, że na jesień wyjdzie nowy Macbook Pro 13 Retina i jaka może być cena takiego laptopa? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszytkich forumowiczów.

#365 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:26

Za Pro przemawia FireWire 800 i możliwość podłączenia dwóch monitorów, o ile będziesz z tego korzystał.

Czy jest szansa, że na jesień wyjdzie nowy Macbook Pro 13 Retina i jaka może być cena takiego laptopa?

Jakieś 99%, pewnie od około 7 tys. zł.

13-Inch Retina MacBook Pro Coming in October? - Mac Rumors
Purported 13" Retina MacBook Pro benchmarks appear, launch rumored before Oct.

#366 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:31

Ile miejsca zabiera z dysku Mountain Lion?

Dokładnie 4.05GB w App Store

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam wszytkich forumowiczów.

Miło :)

#367 ifan

ifan
  • 63 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:35

Ale w AppleStore jest przejściówka z portu Thunderbold na port FireWire, to nie na to samo wychodzi?

#368 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:49

Jest taka możliwość ale tym sposobem tracisz jedyny port thunderbolt.

#369 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 09:04

Za Pro przemawia FireWire 800 i możliwość podłączenia dwóch monitorów, o ile będziesz z tego korzystał.

W jednym i drugim jest po jednym Thunderbolcie, więc czy to nie oznacza, że podłączy się tą samą ilość monitorów?

#370 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 sierpnia 2012 - 11:46

Zeszłoroczne mają po jednym porcie, ale inne kontrolery.
Air 2 kanałowy, Pro 4 kanałowy, Pro Retina 2 po 4 kanały.
Tym sposobem Air 2011 obsługuje 1 monitor, Pro już 2, a Pro Retina nawet 4 monitory na raz.

Apple using smaller, cheaper Thunderbolt controller in MacBook Airs | TUAW - The Unofficial Apple Weblog
Latest MacBook Air features “half-sized” SFF Thunderbolt controller | Ars Technica

#371 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 12:04

Mają po jednym porcie, ale inne kontrolery.
Air 2 kanałowy, Pro 4 kanałowy, Pro Retina 2 po 4 kanały.
Tym sposobem Air obsługuje 1 monitor, Pro już 2, a Pro Retina nawet 4 monitory na raz.

Faktycznie, było coś takiego. Na stronach Apple o TBD dużo o tym wyczytać nie można (tylko tyle, że do Air można podłączyć jeden, a do MBP 15" dwa, chociaż support ma świeższe info: Thunderbolt ports and displays: Frequently asked questions (FAQ) ).

Czyli oba - Air i Pro 2012 mogą mieć 2 dodatkowe monitory.

#372 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 17 sierpnia 2012 - 12:06

pro, czy air? zależy co chcesz robić: jak zamierzasz bawić sie muzyką - wszystko jedno właściwie. Jak zamierzasz zajmować się profesjonalnie - może nazwa Ci coś podpowie. Zdecydowanie więcej pożytku będziesz miał z większej ilości szybkich złącz, większego dysku niż superszybkiego SSD (biblioteki sampli, czy zestawy typu NI komplete), nie do przecenienia jest też możliwość podłączenia dodatkowego monitora. Powinieneś też zatroszczyć się o trochę więcej RAM. Do sensownej pracy 8gb to minimum. Zastanów się co ijak chcesz podłączyc do komputera: karta dźwiękowa: najlepiej FireWire lub Thunerb. klawiatura/ kontroler - usb, dodatkowy monitor, ew. dysk, + klawiatura numeryczna (którą warto podłączyć choćby ze względu na skróty klawiaturowe w L.)

#373 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 sierpnia 2012 - 12:10

Faktycznie, było coś takiego. Na stronach Apple o TBD dużo o tym wyczytać nie można (tylko tyle, że do Air można podłączyć jeden, a do MBP 15" dwa, chociaż support ma świeższe info: Thunderbolt ports and displays: Frequently asked questions (FAQ) ).

Czyli oba - Air i Pro 2012 mogą mieć 2 dodatkowe monitory.

Też to znalazłem, Air 2012 ma nowy kontroler i obsługuje 2 monitory.

New MBA runs TWO THUNDERBOLT DISPLAYS!?!! - Page 3 - MacRumors Forums
New Macbook Air supports 3 screens. - AnandTech Forums

#374 producent

producent
  • 263 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 12:42

Ile % szybszy jest i7 wkładany do 13" od C2D E8400 oraz ile % szybszy jest i7 Quad od C2D E8400? Potrzebuję MBP pro 13/15" na kilka lat do muzyki. Wersja bez retiny ponieważ chcę włożyć tam 16GB ram oraz SSD samodzielnie. Czy wiadomo coś już o MBP 13" z procesorami Quad Core??

#375 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 12:48

Ile % szybszy jest i7 wkładany do 13" od C2D E8400 oraz ile % szybszy jest i7 Quad od C2D E8400?
Potrzebuję MBP pro 13/15" na kilka lat do muzyki.
Wersja bez retiny ponieważ chcę włożyć tam 16GB ram oraz SSD samodzielnie.

Różnica między tymi dwoma procesorami jest bardzo duża, znacząco odczuwalna.
Sprawdzi się w abletonie, logicu ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych