Szczerze? Kopmutery mam już trzy, ale nienawidzę Windowsa, i Linuxa. Jednak Mac, są niewyobrażalnie glupio wycenione. Ogromna różnica miedzy ceną a wydajnościa, a za OSX nie dam 5 000.@Aquo
Jeżeli wybierasz ze względów finansowych pomiędzy komputerem a iPad jako jedynym sprzętem to wybierz komputer. IPad to super zabawka ale jest tylko dopełnieniem a nie alternatywą pomiędzy jak narazie. Chyba że ma służyć tylko do internetu.
---------- Wpis dodano o 18:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:58 ----------
A co do GG, to.. przerzuć się na messengera Facebooka;) dużo lepiej zrobiony na iOS, niż GG. Ja kiedyś korzystałem z GG przez kilka godzin dziennie i to licząc tylko rozmowy, a pasywnie włączone w tle było cały czas. Teraz już nie pamiętam, kiedy go użyłem ostatnio..
Mi iPad służy przede wszystkim do www, i to nie tylko poza domem, bo często łatwiej jest wziąc iPada, niż sięgać po komputer. To jak podniesienie gazety, super wygodne.
Czekam też na większą popularność iBooks w PL. Kupiłem sobie np biografię Jobsa i muszę przyznać, że często łapię się na tym, że wziąłbym tę książkę ze sobą na uczelnię, albo do tramwaju, jak gdzieś jadę, ale jest za duża i za ciężka. A jeszcze jakbym chciał wziąć 2 takie.. iPad jest pod tym względem wygodniejszy. Inna sprawa, że w książce Ci się bateria nie wyczerpie;) ale znowu książki w ciemności bez lampki nie poczytasz;)
Poza tym iPad jest rewelacyjny do filmów - duuużo dłużej na nim pooglądasz wideo bez ładowania niż na laptopie, a dopóki oglądasz sam to ekran jest na prawdę wystarczająco duży. Kiedyś nawet pod namiotem w 2 osoby oglądaliśmy film i też było wygodnie. Tylko ta okładka składana w trójkąt jest przydatna (nie koniecznie SmartCover, inni już też skopiowali ten pomysł).
iPad jest tez bardzo dobry do obsługi dokumentów - większość popularnych formatów dokumentów może zostać wyświetlona z poziomu aplikacji Mail albo darmowego Dropboxa. Tylko do edycji trzeba mieć jakąś płatną aplikację. Ja tego używam często na uczelni, kiedy na ćwiczenia są potrzebne jakieś materiały, zamiast je drukować włączam maila i po kłopocie.
Kolejnym zastosowaniem są zdjęcia, ale nie tylko do pokazywania, co swoją szosą jest świetne, bo możesz zabrać iPada do rodziny albo znajomych i pokazać wszystkim album z wakacji (nawet na telewizorze, bo są kabelki do tego). Ale poza tym jest ten connector do kart pamięci i USB do podłączania bezpośrednio aparatu. Ja zabieram ze sobą iPada jak idę robić gdzieś fotki, bo ekranik na aparacie to taka namiastka, a na iPadzie wszystko widać, czy wyszło.
I jeszcze jedna świetna sprawa to czasopisma na iPada. Np Newsweek - może inni akurat nie lubią, ale chodzi mi tylko o stronę techniczną. Kupujesz taniej, bo za 0,79e, a to mniej niż 5zł w kiosku. Nie musisz wychodzić z domu, albo pracy, wystarczy WiFi, a do tego masz tam dodatkowe materiały np galerie, filmiki, a część artykułów jest dodatkowo nagrana przez lektora i można słuchać jak audiobooka.
To tyle ile przyszło mi do głowy w 10min;)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, że mam iPada. Słyszałem głosy, że się ludziom nudził, jak przeszedł im zachwyt, ale ja swojego kupiłem w sierpniu i do tej pory używam codziennie:)
Na takie własnie odp liczę xD. Całość mi się podoba, ale jedna rzecz do mnie nie pasuje; nie mam Facebook'a więc Massenger też nie dla mnie. Choć może to iPad mnie do Face'a przekona?