Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1095 odpowiedzi w tym temacie

#126 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 16:51

Witam od tygodnia jestem posiadaczem Ipada 2 64 3G wifi i mam kilka pytań do "wyjadaczy" : 1) Ipada noszę w futerale Puro ( ochraniacz z tylu i z góry ala smart cover) moje pytanie jest takie : czy to aby nie przeszkadza w wentylacji Ipada 2) mam soft ios5 , mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest z jailbreak'iem ?? 3) czy częste długie granie na ipadzie spowoduje krótszą żywotność baterii ?

#127 mbb

mbb
  • 64 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 17:07

Witam, Ponieważ na polskim itunes nie ma audiobooków, na których mi bardzo zależy, myślę o założeniu dwóch kont (polskie i UK). W jaki sposób synchronizować wtedy ipada z komputerem żeby nie stracić aplikacji ściągniętych na drugie konto? Aha, szukałam w innych wątkach, więc moderatorzy, proszę nie wyrzucajcie mnie od razu :) Pzdr

#128 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 17:10

Witam od tygodnia jestem posiadaczem Ipada 2 64 3G wifi i mam kilka pytań do "wyjadaczy" :

1) Ipada noszę w futerale Puro ( ochraniacz z tylu i z góry ala smart cover) moje pytanie jest takie : czy to aby nie przeszkadza w wentylacji Ipada
2) mam soft ios5 , mógłby mi ktoś powiedzieć jak jest z jailbreak'iem ??
3) czy częste długie granie na ipadzie spowoduje krótszą żywotność baterii ?

1) Nie
2) Nie ma
3) Tak (bateria wytrzyma ileśtam cykli ładowania. Częste granie wiąże się z koniecznością częstszego ładowania, co za tym idzie więcej cykli w krótszym czasie..)

#129 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 listopada 2011 - 17:11

@mbb: Nie ma zadnego problemu z synchronizacja iPada z komputerem. iPad toleruje tyle kont ile sobie zazyczysz.

#130 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 17:11

Witam,
Ponieważ na polskim itunes nie ma audiobooków, na których mi bardzo zależy, myślę o założeniu dwóch kont (polskie i UK). W jaki sposób synchronizować wtedy ipada z komputerem żeby nie stracić aplikacji ściągniętych na drugie konto? Aha, szukałam w innych wątkach, więc moderatorzy, proszę nie wyrzucajcie mnie od razu :) Pzdr

Robisz autoryzację dla komputera no obu kontach i działa.

#131 mbb

mbb
  • 64 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 17:19

A nie jest tak, że podczas synchronizacji wszystko, co nie było ściągnięte na dane konto jest kasowane? Przeczytałam coś takiego: "Note: Due to device limitations you can sync your iPod, iTouch, iPhone or iPad with only one iTunes library at a time. If you attempt to sync your iPhone or iPad with a second iTunes library you will be prompted to erase your iPhone or iPad and replace it with the contents of the iTunes library your are currently syncing with."

#132 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 17:21

Jak napisałem wyżej. Logując sie na każde konto po kolei robisz autoryzację dla komputera, potem prawoklik na ipada i "przenieś zakupione pozycje" Jeśli zrobisz tak na obu kontach nie stracisz softu.

#133 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 listopada 2011 - 17:33

One iTunes library - oznacza biblioteke na komputerze. Czyli gdybys probowala sie zsynchronizowac z biblioteka na innym komputerze to wydarzyloby sie to czego sie tak obawiasz. Natomiast biblioteka Twoja (na jednym komputerze) moze powstawac poprzez zakupy przez nieskonczona liczbe kont na iTunes.

#134 mbb

mbb
  • 64 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 18:13

To co, w takim razie, oznacza ten tekst: "Note: Due to device limitations you can sync your iPod, iTouch, iPhone or iPad with only one iTunes library at a time. If you attempt to sync your iPhone or iPad with a second iTunes library you will be prompted to erase your iPhone or iPad and replace it with the contents of the iTunes library your are currently syncing with."

---------- Wpis dodano o 18:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:12 ----------

no sorry, nie zauważyłam odpowiedzi. Przepraszam za śmiecenie.

#135 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 20:56

Hej ! Udało się komuś skonfigurowac bezpośrednio z ipada poczte ONET ......? Moj MBP jest jeszcze w serwisie i nie mam możliwości skofigurowania swojego ipada przez iTunes z makiem i połączyć konta :/ Natomiast próba ręcznej konfiguracji konta ONET na ipadzie wola o pomstę do nieba ;) póki co udało mie tak ustawic ze maila wysle ale o odbiorze i plynnym działaniu poczty nie ma mowy ... Pomóżcie ???

#136 michalkic

michalkic
  • 117 postów
  • SkądRadom

Napisano 07 listopada 2011 - 21:16

Hej !
Udało się komuś skonfigurowac bezpośrednio z ipada poczte ONET ......?
Moj MBP jest jeszcze w serwisie i nie mam możliwości skofigurowania swojego ipada przez iTunes z makiem i połączyć konta :/
Natomiast próba ręcznej konfiguracji konta ONET na ipadzie wola o pomstę do nieba ;) póki co udało mie tak ustawic ze maila wysle ale o odbiorze i plynnym działaniu poczty nie ma mowy ... Pomóżcie ???

Ja mam na iPhonie ale na iPadzie masz identycznie
Dodaj konto => inne => dodaj konto pocztowe => adres hasło itd to wiadomo => Serwer poczty przychodzącej nazwa: pop3.poczta.onet.pl Użytkownik: login i hasło => serw poczty wych. : smtp.poczta.onet.pl
powinno trybić

#137 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 21:16

Niestety nie trybi :/

#138 doha_k

doha_k
  • 4 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 22:00

Witam, Pare dni temu nabyłam iPada 2 16 Gb. Podjar niesamowity, gorzej z obsługą. Udało mi się jakoś z pomocą miłego Pana z salonu Apple skonfigurować pocztę, ale na tym trudności się niestety nie kończą ;p Na czym mi najbardziej zależało kupując iPada to na czytaniu książek, pdfów i oglądaniu filmów. Żadnej z tych funkcji nie jestem w stanie ogarnąć. Teoretycznie coś tam wiem, ale np. nie mogę znaleźć w moim iTunesie (10.5) zakładki 'Książki' :| Co do filmów to też nie wiem jaki program ściągnąć do konwertowania i jak to przesłać dalej. Byłabym ogromnie wdzięczna za jakąś pomoc, bo jak na razie mój zakup (jakkolwiek zajebisty) mija się z celem, a tego bym nie chciała ;) Pozdrawiam!

#139 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 07 listopada 2011 - 22:19

Niestety nie trybi :/

Właśnie wczoraj "robiłem" konto Onet koleżance na MBooku Pro. POP3 działał, problem był z smtp. Nie pamiętam, ale był tam jakiś myk z
bodajże uwierzytelnianiem. Poszukaj w sieci dokładny opis konfiguracji i zwróć uwagę na porty i uwierzytelnianie.

#140 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 22:37

Witam,

Pare dni temu nabyłam iPada 2 16 Gb. Podjar niesamowity, gorzej z obsługą. Udało mi się jakoś z pomocą miłego Pana z salonu Apple skonfigurować pocztę, ale na tym trudności się niestety nie kończą ;p

Na czym mi najbardziej zależało kupując iPada to na czytaniu książek, pdfów i oglądaniu filmów. Żadnej z tych funkcji nie jestem w stanie ogarnąć. Teoretycznie coś tam wiem, ale np. nie mogę znaleźć w moim iTunesie (10.5) zakładki 'Książki' :|
Co do filmów to też nie wiem jaki program ściągnąć do konwertowania i jak to przesłać dalej.

Byłabym ogromnie wdzięczna za jakąś pomoc, bo jak na razie mój zakup (jakkolwiek zajebisty) mija się z celem, a tego bym nie chciała ;)

Pozdrawiam!

Aby dodać książki, to musisz albo kupić przez iTunes albo ściągnąć z internetu ale tylko w formacie ePub. Najeżdzasz plik z książką na bibliotekę byle gdzie "wyrzucasz" i pojawia się zakładka ksiązki. Z filmami jest identycznie i też jest odpoweidni format. Polecam konwerter.

#141 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 listopada 2011 - 22:50

Aby dodać książki, to musisz albo kupić przez iTunes albo ściągnąć z internetu ale tylko w formacie ePub. Najeżdzasz plik z książką na bibliotekę byle gdzie "wyrzucasz" i pojawia się zakładka ksiązki. Z filmami jest identycznie i też jest odpoweidni format. Polecam konwerter.

Bzdura. Pdf'y tez normalnie da sie czytac.

#142 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 22:53

No pewnie, że można. Ale bardziej wygodne jest czytanie w ePub. Źle się wyraziłem w poprzednim poście. Nie radzę czytać PDF'ów bo to tylko nerwy.

#143 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 23:02

IPad to nie MacBook pro .... Na swoim MBP nie miałem problemu z konfiguracja maila bo faktycznie tam jest problem z uwierzytelnieniem ... Natomiast na ipadzie to jakaś czarna magia :) Nic nie czaje... Apple !!! - .... A miało być tak łatwo .... ;)

#144 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 23:04

Ale o co pytasz ? Jaką masz pocztę ?

#145 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 listopada 2011 - 23:15

Witam,

Pare dni temu nabyłam iPada 2 16 Gb. Podjar niesamowity, gorzej z obsługą. Udało mi się jakoś z pomocą miłego Pana z salonu Apple skonfigurować pocztę, ale na tym trudności się niestety nie kończą ;p

Na czym mi najbardziej zależało kupując iPada to na czytaniu książek, pdfów i oglądaniu filmów. Żadnej z tych funkcji nie jestem w stanie ogarnąć. Teoretycznie coś tam wiem, ale np. nie mogę znaleźć w moim iTunesie (10.5) zakładki 'Książki' :|
Co do filmów to też nie wiem jaki program ściągnąć do konwertowania i jak to przesłać dalej.

Byłabym ogromnie wdzięczna za jakąś pomoc, bo jak na razie mój zakup (jakkolwiek zajebisty) mija się z celem, a tego bym nie chciała ;)

Pozdrawiam!

Powiedz nam choc jaki komputer uzywasz.

Generalnie wszystko mozna wrzucac na iPada przez przeciaganie myszka. Filmy tez ale musza byc w mpeg4 albo .mov. Do czytania ksiazek najpierw sciagnij sobie program ibooks.
No i polecam instrukcje jak sobie nie radzisz.

---------- Wpis dodano o 23:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:14 ----------

No pewnie, że można. Ale bardziej wygodne jest czytanie w ePub. Źle się wyraziłem w poprzednim poście. Nie radzę czytać PDF'ów bo to tylko nerwy.

Chlopie nie mieszaj, jak ktos prosi o rade to badz konkretny. Przemyslenia to na blogu, chyba ze ktos zapyta o nie.

#146 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 listopada 2011 - 23:18

Ja jakos nie mialem problemow z konfiguracja 4 kont pocztowych. Wszystkie poszly od "kopa".

#147 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 23:46

Onet

#148 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2011 - 23:46

Chlopie nie mieszaj, jak ktos prosi o rade to badz konkretny. Przemyslenia to na blogu, chyba ze ktos zapyta o nie.

Za mało konkretne dla Ciebie ? Chyba jasno napisałem, że nie polecam czytania książek w PDF. O co Ci chodzi?

#149 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 00:06

To daj konfi na Onet

---------- Wpis dodano o 02:06 ---------- Poprzedni wpis dodano o 02:05 ----------

Ja jakos nie mialem problemow z konfiguracja 4 kont pocztowych. Wszystkie poszly od "kopa".

To daj konfi na Onet !

#150 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 12:02

Za mało konkretne dla Ciebie ? Chyba jasno napisałem, że nie polecam czytania książek w PDF. O co Ci chodzi?

Ze nikogo to nie obchodzi bo pytanie bylo miedzy innymi O CZYTANIE PDFOW. Rozumienie Cie przerasta?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych