Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 i PRZEOGROMNY rachunek - DOWÓD PRAWDZIWOŚCI

• Zamknięty Temat jest zamknięty
75 odpowiedzi w tym temacie

#51 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 11:50

Kurde, jest inny! Znaczy się nie muszę płącić tyle kasy, kamień z serca! Sprawdziłem jeszcze w internetowym BOK-u, faktura jest wystawiona, ale na normalną kwotę... Ale ze mnie debil, nawet nie sprawdziłem w Internecie czy to prawda czy nie... WIELKIE DZIĘKI za zidentyfikowanie oszustwa, jeszcze bym zaciągnął kredyt i zapłacił... Przestrzegam zatem Was przed tego typu oszustwami - uważajcie! Pytanie teraz, kto chciał mnie naciągnać, czy to jakiś znajomy (wątpię) czy masowy oszust...

#52 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwca 2011 - 11:53

W sumie to krąg podejrzanych się dość zawęża, jeśli zastanowić się, że dana osoba musiała wiedzieć, że byłeś za granicą.

#53 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 11:56

No wiedzieli o tym moja rodzina i znajomi.... Rodzina na pewno takiego głupiego zartu mi by nie zrobiła, ale znajomych też mam porządnych... no nie wiem...

#54 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:01

Słuchajcie, takie coś mi przyszło, ja naprawdę nie żartuję... Nie wiem z jakiego adresu ktoś to wysłał, ale skoro numer konta się nie zgadza, to może oznaczać, że faktura nie jest prawdziwa. Znaczy się istnieje szansa, że ktoś po prostu próbuje mnie oszukać? To by był kamień z serca... Faktycznie faktura inaczej trochę wygląda, ale na myśl by mi nie przeszło, że to może być oszustwo... Ostatecznie skontaktuję się z T-Mobile. Ale daliście mi nadzieję, że to wszystko to jeden wielki przekręt i że nie będę musiał takiej kwoty płacić! Wielkie dzięki! Będe informował na bieżąco

Ale ściema - kolego ktoś kto dostaje taki dokument łapie za telefon i dzwoni do operatora. W kilka minut wiedział byś wiecej niż po tych wszystkich postach na forum. Ja tylko się zastanawiam po ch@j takie rzeczy ludzie robią. Zmiękła Ci rura po mojej sugestii 3 posty wyżej i już się wycofujesz. Słaby fejker z Ciebie.

#55 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:02

Moja rada, bez zastanowienia zgłosić sprawę na policję. To jest przestępstwo i zapewne zrobił to ktoś znajomy, kto Cię zna, ma Twoje dane i wie że wyjeżdżałeś. Może to był tylko głupi żart, ale takie żarty nie są śmieszne. Druga możliwość, to że ktoś miał dostęp do Twojej faktury i na jej podstawie podmienił ją na podrobioną. Teraz euro skrzynki nie dają zbytniego poczucia bezpieczeństwa, każdy może otworzyć, każdy może wrzucić co chce. Nauczka dla wszystkich, uważnie sprawdzać co się płaci, gdzie się płaci i komu się płaci. Tutaj była duża suma, więc wzbudziła podejrzenia, ale można dać się złapać na mały rachunek, zwłaszcza jeśli płacimy na poczcie. W sumie łatwy do zrobienia przekręt i na średnim osiedlu można zarobić niezłą sumkę ;)

#56 2LM

2LM
  • 154 postów
  • SkądWroclaw, PL

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:16

Uciekł do USA przed fakturą na 50k, a wcześniej nie sprawdził u operatora. Nie chce mi się szukać, ale na początku (w innym wątku) pisał, że się chyba jednak kontaktował. Zwyczajnie się pobawił z nami, a teraz niech bierze zabaweczki i spada na swoje podwórko ...

#57 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:20

ŻENADA !!!! Facet w pierwszym wątku napisał, że po otrzymaniu rachunku dzwonił do BOK'u i tam dowiedział się że żadnej pomyłki w rachunku nie ma i że w panice uciekł do USA. Potem okazało się że koszta to roaming. Teraz pisze, że numer rachunku bankowego jest inny a BOK potwerdził, że kwota jest inna. Myśle, że czas najwyższy żeby zamknąć bzdurną dyskusje a autora odpowiednio wynagrodzić. //T

#58 Bombee

Bombee
  • 198 postów
  • SkądW-wa Zacisze

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:20

Ten wątek
Pierwszy post.

Dzwoniłem do BOK-u T-Mobile (z tej sieci mam telefon, czyli dawnej Ery) i uważają, że nie ma żadnej pomyłki z ich strony.

#59 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:21

jak sie dostaje taki rachunek to sie czasem traci glowe wiec nie dziwie sie panice kolegi. milo czytac, ze skonczylo sie dobrze. co do zglaszania na policji to owszem, powinno sie oczywiscie zglosic tylko, ze to bedzie oznaczalo strate paru godzin zeznac i potem kolejne wezwania na rozmowy w dziale przestepczosci gospodarczej. lepiej od razu wyslac list (polecony) do prokuratury wlasciwej miejscu zamieszkania albo wlasciwej miejscu dokonania przestępstwa. wtedy odpada siedzenie na komisariacie i skladanie zeznan a jedynie rozmowa w dziale przestepczosci gospodarczej. tak radze. ja tak zrobilem i zadzialalo. bo najgorsze jest to siedzenie na kortytarzu w komisariacie i czekanie na rozmowe z ktorej nic nie wynika. a trwa godzinami. potem policja informuje prokurature i ta wszczyna (albbo nie) postępowanie. dlatego najlepiej od razu list. z dowodami odpowiednimi rzecz jasna (faktura, koperta i co tam jeszcze było). Sobie radze zostawic ksero...

#60 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:23

Gosc sie po prostu wystraszyl i wycofal. Teraz proponuje sprawe zglosic do T-Mobile jako robienie czarnego PRu. Na oczernianie publiczne i podrabianie dokumentow sa paragrafy i zadam sobie trud i klepne do nich z checia maila.

pr@t-mobile.pl

#61 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:25

Ale ściema - kolego ktoś kto dostaje taki dokument łapie za telefon i dzwoni do operatora. W kilka minut wiedział byś wiecej niż po tych wszystkich postach na forum. Ja tylko się zastanawiam po ch@j takie rzeczy ludzie robią. Zmiękła Ci rura po mojej sugestii 3 posty wyżej i już się wycofujesz. Słaby fejker z Ciebie.

Ciekawe jak Ty byś się zachował na moim miejscu. Przy takiej fakturze nie mogłem myśleć racjonalnie, to się tak fajnie mówi "chwycić za telefon i od razu zadzwonić". Słyszałem wcześniej o takich przypadkach z iPhone, więc uwierzyłem, że to prawda.

#62 MarekWu

MarekWu
  • 3 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:27

Witam,
Na początku też myślałem, że iPhone pobrał mi tyle danych ale okazuje się że nie, więc opiszę to wszystko od początku.
Dzisiaj właśnie wróciłem do domu, patrzę do skrzynki i wybieram listy i między innymi list od T-Mobile. Niby wszystko fajnie już Era zmieniła się na T-Mobile, wszedłem do domu, otwieram list od T-Mobile i własnym oczom nie wierzę - faktura na 56 743,50 złotych. Jak już ochłonąłem to mówię idę do jakiegoś punktu Ery i zapytam czy to możliwe bo przecież raz że byłem w Polsce a dwa to nie korzystam z internetu w komórce. Przyszedłem do punktu a pani która mnie obsługuje robi wielkie oczy i mówi mi że w ogóle nie przysłali by mi faktury teraz bo nie pasuje okres rozliczeniowy ani tym bardziej nie wygląda tak ich faktura. Poszła po kierowniczkę punktu która też była niemniej zdziwiona od pani która mnie obsługiwała i postanowiła to zeskanować i wysłać do Ery. Oddała mi oryginał i następnym miejscem w które się udałem był posterunek policji, spisali zeznania i zabrali mi fakturę do ekspertyzy. Jak na razie pozostaje mi czekać bo nic nie wiem oprócz tego że padliśmy ofiarą jakiegoś głupiego i bezmyślnego nieudanego przekrętu. Co do faktury to dostaliśmy IDENTYCZNĄ kopię! Popatrz na to Dołączona grafika
Skontaktujmy się otwieracz, może coś ustalimy bo nie możemy robić takiego publicznego poruszenia.

#63 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:30

dzwie sie niektorym osobom, ze nie wiedza, ze takie fałszywe faktury sa codziennością w wielu krajach. chętnie są wysyłane zwłaszcza do jednostek społecznych - gmin itp. często tam słabiej kontroluje się wydatki i wiele osob dzieki temu ma zysk. mam nadzieje, ze wiedza na ten temat nie dotrze do tych niedowiarkow dopiero po zaplacie falszywej faktury.

#64 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:33

[url=http://myapple.pl/iphone/185747-iphone-4-i-przeogromny-rachunek-57-tysiecy-zlotych-prosze-o-pomoc.html#post1621761]Ten wątek[/url]
Pierwszy post.

Dzwoniłem do BOK-u T-Mobile (z tej sieci mam telefon, czyli dawnej Ery) i uważają, że nie ma żadnej pomyłki z ich strony.

Tak, dzwoniłem, ale pytałem czy z fakturą jest wszystko w porządku, nie podałem konkretnej kwoty. Widocznie prawdziwa faktura z T-Mobile jeszcze mi nie doszła.

Marek, identyczna faktura, nawet numer banku się zgadza! To jakieś oszustwo! Co w takiej sytuacji zrobić? Jak namierzyć "dowcipnisia"? Może to jakiś kolejny przekręt nigeryjski?

#65 MarekWu

MarekWu
  • 3 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:36

Idź zanieś swoją fakturę do jakiegoś salonu jak najszybciej, a z drugiej strony musimy też zamilknąć dla dobra sprawy bo to co tu piszemy może przeczytać każdy i przestępca będzie o krok szybciej od nas.

#66 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:36

MarekWu to Twoje drugie konto i nie cwaniakuj :D

#67 MarekWu

MarekWu
  • 3 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:39

Jak Ciebie tak bardzo bawi to śmiej się do woli jednak nikomu nie życzę żeby miał takie problemy bo znając życie będą nas ciągać po sądach miesiącami jak nie latami...

#68 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:40

ode mnie mail juz poszedl do specjalistow od PRu z T-Mobile, mam nadzieje, ze wybija ci z glowy glupie zabawy na forum

#69 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:42

Ja też wyślę, bo jak już mówiłem po 2 latach pracy w Erze/Tmobile znam odpowiednie osoby, by sprawę ruszyć.

#70 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:44

I bardzo dobrze, może złapią tego oszusta

#71 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:45

Czy przypadkiem okres rozliczeniowy nie trwa np. od 2.05.2011 do 1.06.2011? ;) Jak dla mnie to fake.

#72 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:46

razr nie, cykli jest 8 i chyba żaden nie zaczyna się z początkiem miesiąca. To że to fake to nie ulega wątpliwości, ale cykl ma poprawny akurat.

Akurat o Tobie tutaj mowa :)

#73 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:51

ale ja donosze na ciebie, a wlasciwie donioslem :)

chyba nie chcesz mi powiedziec, ze jakis oszust chcialby skasowac szaraczka z planem abo 69zl na 50 tysiecy? lepiej juz nic nie pisz, bo ci to tylko zaszkodzi :)

#74 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:55

A wpiszcie sobie w google numer konta z faktury - jeśli dobrze odczytałem to 29 1750 0009 0000 0000 0097 4714 - Google Search - z tego co widzę, nie jest to konto operatora sieci telefonii komórkowej, a numer konta jest prawidłowy.

#75 otwieracz

otwieracz
  • 17 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 12:55

Ja mam problem z oszustem, a jeszcze mnie posądzacie o oszustwo... nie będę zresztą siętłumaczył, możecie sprawdzić IP (administracja) czy faktycznie marekWu to moje drugie konto... Proszę o zamknięcie wątku, skontaktowałem się już z Markiem i razem rozwiążemy sprawę oszustwa. Uważajcie jednak na próby wyłudzenia pieniędzy poprzez fałszywe faktury, tak jak mnie się to zdarzyło. Pozdrawiam, a niedowiarkom życzę, aby takiej faktury w życiu nie dostali.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych