Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

POLSKA ZORGANIZUJE EURO 2012!!!

• Please log in to reply
184 replies to this topic

#101 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 21 April 2007 - 22:10

Rację muszę ci przyznać, że biurokrację mamy chyba najgorszą na świecie, ale co do reszty to uważam że może być tylko lepiej. I nie należę do tych co skakali przed telewizorem ze szczęścia jak usłyszeli o decyzji żeby była jasność ;)

Najgorszą? Pomyśl o Rosji, czy o krajach słabo rozwiniętych. Mogę się też założyć, że w Grecji nie jest najlepiej lub w południowych Włoszech

#102 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 21 April 2007 - 22:20

Najgorszą? Pomyśl o Rosji, czy o krajach słabo rozwiniętych. Mogę się też założyć, że w Grecji nie jest najlepiej lub w południowych Włoszech

Nie porównujmy się do gorszych od nas, mówię tu o krajach słabo rozwiniętych. Raczej do takich jak my, a najlepiej porównujmy się do tych lepszych od nas.

#103 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 21 April 2007 - 22:27

Nie porównujmy się do gorszych od nas, mówię tu o krajach słabo rozwiniętych. Raczej do takich jak my, a najlepiej porównujmy się do tych lepszych od nas.

Porównując się do lepszych zawsze będziemy gorsi, porównując się do gorszych zawsze nie będzie tak źle. Mam nadzieję, że widzisz problematyczność takich porównań. Ja się rankingami zajmuję, i powiedzenie, że jesteśmy w czymś gorsi lub lepsi powoduje stawianie większej ilosci pytań, niż daje to odpowiedzi, szczególnie gdy pomyślimy o metodologiach tworzenia rankingów.

#104 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 21 April 2007 - 22:51

Chodzi o fakt nagłego boomu na budownictwo - jeśli rząd daje kasę na jakiś interes, to wszyscy się na to rzucają i następują generalnie braki odpowiednich ludzi, firm. Jak jest czegoś deficyt, to cena rośnie. Proste. Tu jest największy tego typu problem.

Owszem to racja, no ale bez Euro2012 ceny i tak poszlyby w gore. Juz teraz ciezko dostac jest cegle, trzeba sie zapisywac w komitecie kolejkowym. Deficyt materialow budowlanych boli nas juz od kilku lat, nie jest to skutkiem przyszlych Mistrzostw, tylko efektem rosnacego zapotrzebowania na mieszkania. Miesiac temu przygotowaywalem newsa- raport w rynku budowlanego - w 2010 roku cena jednego m2 mieszkania w nowym budownictwie ma dojsc do 10 000 zl..(Poznan)

Swoja droga, owszem, nie ma ludzi, nie ma budulca, ale jakos do choiny wypadaloby wreszcie te drogi i lotniska pobudowac. Jestem pewien,ze im wczesniej tym lepiej, a to wlasnie gwarantuja Mistrzostwa..

#105 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 22 April 2007 - 08:41

Porównując się do lepszych zawsze będziemy gorsi, porównując się do gorszych zawsze nie będzie tak źle. Mam nadzieję, że widzisz problematyczność takich porównań. Ja się rankingami zajmuję, i powiedzenie, że jesteśmy w czymś gorsi lub lepsi powoduje stawianie większej ilosci pytań, niż daje to odpowiedzi, szczególnie gdy pomyślimy o metodologiach tworzenia rankingów.

Rozumiem cię w 100%, ale po prostu w tym konkretnym przypadku, mam na myśli biurokrację, powinniśmy raczej mierzyć wyżej i oczywiście ja nie mówię, że mamy gorzej niż kraje słabo rozwinięte, ale na prawdę ta biurokracja jest do bani i blokuje wiele rzeczy. Tyle ;)

#106 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 22 April 2007 - 11:28

Owszem to racja, no ale bez Euro2012 ceny i tak poszlyby w gore. Juz teraz ciezko dostac jest cegle, trzeba sie zapisywac w komitecie kolejkowym. Deficyt materialow budowlanych boli nas juz od kilku lat, nie jest to skutkiem przyszlych Mistrzostw, tylko efektem rosnacego zapotrzebowania na mieszkania. Miesiac temu przygotowaywalem newsa- raport w rynku budowlanego - w 2010 roku cena jednego m2 mieszkania w nowym budownictwie ma dojsc do 10 000 zl..(Poznan)

Czytalem w dodatku ekonomicznym Rzeczpospolitej, ze brak materialow budowlanych to efekt lekkiej zimy. Zawsze jest tak, ze na zime ustaja wszystkie budowy, dlatego hurtownie nie zamawiaja materialow budowlanych na ten czas, a wiec fabryki zmniejszaja wolumen produkcji itd. Tymczasem w tym roku nie bylo zimy i budowy normalnie szly, nikt nie byl przygotowany na takie zapotrzebowanie i w koncu zabraklo budulca.
Jest boom mieszkaniowy rusza po cichu od dawna. U mnie na klatce (blok ma 5 lat, wiec jest w miare nowy) ciagle wisza ogloszenia "mieszkanie w tym domu kupie..." z pogrozkami typu "pilnie!" , "natychmiast!" :)
Domki pod Poznaniem sa (jeszcze) tansze niz mieszkania w miescie. Jak czytalem w Wyrodnej, Poznan ciagu ostatnich lat stracil 88 tysiecy ludzi, ktorzy wyprowadzili sie na przedmiescia i okoliczne wioski. I to ciagle trwa.

#107 zasina

zasina
  • 159 posts
  • SkądKrobia / Gostyń

Posted 22 April 2007 - 17:48

Co do biurokracji. Jakiś czas temu czytałem, że Polska zajmuje 70 miejsce na świecie, jeżeli chodzi o biurokrację. I sporo krajów, teoretycznie gorszych, było przed nami.

#108 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 22 April 2007 - 18:13

Co do biurokracji. Jakiś czas temu czytałem, że Polska zajmuje 70 miejsce na świecie, jeżeli chodzi o biurokrację. I sporo krajów, teoretycznie gorszych, było przed nami.

Podaj źródło. Wg radia maryja obecny rząd też jest najlepszy spośród wszystkich, więc do rankingów trzeba mieć ograniczone zaufanie

#109 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 April 2007 - 18:23

Już nie. Nie pamiętasz szamba?

#110 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 22 April 2007 - 18:48

szambo było do prezia, nie do rządu ;)

#111 Leander

Leander
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2007 - 21:54

Już czekam na podwyżkę cen materiałów budowlanych, mieszkań, itd.

NIe masz co czekać, raczej można się zastanawiać z którego kontynentu będziemy ściągać piasek/kruszywo/stal na te budowy, bo wszystkie "polskie" huty (w cudzysłowiu, bo polskie tylko z adresu, nie ma ani jednej huty w rękach polskiego kapitału) mają zamówienia na ładnych parę lat wprzód, z czego 80% stali idzie za granicę. Analogicznie z kopalniami piasku/żwiru, cementowniami i całą resztą infrastruktury. Przemysł nienadąża za potrzebą*rynku, i jest duży deficyt materiałów budowlanych, wiele budów stoi i czeka z braku materiałów. Rok temu jedna cegła kosztowała ~40gr, teraz 1,2zł ;)

I tak się przedstawia sytuacja nie uwzględniając całego EURO2012... Piasek będzie trzeba pewnie aż z sahary ciągnąć ;)

A moje zdanie na ten temat? Serdecznie współczuję po-PiS'owemu rządowi, który zgarnie bęcki za zbłaźnienie się. Mamy 5lat, w Warszawie od 10 lat jednego mostu nie mogą wybudować, a tutaj w 5lat chcą zbudować Stadiony, drogi, zaplecze? Nie wierzę...

Moja jedyna nadzieja w tym że (jak dobrze pójdzie ;)) w 2011 będę już magistrem wydziału cybernetyki Wojskowej Akademii Technicznej, i że Kanadyjski Konsul będzie miał dobre serce :)

#112 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 22 April 2007 - 22:06

A poza tym, o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Przecież w 2012 ma być koniec świata ;) :D :P

#113 Leander

Leander
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2007 - 22:08

Ach ta zbieżność dat :)

#114 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 22 April 2007 - 22:14

Mnie jeszcze interesuje jedna kwesia - BIZNESPLAN tych stadionów. Bo chyba jest to inwestycja na lata i nie skończą one jako bazar dla piratów?

Mała poprawka: chodziło mi nie o prawo jazdy, ale dowód rejestracyjny (prawy górny róg - zgadnijcie, czemu nie jest tam napisane UE...):
http://bi.gazeta.pl/...12/m2312994.jpg

#115 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 22 April 2007 - 22:27

Wiesz co!!! To ja jak głupi siedziałem nad tym prawkiem :D :D :D
  • MacDada likes this

#116 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 23 April 2007 - 11:32

(prawy górny róg - zgadnijcie, czemu nie jest tam napisane UE...):
[url]http://bi.gazeta.pl/im/4/2312/m2312994.jpg[/url]

Czemu?

#117 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 23 April 2007 - 13:38

Bo formalnie nie ma czegoś takiego jak Unia Europejska. Wystarczy spojrzeć do mam nadzieję nieprzyszłej konstytucji, w której na samym starcie jest napisane o "nowopowstałej" Unii Europejskiej.

#118 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 23 April 2007 - 13:45

Bo formalnie nie ma czegoś takiego jak Unia Europejska. Wystarczy spojrzeć do mam nadzieję nieprzyszłej konstytucji, w której na samym starcie jest napisane o "nowopowstałej" Unii Europejskiej.

Serio?

Artykuł 1
Niniejszym Traktatem WYSOKIE UMAWIAJĄCE SIĘ STRONY ustanawiają między sobą UNIĘ EUROPEJSKĄ, zwaną dalej ?Unią?.
Niniejszy Traktat wyznacza nowy etap w procesie tworzenia coraz ściślejszego związku między narodami Europy, w którym decyzje podejmowane są z możliwie najwyższym poszanowaniem zasady otwartości i jak najbliżej obywateli.
Unię stanowią Wspólnoty Europejskie, uzupełnione politykami i formami współpracy przewidzianymi niniejszym Traktatem. Jej zadaniem jest kształtowanie w sposób spójny i solidarny stosunków między Państwami Członkowskimi oraz między ich narodami

#119 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 23 April 2007 - 15:28

Szach i mat :P Polegający na tym, że czym innym jest Unia Europejska, czym innym Wspólnoty Europejskie (d. EWG) i generalnie polecamy wikipedię :-)

#120 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 23 April 2007 - 16:19

Postanowiłem się dowiedzieć więcej w tej sprawie:
http://www.advokat.c.../4324.htm#16873

A wracając do głównego wątku tematu, zapraszam do przeczytania:
http://waldemar-rajc...ml?id=200513830

#121 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 23 April 2007 - 16:31

Postanowiłem się dowiedzieć więcej w tej sprawie:
[url]http://www.advokat.com.pl/topics12/4324.htm#16873[/url]

Hehe niedowiarek :)

Wspólnota Europejska zajmuje się*sprawami 1 filara. WE jest organizacją*ponadnarodową, mającą osobowość*prawną, własne sądownictwo, finansowanie i instytucje.
UE zajmuje się*sprawami 2 i 3 filara czyli wspólną*polityką*zagraniczną*i bezpieczeństwa i współpracą*sądownictwa w sprawach karnych. UE nie posiada swoich instytucji i finansowania -> korzysta z instytucji Wspólnot. UE nie ma osobowości prawnej, ale może zawerać*niektóre umowy międzynarodowe np. traktaty akcesyjne.
Prawo Wspólnot wiąże wszystkie państwa , obowiązuje zasada pierwszeństwa i skutku bezpośredniego w stosowaniu prawa.

#122 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 23 April 2007 - 16:34

NIe masz co czekać, raczej można się zastanawiać z którego kontynentu będziemy ściągać piasek/kruszywo/stal na te budowy, bo wszystkie "polskie" huty (w cudzysłowiu, bo polskie tylko z adresu, nie ma ani jednej huty w rękach polskiego kapitału) mają zamówienia na ładnych parę lat wprzód, z czego 80% stali idzie za granicę. Analogicznie z kopalniami piasku/żwiru, cementowniami i całą resztą infrastruktury. Przemysł nienadąża za potrzebą*rynku, i jest duży deficyt materiałów budowlanych, wiele budów stoi i czeka z braku materiałów. Rok temu jedna cegła kosztowała ~40gr, teraz 1,2zł ;)

A dlaczego tak sie stalo, cala Polska dowiedziala sie miesiac temu, kiedy Oleksy po kielichu wszystko sypnal Gudzowatemu i przy okazji ukrytemu dyktafonowi :) No i Dochnal zaczal sypac ABW.
Aleksander Kwasniewski mial bogatych sponsorow, dwoch starozakonnych: Aleksandra Schneidera i Arona Frenkela. To oni sponsorowali Ala Kwasniewskiego przez lata, za co dostali za grosze polski przemysl stalowy. Tak bylo z wieloma branzami (skandaliczne przejecie cementowni Gorazdze, polskich regionalnych gazet przez Neue Passauer Presse, Wedla przez Pepsico tylko dla sieci sklepow, polskie cukrownie itd itd), az w koncu stalismy sie dziadami we wlasnym kraju i mamy niespotykana w cywilizowanym swiecie strukture wlasnosci- wszystko co w miare rentowne oddalismy obcym za paciorki i swiecidelka. Jeszcze szkoda, ze nam za Balcerowicza nie rozdali koców zatrutych pradkami gruzlicy - wtedy analogia z dzikimi Indianami skolonizowanymi przez bogaty Zachod bylaby pelna :)
Oddalismy obcym nasze pieniadze doslownie, bo juz poza PKO BP nie ma chyba polskiego banku. Np w Niemczech to nie do pomyslenia.

To tez wina mentalnosci, braku patriotyzmu gospodarczego. Podam przyklad: kilka lat temu, jak skonczylem studia, musialem odbyc staz w pionie zarzadzania duza firma (cokolwiek powyzej lub rowne 500 pracownikow). Trafilem na duza polska firme panstwowa, jedna z pierwszej 10 najwiekszych molochow w RP. Kiedy w fabryce Daewoo Lublin pracownicy starali sie utrzymac na powierzchni, byla nawet taka akcja zeby polscy drobni biznesmeni kupowali dostawczaki z Lublina, to ludzie z tej firmy sobie zamowili kilkaset samochodow dostawczych... u Peugeota. A co! Oczywiscie ja ich rozumiem, bo w tym zamownieniu dziwnie wszyscy od dyrektorow pionow wzwyz dostali po Peugeocie 406 z pelnym wypasem, wtedy fajnej furze. A tak, dostaliby Lanosa... Wstyd! Jak tu sie pod domem pokazac :) :)

Itd itd w ramach offtopu.

#123 Leander

Leander
  • 205 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 April 2007 - 16:47

dodajmy Jeszcze Hutę Sędzimira, która była budowana jako jeden z najnowocześniejszych obiektów tego typu w europie, z podpisanymi kontraktami na dziesięciolecie wprzód (w trakcie budowy!) Pod koniec budowy jeden z głównych banków kredytujących cały projekt został sprzedany zagranicznemu kapitałowi, któremu nie na rękę była taka konkurencja, i zamrożono wszystkie kredyty, nieukończono budowy, a do tego trzeba było opłacić horrendalne kary za zrywanie umów... A to tylko jeden taki "smaczek" Mój ojciec jest inżynierem budowlanym od parudziesięciu lat na rynku, i jak mi co jakiś czas opowiada o takich "smaczkach" to się paszport w kieszeni otwiera... Dodajmy jeszcze mój ukochany "pomnik głupoty polskiej", most toruński, który nigdy nie został ukończony, a jako że nie ukończyli go i nie zabezpieczyli konstrukcji to wszystko poszło w pizdu, i już wyburzyli te dojazdy... Teraz lada chwila wypieprzą jeden most, (4pasy w każdą stronę), i jeśli się okaże że konstrukcja będzie "be" to wyburzą i drugie pasmo, i przerzucą wojskowy... I tak z mostu gdzie są 4 pasy w każdą stronę, a mimo to są na nim godzinne korki, zrobią wojskowy most z JEDNYM pasem w każdą stronę... Tarchomin, Brudno, Tagrówek, calutkie bielany będą musiały zainwestować sobie w kajaki, jako najszybszy środek do przeprawy przez wisłę ;)

#124 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 23 April 2007 - 19:09

A dlaczego tak sie stalo, cala Polska dowiedziala sie miesiac temu, kiedy Oleksy po kielichu wszystko sypnal Gudzowatemu i przy okazji ukrytemu dyktafonowi :) No i Dochnal zaczal sypac ABW.
Aleksander Kwasniewski mial bogatych sponsorow, dwoch starozakonnych: Aleksandra Schneidera i Arona Frenkela. To oni sponsorowali Ala Kwasniewskiego przez lata, za co dostali za grosze polski przemysl stalowy. Tak bylo z wieloma branzami (skandaliczne przejecie cementowni Gorazdze, polskich regionalnych gazet przez Neue Passauer Presse, Wedla przez Pepsico tylko dla sieci sklepow, polskie cukrownie itd itd), az w koncu stalismy sie dziadami we wlasnym kraju i mamy niespotykana w cywilizowanym swiecie strukture wlasnosci- wszystko co w miare rentowne oddalismy obcym za paciorki i swiecidelka. Jeszcze szkoda, ze nam za Balcerowicza nie rozdali koców zatrutych pradkami gruzlicy - wtedy analogia z dzikimi Indianami skolonizowanymi przez bogaty Zachod bylaby pelna :)
Oddalismy obcym nasze pieniadze doslownie, bo juz poza PKO BP nie ma chyba polskiego banku. Np w Niemczech to nie do pomyslenia.

Ploty powtarzasz. Sto lat temu by się do nich dobrały komisje śledcze, miłościwie nam Ziobro panujący i inni dziennikarze Wprostu czy Rzepy. A wujaszek Józio Stalin mądrze powtarzał, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

#125 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 23 April 2007 - 23:49

Ploty powtarzasz. Sto lat temu by się do nich dobrały komisje śledcze, miłościwie nam Ziobro panujący i inni dziennikarze Wprostu czy Rzepy. A wujaszek Józio Stalin mądrze powtarzał, że kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

No wlasnie sie dobrali, dlatego to wyplywa. Ta rozmowa miala miejsce pare miesiecy temu, a wyplynela teraz. Jak myslisz, dlaczego? Po prostu, Gudzowaty i Dochnal ratuja swoja skore i zaczynaja sypac. Gudzowaty wyjechal na ten czas i nikt nie wie, gdzie jest.
O stalowniach sypnal Dochnal, bo Dochnala naciska ABW i zaczynaja mu na konta wchodzic.
Dziecko zreszta wie, ze z dawnej komuny to nikt z nich do uczciwej roboty nie trafil. Wszyscy pierdzieli w stolki w zarzadach uwlaszczonych firm. My tu piszemy o stalowniach, o hutach, mostach. Ale dawni towarzysze zadzialali na kazdym szczeblu i teraz na to trafiasz w roznych dziwnych miejsach. Np w tym roku bylem w dwoch osrodkach nad jeziorami w roznych miejscach Polski (Z. Lubuska i Suwalszczyzna)- w obu wypadkach oba osrodki byly prywatne, mialy wlasna plaze niedostepna dla osob spoza klubu. Pytalem sie jak to mozliwe. To byli dawni czlonkowie partyjnych komorek w zakladach pracy, ktorzy w 89 roku za grosze (albo za darmo) przejmowali osrodki zakladowe nad jeziorami, dla siebie i swoich rodzin. W przypadku klubu nad Wigrami, to w ogole klika komunistow przejela zaklad tylko po to, zeby przejac przystan, Zaklad dzisiaj stoi zrujnowany, ale im z gory chodzilo o wspaniale polozony osrodek nad jeziorem Wigry. A to sa przyklady pierwsze z brzegu, trafilem na nie przypadkiem bo tam pojechalem sobie wynajac sprzet plywajacy.
Myslisz, ze jak Kulczyk zrobil swoj pierwszy milion? Poszukaj sobie w sieci historie poznanskiego miejskiego browaru Lech, ktory za psie pieniadze trafil do Kulczyka a potem hokus pokus tenze sprzedal go za ciezki szmal w rece poludniowoafrykanskiej firmy SAB.
W Zielonej Gorze wychodzi regionalna Gazeta Lubuska- dziennik byl w doskonalej kondycji finansowej, rentowny, bo nie mial konkurencji na 2 pelne i czesc 2 nastepnych wojewodztw. I co? Ludzie z zarzadu puscili go norweskiej Orkli Medii. Itd itd.
Szczescie, ze ten rzad sie za to zabiera, ale to juz za pozno, o 16 lat za pozno...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users