Podejrzana aukcja iPhone 4 32GB / Aukcje Świstak
Napisano 14 lipca 2011 - 19:24
Pytałem sprzedającego dlaczego odbiór osobisty nie możliwy i czy może zrobić zdjęcie pudelka a na nim umieścić kartkę z aktualna data i swoim nickiem. Co do pierwszego napisał najpierw ze jest na wakacjach w Holandii i dlatego, sprawdziłem IP z którego pisał maila (mail na Interii wiec łatwo) - mail wskazywał na mobilne Orange, terytorium Polski. Napisałem mu to ze ściemnia i ze dziękuje za taka aukcje to napisał ze przeprasza ale tamtego maila pisał brat z jego konta bo ma szybszy net i szybciej mógł odpisać (tego drugiego maila w którym pisał ze to brat wysyłał pisał przez proxy TOR'a) wiec to wszystko jest podejrzane. Drugie pytanie odnośnie karteczki olał.
Jak dla mnie to podejrzane. Jeśli jest tak jak podejrzewam ciekawi mnie czy ktoś się natnie.. Kolejny małolat szukający szybkiego zarobku.
Jego mail: mgrrumcajs@poczta.fm (niech sobie Google pozycjonuje jakby ktoś chciał go sprawdzić)
Napisano 20 lipca 2011 - 10:45
Napisano 20 lipca 2011 - 11:18

Napisano 20 lipca 2011 - 22:03
gdzie? pokaż temat to poproszę o przeniesienie tamna forum istnieje temat ostrzegający przed zakupami etc...
to jest ostrzeżenie przed okazją, na forum już wiele osób się nacięło.. poza tym kto w normalnej sytuacji nagle zacząłby wysyłać maile przez TOR'a? nie widzę tutaj spamu, moderatorzy też się nie sprzeciwiają (jeszcze)..
wyszedłem z założenia ze jeśli komuś zależy na kliencie to dla potwierdzenia wiarygodności byłby w stanie zrobić zdjęcie na którym widać karteczkę z data i nickiem a w tle pudełko od danego telefonu - no cóż..
Napisano 30 lipca 2011 - 16:46

od samego początku ta aukcja wydawała się podejrzana. Zarówno numer podany w aukcji jak i w profilu na portalu swistak.pl są nieosiągalne (wyłączone). Cena też jest wyjątkowo niska. Pomimo tego stwierdziłem że zobaczymy co z tego wyjdzie, w końcu nie mówimy tu o jakiś ogromnych pieniądzach. Po kilku wymienionych mailach, w środę wieczorem przelałem pieniążki. Według zapewnień paczka została wysłana wczoraj (tj. 29.07). Znajomy sprawdził numer nadania - nieprawidłowy. Paczki dziś na poczcie nie było (priorytet, wysłany do godziny 13), ale wiadomo jak to z Pocztą Polską bywa.
Na chwilę obecną nie mogę powiedzieć że zostałem oszukany. Poszukałem trochę i znalazłem jeszcze trzy aukcje aukcje (do jednej nie mogę znaleźć w tej chwili linku).
Nówka nieużywana Apple iPhone 32GB !!! POBRANIE !! (16818620)
Nówka nieużywana Apple iPhone 32GB (17253273)
Jeden z kupujących potwierdził że został oszukany. Telefonu nie otrzymał przez dwa tygodnie, sprawę zgłosił na Policję. Generalnie po wpisaniu w Google numeru telefonu z aukcji podanej w pierwszym linku można znaleźć kilka drobiazgów utwierdzających fakt że aukcja jest podejrzana.
Danych osobowych oraz adresowych (zresztą nie wiadomo czy są prawdziwe) z oczywistych względów na razie nie będę podawał.
Pozdrawiam,
Piotrek
Napisano 30 lipca 2011 - 16:55

Napisano 30 lipca 2011 - 17:00
Co do pierwszego napisał najpierw ze jest na wakacjach w Holandii
No i super, ale w końcu wróci. Ile można być na wakacjach w Holandii? Ja tu nie widzę żadnego problemu. Nawet na allegro, gdzie jest program ochrony kupujących, lepiej wybrać odbiór osobisty. A tym bardziej na świstaku, gdzie można wydymać wszystkich bez mydła i bez konsekwencji.
Napisano 30 lipca 2011 - 17:04

Napisano 30 lipca 2011 - 17:12
Napisano 30 lipca 2011 - 17:21
BTW widzę Grzesiu że masz kolejne konto na myapple(MGRRUMCAJS)
Miło ...
Nowe konto i już ma ostrzeżenie

Napisano 30 lipca 2011 - 17:33
Napisano 30 lipca 2011 - 17:36

Napisano 01 sierpnia 2011 - 20:26
Napisano 01 sierpnia 2011 - 20:59

Napisano 03 sierpnia 2011 - 00:18
---------- Wpis dodano o 01:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:14 ----------
Nie każdy potrafi sprawdzić z jakiego IP został wysłany e-mail i następnie sprawdzić od jakiego usługodawcy i kraju jest IP (w przypadku gdy domniemany oszust korzysta z Gmaila nie da się zobaczyć prawdziwego IP ale w przypadku innych da się)Żeby okradać ludzi przez internet trzeba mieć IQ powyżej temperatury pokojowej. Jeśli ktoś piszę że jest w Holandii, a w rzeczywistości korzysta z internetu mobilnego w Polsce, według mnie nie jest w stanie kraść tak, aby go nie złapali.
~igiel zgłosiłeś sprawę na Policje?
Najgorszy problem jest taki że działania policji i prokuratury są dosyć powolne a ten oszust dalej się ogłasza w necie.. i jak ukrócić szybko ten proceder? Wziął się za zarabianie z kosztów wysyłek pobraniowych..
889 595281 w Google = http://tablica.pl/of...let-IDbR8b.html ale teraz tam jest numer 533414794 który prowadzi do http://www.aukcje.fm...war_polska.html 2 dni temu wystawione..
W moim przypadku jak mnie oszukano na allegro sprawa się skończyła tak: http://www.poranny.p...LYSTOK/33637233
Napisano 03 sierpnia 2011 - 07:45
Napisano 03 sierpnia 2011 - 12:49
Witam. Za pobraniem nie wysylam, gdyz mam zle doswiadczenia zwiazane z ta metoda. Ewentalnie dla bezpieczenstwa moge zaproponowac takr uklad, ze teraz przesle mi Pan polowe naleznosci, ja Panu telefon wysle jutro, a po odbiorze w ciagu 7 dni dosle mi Pan reszte. Moze tak byc? Pozdrawiam
Podobne próby wyłudzenia pieniędzy, gramatycznie i stylistycznie wiadomość również przypomina w/w Pana.
Co do samej sprawy, na chwilę obecną z oczywistych względów na forum publicznym nie będę się wypowiadał na temat szczegółów.
Napisano 03 sierpnia 2011 - 13:38
Napisano 03 sierpnia 2011 - 14:03
Ciekawe jakie doświadczenia złe go spotkały...oszust...
Złe to go dopiero spotkają

Napisano 03 sierpnia 2011 - 14:39

Napisano 03 sierpnia 2011 - 15:05
Złe to go dopiero spotkają
n1

Napisano 03 sierpnia 2011 - 23:42

Napisano 03 sierpnia 2011 - 23:54
Napisano 04 sierpnia 2011 - 00:15
Najgorsze jest to, że jakby mieć możliwości takie jak Policja to namierzenie gostka to jest dzień pracy...
A oni to potrafią robić w nieskończoność i chyba liczą, że oszust sam się zgłosi na dołek.
Jak oni nawet nie potrafią korzystać z internetu. Kiedy to mnie oszukali na 1500 zł i musiałem zgłosić się na Policje, doznałem szoku. Panowie pracują na tak błyskawicznie reagujących maszynach, przy tak szybkim połączeniu z internetem, że pół dnia im zajmie wczytanie strony z Allegro. Gdy Policjant zapytał mnie, czy orientuje się co - parszywy - złodziej mógł wcześniej kupić: po prosiłem od razu czy mogę skorzystać z komputera, lub z sieci WiFi. Zaprowadzili mnie do PC i okrutnym hackiem włamałem się do Allegro czyt. wskoczyłem na profil złodzieja, komentarze i ostatnie wystawione/otrzymane. Dotarłem do wcześniej kupionych przedmiotów jak: obudowa do Nokii i doładowanie Play. W ten czas 3-4 policjantów na mnie, jak na bandytę skąd mam te informacje. Dzięki mnie w ciągu paru minut dostali telefon do sklepu z którym koleś kupował ów obudowę: Mysłowice i potencjalne dane wysyłkowe.
W końcu sprawę zawiesili, bo 18-20 latek - menda zakichana - okradł czterech "ludziów" w tym i mnie, na 6 tysięcy i wyjechał - ponoć - do Anglii. Ani kasy, ani telefonu, ani złodzieja.
PS: A pierwsze pytania: CZY MAM ORYGINALNEGO WINDOWS'A. W przypadku poinformowania, że kupowałem telefon przez Allegro na TELEFONIE czyt. Smartphonie Policjant mnie wyśmiał i żądał pudełka po Windowsie...
PS2: Przez chwilę poczułem się jak detektyw z W11 ;D
Napisano 04 sierpnia 2011 - 00:53

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych