[Illustrator] Łamanie tekstu?
Posted 19 April 2007 - 10:21

Posted 19 April 2007 - 10:31
Posted 19 April 2007 - 10:34
Dopiero poznaję ten program i mam problem z łamaniem justowanego tekstu. Może będzie ktoś uprzejmy i rozjaśni mi w głowie, bo zarówno w książce o Illustratorze jak i w pomocy nic na ten temat nie znalazłem a standardowe skróty z innych programów np. InDesign nie przynoszą rezultatów. Pytania mam następujące:
- jak w tekście justowanym przenieść wiszące przyimki do następnej linijki?
- jak wymusić podzielenie wyrazu w konkretnym miejscu (bo jak włączyć dzielenie wiem)
PS
Wiem, że ten program nie do tego jest stworzony, ale dla kilku linijek tekstu nie będę tego robił w InDesignie.
Zaznacz spojnik i linijke ponizej i daj funkcje NO BREAK, co do dzielenia to chyba przy zaznaczenia kawalka tekstu powinno dzialac, jesli nie to dupa zbita ja illustratora nie uzwam do wiekszego tekstu.
Posted 19 April 2007 - 12:48
Posted 19 April 2007 - 13:02
spójniki możesz przekładać do wiersza niżej używając skrótu: [Shift]+[Enter] tzw. miekki enter. Klikasz tuż przed spójnikiem, który chcesz przenieść i używasz skrótu.
Możesz w ten sam sposób wymuszać dzielenie wyrazów.
W illustratorze?
Posted 19 April 2007 - 13:33
spójniki możesz przekładać do wiersza niżej używając skrótu: [Shift]+[Enter] tzw. miekki enter. Klikasz tuż przed spójnikiem, który chcesz przenieść i używasz skrótu.
hmm przy pelnym justowaniu zrobi Ci luke.
Posted 19 April 2007 - 13:37
Posted 19 April 2007 - 13:40
zrobi lukę, trzeba o tym pamiętać. czasem zamiast przerzucać na dół to lepiej coś wciągnąć do góry i trochę ścisnąć kerningiem
Ale taki sam efekt będzie przy zwykłym (nie miękkim) enterze. Dla tego, moim zdaniem, wystarczy kreningiem się pobawić aż illustrator sam zrzuci albo wciągnie co trzeba.
Posted 19 April 2007 - 13:44
Posted 19 April 2007 - 13:45
zrobi lukę, trzeba o tym pamiętać. czasem zamiast przerzucać na dół to lepiej coś wciągnąć do góry i trochę ścisnąć kerningiem
heh nie no, zrob to sobie w illustratorze to zobaczysz co sie stanie.
No chyba ze uzywasz juz cs3 bo ja mam cs2

Posted 19 April 2007 - 13:47
ale z "miękkim enterem" zachowujesz justowanie, a zwykłym "twardym" tworzysz nowy akapit
Ale ten akapit ma to samo justowanie więc praktycznie nie ma różnicy.
Posted 19 April 2007 - 21:38
Nic mi z tego nie wychodzispójniki możesz przekładać do wiersza niżej używając skrótu: [Shift]+[Enter] tzw. miekki enter. Klikasz tuż przed spójnikiem, który chcesz przenieść i używasz skrótu.

Mam dokładnie tak samoheh nie no, zrob to sobie w illustratorze to zobaczysz co sie stanie.
No chyba ze uzywasz juz cs3 bo ja mam cs2i tam po zejsciu na dol gorna linijke justuje do lewej a tej luki kearingiem sie wyrownac nie da.

Posted 19 April 2007 - 21:59
Nic mi z tego nie wychodzi
Przy justowaniu z ostatnim wierszem do lewej po wciśnięciu kombinacji klawiszy j.w. justowanie mi się sypie.
Nic Ci z tego nie wychodzi, bo ta rada trochę mijała się z rzeczywistością. W illustratorze tak to nie działa. Tak jak pisałem wcześniej pobaw się zamym kerningiem i będzie ok. Swoją drogą mnie też zastanawia czemu tak przydatnej funkcji nie ma, może będzie w CS3.
Posted 20 April 2007 - 11:52

Posted 20 April 2007 - 12:57
Posted 20 April 2007 - 13:13
Myślałem, że to jest sprawa banalna a tu wygląda na to, że nie do końca. Aż się wierzyć nie chce, że Illustrator tak prostej rzeczy zrobić nie może po ludzku? Toć to nawet MS Wrod potrafi!
Nic mi z tego nie wychodziPrzy justowaniu z ostatnim wierszem do lewej po wciśnięciu kombinacji klawiszy j.w. justowanie mi się sypie.
Mam dokładnie tak samo
Pisalem wczesniej jak to masz zrobic:
zaznacz spojnik i nastepny wyraz (ktory znajduje sie pewnie w nastepnej linijce) i daj atrybut NO BRAKE zobaczysz ze powinno stac sie to o co Ci chodzi.
Posted 20 April 2007 - 15:19
Pisalem wczesniej jak to masz zrobic:
zaznacz spojnik i nastepny wyraz (ktory znajduje sie pewnie w nastepnej linijce) i daj atrybut NO BRAKE zobaczysz ze powinno stac sie to o co Ci chodzi.
Faktycznie to rozwiązuje problem, musiałem przeoczyć Twojego posta. Dzięki

Posted 20 April 2007 - 19:58
Faktycznie to rozwiązuje problem, musiałem przeoczyć Twojego posta. Dzięki
Piwko !

Posted 21 April 2007 - 07:03

Posted 22 April 2007 - 09:14
Łamanie tekstu w Illustratorze? Do tego służy InDesign... potem powstają potworki jak gazetki "łamane" w "Chorelu"
Wiesz opakowania to sie raczej w illku robi albo nawet w AP a tam jak masz 8 jezykow nawet to musisz sobie jakos radzic

Posted 22 April 2007 - 17:48
Ja tam zawsze wszystko w indyku składam, łatwiej to potem przenosić w paczce no i pliki wyjściowe są takie jak trzeba i mam nad nimi do końca kontrolę.Wiesz opakowania to sie raczej w illku robi albo nawet w AP a tam jak masz 8 jezykow nawet to musisz sobie jakos radzic
Posted 23 April 2007 - 11:20
Ja tam zawsze wszystko w indyku składam, łatwiej to potem przenosić w paczce no i pliki wyjściowe są takie jak trzeba i mam nad nimi do końca kontrolę.
mozliwe ale opakowanie, ktore ida w milionach sztuk i sklada sie to na roto trzeba robic przewaznie w illustratorze albo w AP tak zeby pozniej drukarnia rotograwiurowa mogla bez problemu to rozparcelowac, w indyku nie przyjmuja na pewno

Posted 23 April 2007 - 22:00

Posted 23 April 2007 - 22:52
skaldam na koniec projektu owijki na wafle w indyku i wszystko jest ok
hehe no ja owijek na wafle nie skladam ale wszystko na ''SIL-e'' i tkzw obkurcze wszystko na roto i flexo

Posted 09 May 2007 - 11:41
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users