iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania
Napisano 07 października 2013 - 12:04
Napisano 07 października 2013 - 12:13
Hej,
Totalnie nie wiem co robić.. czuję się trochę oszukany i złapany w pułapkę. Pomocy!
Bardzo proszę o nie radzenie - nie trzeba było kupować z blokadą, gdyż to nie ja robiłem zakup i byłem w ciężkim szoku kiedy dowiedziałem się, że telefon został kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store
Nie uśmiecha mi się tez płacić 500zł za odblokowanie, kiedy powinienem to dostać za darmo.
No ale w czym mamy Ci pomóc, pretensje miej do osoby, która go kupiła i przy kupnie zapewne podpisała warunki w których jest opisane co trzeba zrobić. Jeżeli chcesz za darmo, musisz spełnić określone warunki, w innym wypadku musisz zapłacić. Co tu więcej pisać.
Napisano 07 października 2013 - 12:34
Napisano 07 października 2013 - 12:37
No ale w czym mamy Ci pomóc, pretensje miej do osoby, która go kupiła i przy kupnie zapewne podpisała warunki w których jest opisane co trzeba zrobić. Jeżeli chcesz za darmo, musisz spełnić określone warunki, w innym wypadku musisz zapłacić. Co tu więcej pisać.
Masz rację, liczyłem, że może znacie jakiś sposób i już ktoś to przerabiał, bądź ma kontakt do kogoś w T-Mobile USA.
Kobus - zgadza się.
Telefon opłacony w 100% i z sim na T-Mobile.
Napisano 07 października 2013 - 12:40
Napisano 07 października 2013 - 13:07
Wydaje mi się że powinni w USA mieć możliwośćwłączyć zdalnie roaming na dany nr...kiedyś mialem tak bedac w anglii bez zasiegu. dzwoniac do operatora wlazczyli mi...moze to by pomoglo?
Tak, tylko że roaming można włączyć na aktywnej karcie, a ta karta nie została aktywowana a nie da się aktywować karty SIM w roamingu. Musi się zalogować pierwszy raz w macierzystej sieci.
Napisano 07 października 2013 - 13:32
Mam znajomego w NY. Wysłałem mu mamone i dziś wysłał mi srebrnego iPhone 5S wersja 16GB T-Mobile unlocked. Całość wyszło mi niecałe 840$ (wszystkie podatki) więc mi się to opłaciło. Paczki mogę się spodziewać w przyszłym tygodniu.
Możesz mi wytłumaczyć po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupiłeś oprócz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy było trzeba rozpakować, by sprawdzić czy działa itp. A jak z paczką mogę iść normalnie to biura polskiego gdzie wysyłam i powiedzieć, że chcę wysłać Iphone'a i oni mnie pokierują dalej, czy jak ? Wysyłałeś go oddzielnie, czy w dużej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, że tak zadaje pytania, ale ja siedzę w Polsce i poleciłem babci, żeby go kupiła, a niestety nie zna języka, więc potrzebna jest instrukcja
Napisano 07 października 2013 - 19:50
Możesz mi wytłumaczyć po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupiłeś oprócz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy było trzeba rozpakować, by sprawdzić czy działa itp. A jak z paczką mogę iść normalnie to biura polskiego gdzie wysyłam i powiedzieć, że chcę wysłać Iphone'a i oni mnie pokierują dalej, czy jak ? Wysyłałeś go oddzielnie, czy w dużej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, że tak zadaje pytania, ale ja siedzę w Polsce i poleciłem babci, żeby go kupiła, a niestety nie zna języka, więc potrzebna jest instrukcja
Telefon kupił mi mój znajomy. Wysłałem mu instrukcję co ma po kolei wybierać. Apple Care wyniosło 50$ extra. Należało też doliczyć TAX. Odpokawoł mi go na oczach (skype) wszystko się zgadzało więc zapakował w karton opłacił wszystkie podatki. (pieniądze wysłałem przez znajomego,który leciał do USA) i wyszło 840$ z groszami. Nadana wczoraj pocztą lotniczą. Spodziewam się jej w przyszłym tygodniu
Napisano 07 października 2013 - 20:57
Nadana wczoraj pocztą lotniczą. Spodziewam się jej w przyszłym tygodniu
Jeszcze istnieje duża szansa, że zapłacisz VAT 23% jak Ci na cle ją złapią.
Napisano 07 października 2013 - 23:45
.
......
Totalnie nie wiem co robić.. czuję się trochę oszukany i złapany w pułapkę. Pomocy!
Bardzo proszę o nie radzenie - nie trzeba było kupować z blokadą, gdyż to nie ja robiłem zakup i byłem w ciężkim szoku kiedy dowiedziałem się, że telefon został kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store
Nie uśmiecha mi się tez płacić 500zł za odblokowanie, kiedy powinienem to dostać za darmo.
Pomocy forumowicze!
Hej, może to głupie ale ja na Twoim miejscu zrobił bym tak. Poszedł na lotnisko o godzinie przylotu jakiegoś samolotu z USA i pytalbym ludzi wychodzących przez bramkę wyglądających na Amerykanów czy nie maja telefonu w T-mobile. Problem może być tylko z nanosim no ale może trafisz kogoś z iphonem 5 lub nowszym.... Zawsze warto spróbować. 500zl piechota nie chodzi. Pozdro
Napisano 08 października 2013 - 01:14
Napisano 08 października 2013 - 06:43
Napisano 08 października 2013 - 07:21
Na to tez jestem przygotowany.Jeszcze istnieje duża szansa, że zapłacisz VAT 23% jak Ci na cle ją złapią.
Napisano 08 października 2013 - 08:52
Activated: Yes
Contract until: Unknown
SIM lock: unlocked
Po włożeniu karty sim z sieci Play telefon łapie zasięg i można wykonywać oraz odbierać połączenia. Włożyłem ponownie podkładkę pod kartę sim ponieważ boję się żeby telefon nie zablokował się (za mało jeszcze wiem na temat Iphone'ów )
W jaki sposób mogę upewnić się co do tego simlocka i w związku z tym pełnej funkcjonalności tego sprzętu?
Dodam, że mój znajomy ma podobny problem z iPhone'm 4S... telefon działa mu w Orange natomiast w Play już nie.
Napisano 08 października 2013 - 15:03
Na to tez jestem przygotowany.
A powiedz jak według Ciebie ominąć dopłatę VAT'u. Jeszcze jedno, paczka została nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Napisano 08 października 2013 - 17:44
Wysłał mi to człowiek,który już milion razy wysyłał paczki ze Stanów do Polski.A powiedz jak według Ciebie ominąć dopłatę VAT'u. Jeszcze jedno, paczka została nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Napisano 08 października 2013 - 20:50
Napisano 08 października 2013 - 21:04
Napisano 08 października 2013 - 21:06
Napisano 09 października 2013 - 01:49
Tutaj pojawia się jednak pytanie skierowane do forumowiczów, którzy mają już pewne doświadczenie w tego typu z - jak ma się sprawa z wywiezieniem sprzętu do Polski? Rozumiem, że 1 sztuka w folii nie umknie pracownikom lotniska i będę zmuszony płacić dodatkowo... Jak zatem rozwiązywaliście tę kwestię Wy?
Tak na wszelki wypadek - rozumiem, że wybór taki, jak na screenie, gwarantuje bezproblemowe działanie w Polsce? Co więcej - nie widziałem nigdzie opcji 'unlocked', jak w przypadku zamawiania iPhone 4S, czy contract-free z T-mobile nie posiada simlocka? ^^"Z góry dzięki!
1.w zeszłym roku kupiłem w Nowym Jorku iP 5. Tel miałem przy sobie a pudełko schowane w bagażu. Nie płaciłem NIC-zadnych oplat na lotnisku w PL.
2. Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedną sieć GSM (oprócz T-Mobile oczywiście). Lepiej kupić wersję Factory Unlocked która ma się pojawić w sprzedaży w US Apple Store pod koniec października.
Napisano 09 października 2013 - 02:03
Skąd takie info?? Przecież chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisało o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedną sieć GSM (oprócz T-Mobile oczywiście). Lepiej kupić wersję Factory Unlocked która ma się pojawić w sprzedaży w US Apple Store pod koniec października.
Napisano 09 października 2013 - 02:07
A jak szczegółowe jest sprawdzanie sprzętu (oczywiście o ile możesz mi coś na ten temat powiedzieć)? Czy jeśli telefon nie będzie włączony, a w środku brak karty sim, istnieje większa szansa na "doczepienie się"? ^^" Czytałem tu i ówdzie historie takie, że włos się jeży, stąd moje obawy...
Ad 2
Wyjazd planowany jest na połowę listopada... oby zatem do tej pory pojawił się w sprzedaży ^^" Dziękuję za informację!
Napisano 09 października 2013 - 02:17
Skąd takie info?? Przecież chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisało o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.
-Źródło-US Apple Store Customer Service.
Ad 1
A jak szczegółowe jest sprawdzanie sprzętu (oczywiście o ile możesz mi coś na ten temat powiedzieć)? Czy jeśli telefon nie będzie włączony, a w środku brak karty sim, istnieje większa szansa na "doczepienie się"? ^^" Czytałem tu i ówdzie historie takie, że włos się jeży, stąd moje obawy...
Ad 2
Wyjazd planowany jest na połowę listopada... oby zatem do tej pory pojawił się w sprzedaży ^^" Dziękuję za informację!
Tel przewoziłem jako uzywany. Był już aktywowany i z kartą SIM z PL.
Napisano 09 października 2013 - 06:36
Napisano 09 października 2013 - 06:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych