Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Gramofon - Paskowy czy bezpo艣redni ?

• Please log in to reply
37 replies to this topic

#1 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • Sk膮dPozna艅

Posted 01 June 2011 - 18:40

Witam, przymierzam si臋 do kupna gramofonu z przeznaczeniem tylko do ods艂uchu p艂yt. Tu rodzi si臋聽moje pytanie. Co wybra膰 ? Ot贸偶 zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e ka偶dy z audiofilskiego 艣rodowiska odpowie mi, 偶e paskowy bo lepiej t艂umi drgania itd... Je艣li chodzi o gram. z takim nap臋dem to my艣la艂em o Pro Ject Debut III. Z drugiej jednak strony, rozwa偶am opcj臋 nap臋du bezpo艣redniego. Tutaj w gr臋 wchodzi przede wszystkim technics np. SL 1210. To w ko艅cu legendarny, niezawodny sprz臋t i czemu by nie p贸j艣膰 w co艣 takiego ? Co s膮dzicie ?

#2 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Sk膮dnieznana

Posted 02 June 2011 - 06:49

r贸wnie wa偶na co gramofon jest wk艂adka, tak偶e pomy艣l o AT 440ML/A albo Shure M97xe
a co do gramiak贸w - to z paskowych - Thorens TD145mkV czy TD125MK2 lub TD160
z DD (nap臋d bezpo艣redni) - Dual 714Q, 731Q lub 741Q (Q to oznaczenie kwarcowej stabilizacji obrot贸w)

cho膰by nawet - Thorens 146 mkV / Shure M97x / Cardas / Monitor Pc (1635421998) - Aukcje internetowe Allegro

#3 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 02 June 2011 - 07:55

Z mojego "audiofilskiego" punktu widzenia wynika, 偶e 偶aden gramofon nie ma sensu:) p.s. dlaczego za oknem je偶d偶膮 samochody a nie karety?

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • Sk膮dGdynia

Posted 02 June 2011 - 15:26

p.s. dlaczego za oknem je偶d偶膮 samochody a nie karety?

Bo mieszkasz w slamsach, a nie na dworze krolewskim.

#5 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 02 June 2011 - 23:42

W艂a艣nie. Czyli mieszka艅cy slams贸w je偶d偶膮 samochodami , s艂uchaj膮 muzyki z CD lub plik贸w a Kr贸lowie posuwaj膮 karetami i u偶ywaj膮 gramofonu:)

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • Sk膮dMonachium, DE

Posted 03 June 2011 - 06:55

Ja sobie nie wuobrazam zycia bez winyli. Jak ktos mowi ze to przezytek to sie zwyczajbie nie zna. Bardzo czesto mam ten sam album na winylu i na CD, tylko po to zeby ponapawac sie tym, jak winyl jest wydany. Pomijam juz drumnbassowe wynalazki, ktore mozna znalezc tylko na czarnych krazkach (czasami nawet jako whitelabele poloficjalne). Jakosc dzwieku nie powala, ale klimat jest.

#7 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 08:16

Od tworzenia klimatu to s膮 arty艣ci. Je艣li kto艣 uwa偶a, 偶e sprz臋t odtwarzaj膮cy powinien go tworzy膰 to .......si臋 zwyczajnie nie zna:)

#8 gieza

gieza
  • 709 posts

Posted 04 June 2011 - 08:42

Tylko Pan audiofil harpia si臋 zna i gramofon przecie偶 nie ma sensu... Niby dlaczego nie ma sensu?

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 04 June 2011 - 08:56

Nie do ko艅ca si臋 zgodz臋, pomimo 偶e brzmi sensownie i sam wiele lat uwa偶a艂em podobnie. Pami臋tasz tytu艂 jednego z program贸w radiowych "lubi臋 szum starej p艂yty"? Coraz cz臋艣ciej 艂api臋 si臋 na tym, 偶e ta sama p艂yta s艂uchana na zestawie gramofon + lampa daje lepszy efekt "klimatu". Oczywi艣cie zale偶y, czego s艂uchamy, ale feuerfest dobrze prawi, 偶e wi臋cej 偶ycia jest w p艂ytach analogowych. Poza tym ca艂a ceremonia wyjmowania p艂yty z koperty, po艂o偶enia na gramofonie... ech, co tu m贸wi膰, albo kto艣 rozumie ten klimacik, albo nie. Nie twierdz臋, 偶e nagranie bez klimatu nabierze go przy ods艂uchu z winyla, ale w nagraniu z klimatem winyl mo偶e t膮 aur臋 uwydatni膰. Sam nie mam lampy, a gramofon mam bardzo marny. Czasem mam okazj臋 delektowa膰 si臋 analogiem u brata w Krakowie, jak wpadam w odwiedziny. Muzyka klasyczna, szklaneczka czego艣 dla doros艂ych, delikatny bursztyn lamp elektronowych i skwierczenie p艂yty...

#10 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • Sk膮dMonachium, DE

Posted 04 June 2011 - 09:02

Nie zapominajmy, 偶e dobrze wydany analog cz臋sto ma tak samo wypasion膮 "ksi膮偶eczk臋" jak p艂yta CD, tyle 偶e 5x wi臋ksz膮. Jest te偶 na co popatrze膰.

#11 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 09:13

S艂owa "audiofil" u偶y艂em w cudzys艂owie poniewa偶 nabra艂o ono ostatnio negatywnego wyd藕wi臋ku. Kiedy艣 oznacza艂o d膮偶enie do d藕wi臋ku neutralnego czyli prawdziwego a dzi艣 robi si臋 ze sprz臋tu co艣 do poprawiania z艂ych realizacji. Gramofon jest technicznym i u偶ytkowym zabytkiem. Tylko jaka艣 nostalgia dziadk贸w powoduje zainteresowanie nim, co z przyjemno艣ci膮 dla swojej kieszeni podsycaj膮 inne dziadki produkuj膮ce monstrualne cuda za absurdalne pieni膮dze:) S膮 nawet tacy kt贸rzy t臋skni膮 za PRL. :) Dzi艣 jest dok艂adnie tak jak piszecie. Jeszcze raz powt贸rz臋: od tworzenia klimatu jest artysta i "szklaneczka czego艣 dla doros艂ych" :). Dobry sprz臋t jest od ODTWARZANIA A NIE DO GRANIA. Zastan贸wcie si臋 sk膮d bior膮 si臋 wsp贸艂cze艣nie czarne p艂yty w sklepach. Jak s膮 realizowane?. Jeszcze zabawniej jest z reedycjami.

#12 bodzio333

bodzio333
  • 85 posts
  • Sk膮dRopczyce

Posted 04 June 2011 - 09:22

w艂a艣nie te偶 mam zamiar co艣 kupi膰 jaki艣 sprz臋t gramofonowy, tylko w og贸le nie wiem jak si臋 za to zabra膰, i jak szuka膰, 偶ebym te偶 nei wyda艂 fortuny, a mia艂 co艣 przyzwoitej jako艣ci... Oczywi艣cie te偶 do s艂uchania tylko ;) I zgadzam si臋 z tym, 偶e winyle maj膮 jaki艣 charakter, dusz臋 :) Jak przyje偶d偶am do rodzic贸w, i to co m贸wicie - "ceremonia" odpakowania p艂yty, po艂o偶enia jej... Niesamowite uczucie ;)

#13 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 09:30

Na pocz膮tek dobre b臋dzie to:
Voice sp. z o. o. / Gramofon Pro - Ject Debut III
To akurat zupe艂nie powa偶nie.

Potem po艂o偶ysz na talerzu od pocz膮tku do ko艅ca CYFROWO zrealizowane nagranie lub zgran膮 z CD p艂yt臋 i do艣wiadczysz czego艣 niezwyk艂ego. Sama forma odtworzenia "poprawi" jako艣膰 nagrania.
Czy przypadkiem kto艣 Ci臋 nie .............oszukuje?

Przepraszam za prowokacyjny ton.
Ka偶dy ma prawo wyda膰 swoje pieni膮dze tak jak chce i nic mi do tego.
Fascynuje mnie natomiast zjawisko socjologiczne .

#14 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 04 June 2011 - 09:41

Jeszcze odpowiem autorowi tematu, bo w sumie zrobi艂em OT wi臋c nale偶y si臋 poprawi膰. Z do艣wiadczenia mog臋 powiedzie膰, 偶e gramofony z nap臋dem centralnym/bezpo艣rednim s膮 mniej dok艂adne. Maj膮 l偶ejszy talerz i bardziej czu膰 wahania obrot贸w. Jednak du偶y i ci臋偶ki talerz robi swoje i jak si臋 rozbuja to idzie stabilniej. Poza tym mam wra偶enie, 偶e du偶y i ci臋偶ki talerz nie przenosi tak wszelkich zak艂贸ce艅 z zewn膮trz. Chodzi mi na przyk艂ad o uderzenie w obudow臋. M贸j gramofon z nap臋dem centralnym i lekkim talerzem zbiera takie co艣 jak mikrofon. Natomiast gramofon brata, z wielkim ci臋偶kim talerzem i nap臋dem paskowym praktycznie jest nieczu艂y na takie rzeczy. Kolejna sprawa, to dob贸r wk艂adki i ramienia, ale o tym to ju偶 jak b臋dziesz wiedzia艂 co kupujesz i jaki masz bud偶et.

#15 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • Sk膮dGdynia

Posted 04 June 2011 - 09:41

@Harpia: Oczywiscie nie wiesz o czym mowisz caly czas. Gramofon tak odtwarza dzwiek jak plyta zostala wytloczona. Tloczenie to sztuka, ktorej wielu nie pojmuje, a gra absolutnie nieposlednia role w tym jak uslyszysz dzwiek. Do tego ta sama plyta na kazdym gramofonie zagra praktycznie identycznie. Nie tak jak CD, gdzie duzo zalezy od odtwarzacza i tego, ktore tony odtwarzacz podbija w pliku, ktory czyta z plyty (zwykle niskie i wysokie by zrobic wrazenie na kupujacych sprzet). To czy nagranie zostalo zrealizowane cyfrowo nie ma znaczenia, to nawet zaleta, bo daje pelnie kontroli nad finalnym dzielem na plycie. Niestety to co napisalem nie zawsze jest prawdziwe, bo sztuka tloczenia umiera i wiele tloczni odwala winyle praktycznie jak CDki, sa jednak takie, ktore sciagaja emerytow w tej branzy, by przejeli kontrole nad procesem i szkolili nowych adeptow.

#16 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 09:51

@grzes_I :) Dawno si臋 tak nie ubawi艂em:) To o identycznym odtwarzaniu opowiedz tym kt贸rzy kupili np. Transrotor Gravita TMD za 70 000 euro i maj膮 d藕wi臋k jak z Bambino:) Najbardziej zaawansowanym "audiofilom" powinno si臋 sprzedawa膰 w艂asne, przydomowe t艂ocznie p艂yt. :)

#17 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 04 June 2011 - 09:53

Oj Harpia, dobrze wiesz o czym grzes_I pisze. Ma racj臋, d藕wi臋k z gramofonu nie jest "koloryzowany" czy nie wiem jak to nazwa膰.

#18 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 09:59

Od 35lat bawi臋 si臋 audio, z czego prawie 10lat sp臋dzi艂em w sklepie z Hi End. Raz s艂ysza艂em drogi gramofon( s艂ysza艂em ich bardzo wiele) kt贸ry gra艂 por贸wnywalnie z CD z tym, 偶e to drugie by艂o tak偶e do艣膰 drogie ale kiepskie:) Je艣li jacy艣 ludzie bawi膮 si臋 Atari czy Comodore to robi膮 to dla zabawy i nie spotka艂em nikogo kto twierdzi艂 by , 偶e s膮 lepsze od wsp贸艂czesnych komputer贸w. Gramofon jest natomiast technicznym fenomenem kt贸ry opar艂 si臋 up艂ywowi czasu. Post臋p odbywa si臋 we wszystkich dziedzinach ale nie ODTWARZANIA d藕wi臋ku. Czy偶 to nie jest fascynuj膮ce? No i tylko mieszka艅cy slams贸w u偶ywaj膮 samochodu.:)

#19 ademiu

ademiu
  • 984 posts
  • Sk膮dPozna艅

Posted 04 June 2011 - 11:08

Mimo, 偶e do samej formy winylu przekona艂em si臋 stosunkowo niedawno to jestem wielkim entuzjast膮 tematu. Kwesti膮 sporu jest to czy muzyk臋 s艂uchasz czy prze偶ywasz. Dla mnie s艂uchanie p艂yt z winyla wi膮偶e si臋 z jak膮艣 niepowtarzaln膮 magi膮 i prze偶yciem. Magi膮, kt贸rej nie u艣wiadczysz wk艂adaj膮c CD do playera. Nie wspominam ju偶聽o samych wydawnictwach(winylowych), kt贸re cz臋sto s膮 r贸wnie istotnym dope艂nieniem ca艂ego albumu. Mo偶e faktycznie jest to w pewnych 艣rodowiskach postrzegane jako snobizm czy jaka艣 pr贸ba wyr贸偶nienia si臋聽ale ci, kt贸rzy si臋gaj膮聽po "woski" wi臋dz膮, 偶e to bzdura :P Ale wracaj膮c do sedna ! Nie pakowa膰 si臋聽w bezpo艣redni, hmmm ?

#20 YABBA235

YABBA235
  • 476 posts

Posted 04 June 2011 - 11:10

Od 35lat bawi臋 si臋 audio, z czego prawie 10lat sp臋dzi艂em w sklepie z Hi End.
Raz s艂ysza艂em drogi gramofon( s艂ysza艂em ich bardzo wiele) kt贸ry gra艂 por贸wnywalnie z CD z tym, 偶e to drugie by艂o tak偶e do艣膰 drogie ale kiepskie:)

To mam by膰 dowodem, 偶e jeste艣 autorytetem ?
Ja bardzo du偶o s艂ucha艂em cd z g贸rnej p贸艂ki ( aby by艂o jasne to by艂y z艂ote lata cd pocz膮tek '90 do ko艅ca '90 ) jednak porz膮dny zestaw z analogiem jako 藕r贸d艂em deklasowa艂 je niemal za ka偶dym razem - cho膰by nie wiem jakie nap臋dy i przetworniki by艂y zastosowane to przyjemniejszy d藕wi臋k by艂 z gramofonu - BARDZIEJ NATURALNY, NIE M臉CZ膭CY, nie wspomn臋 ju偶 o niskich cz臋stotliwo艣ciach, bo standard cd wymusza wycinanie ich z pasma, to samo dotyczy wysokich - spraw臋 ratuje przerabianie filtr贸w za przetwronikami w cd, przsesuwanie ich fc a wy偶sze cz臋st. ale to inna sprawa - w analogu tego nie ma, jest to najprostrzy spos贸b na czerpanie przyjemno艣ci ze s艂uchania muzyki ( oczywi艣cie potrzeba dobrych p艂yt, nie tych t艂oczonych teraz z kopii cd :) )
Tobie nie pasuje analog to OK, innym pasuje to go s艂uchaj膮 :)

Je艣li jacy艣 ludzie bawi膮 si臋 Atari czy Comodore to robi膮 to dla zabawy i nie spotka艂em nikogo kto twierdzi艂 by , 偶e s膮 lepsze od wsp贸艂czesnych komputer贸w.

Co ma piernik do wiatraka ??

W艂a艣nie najlepsze konstrukcje gramofon贸w posta艂y w 20 wieku ( szczyt lata '70 do '80 ) potem to ju偶 tylko jakie艣 plastykowe zabawki ( z wyj膮tkiem hi-endu robionego r臋cznie :wink:)

Gramofon jest natomiast technicznym fenomenem kt贸ry opar艂 si臋 up艂ywowi czasu.
Post臋p odbywa si臋 we wszystkich dziedzinach ale nie ODTWARZANIA d藕wi臋ku.
Czy偶 to nie jest fascynuj膮ce?

Ca艂a "cyfryzacja" muzyki s艂u偶y 艂atwiejszemu jej dystrybuowaiu/sprzeda偶y, nie ma nic wsp贸lnego z polepszaniem jej jako艣ci odbioru.
Nastolatek we藕mie ze sob膮 tel. z mp3 i b臋dzie zadowolony 偶e mu muza gra, ja z do艣wiadczenia wiem, 偶e nic nie zast膮pi dobrego analogu :) cho膰 raczej z nim nie wyjd臋 na dw贸r :)

No i tylko mieszka艅cy slams贸w u偶ywaj膮 samochodu.:)

???

Odpowiadaj膮c na pytanie dot. wyboru nap臋du gramofonu to bior膮c pod uwag臋 rozs膮dne ceny z dd najlepszy jaki s艂ucha艂em to by艂 revox z wk艂adk膮 at-oc7 ( rewelacyjna scena ), z paskowych thorens 320 z denonem 103M ( bardzo gor膮ce, analogowe brzmienie ) - kt贸ry lepszy zale偶y co kto lubi :)

Pozdr.

#21 arsen

arsen
  • 798 posts
  • Sk膮dTychy, Poland

Posted 04 June 2011 - 11:17

Kiedy艣 s艂ucha艂em bardzo du偶o z winyli, kt贸rego艣 dnia sprzeda艂em ca艂y zestaw i czasem 偶a艂uj臋 tego kroku. Dla mnie muzyka z p艂yt winylowych jest bardziej namacalna, robi si臋 z tego swego rodzaju rytua艂 :), wyci膮ganie p艂yty, opuszczenie ig艂y, brak nawyk贸w z cyfry by wcisn膮膰 next itp. s艂ucha si臋 przewa偶nie od deski do deski. Mimo 偶e teraz mam ca艂膮 kolekcj臋 w iTunes, elegancko posegregowane to brakuje mi 100 kilogramowej kolekcji p艂yt, przek艂adanie r臋cznie p艂yt w pud艂ach w poszukiwaniu "czego艣 na teraz", cover flow jest tu zn贸w jedynie cyfrow膮 namiastk膮. Niekt贸rzy mog膮 si臋 na powy偶sze zdania u艣miechn膮膰 i popuka膰 w czo艂o wiem jednak 偶e sporo jest takich os贸b kt贸re lubi膮 t臋 specyficzn膮 otoczk臋 mimo 偶e jest mniej wygodna od cyfry :)

#22 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 04 June 2011 - 22:58

OK! Nie dyskutuj臋 ju偶 wi臋cej z wyznawcami a ju偶 tym bardziej z sekt膮. Z dwojga z艂ego mniej z艂y jest nap臋d paskiem. To bardzo prosta, tania i w miar臋 skuteczna metoda izolowania wk艂adki od nap臋du talerza.

#23 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 04 June 2011 - 23:40

Rytua艂 z p艂ytami winylowymi. @arsen: dok艂adnie tak.

Poniewa偶 s艂uchanie jest procesem psychoakustycznym, nale偶y w okre艣leniu subiektywnej satysfakcji s艂uchaj膮cego wzi膮膰 pod uwag臋 parametry inne ni偶 tylko techniczne. Je偶eli nastawimy nasze postrzeganie na pewnien rytua艂 (nawet absurdalny) to nasza satysfakcja b臋dzie tym wieksza, im bardzie pozytywnie b臋dziemy postrzega膰.
I uwaga: niekt贸re materia艂y brzmi膮 lepiej na winylu, inne lepiej na CD. Itak: Clash wol臋 na CD, Blue Nile tworz膮c materia艂 jako showcase patefon贸w Linn brzmi genialnie na winylu, s艂膮bo na CD. Time Out jest genialne analogowo, s艂abe na CD. Itp., itd.

I uwaga: je偶eli jeste艣 DJem i robisz scratch: musisz mie膰 nap臋d bezpo艣redni i Technicsa Sl 1200. Wszyscy inni mog膮 u偶ywa膰 paskowych nap臋d贸w.

#24 Paridokz

Paridokz
  • 50 posts

Posted 05 June 2011 - 13:56

Do znawcy Hrapia sygeruje mu ustawienia kolumn w odpowiedni spos贸b zakupu p艂yty winylowej z muzyk膮 symfoniczna i zamkni臋cia oczu na winylu tym kt贸ry jest dobrze nagrany mo偶na poczu膰 gdzie znajduje si臋 dany instrument np. smyczki. Na CD tego nie do艣wiadczymy... 偶aden iPod, czy CD nie zagra tak jak porz膮dne stereo podpi臋te pod winyl. W domu lepiej s艂ucha膰 winyli w podr贸偶y s艂uchaj swoich CD. A do parku biega膰 le膰 z iPodem tylko nie m贸w, 偶e dzwi臋k jest boski bo znawcy Cie wy艣miej膮 bo zaden odtwarzacz mp3 czy mp4 nie zagra tak jak winyl.
Taka jest prawda kasety wymar艂y, DVD wymiera, a arty艣ci stopniowo wracaj膮 do winyli bo na nich jest najlepsza jako艣c nagrania.
To kilka temat贸w z wyszukiwarki google:
http://http://www.to...ja=post&id=3931
http://http://www.hi...pic.php?p=14195

#25 Harpia

Harpia
  • 93 posts

Posted 05 June 2011 - 14:09

Do znawcy Hrapia sygeruje mu ustawienia kolumn w odpowiedni spos贸b zakupu p艂yty winylowej z muzyk膮 symfoniczna i zamkni臋cia oczu na winylu tym kt贸ry jest dobrze nagrany mo偶na poczu膰 gdzie znajduje si臋 dany instrument np. smyczki. Na CD tego nie do艣wiadczymy...

Na pocz膮tek.
Czy mo偶esz przytoczy膰 model gramofonu i odtwarzacza CD na kt贸rych dokona艂e艣 takiego odkrycia?

Taka jest prawda kasety wymar艂y, DVD wymiera, a arty艣ci stopniowo wracaj膮 do winyli bo na nich jest najlepsza jako艣c nagrania.

Winyl "wraca" bo nie da si臋 go przesy艂a膰 internetem i kra艣膰 jak inne formaty.
Po wielu nieudanych pr贸bach zabezpieczenia nagra艅 cyfrowych wytw贸rnie nie wpad艂y na lepszy pomys艂 jak odgrzebanie trupa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users