Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1095 odpowiedzi w tym temacie

#201 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 listopada 2011 - 15:15

Nikt przecież tymi pytaniami nie wyrywa nikogo do odpowiedzi po imieniu. Nie masz ochoty odpowiadać, nie odpowiadaj, nie czytaj, nie zaglądaj. Temat uważam jest potrzebny, iPad to sprzęt dla zwykłych ludzi, nawet dla tych mających słabsze rozeznanie w temacie.

Czyli rozumiem, że też dla takich którzy nie potrafią czytać instrukcji obsługi ani znaleźć jej na stronie Apple ? Nisko wystawiasz ocenę umiejętności użytkowników forum.

#202 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 15:45

Myślę, że dyskusja jest zbędna, sami pewnie szukacie/szukaliście najpierw rozwiązania problemu w google (mnie przekierowało tutaj, a nie do apple.pl), a dopiero potem zaglądaliście do instrukcji (dodam od razu, że mogło być inaczej żeby nikogo nie "oceniać") : ) Przynajmniej tak było u mnie : ) I nie chodzi tutaj o żadne lenistwo. Na marginesie zauważyłem, że rozmowa w wielu działach staje się tutaj "nadęta" i skoro forum ma trzymać odpowiedni poziom, to proponuje może od razu kasować wszelkie off-topy i "bezsensowne" pytania nie na poziomie, dla których i tak więcej jest odpowiedzi z cyklu "wiem, ale nie powiem". A może by tak zrobić dostęp tylko dla tych "pro"? Innego przesłania nie widzę dla wszechwiedzących : ) pzdr

#203 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 30 listopada 2011 - 17:24

Co innego poszukać na google.pl, a co innego zapytać od razu tutaj i liczyć, że ktoś poszuka za nas.

#204 matimon

matimon
  • 4 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 19:49

Witajcie,od 2 dni jestem posiadaczem ipada2 16gb i mam takie problem wszystkie programy gry muzyke moge bez problemu dodawać natomiast problem pojawia sie gdy mam dodać jakiś film.Na początku wogóle nie mogłem dodać żadnego filmu do biblioteki,zaistalowałem QuickTime Player i myslałem ze wszystko bedzie ok ale niestety owszem filmy sa dodawane teraz do biblioteki ale nie przechodza do ipada po synchronizacji.W załącznikach znajdują sie zdjęcia moich ustawień.
[url]http://myapple.pl/ipad/206246-problem-z-itunes-ipad2.html#post1753883[/url]

tutaj w temacie znajdują się zdjęcia
pozdrawiam

#205 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 listopada 2011 - 19:51

Musisz prze-konwertować filmy do iPada jak chcesz je dodawać przez iTunes.

#206 matimon

matimon
  • 4 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 20:14

własnie tak zrobiłem i nadal nic Any Video Converter Professional tym programem to robię

#207 kris89

kris89
  • 202 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 listopada 2011 - 20:15

zainstaluj oplayer hd, odtwarza wszystko

#208 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 listopada 2011 - 20:24

własnie tak zrobiłem i nadal nic Any Video Converter Professional tym programem to robię

AVPlayerHD for iPad on the iTunes App Store

#209 Kruszek

Kruszek
  • 72 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 23:34

To i ja się o coś zapytam, mimo iż nie jestem początkującym w użytkowaniu iPada :) Teoretycznie raz zakupiona nawigacja działa na 5 urzadzeniach. Jak to sie instaluje w takim przypadku ? Czy muszą to być rożne urządzenia czy mogą być np 2 iPady i 2 iPhone'y ?

#210 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 listopada 2011 - 23:42

matimon - w synchronizacji wideo masz co ustawione? wszystko? zaznaczone? sprawdź to; ale tak czy siak warto zakupić AVPlayer'a.

#211 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 01 grudnia 2011 - 09:55

Kruszek, mogą być 2 ipady i 2 iphony, po prostu wchodzisz na inny telefon, który jest podpięty pod twoje konto appstore i z niego pobierasz nawigację.

#212 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 09:56

Witajcie,od 2 dni jestem posiadaczem ipada2 16gb i mam takie problem wszystkie programy gry muzyke moge bez problemu dodawać natomiast problem pojawia sie gdy mam dodać jakiś film.Na początku wogóle nie mogłem dodać żadnego filmu do biblioteki,zaistalowałem QuickTime Player i myslałem ze wszystko bedzie ok ale niestety owszem filmy sa dodawane teraz do biblioteki ale nie przechodza do ipada po synchronizacji.W załącznikach znajdują sie zdjęcia moich ustawień.
http://myapple.pl/ip...tml#post1753883

tutaj w temacie znajdują się zdjęcia
pozdrawiam

a jaki masz format pliku video (chodzi mi o rozszerzenie)?

#213 Marcin Richert

Marcin Richert
  • 1 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 02 grudnia 2011 - 21:52

iPad 2 zmiana ikon w docku Witam Dzis odebralem swojego iPada i mam problem. Czy jest jakas mozliwosc zmiany ikon w docku? Dodalem kilka ikonek i myslalem ze niepotrzebne bede mogl przerzucic do menu, a tu klapa. Pozdrawiam, Marcin

#214 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 grudnia 2011 - 13:52

RTFM

#215 michal.karp77

michal.karp77
  • 2 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 07:23

Pytanie dotyczące programu Mail na iPad 2 Witam, jestem nowym uzytokownikiem iPada 2, nie mniej na komputerach Mac pracuję już kilka lat i znam system OS oraz jego funkcje. Mam pewien problem z którym nie jestem w stanie sobie poradzić - chodzi o program Mail na iPad 2. Korzystam z wielu różnych skrzynek pocztowych na różnych urzadzeniach jednocześnie i mam taki problem z iPad 2, że w programie Mail jako nowe pokazują mi się wyłącznie wiadomości, które iPad ściąga jako pierwsze urządzenie z mojego serwera pocztowego. Tz. jeżeli wcześniej odebrałem już wiadomość "X" na innym urządzeniu to w iPadzie faktycznie mi się ona ściągnie ale oznaczona jako "przeczytana" bez kropeczki. Na moim Macu w programie mail wszystkie ściagane wiadomości, bez znaczenia czy był już wcześniej czytane, pokazują mi się jako nowe. Zależy mi na osiągnięciu takiego efektu. Czy jest to możliwe? Nie mogę się tego dogrzebać w ustawieniach. Pozdrawiam

#216 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 09 grudnia 2011 - 10:15

Masz imap? Jeśli tak, to nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że nowe wiadomości przeczytane na innych urządzeniach maja podobne oznaczenie na iPadzie, tak to powinno działać.

#217 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 15:51

Jestes chyba pierwsza osoba na tym forum ktorej przeszkadza taka, podstawowa funkcjolanosc IMAP'a. Jesli Ci to przeszkadza uzyj POP'a :-( //T

#218 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2011 - 18:38

mam problem, chce zrobić synchro na iPadzie przeglądarki Mercury z przeglądarką Firefox za pomocą opcji "Firefox Sync" (chce przenieść zakładki z kompa na iPada) ... no i niby wszystko idzie cacy ale po kilku minutach (iPad pobiera SYNC DOWNLOAD) - wywala mnie do pulpitu iPada... i tak przy kilku próbach ,przy rożnych kodach, a nawet za pomocą stałego indywidualnego klucza.

#219 vrvon

vrvon
  • 2 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 13:08

Mam pomysł, by kupić wraz ojcem, iPada dla mojej rodzicielki. Z tego co wiem, tablet byłby dla niej bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko mam wątpliwości co do niektórych kwestii użytkowania.

Lista czynności, które chce wykonywać:
1. Surfowanie w internecie, oglądanie filmów na youtube.
2. Edycja dokumentów office (chodzi głównie o arkusze Excela - księgowość).
3. Przeniesienie z komputera i odtwarzanie plików mp3.
4. Zapisywanie plików z internetu na tablecie.

Problemy związane z powyższymi czynnościami:
1. Dokumenty Office - czy dostępne są porządne edytory, które umożliwiałyby swobodną edycję dokumentów? W ostateczności i tak pozostaje google docs.
2. Pliki mp3 - bardzo wymagane. Mam ich dużo, a ona dużo ich słucha. Wyczytałem tyle, że trzeba je przerzucić przez iTunes i po sprawie, ale tak naprawdę nie wiem jak to działa (nie miałem styczności).
3. Ściąganie z internetu do pamięci urządzenia - tyczy się to np. załączników w e-mailach. Nie wiem czy możliwe.
4. Płatności w iTunes - Jedyna możliwość dla nas to płatności przez Apple Gift Card, co wymaga podobno w rejestracji wybrania kraju USA. Czy tylko tyle trzeba zrobić w tym kierunku by z nich korzystać?

Linki, które znalazłem w związku z niektórymi przedstawionymi wątpliwościami - prosiłbym o potwierdzenie poprawności ich treści:
[url]http://komorkomania.pl/2011/03/28/omijamy-ograniczenia-ios-czyli-jak-zrobic-z-ipada-najlepszy-tablet-na-rynku[/url]
[url]http://myapple.pl/ipad/155397-jaki-program-do-otwarzania-mp3-ipad.html[/url]

edit: Jeszcze jedna sprawa.

Gdy rejestruję się na koncie amerykańskim, mam do wyboru opcję None przy wpisaniu numeru karty oraz konto PayPal. Czy wybierając PayPal (a moja karta jest z Polski) będzie to wszystko poprawnie działać?

#220 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 grudnia 2011 - 19:41

Jak sie zadaje pytania to numeracje trzeba z jakims sensem ustawiac to odpowiadajacy beda mogli sie odniesc. A tak jest chaos. Sa pakiety office roznego rodzaju. Najlepsze do Excela sa: Office2Plus (chyba w ogole najlepszy pakiet nie liczac iWorks) i Numbers (czesc iWorks). Jednak jesli Twoja mama korzysta z Solverow, Tabel przestawnych czy jej pliki maja makra badz VBa to niestety takiego czegos na iPada nie ma. Pliki mp3 mozna odtwarzac nawet z udostepnionej biblioteki iTunes z komputera, jesli uzywa sie iSprzeta w domu. Poza tym to normalny iPod wyrosniety. Sciaganie plikow do pamieci - tak ale. Jest sporo programow do zarzadzania na przyklad iFiles, Goodreader i wiele wiele innych, ktore pozwalaja jeszcze zapisywac w chmurze. Generalnie nie ma specjalnych problemow, choc nie jest to tak proste jak w kompie. Tablet sluzy do konsumpcji tresci - nie do magazynowania plikow, ktorych nie czyta. Wiec problemu nie ma z plikami, ktore iPad czy jego programy czytaja. Platnosci - nie rozumiem problemu. Twoja mama jako ksiegowa zapewne karte kredytowa ma.

#221 baku626

baku626
  • 18 postów
  • SkądTurosl, Poland

Napisano 12 grudnia 2011 - 20:46

Ładowanie iPad'a 2 poprzez ładowarkę sieciową Apple od iPhone

Witam. Czy mogę ładować iPad'a poprzez ładowarkę sieciową od iPhone ? Pytanie stąd, ponieważ przy kupnie wczoraj dostałem wraz z nim jakiś adapter no name. iPad ze stanów.

Ładowarka sieciowa:

[url]http://www.casterix.nazwa.pl/catalog/images/Ladowarka.JPG[/url]

#222 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 grudnia 2011 - 11:22

Ladowarka iPhonowa jest za slaba niestety. Tzn mozesz jej uzywac, ale twoj iPad bedzie sie ladowal baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wolno i praktycznie tylko przy wylaczonym ekranie.

#223 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 13 grudnia 2011 - 13:03

Witam, mam problem - nie znalazłem rozwiązania w instrukcji obsługi ;) Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przechodzić pomiędzy literkami w pisanym przeze mnie tekście, coś na zasadzie strzałek na klawiaturze PC. Często zdarza mi się, że "zjem literkę" albo chcę zmienić dane słowo, a klikanie na ekranie w konkretne miejsce jest czasami bardzo upierdliwe. Dzięki za odp :)

#224 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudnia 2011 - 13:26

Witam,

mam problem - nie znalazłem rozwiązania w instrukcji obsługi ;)

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób przechodzić pomiędzy literkami w pisanym przeze mnie tekście, coś na zasadzie strzałek na klawiaturze PC. Często zdarza mi się, że "zjem literkę" albo chcę zmienić dane słowo, a klikanie na ekranie w konkretne miejsce jest czasami bardzo upierdliwe.

Dzięki za odp :)

Mnie to bardzo wkurza, ale nie znalazłam rozwiązania i muszę zmieniać całe słowo.

#225 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 grudnia 2011 - 13:35

@niedowiary nie ma strzalek na "klawiaturze" iPada! No coz bad nius jest taki, ze trzeba paluszki wycwiczyc we wskazywaniu bledow. Problem tak naprawde lezy w tym, ze wciaz nie ma (i nie zapowiada sie) polskiego slownika ortograficznego gdzie po podswietleniu blednego slowa wyswietlaja sie opcje poprawy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych