Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Finder - wytnij i wklej

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 marda

marda
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2011 - 22:00

Widzę, że w nowym finderze jest opcja wytnij - "cmd x". Co prawda jest wyszarzana, ale... Zastanawiam się, czy w końcu istnieje możliwość wycięcie i wklejenia plików - czy służy do zupełnie czegoś innego???

#2 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 20 July 2011 - 22:45

w starych też jest i też jest wyszarzona

#3 marda

marda
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2011 - 22:46

:( a już miałem nadzieję

#4 tomit

tomit
  • 140 posts
  • SkądCzęstochowa / Kraków

Posted 20 July 2011 - 22:58

Polecam Total Finder. 'Wytnij' to tylko jeden z licznych dodatków ułatwiających pracę na OS X

#5 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 21 July 2011 - 06:23

a do czego przydaje się ta funkcja? pytam z ciekawości bo raz z niej skorzystałem na windows millenium i utraciłem dzięki niej folder z moimi danymi...

#6 marda

marda
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 12:54

a do czego przydaje się ta funkcja? pytam z ciekawości bo raz z niej skorzystałem na windows millenium i utraciłem dzięki niej folder z moimi danymi...

A do czego są chodniki? Pytam z ciekawości, bo 10 lat temu szedłem po jednym z nich i bach przewróciłem się. Od tego czasu unikam ich i uważam, że powinny być zlikwidowane :P

Od 15 lat aktywnie używam komputera i nie zdarzyło mi się mieć z tą funkcją tym jakichkolwiek problemów.

Apple próbuje być mądrzejszy od swoich klientów i mówi, że wytnij-wklej to funkcja niepotrzebna. Identycznie jak pełnoekranowe okna aplikacji - też kiedyś były niepotrzebne. Aż tu nagle wprowadzają nową funkcję - wow - myślę, że powinni ją opatentować.

Identycznie z kopiuj-wklej - nie chcesz z tego korzystać - nie korzystaj - nikt Cię nie zmusi. A ja chcę mieć możliwość wyboru.

#7 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 14:54

Od 15 lat aktywnie używam komputera i nie zdarzyło mi się mieć z tą funkcją tym jakichkolwiek problemów.

Apple próbuje być mądrzejszy od swoich klientów i mówi, że wytnij-wklej to funkcja niepotrzebna. Identycznie jak pełnoekranowe okna aplikacji - też kiedyś były niepotrzebne. Aż tu nagle wprowadzają nową funkcję - wow - myślę, że powinni ją opatentować.

Identycznie z kopiuj-wklej - nie chcesz z tego korzystać - nie korzystaj - nikt Cię nie zmusi. A ja chcę mieć możliwość wyboru.

Niestety ale zgadzam się z Tobą w 100%. Też nie rozumiem dlaczego nie ma opcji wytnij (zwłaszcza że np. Pages tą magiczną funkcje posiada).

Podobne odczucia mam co do aplikacji pełnoekranowych. Jak na Keynote przedstawili tą funkcje "it's magical" to myślałem że padnę. Kupiłem Liona ale na pewno nie dla tej funkcji :)

p.s. Również nie rozumiem, czemu system OSX nie potrafią połaczyć folderów w momencie jak się jeden kopiuje na drugi. W ten sposób straciłem kiedyś 10gb danych bo chciałem "po windowsowemu" połączyć folder z innym mającym... 5mb. Nie ma opcji "połącz/dodać nowe" tylko "zastąp" = skasuj stare i wgraj nowe.

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 21 July 2011 - 15:29

Przez 2 lata nie miałem ani trochę potrzeby wycinać i wklejać nic w Finderze. Jak dla mnie to wszystko jedno czy to by było czy nie.

#9 emacs

emacs
  • 171 posts

Posted 21 July 2011 - 15:32

p.s. Również nie rozumiem, czemu system OSX nie potrafią połaczyć folderów w momencie jak się jeden kopiuje na drugi. W ten sposób straciłem kiedyś 10gb danych bo chciałem "po windowsowemu" połączyć folder z innym mającym... 5mb. Nie ma opcji "połącz/dodać nowe" tylko "zastąp" = skasuj stare i wgraj nowe.

Lion ma już „Połącz"

#10 marda

marda
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 15:33

Przez 2 lata nie miałem ani trochę potrzeby wycinać i wklejać nic w Finderze. Jak dla mnie to wszystko jedno czy to by było czy nie.

Bez urazy, ale skoro Ci wszystko jedno, to nie wymaga to informowania wszystkich, że nie masz zdania w tej kwestii.

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 21 July 2011 - 16:04

Jasne, tak jakby tutaj jakieś ważne kwestie się rozstrzygały. Wątek o niczym. Hura jest cmd+x... ale wyszarzane... o szkoda.

#12 herbu

herbu
  • 177 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 16:17

A do czego są chodniki? Pytam z ciekawości, bo 10 lat temu szedłem po jednym z nich i bach przewróciłem się. Od tego czasu unikam ich i uważam, że powinny być zlikwidowane :P

@Gringo zaznaczył, że pyta z ciekawości :) nie ma co się tak podniecać :P
"nie chcesz-nie korzystaj". każdy ma prawo zapytać i każdy ma prawo skomentować tylko róbmy to bez ciśnienia :) inaczej wrócimy do szkoły na lekcję wychowania :P

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 21 July 2011 - 16:25

Wytnij/wklej jest przecież w Finderze od dawna, służy przykładowo do wycinania/wklejania plików. Funkcja dostępna jest także z poziomu prawo-kliku. Więcej informacji - patrz Pomoc Systemowa.

#14 marda

marda
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 17:35

@Gringo zaznaczył, że pyta z ciekawości

Pytanie do czego służy wytnij / wklej jest dosyć zaskakujące, ale niezależnie od tego chyba zaspokoiłem ciekawość.

nie ma co się tak podniecać :P

Nie wnikam, co kogo podnieca - każdy wg. własnego gustu 8-)

---------- Wpis dodano o 18:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:30 ----------

Wytnij/wklej jest przecież w Finderze od dawna, służy przykładowo do wycinania/wklejania plików. Funkcja dostępna jest także z poziomu prawo-kliku. Więcej informacji - patrz Pomoc Systemowa.

O ile wiem wycinanie i wklejania działa np. w odniesieniu do tekstu w dokumencie. Do plików - nie działa, chyba, że czegoś nie rozumiem.

#15 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 23:05

Lion ma już „Połącz"

A o tego nie zauważyłem. Dzięki. Muszę to jakoś bezpiecznie sprawdzić.

#16 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 21 July 2011 - 23:08

wytnij-wklej sie przydaje i kropka, tym bardziej ze to zwykły unixowy mv i de facto wykonuje sie gdy np przeciagasz plik z jednej lokalizacji do drugiej. na szczescie jest totalfinder ktory przeksztalca Findera w cos, co sie naprawde da uzywac

#17 emacs

emacs
  • 171 posts

Posted 22 July 2011 - 07:34

Eee tam. Kiedyś jak do komputera dołączali jedno-przyciskową Apple Pro Mouse to używało się komputera prawie bez prawego kliku i dało się przeżyć.

#18 Marucins

Marucins
  • 861 posts

Posted 22 July 2011 - 08:56

Lion ma już „Połącz"

Gdzie?
Dołączona grafika

#19 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 July 2011 - 11:22

Z altem przeciągnij katalog i będzie.

#20 yasec

yasec
  • 183 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 July 2011 - 13:07

Ja mam ciągle nieaktywne "wytnij", a tak z innej beczki jakiś gest pozwalający zrobić wstecz w finderze? w SL były to 3 palce

#21 EKCI

EKCI
  • 655 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 July 2011 - 15:27

http://myapple.pl/os...jace-gesty.html

#22 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 27 July 2011 - 00:13

Jak mozna uzywac komputera, bez mozliwosci korzystania z wytnij wklej w przegladarce plikow. Nie korzystacie z plikow, nie porzadkujecie ich nigdy? Wybranie CMD C CMD V jest duzo szybsze niz jakiekolwiek ruchy mysza... Jak Wy to robicie bez kopiuj wklej? Ciekawy jestem!

#23 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 27 July 2011 - 02:59

Normalnie i bez żadnych problemów, mam czas na Drag&Drop z wielkim luzem. A druga sprawa, że od razu wiem gdzie pliki chce mieć, przy projektach wrzucam tam gdzie mają być, rzadko niby żongluję, a jak już to na wielkim luzie i z wielkim spokojem Drag&Drop. Trochę też cp i mv. Kiedyś używałem TC na Windows i nie mogłem sobie bez niego wyobrazić zabawy z plikami, było f6+enter, f5+enter, nigdy nie używałem wytnij/wklej więc na początku używałem jakichś dwu panelowców w OSX, a potem tylko Findera i w większości Drag And Drop, wolniej, ale co z tego, nawet godzina w tą czy w tamtą przez cały dzień mi szczerze mówiąc wisi.

#24 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 27 July 2011 - 07:59

Mi godziny dziennie byłoby szkoda, bo czas to pieniądz

#25 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 27 July 2011 - 08:39

Wytnij wklej działa aczkolwiek jest ukryte. Zaznaczasz pliki robisz command C prze bodziec do docelowego katalogu i command + option + v

---------- Wpis dodano o 08:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:38 ----------

Miało być przechodzisz do docelowego katalogu ale iPad wiedział lepiej ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users