Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad czy laptop?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 14:51

Zastanawiam się nad kupnem iPad'a lub laptopa. Co lepsze? Potrzebuje z grubsza do internetu, filmów i rzadko gierek. I czy lepiej kupić iPad czy iPad 2? Czy jest duża różnica między nimi? I czy iPad szybko podzieli los iPhone i iPhone 3G?

#2 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lipca 2011 - 15:11

jak nie masz innego komputera, to kup laptopa. ipad potrzebuje komputera do wrzucania muzy i filmow. roznica miedzy ipad 1 a 2 jest dla mnie kolosalna.

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 15 lipca 2011 - 15:28

jeśli już masz wybór to bierz iPada 2

#4 sneyk

sneyk
  • 144 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 15:33

Przede wszystkim tak jak kolega wyżej napisał, jeśli masz już 1 komputer lub laptop to fajnie będzie pobawić się iPadem. Najlepiej 2ka, jest szybsza i będzie dłużej wspierana. Osobiście myślę, że póki iPady nie wychodzą tak szybko jak iPhony to będą wspierane ;]

#5 sarelco

sarelco
  • 114 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 15 lipca 2011 - 15:44

jakby nie patrzeć iPad nigdy nie zastąpi laptopa;)

#6 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 lipca 2011 - 15:52

Jakiś komp musisz mieć. Jeżeli rozważasz inwestycje w coś mobilnego mając PC albo masz starszego laptopa, to zdecydowanie iPad 2.

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 15:52

jakby nie patrzeć iPad nigdy nie zastąpi laptopa;)

W niektórych zastosowaniach vice-versa.

#8 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 20:38

Przede wszyskim jak nie masz kompa i kupisz ipada z wersja iso4 to nawet go nie odpalisz , nie mówię tu o fizycznym tylko softwerowym czynniki, musisz go podłączyć do kompa... Dopiero od wersji os5 ma to być niezależne... Jak masz kasę i nie masz kompa kupisz MacBooka, lub airbook i będziesz z niego zadowolony bardziej niż z tabletu... Ale jak masz tylko przeglądać strony w necie, filmiku oglądać z YouTube kup ipada, bo do normalnych filmow jak na kompie musisz mieć konverter(soft) i kompa... chyba ze chcesz i urzywać tez Skype(nowa firma microsofta) , a już niedługo to pewnie sie świat przesiadzie na imessager bo Skype bedzie płatne... To kup sobie ipada2 masz 2 kamerki(1g nie ma wcale) i masz szybsza grafe no ale pisales ze gry nie są ci potrzebne wiec pozostaje iPad 1... Tylko radzę kupic na gwarancji bo te sprzęty są jak wiadomo w Chinach(jak teraz wszystko) składane wiec możesz, czego nie życzę, trafić na felerny model....

#9 ciasteczkowy666

ciasteczkowy666
  • 187 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 11:47

Przede wszyskim jak nie masz kompa i kupisz ipada z wersja iso4 to nawet go nie odpalisz

Myślę, że jak ładnie poprosisz, w iSpocie aktywują Ci iPada.

#10 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:09

iPad 2 - czy warto? Jeden tego typu temat już założyłem, ale dostałem mało informacji. Więc znów pytam; co i jak jeśli chodzi o iPad? Jak z prędkością Safari? Duża różnica między komputerem? Jak działa pakiet iWork, i iCloud? Do czego można go wykorzystywać, a do czego się nie nadaje? Czy może zastąpić komputer? Z góry uprzedzam, że gry mało mnie interesują. Liczę też na szersze odpowiedzi. A i jeszcze jedno; dlaczego jest taka różnica między wyjściem jailbreak iPad 1 a iPad 2?

#11 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:38

1. Czy zastąpi komputer - NIE to jest iOS a nie OS X 2. Jest duża różnica między komputerem i iPad - temat rzeka. 3. Prędkość przeglądarki zależy głównie od prędkości internetu (wifi, 3g) 4. Safari nie obsługuje flash 5. Synchronizacja działa dobrze iCloud, synchronizacja z iTunes po wifi, iTunes match itp. Nie nadaje się do zastosowań typowo tych co się robi na komputerze. Nadaje się do: 1. kolekcja foto 2. kolekcja muzyki 3. email 4. internet www itp. 5. dedykowane aplikacje - czyli miliony różnych zastosowań 6. filmy 7. podcasty 8. DZIECI - bajki, gry, taka małą niania 9. gazety 10. ksiązki 11. praca np. iWork 12. TV: (tam gdzie król chodzi piechotą) streaming z dreamboxa (sat tv) 13. mapy 14. GPS 15. baza kontatów Ogólnie posiadam zestaw: MacBookPro'13 - iPad - iPhone - appleTV2 Każde urządzenie choć posiada podobne cechy i zastosowanie nie wyklucza innego ale je uzupełnia. Jak dla mnie iPad to super tablet. Korzystam z niego kilak godzin dziennie: prac, rozrywka, dzieci. Jestem jego zwolennikiem i po kilku miesiącach użytkowania nie pamiętam jak to było kiedy go nie było. Moim zdaniem nie zastąpi komputera. Jeżeli myślisz o małym i mobilnym to MacBook Air. Jalibreak - niestety nie używam.

#12 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:45

Nie zastąpi komputera; jeśli wziąc pod uwagę to, że na komputerze własciwie tylko na necie siedzę to rozumiem, że zastąpi? Jeszcze jedno ważne pytanie; czy fakt, że iOS to nie OSX czy Windows, bardzo przeszkadza w chodzeniu po necie i korzystaniu z gg? Wydaje mi się, że gdy otwarte sa tylko te dwie aplikacje to gestami mozna bardzo szybko się przelączać. iOS da mi znac jak będe w Safari, czy po prostu gdy tablet bedzie wylaczony o wiadomosci gg?

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:50

czy system operacyjny jest tak ważny jeżeli chodzi się po necie tylko? nie. brak flasha, brak typowego ściągania plików - to mogą być bolączki. tak, można szybko przełączyć gestem tak, powinieneś dostać powiadomienie. powinieneś, bo z gg to różnie bywa.

#14 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:53

Flash mi do niczego nie potrzebny, a jailbreak niweluje bolączki iOS'a do maksimum.

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2012 - 17:58

iPad 2 nie został jeszcze złamany.

#16 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 18:01

I oto jest pytanie; skad roznica miedzy jailbreak iPad a iPad 2?

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2012 - 18:19

inny procesor, inny baseband.

#18 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 stycznia 2012 - 18:41

Imho iPad 2 jest teraz najmniej opłacalna inwestycja. Za chwile w tej samej cenie będzie 3jka, więc albo bierzesz 1 która jest dużo tańsza albo czekasz na 3. iPad bardziej zastępuje smartphone niż komputer. I to głownie tą część "smart", więc jak sie ma iPada styknie "zetafon" lub dla rozrywki jakiś telefon z Andorid/WP7. Jesli natomiast pieniądze nie grają roli najlepiej kompletowac cały ekosystem Apple i wszystko ładnie hula z iCloud, zyc nie umierać.

#19 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 19:26

Sądzę, że chyba poczekam na trójkę.

#20 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 19:33

Imho iPad 2 jest teraz najmniej opłacalna inwestycja. Za chwile w tej samej cenie będzie 3jka, więc albo bierzesz 1 która jest dużo tańsza albo czekasz na 3

ale tak czekać można w nieskończoność.. w ub. roku już od czerwca wszyscy mówili, ze na dniach pojawi się iP5 - i co? i nie dość że dopiero w październiku to jeszcze wielka kiszka z tego nowego iP i zmian w nim...
Tak wiec ja wychodzę z założenia, ze jakbym miał czekać na nowe modele które mają wyjść to w życiu bym nic nie kupił - bo zanim coś będzie normalnie i łatwo dostępne w PL, to już za kilka miesięcy będzie miało wyjść coś nowego (zanim iPad 3 będzie spokojnie dostępny w PL bez kolejek i kombinacji to będzie najwcześniej maj/czerwiec)

reasumując - kupować cieszyć się każdą chwilą sprzętem w ręku - a jak wyjdzie nowy to... wymienić ;)

#21 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 15 stycznia 2012 - 19:49

@Aquo Jeżeli wybierasz ze względów finansowych pomiędzy komputerem a iPad jako jedynym sprzętem to wybierz komputer. IPad to super zabawka ale jest tylko dopełnieniem a nie alternatywą pomiędzy jak narazie. Chyba że ma służyć tylko do internetu.

#22 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:08

A co do GG, to.. przerzuć się na messengera Facebooka;) dużo lepiej zrobiony na iOS, niż GG. Ja kiedyś korzystałem z GG przez kilka godzin dziennie i to licząc tylko rozmowy, a pasywnie włączone w tle było cały czas. Teraz już nie pamiętam, kiedy go użyłem ostatnio.. Mi iPad służy przede wszystkim do www, i to nie tylko poza domem, bo często łatwiej jest wziąc iPada, niż sięgać po komputer. To jak podniesienie gazety, super wygodne. Czekam też na większą popularność iBooks w PL. Kupiłem sobie np biografię Jobsa i muszę przyznać, że często łapię się na tym, że wziąłbym tę książkę ze sobą na uczelnię, albo do tramwaju, jak gdzieś jadę, ale jest za duża i za ciężka. A jeszcze jakbym chciał wziąć 2 takie.. iPad jest pod tym względem wygodniejszy. Inna sprawa, że w książce Ci się bateria nie wyczerpie;) ale znowu książki w ciemności bez lampki nie poczytasz;) Poza tym iPad jest rewelacyjny do filmów - duuużo dłużej na nim pooglądasz wideo bez ładowania niż na laptopie, a dopóki oglądasz sam to ekran jest na prawdę wystarczająco duży. Kiedyś nawet pod namiotem w 2 osoby oglądaliśmy film i też było wygodnie. Tylko ta okładka składana w trójkąt jest przydatna (nie koniecznie SmartCover, inni już też skopiowali ten pomysł). iPad jest tez bardzo dobry do obsługi dokumentów - większość popularnych formatów dokumentów może zostać wyświetlona z poziomu aplikacji Mail albo darmowego Dropboxa. Tylko do edycji trzeba mieć jakąś płatną aplikację. Ja tego używam często na uczelni, kiedy na ćwiczenia są potrzebne jakieś materiały, zamiast je drukować włączam maila i po kłopocie. Kolejnym zastosowaniem są zdjęcia, ale nie tylko do pokazywania, co swoją szosą jest świetne, bo możesz zabrać iPada do rodziny albo znajomych i pokazać wszystkim album z wakacji (nawet na telewizorze, bo są kabelki do tego). Ale poza tym jest ten connector do kart pamięci i USB do podłączania bezpośrednio aparatu. Ja zabieram ze sobą iPada jak idę robić gdzieś fotki, bo ekranik na aparacie to taka namiastka, a na iPadzie wszystko widać, czy wyszło. I jeszcze jedna świetna sprawa to czasopisma na iPada. Np Newsweek - może inni akurat nie lubią, ale chodzi mi tylko o stronę techniczną. Kupujesz taniej, bo za 0,79e, a to mniej niż 5zł w kiosku. Nie musisz wychodzić z domu, albo pracy, wystarczy WiFi, a do tego masz tam dodatkowe materiały np galerie, filmiki, a część artykułów jest dodatkowo nagrana przez lektora i można słuchać jak audiobooka. To tyle ile przyszło mi do głowy w 10min;) Ogólnie jestem bardzo zadowolony, że mam iPada. Słyszałem głosy, że się ludziom nudził, jak przeszedł im zachwyt, ale ja swojego kupiłem w sierpniu i do tej pory używam codziennie:)

#23 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:47

Jeden tego typu temat już założyłem, ale dostałem mało informacji.

Oba tematy połączyłem. Nie zakładaj drugiego tematu, jeśli jest o tym samym, tylko kontynuuj w poprzednim.

#24 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 stycznia 2012 - 20:58

ale tak czekać można w nieskończoność...

Cierpliwość jest cnotą, a nawet jak nowy model nie przypadnie nam do gustu to poprzedni stanieje.

#25 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 stycznia 2012 - 00:54

Ja jestem zwolennikiem teorii, że dobrze jest mieć sprzęt w miarę nowy i zmieniać regularnie, dlatego, że wtedy możemy swój dotychczasowy sprzedać za jeszcze słuszne pieniądze a różnica, którą trzeba dopłacić do nowego nie jest aż tak ogromna.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych