Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• This topic is locked This topic is locked
797 replies to this topic

#426 michalm8

michalm8
  • 2 posts

Posted 07 October 2013 - 12:04

Hej, Na starcie witam wszystkich :) Forum śledziłem kiedyś jak tylko wchodził pierwszy iPhone, którego trzeba było złamać :) O dziwo służy mi do dzisiaj, ale już widać odciśnięte na nim piętno czasu.. Przyszedł czas na zmiany, więc poprosiłem znajomą o przywiezienie nowego iPhone 5s. Telefon dostałem, jak się okazało z simlockiem T-mobile. Kosztowało mnie to 893$ za wersję 32GB + tax + trochę $ na karcie. Mam telefon kupiony za pełną kwotę i nie mogę go używać. Nie jestem w stanie nawiązać kontaktu z supportem T-Mobile ponieważ nie mam aktywnego numeru T-Mobile USA (niezbędny przy rejestracji na stronie). Polskie T-Mobile odesłało mnie z kwitkiem, polecając kontakt z T-Mobile USA i twierdząc, że powinni zdjąć locka bez problemu. Znajoma znajomej chodziła do T-Mobile USA w tej sprawie i usłyszała, że nie mają telefonu w bazie, trzeba go aktywować = zadzwonić z niego. Na karcie USA nie ma zasięgu, a roaming też nie działa = nie mogę aktywować telefonu. Totalnie nie wiem co robić.. czuję się trochę oszukany i złapany w pułapkę. Pomocy! Bardzo proszę o nie radzenie - nie trzeba było kupować z blokadą, gdyż to nie ja robiłem zakup i byłem w ciężkim szoku kiedy dowiedziałem się, że telefon został kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :( Nie uśmiecha mi się tez płacić 500zł za odblokowanie, kiedy powinienem to dostać za darmo. Pomocy forumowicze!

#427 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 07 October 2013 - 12:13

Hej,
Totalnie nie wiem co robić.. czuję się trochę oszukany i złapany w pułapkę. Pomocy!
Bardzo proszę o nie radzenie - nie trzeba było kupować z blokadą, gdyż to nie ja robiłem zakup i byłem w ciężkim szoku kiedy dowiedziałem się, że telefon został kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :(
Nie uśmiecha mi się tez płacić 500zł za odblokowanie, kiedy powinienem to dostać za darmo.

No ale w czym mamy Ci pomóc, pretensje miej do osoby, która go kupiła i przy kupnie zapewne podpisała warunki w których jest opisane co trzeba zrobić. Jeżeli chcesz za darmo, musisz spełnić określone warunki, w innym wypadku musisz zapłacić. Co tu więcej pisać.

#428 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 07 October 2013 - 12:34

Czyli zamiast kupić w Apple store wersji unlocked Tmobile kupiła Ci w salonie Tmobile bez kontraktu? i nadal ma sima tak?

#429 michalm8

michalm8
  • 2 posts

Posted 07 October 2013 - 12:37

No ale w czym mamy Ci pomóc, pretensje miej do osoby, która go kupiła i przy kupnie zapewne podpisała warunki w których jest opisane co trzeba zrobić. Jeżeli chcesz za darmo, musisz spełnić określone warunki, w innym wypadku musisz zapłacić. Co tu więcej pisać.

Masz rację, liczyłem, że może znacie jakiś sposób i już ktoś to przerabiał, bądź ma kontakt do kogoś w T-Mobile USA. :(

Kobus - zgadza się.
Telefon opłacony w 100% i z sim na T-Mobile.

#430 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 07 October 2013 - 12:40

Wydaje mi się że powinni w USA mieć możliwośćwłączyć zdalnie roaming na dany nr...kiedyś mialem tak bedac w anglii bez zasiegu. dzwoniac do operatora wlazczyli mi...moze to by pomoglo?

#431 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 07 October 2013 - 13:07

Wydaje mi się że powinni w USA mieć możliwośćwłączyć zdalnie roaming na dany nr...kiedyś mialem tak bedac w anglii bez zasiegu. dzwoniac do operatora wlazczyli mi...moze to by pomoglo?

Tak, tylko że roaming można włączyć na aktywnej karcie, a ta karta nie została aktywowana a nie da się aktywować karty SIM w roamingu. Musi się zalogować pierwszy raz w macierzystej sieci.

#432 demonee

demonee
  • 28 posts

Posted 07 October 2013 - 13:32

Mam znajomego w NY. Wysłałem mu mamone i dziś wysłał mi srebrnego iPhone 5S wersja 16GB T-Mobile unlocked. Całość wyszło mi niecałe 840$ (wszystkie podatki) więc mi się to opłaciło. Paczki mogę się spodziewać w przyszłym tygodniu.

Możesz mi wytłumaczyć po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupiłeś oprócz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy było trzeba rozpakować, by sprawdzić czy działa itp. A jak z paczką mogę iść normalnie to biura polskiego gdzie wysyłam i powiedzieć, że chcę wysłać Iphone'a i oni mnie pokierują dalej, czy jak ? Wysyłałeś go oddzielnie, czy w dużej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, że tak zadaje pytania, ale ja siedzę w Polsce i poleciłem babci, żeby go kupiła, a niestety nie zna języka, więc potrzebna jest instrukcja :D

#433 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 posts

Posted 07 October 2013 - 19:50

Możesz mi wytłumaczyć po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupiłeś oprócz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy było trzeba rozpakować, by sprawdzić czy działa itp. A jak z paczką mogę iść normalnie to biura polskiego gdzie wysyłam i powiedzieć, że chcę wysłać Iphone'a i oni mnie pokierują dalej, czy jak ? Wysyłałeś go oddzielnie, czy w dużej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, że tak zadaje pytania, ale ja siedzę w Polsce i poleciłem babci, żeby go kupiła, a niestety nie zna języka, więc potrzebna jest instrukcja :D

Telefon kupił mi mój znajomy. Wysłałem mu instrukcję co ma po kolei wybierać. Apple Care wyniosło 50$ extra. Należało też doliczyć TAX. Odpokawoł mi go na oczach (skype) wszystko się zgadzało więc zapakował w karton opłacił wszystkie podatki. (pieniądze wysłałem przez znajomego,który leciał do USA) i wyszło 840$ z groszami. Nadana wczoraj pocztą lotniczą. Spodziewam się jej w przyszłym tygodniu

#434 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 07 October 2013 - 20:57

Nadana wczoraj pocztą lotniczą. Spodziewam się jej w przyszłym tygodniu

Jeszcze istnieje duża szansa, że zapłacisz VAT 23% jak Ci na cle ją złapią.

#435 pawela

pawela
  • 2 posts

Posted 07 October 2013 - 23:45

.
......
Totalnie nie wiem co robić.. czuję się trochę oszukany i złapany w pułapkę. Pomocy!
Bardzo proszę o nie radzenie - nie trzeba było kupować z blokadą, gdyż to nie ja robiłem zakup i byłem w ciężkim szoku kiedy dowiedziałem się, że telefon został kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :(
Nie uśmiecha mi się tez płacić 500zł za odblokowanie, kiedy powinienem to dostać za darmo.

Pomocy forumowicze!

Hej, może to głupie ale ja na Twoim miejscu zrobił bym tak. Poszedł na lotnisko o godzinie przylotu jakiegoś samolotu z USA i pytalbym ludzi wychodzących przez bramkę wyglądających na Amerykanów czy nie maja telefonu w T-mobile. Problem może być tylko z nanosim no ale może trafisz kogoś z iphonem 5 lub nowszym.... Zawsze warto spróbować. 500zl piechota nie chodzi. Pozdro

#436 Kuras77

Kuras77
  • 191 posts

Posted 08 October 2013 - 01:14

A ja wciąż czekam na możliwość zakupu iPhone 5S przez stronę apple.com ale w żadnym Apple Store w okolicy Florydy gdzie przebywa teraz moja znajoma go nie ma - wszędzie widnieje adnotacja "Unavailable for Pickup". Oczywiście chodzi mi o model T-Mobile sim-free. Zastanawiam się, czy i na miejscu w samym sklepie jest taka sama sytuacja - macie jakieś informacje na ten temat?

#437 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 08 October 2013 - 06:43

W sumie 840 $ za wersje 16gb? 650$+ok.40$tax=690$ Rozumiem ze 150$ zapłaciłeś za przesyłke i jeszcze może zapłącisz u nas VAT?

#438 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 posts

Posted 08 October 2013 - 07:21

Jeszcze istnieje duża szansa, że zapłacisz VAT 23% jak Ci na cle ją złapią.

Na to tez jestem przygotowany.

#439 Krzycho.

Krzycho.
  • 6 posts
  • SkądBiałystok, PL

Posted 08 October 2013 - 08:52

Aktualnie używam iPhone'a 4S (wersja oprogramowania 6.1.3 (10B329)), który został przywieziony z USA. Jest z nim trochę dziwna sytuacja, ponieważ dostałem do niego podkładkę w rodzaju R-Sim z informacją, że jest założony simlock oraz żeby nie aktualizować oprogramowania (stwierdził to jakiś fachowiec w Stanach). Po przeczytaniu wielu tematów na forum sprawdziłem imei telefonu na stronie imei.info i otrzymałem m.in. takie informacje:
Activated: Yes
Contract until: Unknown
SIM lock: unlocked

Po włożeniu karty sim z sieci Play telefon łapie zasięg i można wykonywać oraz odbierać połączenia. Włożyłem ponownie podkładkę pod kartę sim ponieważ boję się żeby telefon nie zablokował się (za mało jeszcze wiem na temat Iphone'ów ;) )
W jaki sposób mogę upewnić się co do tego simlocka i w związku z tym pełnej funkcjonalności tego sprzętu?

Dodam, że mój znajomy ma podobny problem z iPhone'm 4S... telefon działa mu w Orange natomiast w Play już nie.

#440 demonee

demonee
  • 28 posts

Posted 08 October 2013 - 15:03

Na to tez jestem przygotowany.

A powiedz jak według Ciebie ominąć dopłatę VAT'u. Jeszcze jedno, paczka została nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak :P
Dzięki wielkie za odpowiedź.

#441 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 posts

Posted 08 October 2013 - 17:44

A powiedz jak według Ciebie ominąć dopłatę VAT'u. Jeszcze jedno, paczka została nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak :P
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Wysłał mi to człowiek,który już milion razy wysyłał paczki ze Stanów do Polski.

#442 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 posts
  • SkądKielce/Kraków

Posted 08 October 2013 - 20:50

Wygląda na to, że i ja stanę się niebawem posiadaczem iPhone 5S ze Stanów. Znajomy ma przywieźć mi telefon, gdy będzie w USA za około miesiąc. Planuję zamówić sprzęt poprzez Apple Store (T-mobile, GSM), zapłacić własną kartą kredytową i podać jego adres do wysyłki. Wiem o dodatkowym podatku, zależnym od danego stanu, jest jednak jeszcze kwestia dostarczenia. Tutaj pojawia się jednak pytanie skierowane do forumowiczów, którzy mają już pewne doświadczenie w tego typu zabawach - jak ma się sprawa z wywiezieniem sprzętu do Polski? Rozumiem, że 1 sztuka w folii nie umknie pracownikom lotniska i będę zmuszony płacić dodatkowo... Jak zatem rozwiązywaliście tę kwestię Wy? Tak na wszelki wypadek - rozumiem, że wybór taki, jak na screenie, gwarantuje bezproblemowe działanie w Polsce? Co więcej - nie widziałem nigdzie opcji 'unlocked', jak w przypadku zamawiania iPhone 4S, czy contract-free z T-mobile nie posiada simlocka? ^^" [ATTACH=CONFIG]17509[/ATTACH] Zdaję sobie sprawę, że najprawdopodobniej część z tych kwestii została już poruszona na jednej ze stron tego tematu, lecz przeglądając go dzisiaj nie trafiłem na nic konkretnego, co mogłoby mi pomóc, więc liczę, że obejdzie się bez nakazów czytania 45 stron wstecz, zamiast zadawać pytanie... Z góry dzięki!

#443 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 08 October 2013 - 21:04

Ooo nie. To, że Tobie czytać się nie chce, nie oznacza, że nam się będzie chciało pisać. O działaniu polskich KK w AOS-US było nie raz. O działaniu i simlocku w t-mobile US było tyle samo razy, jak nie więcej. Nie znalazłeś? To źle szukałeś.

#444 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 posts
  • SkądKielce/Kraków

Posted 08 October 2013 - 21:06

Dziękuję za kolor czerwony, nie umiem czytać na czarno :) Cóż, pozostaje mi zatem szukanie~ Dzięki!

#445 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 October 2013 - 01:49

Tutaj pojawia się jednak pytanie skierowane do forumowiczów, którzy mają już pewne doświadczenie w tego typu z - jak ma się sprawa z wywiezieniem sprzętu do Polski? Rozumiem, że 1 sztuka w folii nie umknie pracownikom lotniska i będę zmuszony płacić dodatkowo... Jak zatem rozwiązywaliście tę kwestię Wy?

Tak na wszelki wypadek - rozumiem, że wybór taki, jak na screenie, gwarantuje bezproblemowe działanie w Polsce? Co więcej - nie widziałem nigdzie opcji 'unlocked', jak w przypadku zamawiania iPhone 4S, czy contract-free z T-mobile nie posiada simlocka? ^^"Z góry dzięki!

1.w zeszłym roku kupiłem w Nowym Jorku iP 5. Tel miałem przy sobie a pudełko schowane w bagażu. Nie płaciłem NIC-zadnych oplat na lotnisku w PL.
2. Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedną sieć GSM (oprócz T-Mobile oczywiście). Lepiej kupić wersję Factory Unlocked która ma się pojawić w sprzedaży w US Apple Store pod koniec października.

#446 Kuras77

Kuras77
  • 191 posts

Posted 09 October 2013 - 02:03

Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedną sieć GSM (oprócz T-Mobile oczywiście). Lepiej kupić wersję Factory Unlocked która ma się pojawić w sprzedaży w US Apple Store pod koniec października.

Skąd takie info?? Przecież chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisało o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.

#447 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 posts
  • SkądKielce/Kraków

Posted 09 October 2013 - 02:07

Ad 1
A jak szczegółowe jest sprawdzanie sprzętu (oczywiście o ile możesz mi coś na ten temat powiedzieć)? Czy jeśli telefon nie będzie włączony, a w środku brak karty sim, istnieje większa szansa na "doczepienie się"? ^^" Czytałem tu i ówdzie historie takie, że włos się jeży, stąd moje obawy...

Ad 2
Wyjazd planowany jest na połowę listopada... oby zatem do tej pory pojawił się w sprzedaży ^^" Dziękuję za informację! :)

#448 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 October 2013 - 02:17

Skąd takie info?? Przecież chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisało o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.

-Źródło-US Apple Store Customer Service.

Ad 1
A jak szczegółowe jest sprawdzanie sprzętu (oczywiście o ile możesz mi coś na ten temat powiedzieć)? Czy jeśli telefon nie będzie włączony, a w środku brak karty sim, istnieje większa szansa na "doczepienie się"? ^^" Czytałem tu i ówdzie historie takie, że włos się jeży, stąd moje obawy...

Ad 2
Wyjazd planowany jest na połowę listopada... oby zatem do tej pory pojawił się w sprzedaży ^^" Dziękuję za informację! :)

Tel przewoziłem jako uzywany. Był już aktywowany i z kartą SIM z PL.

#449 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 09 October 2013 - 06:36

Jeju...ludzie co wy siejecie zamęt, było kilkukrotnie opisywane że tmobile unlocked jest bez sima z karta tmobile w ramach giftu...kto Wam naopowiadał bzdur że to działa tylko z tmobile kartą w USA?

#450 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 October 2013 - 06:55

A gdzie nasz napisane ze 5S T-Mobile Unlocked działa tylko w US T-Mobile?

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users