Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X Lion być może już jutro.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
360 odpowiedzi w tym temacie

#251 ipodfan

ipodfan
  • 344 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 20:13

ja też chwilowo nie miałem połączenia z appstore teraz juz jest.

#252 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 15 lipca 2011 - 22:11

Już ktoś to napisał wyżej, w przypadku Liona możliwe są poprawki bo Lion trafi tylko w wersji elektronicznej, nie ma procedur przygotowawczych jak w przypadku nośników CD/DVD/BD. Do ostatniego dnia mogą kodzić Liona i w ostatnich minutach wrzucić na serwer i udostępnić ludziom.

Praca przy takim projekcie to ogrom kodu, ludzi, zależności i czasem nikogo kto ogarnia całość.
NIC się nie zmienia na "parę sekund" przed "wysłaniem na serwer".
Nikt nie zarykuje ewentualnych konsekwencji jakie może przynieść zmiana wielkości głupiego pola tekstowego.
Zatwierdzone - to koniec.
Sobie poprawisz a innym dostawcom oprogramowanie zawalisz.
Teraz mogą robić poprawki do pierwszego "updejtu", wprowadzać zmiany do swoich programów (jak Aperture). Może dostali błagalny telefon z Adobe - "panowie jeszcze dwa dni bo nam się PS wywala, proszę":-)

... no i aby nie OT - pewnie jutro będzie.

Pozdrawiam,
Tomek

#253 SLaweck

SLaweck
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2011 - 23:04

Jutro raczej nie będzie i pojutrze też nie... Zanim wyjdzie Lion muszą jeszcze wypuścić aktualizację do iWork. Pages teraz działa dziwacznie, otwieram dokument, dopisuję coś, zamykam Pages, pojawia się pytanie czy zapisać, daję nie, a dokument zostaje zapisany, przy ponownym otwarciu jest w nim to co dopisałem i nie chciałem żeby zapisał. Sam Lion GM też stabilny nie jest, więc nie zdziwi mnie GM2 i wersja finalna w MAS na koniec lipca. Pozdrawiam

#254 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 lipca 2011 - 06:39

Zaczynaja powoli wrzucac na serwer zmienione zdjecia makówek z Lion na tapecie.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#255 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 09:42

Ładna tapeta będzie w Lionie :)

#256 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 09:47

Ano, z Mgławicą w Andromedzie. Ciekawe czemu nie z wulkanem z DP1 :)

#257 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 10:07

Nikogo nie obrażając ten wulkan był 'pedalski' ;)

#258 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 lipca 2011 - 10:08

Tak i obrzydliwy wygląd iCal.

#259 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 10:11

Szkoda że apple zrezygnowało z jednolitego gui w wszystkich aplikacjach.

#260 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 10:22

Ano, z Mgławicą w Andromedzie. Ciekawe czemu nie z wulkanem z DP1 :)

A przyjrzyj się tej tapecie:
Dołączona grafika
Zobacz, że naroża mają jednolite tło. Dlatego zrezygnowali. Andromeda ma zaciemnione rogi i wszelkie plamy mniej widać. Od dawna Apple robi ten patent, Tiger, Leopard... rogi ciemniejsze niż środek.

#261 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lipca 2011 - 10:51

Nikogo nie obrażając ten wulkan był 'pedalski' ;)

Z tym się zgodzę:) Jest trochę za jasny... Andromeda jest dużo lepsza. Bardziej "kolorowa".

#262 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 11:03

Kolory to akurat zamysł artystyczny, w realu wygląda bardziej monochromatycznie :) coś w ten deseń: http://upload.wikime...f/f9/M31dcc.jpg

#263 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 16 lipca 2011 - 11:12

A moim zdaniem, wulkan był po prostu brzydki :D

#264 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 lipca 2011 - 12:47

Myślę, że najbardziej trafnym byłoby określenie - nudny :)

#265 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 lipca 2011 - 13:16

O rany przecież tapetę sobie można zmienić, ale są rzeczy, których nie zmienimy, a wyglądają strasznie.

#266 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 16 lipca 2011 - 13:45

iCal? Mi nie przeszkadza.

#267 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 14:36

Na szczęście idzie zmienić kierunek przewijania gładzikiem :) Jak ktoś 15 lat przewija z kierunkiem belki a nie treści to się za chiny nie przyzwyczai.

#268 danteusz

danteusz
  • 527 postów
  • SkądWrocław-Psie Pole, Wroclaw, Poland, Poland

Napisano 16 lipca 2011 - 14:58

Na szczęście idzie zmienić kierunek przewijania gładzikiem :)
Jak ktoś 15 lat przewija z kierunkiem belki a nie treści to się za chiny nie przyzwyczai.

Gdy nie widać suwaka po boku przewijanie z Liona jest bardziej naturalne, przyzwyczaiłem się po 15 minutach. Zrobiłem też test odwracając przewijanie w Snow Leo, sugerowałem się paskiem, przez co dużo trudniej było się przestawić

#269 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 15:33

Pytanie o chęć zmiany przyzwyczajeń, jak pracuje na kilku komputerach, na różnych systemach, to wygodnie mieć na wszystkich to samo, a nie na jednym dziwnie :) tym bardziej przy przewijaniach. Kółko w myszy też typowo kręcone do siebie przewija w górę.

#270 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 16 lipca 2011 - 22:33

Ja przyzwyczaiłem po po 15 min,i teraz jest lepiej.Żona trochę marudziła ale nie miała wyjścia :)

#271 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 22:40

Z czym jest 'lepiej'? Umówmy się że jest inaczej niż przez 15 lat (no nie pamiętam już dokładnie kiedy pierwsze touchpady czy rolki w myszach były). Wytłumaczysz lepszość? Rozumiem takie działanie na touchscreenie, tam to jest naturalne, ale gładzik i ekran ma inne sprzężenia zwrotne i łamanie kompatybilności interface z typowym spowoduje tylko frustrację np dla osoby która nie pracuje w hermetycznym środowisku jednego systemu.

#272 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 16 lipca 2011 - 22:58

Ja tez tak wole jak w Lionie. Wg mnie powinno być tak na każdym systemie. Dużo bardziej intuicyjnie i logicznie, jak mówi Stefan "naturalnie" :)

#273 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 lipca 2011 - 23:08

Ale dlaczego tak jest 'lepiej'? Przecież nie wykonujesz tych ruchów ani mniej, ani szybciej, robisz je po prostu w drugą stronę - gładzik służy do poruszania kursora, a lion na 2 palce porusza się niezgodnie z poruszaniem kursora - ciągniesz 1 palcem kursor w dół, następnie dwoma palcami chcę ten sam ruch _kursora_ zachować, a w Lionie on się zmienia.

#274 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 17 lipca 2011 - 09:13

Nie wiem dla czego, ale pasuje mi. Masz rację w każdym systemie powinno być tak samo. Zalogowałem się na bootcamp i jest tragedia. Pomimo tego nie będę "unifikował" moich systemów. Nadal uważam że nowy sposób przewijania jest dla mnie lepszy. Tak samo jak na iPhone i tak samo jak w rzeczywistości - chcę kartkę przesunąć "wyżej" to ją odpycham, chcę przyciągnąć to ją przyciągam. P.S. używam trackpad nie mam myszki.

#275 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 lipca 2011 - 09:23

lepiej - w tym wypadku dla niektórych naturalniej. tak jak np. ruszanie myszką w lewo, żeby przesunąć kursor w lewo kontra ruszanie myszką w prawo, żeby przesunąć w lewo - ani to mniej ruchów, ani to szybciej, po prostu w drugą stronę. ale naturalniej jakoś w lewo ;) tutaj zależy od tego co człowiek chce przesunąć - zawartość, czy scrollbar'a jak scrollbara - to naturalnie - ruch w dół - scrollbar w dół jak zawartość - to naturalnie by było że ruch w dół to zawartość w dół, a nie w górę. przez sporo czasu nie było scrolli w myszkach, więc łapało się za scrollbar i ciągnęło w górę/dół i stąd zapewne geneza tego 'ruchu' i przyzwyczajenia. teraz, w Lionie scrollbarów praktycznie nie ma (btw. da się je złapać? czy nie?), więc ta analogia zaczyna tracić sens po prostu. stąd zmiana - bo jaki jest logiczny sens, że robię ruch w dół, a zawartość mi idzie do góry? nie ma. to już akurat przyzwyczajenie. moje też i albo sobie zmienię, albo będę z tym walczył ;) ale ogólnie - widzę sens.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych