Vista ponad wzystko...
Posted 13 April 2007 - 10:20
(Źródło: Daily Tech)
Posted 13 April 2007 - 10:23
Nie chcecie po dobroci ... no to przekonamy Was siłą. Tak chyba stara się zachęcić nas...
(Źródło: Daily Tech)
Nas? Kogo nas?

Posted 13 April 2007 - 10:25
Posted 13 April 2007 - 10:33
Posted 13 April 2007 - 10:39
Posted 13 April 2007 - 11:21
Według mnie to są nielegalne praktyki.
Ograniczają wolność wyboru konsumentom.
Ale i tak mamy to w d....ie. Jak ktoś się przejedzie na Viście to kupi Maca.
Nikt nikomu nie zabrania kupienia zakurzonej wersji box. Według Ciebie jak długo nowe komputery winne być sprzedawane ze starym systemem? Rok to mało? No MS be bo W2k nie sprzedaje a znam ludzi którzy wolą go zamiast XP i wcale im się nie dziwię bo różnic znacznych nie ma.
Jak wyjdzie Leo to też będziesz miał przez rok wybór czy chcesz stary system z nowym kompem?
- matdys likes this
Posted 13 April 2007 - 11:43
Owszem, ale zmuszają do zakupu Visty z nowym komputerem - nie dają możliwości rezygnacji z Visty.Nikt nikomu nie zabrania kupienia zakurzonej wersji box
Różnica między np. modelami samochodów a Windowsem jest taka, że modele samochodów przestają być produkowane. A Windows XP jest produkowany dalej. Zatem użytkownik powinien mieć możliwość wyboru systemu do zakupu z nowym komputerem. Tutaj natomiast monopolista (MS) wymusza na dostawcy komputera (Dell) ograniczenie wyboru klienta - i to jest niezgodne z prawem - przynajmniej w Europie.
Apple daje Ci wybór a potem przestaje produkować stary model swojego "samochodu".
Nie zmusza cię do Leoparda z nowymi Macami mówiąc: jak chcesz Tiger'a to kup se dodatkowo Box'a.
Posted 13 April 2007 - 11:59
A jak myślisz jaki system będzie dodawany do nowych komputerów jak się pokaże Leopard? Właśnie Leopard. Nie będziesz miał wyboru Tiger lub Leopard. Będzie Leopard i już, a jak będziesz chciał*Tigera to będziesz musiał*kupić dodatkowo.Apple daje Ci wybór a potem przestaje produkować stary model swojego "samochodu". Nie zmusza cię do Leoparda z nowymi Macami mówiąc: jak chcesz Tiger'a to kup se dodatkowo Box'a.
Posted 13 April 2007 - 12:03
Owszem, ale zmuszają do zakupu Visty z nowym komputerem - nie dają możliwości rezygnacji z Visty.
A po co kupować i rezygnować?
Jak ktoś chce peceta bez Windowsa to kupi model bez niego.
Różnica między np. modelami samochodów a Windowsem jest taka, że modele samochodów przestają być produkowane. A Windows XP jest produkowany dalej. Zatem użytkownik powinien mieć możliwość wyboru systemu do zakupu z nowym komputerem. Tutaj natomiast monopolista (MS) wymusza na dostawcy komputera (Dell) ograniczenie wyboru klienta - i to jest niezgodne z prawem - przynajmniej w Europie.
XP jest nadal produkowany?
Myślałem, że został zastąpiony przez Vistę.
Service Packa 3 dla XP już nie będzie, a łatki też wkrótce przestaną robić.
Posted 13 April 2007 - 12:35
Posted 13 April 2007 - 12:41
Jak ktoś się przejedzie na Viście to kupi Maca.
nie wiem czy dobrze bo im mniej popaprańców tym bezpieczniejszy mamy system
Posted 13 April 2007 - 13:45
Posted 13 April 2007 - 14:49
Posted 13 April 2007 - 16:43
Posted 13 April 2007 - 17:27
Tu chodzi o to ze Microsoft narzuca producentom jaki system maja zainstalowac.
Producentom nikt nie narzuca. Dell i HP już zdaje się sprzedają zestawy z dwoma dystrybucjami Linuxa. Jeśli już to nie narzuca tylko narzuci 1 stycznia 2008 roku. A ile to ten support miał by trwać dla leciwego XP? Kupi klient kompa i za chwilę się okazuje że nie ma wsparcia, nie ma poprawek itd.
Postawcie się w sytuacje MS, mają jakiś powód by podtrzymywać sztucznie przy życiu XP? Sam mam jednego XP-ka i godzę się z tym bo świat idzie do przodu. Tragedii w tym żadnej nie widzę. Chcą sprzedawać od 2008 tylko Vistę to ich sprawa, taki HP czy Dell może się zgodzić lub nie i to wszystko.
A tak poza tym to SP3 dla XP będzie wydany w 2008 według tego co pisze na stronie MS.
Posted 13 April 2007 - 17:45
Posted 13 April 2007 - 17:56

Posted 13 April 2007 - 19:34
Ale porzucanie supportu dla systemu niespelna w rok po tym jak ukazala sie wersja nowsza? Lekka przesada czyz nie?
Przeczytaj ze zrozumieniem treść całego artykułu. Ja w skrócie ujmę to tak.. "Microsoft nie będzie produkował WinXP dla producentów komputerów (czyli system OEM) od 1 stycznia 2008". Czyli przez cały rok po wydaniu systemu Vista będziesz mógł sobie iść do sklepu i wziąć komputer z XP. Jeśli to dla kogoś jest tragedia i powód by pluć na MS to ja mu naprawdę współczuję bo jestem wstanie wyobrazić sobie znacznie gorsze kroki które mógłby MS zrobić by niejako przymusić użytkowników do przesiadki na nowszy system. Ja sensacji bym się nie dopatrywał w bo support dla XP kończy się w 2012 czy 14 chyba.
Posted 13 April 2007 - 22:07

Posted 15 April 2007 - 17:45
Producentom nikt nie narzuca. Dell i HP już zdaje się sprzedają zestawy z dwoma dystrybucjami Linuxa.
Z Red Hatem i SuSE, ale tylko stacje robocze i serwery.
Wkrótce zamierzają sprzedawać desktopy i notebooki z Linuxem.
A tak poza tym to SP3 dla XP będzie wydany w 2008 według tego co pisze na stronie MS.
Miał być, ale podobno zrezygnowali z niego.
Rozumiem jakbym uzywal win95 w czasach XP... okej... ale XP ktory do nie dawna trzymal sie swietnie, a tu nagle mamy viste, mija rok i XP juz jest staroswiecki i nie mozna go wspierac bo nie...
XP jest z 2001 roku.
Posted 15 April 2007 - 18:05
Posted 15 April 2007 - 20:16
Jakby nie było to jednak uderzy w mniej zamożnego klienta ponieważ nie będzie można kupić nowej ale słabszej maszyny z WinXP w 2008 roku.
Następnie trzeba będzie wymienić wszystkie kompy w firmie zamiast kupić jeden nowy ponieważ zapewne nastąpią problemy ze współpracą XP a Visty w sieci tak jak są pomiędzy XP a Win98.
i niby nakręca to sektor IT w którym pracuję ale jakoś mnie ogromnie wq**** że M$ wypiął się na Win98, który na zeszłorocznych maszynach śmiga jak rakieta i wystarcza do większości zastosowań...
Zawsze można zrobić migrację na Linuxa.
Posted 16 April 2007 - 17:22
Posted 16 April 2007 - 17:37
Tylko ze 90% osób nie zna innych systemów operacyjnych niż Windows.
zawsze mozna by zrobic szkolenia

btw moje marzenie to wejsc do urzedu i zobaczyc maki

Posted 17 April 2007 - 00:56
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users