Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 5.0 - pierwsze wrazenia i opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2768 odpowiedzi w tym temacie

#2176 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 13 października 2011 - 14:59

Na jakiej zasadzie działa ten iMessage? Np w Polsce, chce napisać do kumpla, więc piszę na polski nr, wysyła przez iMessage - ok, ale jak chce pogadać np z bratem z Kanady? To podaje jego kanadyjski nr i piszemy normalnie przez iMessage, czy musze mail? Jak to dokładnie jest?

#2177 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2011 - 15:01

W momencie gdy podajesz numer to działa jak wysyłanie SMS, gdy podajesz Apple iD jako w polu odbiorcy to wiadomość wysyłana jest jako pakiet danych.

#2178 magg

magg
  • 180 postów
  • SkądRadom

Napisano 13 października 2011 - 15:05

Zaznaczyłem żeby moje zdjęcia leciało do iCloud nie mam Lione wiec gdzie mogę zobaczyć tą fotkę? I jeszcze jedno zaznaczyłem w iTunes zeby mi kontakty synchronizowały sie z Gmaila teraz chciałbym miec je tez na iCloud jak to zrobic?

#2179 sondi

sondi
  • 3 postów

Napisano 13 października 2011 - 15:07

Wiecie może jak wyłączyć wyświetlanie treści wiadomości sms w ios 5 w oknie powiadomień

#2180 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 13 października 2011 - 15:07

Wejdź w powiadomienia i wiadomości i tam masz podgląd do ustawienia.

#2181 yUlekk

yUlekk
  • 119 postów

Napisano 13 października 2011 - 15:15

Dziala gevey pro na ios 5?

#2182 Sprezynka

Sprezynka
  • 22 postów
  • SkądBiałołeka, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 13 października 2011 - 15:30

Witajcie,

czytając komentarze jakie pojawiły się na myapple.pl w temacie publikacji iOS5 dochodzę do wniosku, że jestem jednym z nielicznych, którego ominęły wszelkie problemy z przesiadką na nowy OS. Po pierwsze paczkę z systemem ściągnąłem dziś rano - bezproblemowo, potem standard backup - również bez żadnych błędów. Jedyny mankament pojawił się podczas próby odtwarzania iP'ka gdzie iTunes coś tam zajęczał, ale nie było to krytyczne. W efekcie telefon odtworzył to, co chciałem. Konfiguracja iCloud to czysta przyjemność, trochę miałem problem z kalendarzem, bo nagle dodało mi nowy (ten w chmurze, który staje się domyślnym). Uporawszy się z krótką konfiguracją, zacząłem użytkować iOS 5. Wspomnę tylko, że cały update dokonany był na iPhonie 3GS 16GB. I tu pojawia się mój pierwszy zgrzyt - jak na pewno wielu z nas zauważyło z dostępnej pamięci znikło nam około 1GB - przynajmniej w moim przypadku. Jest to taki hmm plus minus, bo jak wiadomo coś kosztem czegoś, a nowy OS musi ważyć i musi zajmować więcej od poprzednika. No cóż życie. Co do samej wydajności mojej iMaszynki - spodziewałem się tego, że żywotność baterii trochę się skróci, nie myliłem się. Pierwszy raz odkąd posiadam tel. zmuszony byłem ładować go w ciągu dnia (na sofcie 4.3.5 pozostawało 20% pod sam koniec dnia). Oczywiście 3G wyłączone, za to bardzo często używane uczelniane WiFi. Co do samej płynności, nie zauważyłem większych zwiech, przycinek czy innych utrudniaczy - w mojej opinii system ten "działa normalnie", dupy nie urywa. Przeglądając nowości, które zostały zastosowane moją największą uwagę skoncentrowałem na powiadomieniach - z tej funkcji jestem póki co najbardziej zadowolony. Nawet fakt tego, że nie mogę zmienić tła karty z powiadomieniami nie gasi jej blasku. Bajery typu przycisk aparatu na lockscreen'ie nie wywarły na mnie większego wrażenia. Aczkolwiek chwałą Appla jest możliwość trzaskania fot bocznym przyciskiem. ;) Mam pytanie czy Safari na iP też obsługuje przeglądanie w kartach? Teraz trochę o mailach - nie wiem, może niekumaty jestem, ale czy da się napisać maila z dwoma załącznikami jednocześnie tj. w tej samej wiadomości? Opcje typu: pogrubienie czy kursywa też nie są zjawiskiem nadprzyrodzonym - to po prostu musi być. Aaa no i oczywiście mamy namiastkę personalizacji swojego urządzenia z pomocą własnych dzwonków czy też alertów - hip hip hurrra. :)

#2183 Sunbeach

Sunbeach
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 października 2011 - 15:56

Witam! Kilka moich spostrzeżeń i pytań.. system udało się zainstalować poprzez "odtwórz" a nie "uaktualnij". Po aktualizacji chodzi troszeczkę szybciej, przy zablokowanym ekranie podwójnie wciśnięty home i wyskakuje ikonka aparatu po czym można przejść odrazu do robienia zdjęć :) Po odblokowaniu można zdejmować górną belkę jak w telefonach z androidem i jest tam info o pogodzie jak i kursy walut i odrazu moje pytanko czy da się to jakoś konfigurować? Mi info o kursie walut w ogóle nie jest potrzebne, więc da się cos z tym tam zrobić? Co do funkcji to w jaki sposób korzystać z tej chmurki iCloud? Chodzi mi do czego wy wykorzystujecie i jak to robicie? Funkcja kiosk czy u nas w ogólne przydatna? Pewnie nie będzie żadnych czasopism w PL. Funkcja Video do czego służy? Tu będą umieszczały się wgrane przez nas filmy czy coś innego bo tej funkcji nie mogę rozszyfrować?

#2184 piotrekpepe

piotrekpepe
  • 71 postów

Napisano 13 października 2011 - 16:24

Wczoraj po godzinie 19 ściągnąłem poprzez iTunes 10.5 nowe auktualnienie - iOS 5. Zaznaczyłem opcję, żeby narazie tylko ściągnąć bez instalacji na telefon. iOS 5 ściągało się prawie 3h na łączu 2Mb/s. W między czasie przeczytałem na tym forum oraz na koncie myapple na facebook o masie problemów z aktualizacją. Przełożyłem aktualizację na dziś, żeby zobaczyć jak rozwinie się sprawa. Dziś doszedł jeszcze problem, o awarii kart SIM na iPhone 3GS >> https://discussions....art=60&tstart=0
W związku z powyższym mam parę pytań:
iPhone 3GS, iOS 4.3.5, telefon nie ma żadnych Jailbreak'ow itp, sieć ORANGE.
1)Czy poczekać co będzie dalej działo się z aktualizacją, może Apple wyda jakąś poprawkę/oświadczenie?
2)Czy jeżeli coś pójdzie nie tak, będę mógł powrócić do iOS 4.3.5? Jak?
3)Czy zachowają mi się wszystkie kontakty? To chyba najważniejsze... Co ze zdjęciami, sms'ami, itp?

---------- Wpis dodano o 17:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:19 ----------

Ja to zrobiłem tak:
-Wyłączyłem wszystko z USB (bo gdzieś czytałem że ponoć pomaga. Mi nie zaszkodziło)
-Chyba najważniejsze: Wyzerowalem telefon. Przywróciłem ust. fabr i wywaliłem wszystko co na nim było.
-Podpiąłem Go pod iTunes by aktywować (jeszcze to stare iTunes nie znam oznaczenia)zsynchronizowałem jako nowe urządzenie
-Wyjąłem SIM
-Aktualizowałem iTunes do 10.5 (Czas ok.5 minutek z pobieraniem i instalacją)
-Podpiąłem pod iTunes i UWAGA OD RAZU WCISNĄŁEM ODTWÓRZ, A NIE AKTUALIZUJ.
-Soft pobrało w dokładnie 10 minut i tyle samo zajęła jego instalacja.
Całą operacje zacząłem Dokładnie o 00;00 Bo mam neta z limitem, a nocki mam darmowe od 00;00 do 8;00

Zauważyłem coś takiego, że pojemność telefonu przed instalacją miałem 14.28GB a po 13.60GB Ciekawe z czego to wynika.

Jednak użytkownikom 3GS'a nie polecam instalować tego udogodnienia, bo strasznie telefon muli. Chociaż wszystko świetnie wyglądam, chyba wracam do 4.3.5

Nie do końca rozumiem, jeśli klikniemy odtwórz zamiast aktualizuj, iTunes i tak zainstaluje iOS 5? Dziwi mnie jeszcze jedno, nie polecasz użytkownikim 3GS, a jednak masę z nich piszę, że telefon działa bardzo szybko na iOS 5 GM...

#2185 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 13 października 2011 - 16:30

Dziala gevey pro na ios 5?

Ja pierdziele. Tak działa jak nie podniesiesz BB. A jak to zrobić ? Snowbrezzem
A wiesz co jeszcze? na tym forum już dziś czytałem o tym juz milion razy.

#2186 Enouqh

Enouqh
  • 71 postów
  • SkądDziałdowo

Napisano 13 października 2011 - 17:21

Przy braku oryginalnej karty sim jest duuuuużo roboty. Gdyby nie redsn0w to cegła, a tak to mam z iPhona iPoda. Moja gevey nie omija simlocka :/ Co do systemu... Chodzi chyba wolniej, appstore mi strasznie muli, iCloud chodzi fajnie (zdj z iphona od razu mam na ipadzie itp).

#2187 barol

barol
  • 40 postów

Napisano 13 października 2011 - 17:28

1. Działają wam raporty doręczeń SMS? Jeśli tak to gdzie to włączyć? 2. Widget pogoda mi nie działa tzn, jest pogoda lokalna i nic nie wyświetla, aplikacja pogoda działa dobrze. O co chodzi? 3. iCloud nie działa, opcja w ustawieniach na szaro, o co chodzi? ;/ Z góry dzięki za pomoc

#2188 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 13 października 2011 - 17:43

Witam,chciałem się podzielić opinią O NOWYM iOS 5 na iP3GS.Zauważyłem iż wiele osób zastanawia się czy ma sens upgrade robić to może ułatwię im decyzję. Ja sam byłem od początku pewien że wgram nowy soft,gdyż zależało mi na udogodnieniach jakie z tego wynikają no i z nauturalnej chęci nie pozostawania w tyle ;) . Ale przechodzą do rzeczy. iOS5 na iP3GS DZIAŁA NIENAJGORZEJ,może trochę gorzej niż 4.3.5 ale to wydawało mi się oczywiste. System BARDZO LEKKO muli,ale mi to NIE PRZESZKADZA i wydaje się nie sprawiać problemów. Szczerze mówiąc jeśli nie widzicie sensu w upgrad'zie to zostańcie przy 4.X.X ale jeśli wam zależy to POLECAM gdyż własna chmurka ,centrum powiadomień ,imessage,nowy game center no i pozostawanie "up-to-date" to rekompensuje.

#2189 ziemblak

ziemblak
  • 74 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2011 - 17:45

barol
ad.1 - bylo powyzej. Niestety raporty tylko dla wiadomosci wysylanym przez iMessage
ad.2 - moze spr na zewnatrz bo mogą byc problemy ze zlokalizowaniem w budynku

#2190 iUsername

iUsername
  • 113 postów
  • SkądPL

Napisano 13 października 2011 - 17:47

Zapomniałem jeszcze wspomnieć o detalu który mi osobiście bardzo pasuje- otóż gdy synchronizujemy (kablem) telefon/ipod/ipad iurządenie nie "odchodzi" na tamten świat z napisem "synchronizacja" a jedynie obok operatora/wifi wyświetla się ikonka "synchornizacji" a wszytko działa w tle i możemy standardowo używać urządzenia :)

#2191 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 13 października 2011 - 17:54

1. Działają wam raporty doręczeń SMS? Jeśli tak to gdzie to włączyć?
2. Widget pogoda mi nie działa tzn, jest pogoda lokalna i nic nie wyświetla, aplikacja pogoda działa dobrze. O co chodzi?
3. iCloud nie działa, opcja w ustawieniach na szaro, o co chodzi? ;/

Z góry dzięki za pomoc

Ad.3 miałem to samo zobacz czy masz włączone ograniczenia na edycję kont e-mail u mnie to byla przyczyna braku dostępu do iCloud z pozycji ustawień.

#2192 ktmracing

ktmracing
  • 635 postów

Napisano 13 października 2011 - 17:56

To jest porażka... od wczoraj walcze od godziny 21... Wywala co chwila błąd 3194 albo bład 1604(ten bład wywala jak potraktuje go tiny umrella) Robiłem restart kompa telefonu,zmiana portu i H****a.... Jak zainstalować ten cholerny ios5?....

#2193 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:00

moze masz w tiny zaznaczoną opcję z ustawieniem hosta i dlatego?

#2194 mastisz

mastisz
  • 72 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:09

To jest porażka...
od wczoraj walcze od godziny 21...
Wywala co chwila błąd 3194 albo bład 1604(ten bład wywala jak potraktuje go tiny umrella)
Robiłem restart kompa telefonu,zmiana portu i H****a....

Jak zainstalować ten cholerny ios5?....

nie wiem czy to bedzie pomocne ale gdy ja również od wczoraj probowalem zainstalowac ios 5 i juz w pewnym momencie chciałem ten telefon wyrzucic do smietnika bo wyskakiwaly mi wszytskie mozliwe bledy.. zrobilem wprowadzenie w tryb DFU i odtworzenie go w trybie awaryjnym do wersji ios5, ku mojemu zdziwieniu zadziałało... zadne inne kombinowane rady nie byly przydatne ;)

---------- Wpis dodano o 19:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:07 ----------

mam jeszcze jedno zapytanie odnośnie facebooka czy jest mozliwosc ustawienia powiadomien w centrum powiadomien w ios5 by mi sie tez wyswietlalo jak dostane np. wiadomosc na fejsie?

#2195 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:23

[/COLOR]mam jeszcze jedno zapytanie odnośnie facebooka czy jest mozliwosc ustawienia powiadomien w centrum powiadomien w ios5 by mi sie tez wyswietlalo jak dostane np. wiadomosc na fejsie?

Zaktualizuj Facebooka i w centrum powiadomień ustaw sobie wedle życzenia.

#2196 mastisz

mastisz
  • 72 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:26

spróboje thx ;)

#2197 DanyFock

DanyFock
  • 32 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2011 - 18:48

A czy wy też w kalendarzu nie macie możliwości dodania wydarzenia? Nie ma tego plusika w prawym górnym rogu. Ktoś wie dlaczego?

#2198 mastisz

mastisz
  • 72 postów

Napisano 13 października 2011 - 18:50

facebook zaktualizowany w centrum powiadomien ustawiony zeby pokazywal 5 ostatnich rzeczy i wszystkie mozliwe inne pocje powlaczane a nie dziala..dziwne. mam jeszcze jakies mozliwosci by mi to dzialalo? ;>

#2199 DanyFock

DanyFock
  • 32 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2011 - 18:57

Proszę doradźcie- co mogę z tym kalendarzem zrobić. ?

#2200 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2011 - 19:07

Czytając te komentarze można dojść do wniosku, że chcąc mieć stabilny sprzęt bez większych problemów, trzeba pozostać przy 4.3.5...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych