Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jailbreak = utrata gwarancji ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Barnon

Barnon
  • 25 postów

Napisano 08 maja 2011 - 21:20

Jak w temacie, mam pytanie, czy po zrobieniu jailbreak'a strace gwarancje producenta?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 21:22

tak, bo wykorzystujesz produkt (oprogramowanie) niezgodnie z licencją. chyba, że przywrócisz go do pierwotnego stanu jak coś ci się zepsuje. (nie zawsze jest to możliwe)

#3 Barnon

Barnon
  • 25 postów

Napisano 08 maja 2011 - 21:24

a jak Twoim zdaniem? warto zrobic JB ?

http://applemania.pl...o-z-tego-wynika

Czyli to jest sciema?

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 21:27

ja u siebie nie mam. tylko po to, żeby go mieć to nie warto. wolę mieć bezproblemowe updaty niż jailbreak.

#5 Wielki M

Wielki M
  • 142 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 21:42

JB ma same plusy, ja nie widzę osobiście ani jednego minusa. W moim przypadku (mam Orange, tel z Orange) oraz w przypadku tel bez simlock'a to update'y tez są bezproblemowe.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 21:48

czyli wyjdzie update, a ty sobie go instalujesz i nadal masz jb?

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 maja 2011 - 21:53

a jak Twoim zdaniem? warto zrobic JB ?

Jailbreak w pełni legalny – co z tego wynika?

Czyli to jest sciema?

Mylisz dwie różne sprawy. To, że władze ogłosiły, że JB jest legalny oznacza, że robienie go nie jest łamaniem prawa. Co nie zmienia faktu, że Apple może cały czas uznawać, że obecność w telefonie modifikowanego oprogramowania - a takim jest oprogramowanie po JB - jest powodem utraty gwaracji bo Apple sobie tak to wymyśliło.

//T

#8 Wielki M

Wielki M
  • 142 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 22:02

czyli wyjdzie update, a ty sobie go instalujesz i nadal masz jb?

Oczywiście, że czekam, aż można zrobić JB i wtedy aktualizuję, ale nie muszę się martwić o BB, więc w przypadku np. 4.3.3 mogę już spokojnie aktualizować.
Pytanie tylko po co? Bo 4.3.3 nic nie wnosi nowego, a jest poprawka w Cydii, która likwiduje problem z zapisywaniem lokalizacji.
Po aktualizacji zawsze trzeba zrobić JB ponownie, ale mamy teraz kilka dobrych narzędzi backup'u pakietów z Cydii, np. xBackup, więc problemu nie ma.

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2011 - 22:05

Jailbreak w pełni legalny – co z tego wynika?

Czyli to jest sciema?

walenie młotkiem w telewizor też jest legalne, ale jakoś wątpię żeby producent przyjął go na gwarancji.
poza tym - amerykański sąd naprawdę niewiele ma do powiedzenia w Polsce, nie sądzisz?

#10 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 08 maja 2011 - 22:12

Nie zgadzam się z przedmówcami. JB nie powoduje utraty gwarancji.
Skutek JB jest taki, że jeśli będzie on przyczyną usterki, to gwarant (Apple) będzie mógł uchylić się od wykonania zobowiązania, pod warunkiem, że wykaże związek przyczynowy między JB a usterką.
Zobowiązanie gwarancyjne jest w tym zakresie sformułowane poprawnie i stanowi, że:

(...) gwarancja nie obejmuje:
(...)
(e) szkód będących wynikiem użytkowania
produktu w sposób wykraczający poza dopuszczalny lub zakładany zakres użytkowania
określony przez Apple;
(f) szkód będących wynikiem serwisu (w tym również uaktualnień i
rozszerzeń) wykonanego przez osobę nie będącą przedstawicielem Apple lub
Autoryzowanym Serwisantem Apple

Przypuszczam, że JB podpada pod oba punkty.

Innymi słowy, jeśli w telefonie po JB zepsuje się np. przycisk głośności, to Apple nie będzie mógł uchylić się od naprawy w ramach gwarancji, chyba że przyczyną jego wady będzie np. błąd programowy będący skutkiem JB.

O orzekaniu przez serwis "utraty gwarancji" nie ma nawet mowy. Można się od spełnienia zobowiązania w określonych sytuacjach uchylić, ale nie jest możliwe odwołanie zobowiązania już złożonego.

#11 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 10 maja 2011 - 13:16

Czy jak się ma jailbreaka to można aktualizować oprogramowanie iOS. Czy aktualizacja usunie jailbreak i czy się w ogóle da? I jeszcze jedno, co można zrobić aby nie stracić zapisanych save-ów w grach i np. kontaktów gdy się usuwa jailbreaka.

#12 eXotic

eXotic
  • 436 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:08

Wszystko to było tłumaczone już 1238128937 razy. Tak ciężko użyć wyszukiwarki?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych