Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Samsung Galaxy Tab 10.1 - Lepszy od iPada 2?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#26 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipca 2011 - 15:58

Oj koledzy, bez takich ;)

#27 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 21:47

Zauważyłem, że u was to wygląd>funkcjonalność. Na iPada może i jest te 100 000 aplikacji, ale po odjęciu tych typu zainstaluj>włącz>wyłącz>usuń zostaje tylko 2/3 z tego. Na Android Market przyjdzie jeszcze pora ;)

#28 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 lipca 2011 - 23:19

Co mnie irytuje to to, że wśród tych 100.000 spora częśc to duble z wersji iPhone'owych. Zamiast robić wersje z "+" to wolą wydać osobno aplikacje na iPad i reszte. Teraz człowiek ma 2 urządzenia, chce pograć z kimś na multi i okazuje sie, że bez wydawania jeszcze raz pieniedzy zabawy nie uświadczy.

#29 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 23:37

Też wkurzające... Np Angry Birds HD zamiast z plusem zrobić. To samo z darmowymi, zamiast mieć możliwość zainstalowania jednego gg z plusem to użytkownicy iPada i iPhone'a/iToucha muszą mieć Gadu-Gadu i Gadu-Gadu HD. Jak dla mnie głupota

#30 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 12 lipca 2011 - 21:15

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ;)

#31 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lipca 2011 - 21:19

Zauważyłem, że u was to wygląd>funkcjonalność. Na iPada może i jest te 100 000 aplikacji, ale po odjęciu tych typu zainstaluj>włącz>wyłącz>usuń zostaje tylko 2/3 z tego. Na Android Market przyjdzie jeszcze pora ;)

tylko czemu w Android Market ma być inaczej?
Tym bardziej, że jest zupełnie otwarty.

Też wkurzające... Np Angry Birds HD zamiast z plusem zrobić. To samo z darmowymi, zamiast mieć możliwość zainstalowania jednego gg z plusem to użytkownicy iPada i iPhone'a/iToucha muszą mieć Gadu-Gadu i Gadu-Gadu HD. Jak dla mnie głupota

oczywiście, że w Angry Birds chodzi o pieniądze.
GG to pewnie większa reklama + łatwiej jest mieć pewnie 2 osobne wersje.

#32 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 21:34

tylko czemu w Android Market ma być inaczej?
Tym bardziej, że jest zupełnie otwarty.

Jak to inaczej? Chodzi mi o to, że App Store istniał jeszcze przed AM i zdążyło na niego powstać już trochę aplikacji... A teraz jak jakaś aplikacja jest tworzona pod iOS to równocześnie robią też wersję na Androida, bo teraz mnóstwo telefonów jest z Androidem. A fakt, że Google nie sprawdza, co jest dodawane to już inna sprawa.

#33 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2011 - 08:05

Tak, ale tutaj mówimy o aplikacjach na tablety przede wszystkim. Nie zawsze są tworzone wersje pod obydwie platformy. Gdyby tak było, to przecież w markecie byłoby o wiele więcej aplikacji. Fakt braku sprawdzania powoduje że jeszcze więcej aplikacji nadaje się tylko do kosza.

#34 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2011 - 08:26

śmiem twierdzić, że zostaje mniej niż 10%, ale te +/- 10% stoi na naprawdę wysokim poziomie. Poza tym powiedz szczerze ile aplikacji masz na urządzeniu. Ja mam ok 50 i nie czuję potrzeby posiadania więcej.

#35 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 lipca 2011 - 08:39

śmiem twierdzić, że zostaje mniej niż 10%, ale te +/- 10% stoi na naprawdę wysokim poziomie. Poza tym powiedz szczerze ile aplikacji masz na urządzeniu. Ja mam ok 50 i nie czuję potrzeby posiadania więcej.

Mam 487, kilkadziesiąt płatnych a reszta na promocjach itp. Oczywiście 90% nie czaje, ale za to mój synek uruchamia zawsze wszystko po kolei.

#36 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 13 lipca 2011 - 08:58

Mam 487, kilkadziesiąt płatnych a reszta na promocjach itp. Oczywiście 90% nie czaje, ale za to mój synek uruchamia zawsze wszystko po kolei.

Ha, ja na iPhone mam dwa ekrany i to licząc stockowe appy. Na appstore lista kupionych aplikacji sie chyba nie konczy ;) Ale przestałem się nimi jarać, zostawiłem tylko niezbędne. Jak kupię kiedyś iPada to sobie cały ten bajzel tam ściągnę do zabawy ;)

#37 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 10:29

Ja mam 93 :) I też mam dwa ekrany i na jednym te, z których najczęściej korzystam i inne w folderach a na drugim gry w folderach(4) i bez folderów 5 gier Tap-Tap

#38 conkerkh

conkerkh
  • 458 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 22:04

A imho najważniejsza jest optymalizacja. Może byc bogaty soft, może byc wydajny hard, ale istotą jest skrojenie jednego z drugim. Toteż nie popieram w ogóle otwartości androida, iOS jest dużo lepszy pod tym względem. A juz mistrzostwem swiata są konsole jak xbox czy ps.[COLOR="Silver"]

100% racja ale dzięki temu ze Apple wszystko optymalizuje najlepiej z tego co jest dostępne, to iOS jest najlepszym systemem:) A Androida czeka los Windowsa, Symbiana etc - mocarne sprzęty które i tak się tną i wieszają często.

#39 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lipca 2011 - 23:41

100% racja ale dzięki temu ze Apple wszystko optymalizuje najlepiej z tego co jest dostępne, to iOS jest najlepszym systemem:) A Androida czeka los Windowsa, Symbiana etc - mocarne sprzęty które i tak się tną i wieszają często.

Innymi słowy - brak optymalizacji kompensowany mocnymi podzespołami co i tak kończy sie lichą pracą na baterii - od dzisiaj to moja definicja "otwartego systemu" :D

#40 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 20 lipca 2011 - 11:41

Jeżeli nawet ten temat będzie miał ponad tysiąc stron, dziesięć tysięcy wpisów i milion odpowiedzi - jednoznacznej odpowiedzi nie będzie. Zanim odpowiem na pytanie postawione w tytule wątku - napiszę, że nie każdy godzi się z wyborem i być może są tacy, którzy chcą mieć więcej niż jeden tablet i którzy chcą mieć więcej niż jeden system - zarówno w komputerach, telefonach i tabletach. Odpowiedzi moje są następujące - zdecydowane NIE dla iPada 2 oraz zdecydowane NIE dla Galaxy TAB'a. Dlaczego? Jestem zadowolonym posiadaczem i świadomym użytkownikiem iPada (jedynki), bez jailbreaka, działającego doskonale, sprawnie i wydajnie - sprawdzającego się w moich zastosowaniach. Przenośnych urządzeń Apple nie traktuję jako konsol do gier - więc mega wydajność nie jest mi za bardzo potrzebna. Poza tym, nie rzucam się na nowinki techniczne i na ogół czekam, aż dany produkt zagnieździ się na rynku na dłużej. Swojego iPada mam rok czasu, korzystam z niego codziennie, jest w idealnym, perfekcyjnym stanie - więc jaki miałbym cel wymieniać go na iPada 2? (Chętnie poznam zastosowania mogące mnie zainteresować). Dlaczego nie Galaxy Tab? Ponieważ zdecydowałem się na inny tablet z Androidem i bardzo miło mi się go użytkuje. Mój wybór padł na Archos IT 7.0 - dlaczego nie 10"? Odpowiem przewrotnie, dlatego, że nie pięć - owa odpowiedź nie jest wcale złośliwa, ani też szydercza. Po prostu mając iPada, zastanawiałem się nad małym (większym jednak niż telefon) tabletem z Androidem. Oczywiście byłem posiadaczem prawdziwie chińskiego tableta... ale nigdy więcej (Eken M001). Jako posiadacz N800 pomyślałem, że tablet z 5" wyświetlaczem wystarczy... jednak... doszedłem do wniosku, że wybieram 7" i tak właśnie stałem się posiadaczem owego Archosa. Dlaczego mogę być z niego zadowolonym? Jest swoistą alternatywą dla iOS'a, poletkiem eksperymentalnym, możliwością korzystania z pewnych funkcji, których nie mam w iOS'ie. Nie szukając daleko - chociażby możliwość włożenia karty pamięci, kiedy tylko mam ochotę i dostęp do plików znajdujących się na niej. Brakuje mi w Androidzie pewności, stabilności i zaufania, którym darzę AppStore, w którym mogę kupować bez obaw. W przypadku Android Marketu, zawsze muszę uciekać się do jakiś partyzanckich metod - chociażby jak nawet takowy PayPal - nie mogąc kupić tego co chcę bez obaw o bezpieczeństwo moich pieniędzy. Niestety - AM nie zdobył i raczej nie zdobędzie mego zaufania, podobnie jak nigdy nie zdecyduję się na zakupy w Cydia Store (nie mam i tak Jailbreaka - rozważam teoretycznie). Podsumowując - odpowiedzi na pytanie zadane - raczej nie ma co się spodziewać, chyba... że znajdą się (w większości) zwolennicy iPada 2 - zdecydowanie odrzucający jakikolwiek tablet z Androidem - lub, (w mniejszości) odrzucający iPada - zwolennicy Androida, wybierający Galaxy TAB'a.

#41 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 20 lipca 2011 - 13:54

Jestem zadowolonym posiadaczem i świadomym użytkownikiem iPada (jedynki), bez jailbreaka, działającego doskonale, sprawnie i wydajnie - sprawdzającego się w moich zastosowaniach. Przenośnych urządzeń Apple nie traktuję jako konsol do gier - więc mega wydajność nie jest mi za bardzo potrzebna.

Mam dokladnie tak samo. Dodatkowo musze powiedziec, ze iPad 2 z wygladu podoba mi sie mniej niz wersja pierwsza. Ale to juz indywidualne odczucia.

#42 RitraX

RitraX
  • 56 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 16:51

Jak dla mnie Ipad 2 . Tablet ten jest jak dla mnie super dlatego że -Dobra jakość wykonania -Dość dobry ekran (Są lepsze) -AppStore i wiele aplikacji -Dopracowane aplikacje i gry -Brak ścin i lagów podczas "chodzenia" po systemie . Wszystko przebiega bardzo szybko i sprawnie. -Szybka przeglądarka Minusy: Itunes Za Galaxy Tabem jakoś nie przepadam , kumpel go ma i pozwolił mi się nim trochę pobawić . Co prawda przeglądarka działała tak szybko jak w Ipadzie 2 lecz system lagował a mnie to wkurza ;/ , mniej gier i aplikacji . Jednak cenię sobie taba za otwartość systemu (Modyfikacje , podkręcanie itp) oraz za widgety (W ipadzie 2 widgetów nie ma chyba że ktoś się bawi w cydi , mnie to nie rusza , wolę płacić za gry)

#43 papke

papke
  • 31 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 21:39

(W ipadzie 2 widgetów nie ma chyba że ktoś się bawi w cydi , mnie to nie rusza , wolę płacić za gry)

A gdzie tu związek z widgetami i płaceniem za gry?

Poza tym cenisz sobie taba za:

otwartość systemu (Modyfikacje , podkręcenia itp)

a cydia (jb) cię nie rusza, która de facto daje m. in. takie możliwości? Już dawno takich sprzeczności w jednym poście nie czytałem. Gratuluję.

#44 RitraX

RitraX
  • 56 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 18:11

Tak , zdaje sobię sprawę że w ipadzie jest cydia lecz nie zmienia aż tak ona systemu . Na androidzie możesz procesor podkręcać , zmienić system nie do poznania.

#45 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2012 - 19:01

wow i co z tego.

#46 caffecoder

caffecoder
  • 29 postów
  • SkądMysłowice, Poland

Napisano 09 stycznia 2012 - 19:43

Ja mam samsunga GT 10.1 z 3G, ogólnie jest to dobry tablet ale dzisiaj kupiłbym iPada 2 bez 3G. Bardzo dużo zależy od zastosowania, przed kupnem po długiej analizie i oględzinach miałem remis, dzisiaj już znam swoje oczekiwania co do tego typu urządzeń i wybrałbym kierowałbym się innymi wytycznymi niż na początku. W moim przypadku minusem GT jest ilość aplikacji użytkowych jakie dla mnie są przydatne oraz responsywność systemu, minusem iPada jest krótka gwarancja oraz mechaniczny przycisk home.

#47 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 09 stycznia 2012 - 20:29

Tego mechanicznego guzika home nikt ci nie każe uzywać ;)

#48 czarekpl

czarekpl

• 245 postów
  • SkądCiechanów, Poland

Napisano 10 stycznia 2012 - 09:13

Tak naprawde dla mnie zarowno ipad jak i glaxy tab sa fajnymi tabletami mialem okazje bawic sie galaxy tab ale wybralem ipada ze wzgledu na lepsza kompatybilnosc z iphonem

#49 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 22:17

Witam, wiedzę, ze to odpowiedni temat dla mnie. A mianowicie - jako wieloletni użytkownik MBP, iMAC i iP4 - 2 miesiące temu kupiłem Samsung Galaxy Tab 10.1, ze względu na to, iż otwartość systemu, widżety i możliwości konfiguracji wydawały mi się idealne w Androidzie... Po dwóch miesiącach odsprzedałem go i zakupiłem iPada 2 16GB... Szybkość działania dla kogoś kto korzysta na co dzień z iP4 był niezadowalający... Pozdrawiam

#50 acric

acric
  • 53 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 stycznia 2012 - 10:28

Witam Pod koniec ubiegłego roku rownież miałem dylemat - który sprzęt wybrać. Testowałem 10.1 i iPada 2 przez pare godzin. Zdecydowałem się na tego drugiego. Dlaczego? Ano z tego powodu, iż jest szybszy (prędkość urządzenia cenię sobie najbardziej). Nie ma takiego drugiego urządzenia, który by spełnił moje wszystkie oczekiwania. Teraz jak się bawię androidem, to mam wrażenie, że za chwilę rozpadnie mi się w rękach. Ani on nie jest stabilny, antywirusowy i szybki tak jak to wiele osób pisze. Wykonanie obydwu urządzeń jest nieporównywalne (na korzyść Apple ). Kiedy juz kupiłem iPada 2 (3G) to od razu wiedziałem, że posłuży mi minimum rok (a może i wiecej ). W 100% polecam urządzonko, kto by się zastanawiał, które wybrać, to nie myśleć tylko brać iPada ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych