Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyświetlacz wariuje podczas ładowania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 10:28

Witam! Mój problem dotyczy iPhone 4 zakupionego w salonie play 2 tygodnie temu (więc wszystko powinno być sprawne). Gdy podłączam iPhone do ładowania sieciowego i dotykam ekranu, a telefonu nikt nie dotyka to wyświetlacz zachowuje się jakby nie odróżniał pojedynczego dotyku, strony zaczynają latać szybko trochę w górę i trochę w dół a obraz się przybliża i oddala. Gdy natomiast dotykam metalowej obwódki iPhone się uspokaja i wszystko jest ok. Gdy ładuję przez port usb także jest ok w każdej sytuacji. Ładowałem w kilku gniazdkach i zawsze jest tak samo. Nie wiem, czego to może być wina, ale skoro na usb działa ok, więc myślę, że to ładowarka. Szukałem odpowiedzi na innych forach, jednak nie mogłem nigdzie znaleźć, jakieś pojedyncze tematy o iPhone 3g... Soft 4.3.2 jailbreak zrobiony (może to wina jalibreaku, ale nigdy nie miałem takiego problemu na 3g i 3gS). Bardzo proszę o pomoc.

#2 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 15 maja 2011 - 10:31

A możesz wypróbować inną ładowarkę, innej osoby?

#3 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 maja 2011 - 10:33

A może Restore a później serwis jak nie pomoże ? I inny kabelek ?

#4 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 10:46

Restore jeszcze nie próbowałem, bo mam sesje teraz i dwa ważne egzaminy jutro i pojutrze, a wiem, że jak się za to zabiorę, to nie będę mógł przestać i się nic nie nauczę! ;D Poza tym jak pierwszy raz robiłem restore (fabrycznie miałem 4.1) to na moim laptopie wyskakiwał cały czas błąd 16xx i czytałem że to od magistrali usb i dopiero restore udało mi się zrobić na innym laptopie, więc kolejny problem dochodzi...

Kabelek chyba jest ok, skoro jak ekran działa poprawnie podczas ładowania z laptopa.

Nie mam narazie skąd wziąć innej ładowarki. Mam jeszcze angielską, bo była w zestawie, może kupię przejściówkę polską i sprawdzę na tej. Ale to dopiero w środę.

Ma ktoś może inne rozwiązania? :(

---------- Wpis dodano o 11:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:41 ----------

Może jest to wina napięcia? Skoro jak dotykam metalowej obwódki, ekran się uspokaja. A gdy dotykam przez jakiś materiał (izolator) ekran dalej świruje. Ehh

#5 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 15 maja 2011 - 11:15

Może jest to wina napięcia? Skoro jak dotykam metalowej obwódki, ekran się uspokaja. A gdy dotykam przez jakiś materiał (izolator) ekran dalej świruje. Ehh

A czy ładowarka, którą używasz obecnie jest oryginalna, czy jakaś chińska podróbka?

Sprawa wygląda dość jednoznacznie - ładujesz przez USB, jest dobrze. O ile zrozumiałem, używasz tego samego kabla USB. Podłączasz do ładowarki - jest źle i dopiero dotykanie ramki pomaga. Na Twoim miejscu, byłbym bardzo ostrożny z ładowarką z której korzystasz i na jakiś czas ładował tylko z komputera - dla bezpieczeństwa samego iPhone.

#6 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 11:29

Ładowarka oryginalna z play... kabla używam tego samego. Też się boję, czy bateria mi się nie zepsuje od tej ładowarki...

#7 Matt.

Matt.
  • 123 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 15 maja 2011 - 12:48

Ładowarka oryginalna z play... kabla używam tego samego. Też się boję, czy bateria mi się nie zepsuje od tej ładowarki...

play daje 2 ładowarki. Jedna - oryginalna w zestawie w pudełku i chiński zamienniki doklejony do pudełka taśmą klejącą w razie gdyby okazało się że w zestawie jest angielska ładowarka.
na której działasz ?

#8 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 13:07

Jest to przebicie do warstwy pojemnościowej. Już drugi raz mi się nie chce pisać, poszukajcie w Google: "zasada działania ekranu pojemnościowego". Już 5 raz się spotykam z podobną sytuacją. Niedawno ktoś miał identyczny problem z 3GS.

#9 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 14:03

Czyli jest to chiński zamiennik, bo ładowarka angielska była w zestawie. A o co chodzi z tym ekranem? Czytam i czytam i cały czas jest napisane o specyfikacjach.

#10 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 maja 2011 - 14:07

Ja wczoraj miałem identyczny przypadek na moim Touchu 4G. Przez applpwski kabel USB podpięty to ładowarki sieciowej (chińska :D) z tym, że problem był tylko wtedy, gdy iPod leżał na dywanie, bo wystarczyło, że wziąłem go normalnie w dłonie i problem się kończył. Aczkolwiek trochę się przeraziłem w pierwszej chwili :D

#11 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 14:13

No ja mam tak samo. A próbowałeś z inną ładowarką? Czy jakoś inaczej sobie z tym poradziłeś? A co z baterią? Nie widzisz po niej, że może jest mniej żywotna? A co w kwestii tego przebicia do warstwy pojemnościowej? Piropirat proszę cię opisz problem.

#12 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 maja 2011 - 14:29

Co do żywotności baterii... :D Jak się ciągle gra w Infinity Blade, labo O&C to szybciutko spada :P Ale przy IB wczoraj wytrzymała mi jakieś 4:30h więc chyba całkiem nieźle. Teraz chwilę coś potestowałem i jak trzymam iPoda w dłoni to jest ok, ale jak leży na dywanie, a ja chcę coś dotknąć to zaczyna szaleć. Normalnie, tzn gdy podpięty jest do kompa to jest OK. Mógłby ktoś powiedzieć, czy takie ładowanie grozi jakimś uszkodzeniem? PS. Podpiąłem applowski kabelek to ładowarki z komórki (SE) i nie ma żadnego problemu z działaniem.

#13 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 15:36

Mamy ten sam problem, a teraz trzeba znaleźć rozwiązanie. Ciekawi mnie co z tym przebiciem do warstwy pojemnościowej. Czy ktoś może to wyjaśnić? I czy jest opcja rozwiązania tego?

#14 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 16:41

Możecie jakoś odizolować digitizer od reszty. Nie jest to problem ładowarki, a małego przebicia w środku. Ekran pojemnościowy w rogach ma elektrody, które wytwarzają niewielkie napięcie. W momencie dotknięcia palcem pole elektryczne jest zaburzane, a różnice napięcia są zliczane przez jakiś układ. Prąd zasilający "wdziera" się do w.w. warstwy, zmienia pole i oszukuje układ zliczający

#15 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 16:44

Ma to wpływ na baterie? Czy takie coś jest podstawą o oddanie telefonu na gwarancję? Czemu tak się nie dzieje podczas ładowania z laptopa?

#16 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 16:48

Gwarancje powinni uznać, zdecydowanie jest to usterka. Baterii nie psuje, choć jeżeli ktoś zauważy grzanie się iPhona, to lepiej oddać go na gwarancję.

#17 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 16:59

Grzanie iPhone'a nie występuje. Kurde nie wiem co zrobić, bo niby jest ok, jak się go dotyka i aż tak to nie przeszkadza, z drugiej strony jak się siana tyle wywaliło, to by się chciało mieć sprzęt sprawny, ale nie wiem czy opłaca się fatygować z gwarancją. Nie wiem też jak jest w play, ale w erze gdyby nie wykryli usterki, to trzeba zapłacić 50zł.

#18 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 maja 2011 - 17:00

No nie wiem, czy uznają gwarancję, bo to chodzi o chiński sprzęt, a nie ładowarkę Apple'a, a do tego gdy wziąłem taką porządną od SE to nie było problemu. A co do grzania, to mi grzeje się górna cześć obudowany i to mocno, ale tylko jak gram z godzinę z O&C :P spiers - zanim oddasz na gwarancję dobrze by było sprawdzić na jakiejś innej ładowarce, markowej, najlepiej Apple'a.

#19 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:04

To nie jest problem ładowarki.

#20 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:07

Stawiam, że ta chińska ładowarka wytwarza wyższe napięcie powodujące minimalne przebicia do warstwy pojemnościowej, albo charakterystyka samego napięcia na wyjściu jest słaba (nie do końca "wyprostowane").

#21 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:09

Sprawdzę wszystkie opcje, a gdy ładuje telefon i gram jednocześnie to wiadomo, że będzie się nagrzewał. Miałem tak z każdym iPhone'm. Jeżeli to nie jest problem ładowarki, to oddam na gwarancję. W Polsce lubią wymieniać na nowe telefony, bo nie mają zbytnio innej opcji.

---------- Wpis dodano o 18:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:09 ----------

Sivienki sprawdzałem na kilku gniazdkach :(

#22 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:10

Takie małe zmiany natężenia lub napięcia są całkowicie tolerowane przez iP.

#23 spiers90pl

spiers90pl
  • 12 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:11

W tych samych ładowałem iPhone'a 3gS i było ok...

---------- Wpis dodano o 18:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:10 ----------

Piropirat a dlaczego gdy ładuje przez laptopa wszystko jest ok?

#24 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 maja 2011 - 17:11

Jak to nie problem ładowarki, skoro przy chińskiej mam problem, a przy tej z SE nie? Sprawdzałem obie ładowarki jeżeli chodzi o przewodzone napięcie i wszystkie dane są identyczne, więc to musi być sprawa kiepskiej ładowarki, skoro ta porządna działa bez zarzutów.

#25 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 15 maja 2011 - 17:26

Więc jeżeli przy innych ładowarkach jest spokój, to wydajcie 25 zł na ładowarkę na allegro. Pamiętam kilka sytuacji, w których ładowarka niczym nie zawiniła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych