Samsung Galaxy Tab 10.1 - Lepszy od iPada 2?
Rozpoczęty przez
mosiek95
, 07 lip 2011 21:50
52 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 lutego 2012 - 14:01
GT vs. iPad2
Witam,
Dorzuce ja i swoje 3gr.
Jeszcze 6 miesiecy temu uwazalem ze tablet to malo uzyteczny gadzet. Bylem w bledzie!!
Jak juz podjalem decyzje odwiedzilem pare sklepow lacznie spedzilem chyba z 8h bawiac sie roznymi tabami.
Galaxy calkiem przypadl mi do gustu, waga, android ktory mam na telefonach (tak latwiej siegnac po cos co sie zna). Obsluga Flash - duskusyjne na ile przydatne... Niemniej to Samsung!! Samsung + android = modyfikacje systemu, nakladka TouchWizz (bardzo ciezka). Z drugiej strony widgety do ktorych jestem przyzwyczajony uzywajac Androida.
To co uwazam za niedopuszczalne to fakt ze system jednak zbyt mocno klatkuje, widac to od razu po 5 minutach.
Ale jako plus duza ilosc obslugiwanych formatow z filmami out of the box.
Lekki plastik nie daje jednak poczucia ze to hi end.
Sam tablet z golym Androidem mysle spisal by sie dobrze, ale prosze wybaczyc mimo iz jestem technicznie rozgarniety nie po to kupuje tablet aby spedzic godziny i zastepowac oryginalny system jego modyfikacja ktora dziala plynniej.
Samsung ma jeszcze jakiegos Kies i zabral to co w mojej opinii bylo przewaga Androida - a wiec podlaczam uzadzenie zadnych dodatkowych programow otwieram pamiec urzadzenia ktora montuje sie jako dysk wymienny wrzucam do chce dziekuje skonczylem.
Samsung rowniez zrobil cos co uwazam za karygodne (dostali bana w niemczech- wiec spotkala ich kara) mianowicie zbytnio staral wzorowac sie na Apple. Wywalenie wszystkich portow (niektorym bardzo przydatnych), oraz brak slotu SD.
SD bylo dla mnie wazne bo w mojej opinii majac 16GB moge tam miec appsy i troche wolnego miejsca a na SD filmy, muzyke wszystko to czego potrzebuje i moge szybko karte wyjac zmienic co tam jest i wrzucic do urzadzenia.
W sobote jednak podjalem dezyje kupuje!! Nie ma zmiluj karta w reku sklep namierzony
Pojechalem i kupilem iPad2 16GB WiFi
Nie jestem fanboyem marki ani jednej ani drugiej.
To co moge powiedziec o ipadzie, duzo lepsze wykonanie. I jak to w przypadku Apple po prostu dziala!
Nie przywyklem jeszcze do programu pocztowego.
Udalo mi sie nieco przywyknac do koniecznosci uzywania itunes.
Rozmowy video (skype) sprawdzaja sie bardzo dobrze.
I okazalo sie po 24h zabawy z juz moim pierwszym tabletem ze dziala i spelnia moje oczekiwania.
Przegladarka dziala, mail dziala, skype dziala, mozna kupic niezbyt droga appke i xvid dziala, ba nawet Onlive Desktop z mozliwoscia uzywania Win7 i MS Office dziala. eBooki = iBook, Kindle - dziala i to bardzo ladnie.
A co wiecej, nie zamula (mam nadzieje ze to nie dlatego ze mam tylko nascie applikacji). Co prawda przesiadka i przyzwyczajenie sie do iOS zajmie mi jeszcze chwile (ale to juz moj jako uzytkownika problem)
Prawdopodobnie i tak kupie jeszcze tablet z androidem. Niemniej wiem ze bede celowal w cos co ma mozliwie golego androida bez ciezkich nakladek.
Ze swojej strony moge powiedziec wybranie ipada zamiast GT bylo dobra decyzja.

Napisano 20 lutego 2012 - 14:15
No to chyba juz mogles poczekac miesiac dluzej, bo prawdopodobnie ukaze sie iPad 3 w tym czasie i prawdopodobnie bedzie lepszy od iPada 2
Wtedy bedzie lekkie poczucie "kurde, moglem zaczekac...".
Jednak sam wybor iPada uwazam za sluszny. Kupujesz, wlaczasz, dziala. Enjoy.

Napisano 20 lutego 2012 - 17:00
@margiel: Dziekuje za powitanie w gronie
Kolega ktory wydaje mase kasy na elektronike mowil to samo. Niemniej w moim wypadku po prostu duzy chlopiec chcial nowa zabawke - sprzet ogolnie traci na wartosci... Ceny iSprzetu trzymaja sie dosc mocno z tego co widze... wiec wiedzialem co robie. Pozatym mialem koszmarna pogode i dola wiec chcialem sie jakos pocieszyc
Mysle ze odrobinke pomoglo to ze majac iPod Classic bylem choc odrobinke przyzwyczajony do iTunes ktore traktuje jako zlo konieczne. No i przeczytalem wiekszosc instrukcji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych