Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Praca dla nieletnich

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

#76 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2008 - 22:23

Ja też mam niedowagę- od zawsze, a związane jest to z tym, że lubię sport. W pracy zawsze się chudnie (o ile ona nie polega na jedzeniu) - oto kolejny argument chudzielca, za tym, żeby nie pracować. ;)

#77 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 sierpnia 2008 - 21:13

Zatrudniłem się w McDonaldzie, jako nieletni i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z pracy. Mam 11zł/h i z tego płacą mi jeszcze ZUS. Może to niezbyt wiele, ale nieletni nie może liczyć na wiele więcej, w tym kraju.

o.O Jak to możliwe? Mnie po pół*roku siedzenia w McD płacą 8,50 za godzinę przed opodatkowaniem, czyli lekko ponad 7 zł na rękę, a Tobie (jeszcze nieletniemu, więc mniej do roboty) aż 11?!

#78 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 22:32

wszystko zależy od miasta. w moim rodzinnym mieście płacą poniżej 7 zł, a w wawie powyżej 11 (w podziemiach jakoś było nawet ostatnio 11,5) na wejscie.

#79 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 sierpnia 2008 - 22:41

11 zeta w Maku? Kurde ja tam 5 lat temu pracowałem za 3,4 netto na rękę....:lol: :lol: :lol: :lol:

#80 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 sierpnia 2008 - 22:56

ej, a jak to jest, jedzenie jest za darmo w tym Maku czy coś, tak z ciekawości pytam

#81 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpnia 2008 - 23:20

ej, a jak to jest, jedzenie jest za darmo w tym Maku czy coś, tak z ciekawości pytam

no jest :P
a kumpel mój za sumienną pracę w Maku dostał bilet na Euro 08, (polska-austria), - mak sponsorem był ;)

#82 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2008 - 23:38

Ja też mam niedowagę- od zawsze, a związane jest to z tym, że lubię sport. W pracy zawsze się chudnie (o ile ona nie polega na jedzeniu) - oto kolejny argument chudzielca, za tym, żeby nie pracować. ;)

o.O Jak to możliwe? Mnie po pół*roku siedzenia w McD płacą 8,50 za godzinę przed opodatkowaniem, czyli lekko ponad 7 zł na rękę, a Tobie (jeszcze nieletniemu, więc mniej do roboty) aż 11?!

hmm... nie wiem czy się precyzyjnie wyraziłem, zarabiam 10,50zł, a po opodatkowaniu mam niecałe 8zł na rękę. Dodatkowo dostaję 0.50zł za godzinę za pielęgnacje ubrań, na kupno obuwia. Z tego podatku mi nie biorą.

Dokładnie tak jak napisał Klimer. Zarobki w poszczególnych restauracjach zależą od wielu czynników m.in. ulokowania, tego czy posiada ofertę śniadaniową, przychodów, wielkości restauracji, tego czy ma okno McDrive, czy ma salę, czy może jest w centrum handlowym i od sprzątania stolików ma zatrudnioną firmę przez centrum handlowe.

Żeby było ciekawiej to powiem, że ceny w McDonaldach zależą od stref rozmieszczenia w kraju. W Iłży jest pewnie taniej niż w Warszawie. Powiększony zestaw z McChickenem 13.40? Duże frytki 4.60? Sałatka premium 13.40? Krewetkowa kanapka 9.50?

A nieletni? Mają identyczną stawkę godzinową, jak i pełnoletni, mimo, że nie mogą robić bardziej wymagających zadań: dostaw, dźwigać, zmieniać flag, dolewać shake, lodu, zmieniać napoje z wieży i inne.

#83 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 18:25

Pracując 7h x 5dni w tygodniu, przez osiem tygodni -jako nieletni- zarobiłem 2350zł.To absolutny maks jeżeli chodzi o nieletnich... są limity. W wakacje pracować nie mogę, jako uczeń. Polskie prawo. Brakuje mi 300zł do MacBooka, jakiego sobie upatrzyłem. Jak ktoś chce się dorzucić to proszę o PM... podam numer konta. :D w podzięce dla potencjalnych ofiarodawców mogę umieścić ich nicki w sygnaturce, napisać im wierszyk, albo zaśpiewać piosenkę. Ewentualnie mogę zwyczajnie podziękować. :)

#84 arthur311

arthur311
  • 55 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 23:28

Można trochę zarobić grając na jakimś instrumencie w mieście np. na starówce Warunkiem jest umiejętność gry na czymś ;) Ja uczę się w szkole muzycznej - gram na skrzypcach, ale jeszcze nie próbowałem grać na mieście ( za młody jestem ) W przyszłe wakacje chcę spróbować :D Więc jeśli zobaczysz młodego chłopaka grającego w toruniu, wrzucaj kasę, bo on zbiera na maca ! :D

#85 sz_blarca

sz_blarca
  • 38 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 00:50

Można trochę zarobić grając na jakimś instrumencie w mieście np. na starówce
Warunkiem jest umiejętność gry na czymś ;)
Ja uczę się w szkole muzycznej - gram na skrzypcach, ale jeszcze nie próbowałem grać na mieście ( za młody jestem )
W przyszłe wakacje chcę spróbować :D

Więc jeśli zobaczysz młodego chłopaka grającego w toruniu, wrzucaj kasę, bo on zbiera na maca ! :D

moj brat zarabia sobie tak z kolegami, ale tanczac(breka), badz spiewajac(chor) w roznych miastach na wyjazdach, lub na starowce w wwa. (niezle sa chlopaki wykrety swoja droga, spiewac piesni na srodku rynku)

Ja majac 16 lat pracowalem wszedzie gdzie sie dalo i zawsze pieniadze byly(odsniezanie w zimie calych ulic, w lato chodzenie z psami, grabienia, pare innych lepiej nie wspominac). Nie byly to jakies edukujace prace, ale na brak pieniedzy nienarzekalem(teraz narzekam, mam 20 lat).Nie pracowalo sie z nipem czy innym bo po co jak mozna bez i wiecej placa. Mialem wtedy zerowe wyksztalcenie, zerowa znajomosc jezykow. Wiec z tym co ty masz jeszcze sie pytac musisz? Widac ze chopak jestes sumienny, tylko pamietaj nie daj sie przekabacic jakims wyjadaczom dajacym ci 6 zl za godzine na reke, bo lepiej juz ksiazki czytac. Zycze powodzenia przy szukaniu.

Przepraszam za zerowa wartosc ortograficzna, oraz za malo przemyslana odpowiedz, ale spiacy juz jestem i tak napisalem co mysle. Pozdrawiam przyszlych pracownikow, oraz tych co juz sie trudnia.

#86 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 13 listopada 2008 - 18:12

Ja mam 15 lat, ale jak będę duży to zatrudnię się w ajSpocie ;P Taki szarcik... Ciekawe ile oni Tam zarabiają ...

#87 putinnn

putinnn
  • 1 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 17:36

Można trochę zarobić grając na jakimś instrumencie w mieście np. na starówce
Warunkiem jest umiejętność gry na czymś ;)
Ja uczę się w szkole muzycznej - gram na skrzypcach, ale jeszcze nie próbowałem grać na mieście ( za młody jestem )
W przyszłe wakacje chcę spróbować :D

Więc jeśli zobaczysz młodego chłopaka grającego w toruniu, wrzucaj kasę, bo on zbiera na maca ! :D

Kochani.
Śpiewam w pięciu językach, gram na gitarze dość biegle, repertuar mam dość szeroki żeby zapewnić kilka godzin zabawy :D
moglibyście mi powiedzieć do kogo się zwrócić w sprawie takiej muzycznej pracy ? :)

będę baaardzo wdzięczny (postawie piwo) :D

---- Dodano 04-01-2009 o godzinie 18:50 ----
czekam na odpowiedź na gg: 5045372
pomocyy ;)

#88 szybkilopez

szybkilopez
  • 18 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 stycznia 2009 - 17:57

Na stronie [url=http://www.mcdonaldspraca.pl/]McDonald's Praca[/url] napisane jest, że praca dla nieletnich możliwa jest tylko w ferie i wakacje, więc to odpada, a szkoda...

#89 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 18:11

Ja w zeszle wakacje dorabialem w komisie telefonow komorkowych ;) . Praca prosta. Doradzanie kupujacym, dobieranie akcesoriow i namawianie do ogolnego pozostawienia wiekszej ilosci pieniedzy w komisie (np. kobieta kupuje jakis telefon to odrazu z jakims etui eleganckim wyskakujesz i juz plusik u szefa) i ew. prostsze naprawy typu wymiana obudowy, przeczyszczenie telefonu, doczepianie smyczek, wkladanie karty sim czy wgrywanie pl. jezyka. Praca po 5-7 godzin dziennie a stawka 7 zl za godzine zacheca. Lacznie na koniec wakacji uzbieralem na iPhona :) . W tym roku chyba pojde na truskawki, bo dobrze placa i moze uzbieram na Maca Mini i jakis porzadny monitor. Oczywiscie praca na lewo, bo kto skontroluje? Jakby nawet ktos wszedl to zaczynasz udawac kupujacego i nic Ci nie zrobia... Pozdrawiam.

#90 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 08 stycznia 2009 - 18:56

A ja polecam jakieś prace fizyczne. Płącą ładnie (np. mi się udało wyrwać 15 zł za godzinę, przy 10 godzinach w danym dniu było już 150 do przodu). Ja akurat pracowałem u ogrodnika jako podaj przynieś pozamiataj i okazjonalnie pomagałem mu przy wykopie studni. A ile schudłem :D

#91 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 08 stycznia 2009 - 18:58

(np. mi się udało wyrwać 15 zł za godzinę, przy 10 godzinach w danym dniu było już 150 do przodu).

Na truskawkach idzie wyciagnac do 300 zl. dziennie jesli ktos ma dobra kondycje fizyczna i samozapracie. ;)

#92 szybkilopez

szybkilopez
  • 18 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 stycznia 2009 - 19:03

Ja przed chwilą odśnieżałem. 30 minut i 20zł wpadło na MacBooka. Jak ktoś mieszka na osiedlu, gdzie dużo starszych ludzi (chociaż nie tylko) to polecam. Jednak zima nie jest taka zła ;)

#93 Grzeeszna

Grzeeszna
  • 2 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 lutego 2009 - 17:42

Szybkilopez - ja też jestem z Olsztyna :) Chcę dorobić sobie trochę do kieszonkowego. Mam niecałe 16 lat (skończę w maju tego roku). Szukam jakiejś pracy po lekcjach. Ulotkami to raczej zainteresowana nie jestem, denerwuje mnie, jak mi ktoś śmieci do ręki wciska, więc sama nie chcę na nikogo tak działać :P Chciałabym mieć jakieś spokojne zajęcie, wolę coś robić samodzielnie. Mogę butelki sortować albo coś w tym rodzaju. Chociaż najbardziej chciałabym pomagać w jakimś sklepie. Przynieść coś czy posprzątać. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, co uczciwa (:P ) 15-latka może robić po szkole?

#94 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 18:41

hmmm odrabiac lekcje ??

#95 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 postów
  • SkądIngolstadt DE

Napisano 05 lutego 2009 - 19:03

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, co uczciwa (:P ) 15-latka może robić po szkole?

Na taki opis sytuacji pseudonim - Grzeszna Ci nie pasuje ;)

#96 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 19:49

Na taki opis sytuacji pseudonim - Grzeszna Ci nie pasuje ;)

dokladnie o tym samym pomyslalem :)

#97 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 05 lutego 2009 - 19:53

Skoro Grzeszna to może zostać galerianką. Cholera teraz czuję się źle, Grzeeszna to był tylko żart ;) .

#98 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lutego 2009 - 14:50

Szybkilopez - ja też jestem z Olsztyna :)

Chcę dorobić sobie trochę do kieszonkowego. Mam niecałe 16 lat (skończę w maju tego roku). Szukam jakiejś pracy po lekcjach. Ulotkami to raczej zainteresowana nie jestem, denerwuje mnie, jak mi ktoś śmieci do ręki wciska, więc sama nie chcę na nikogo tak działać :P Chciałabym mieć jakieś spokojne zajęcie, wolę coś robić samodzielnie. Mogę butelki sortować albo coś w tym rodzaju. Chociaż najbardziej chciałabym pomagać w jakimś sklepie. Przynieść coś czy posprzątać. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, co uczciwa (:P ) 15-latka może robić po szkole?

wielokrotnie przytaczany McDonald's. To jest na prawdę dobre miejsce jak na pierwszą pracę. Człowiek się na zapierdziela i docenia wartość pieniądza :)

#99 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 17:00

znaczy chyba jego brak wartosci :) bo za 100zl duzo nie kupisz czy na dobra impreze tez nie zawsze starczy :)

#100 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lutego 2009 - 17:04

Lepsze 100 zł zarobione samemu niż 1000 zł wzięte od rodziców. Poza tym gratuluję zarobków skoro 100 zł nie starcza Tobie na imprezę:roll:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych