Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPhone z USA - najcz臋艣ciej zadawane pytania

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
797 odpowiedzi w tym temacie

#426 michalm8

michalm8
  • 2 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 12:04

Hej, Na starcie witam wszystkich :) Forum 艣ledzi艂em kiedy艣 jak tylko wchodzi艂 pierwszy iPhone, kt贸rego trzeba by艂o z艂ama膰 :) O dziwo s艂u偶y mi do dzisiaj, ale ju偶 wida膰 odci艣ni臋te na nim pi臋tno czasu.. Przyszed艂 czas na zmiany, wi臋c poprosi艂em znajom膮 o przywiezienie nowego iPhone 5s. Telefon dosta艂em, jak si臋 okaza艂o z simlockiem T-mobile. Kosztowa艂o mnie to 893$ za wersj臋 32GB + tax + troch臋 $ na karcie. Mam telefon kupiony za pe艂n膮 kwot臋 i nie mog臋 go u偶ywa膰. Nie jestem w stanie nawi膮za膰 kontaktu z supportem T-Mobile poniewa偶 nie mam aktywnego numeru T-Mobile USA (niezb臋dny przy rejestracji na stronie). Polskie T-Mobile odes艂a艂o mnie z kwitkiem, polecaj膮c kontakt z T-Mobile USA i twierdz膮c, 偶e powinni zdj膮膰 locka bez problemu. Znajoma znajomej chodzi艂a do T-Mobile USA w tej sprawie i us艂ysza艂a, 偶e nie maj膮 telefonu w bazie, trzeba go aktywowa膰 = zadzwoni膰 z niego. Na karcie USA nie ma zasi臋gu, a roaming te偶 nie dzia艂a = nie mog臋 aktywowa膰 telefonu. Totalnie nie wiem co robi膰.. czuj臋 si臋 troch臋 oszukany i z艂apany w pu艂apk臋. Pomocy! Bardzo prosz臋 o nie radzenie - nie trzeba by艂o kupowa膰 z blokad膮, gdy偶 to nie ja robi艂em zakup i by艂em w ci臋偶kim szoku kiedy dowiedzia艂em si臋, 偶e telefon zosta艂 kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :( Nie u艣miecha mi si臋 tez p艂aci膰 500z艂 za odblokowanie, kiedy powinienem to dosta膰 za darmo. Pomocy forumowicze!

#427 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 12:13

Hej,
Totalnie nie wiem co robi膰.. czuj臋 si臋 troch臋 oszukany i z艂apany w pu艂apk臋. Pomocy!
Bardzo prosz臋 o nie radzenie - nie trzeba by艂o kupowa膰 z blokad膮, gdy偶 to nie ja robi艂em zakup i by艂em w ci臋偶kim szoku kiedy dowiedzia艂em si臋, 偶e telefon zosta艂 kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :(
Nie u艣miecha mi si臋 tez p艂aci膰 500z艂 za odblokowanie, kiedy powinienem to dosta膰 za darmo.

No ale w czym mamy Ci pom贸c, pretensje miej do osoby, kt贸ra go kupi艂a i przy kupnie zapewne podpisa艂a warunki w kt贸rych jest opisane co trzeba zrobi膰. Je偶eli chcesz za darmo, musisz spe艂ni膰 okre艣lone warunki, w innym wypadku musisz zap艂aci膰. Co tu wi臋cej pisa膰.

#428 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 12:34

Czyli zamiast kupi膰 w Apple store wersji unlocked Tmobile kupi艂a Ci w salonie Tmobile bez kontraktu? i nadal ma sima tak?

#429 michalm8

michalm8
  • 2 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 12:37

No ale w czym mamy Ci pom贸c, pretensje miej do osoby, kt贸ra go kupi艂a i przy kupnie zapewne podpisa艂a warunki w kt贸rych jest opisane co trzeba zrobi膰. Je偶eli chcesz za darmo, musisz spe艂ni膰 okre艣lone warunki, w innym wypadku musisz zap艂aci膰. Co tu wi臋cej pisa膰.

Masz racj臋, liczy艂em, 偶e mo偶e znacie jaki艣 spos贸b i ju偶 kto艣 to przerabia艂, b膮d藕 ma kontakt do kogo艣 w T-Mobile USA. :(

Kobus - zgadza si臋.
Telefon op艂acony w 100% i z sim na T-Mobile.

#430 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 12:40

Wydaje mi si臋 偶e powinni w USA mie膰 mo偶liwo艣膰w艂膮czy膰 zdalnie roaming na dany nr...kiedy艣 mialem tak bedac w anglii bez zasiegu. dzwoniac do operatora wlazczyli mi...moze to by pomoglo?

#431 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 13:07

Wydaje mi si臋 偶e powinni w USA mie膰 mo偶liwo艣膰w艂膮czy膰 zdalnie roaming na dany nr...kiedy艣 mialem tak bedac w anglii bez zasiegu. dzwoniac do operatora wlazczyli mi...moze to by pomoglo?

Tak, tylko 偶e roaming mo偶na w艂膮czy膰 na aktywnej karcie, a ta karta nie zosta艂a aktywowana a nie da si臋 aktywowa膰 karty SIM w roamingu. Musi si臋 zalogowa膰 pierwszy raz w macierzystej sieci.

#432 demonee

demonee
  • 28 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 13:32

Mam znajomego w NY. Wys艂a艂em mu mamone i dzi艣 wys艂a艂 mi srebrnego iPhone 5S wersja 16GB T-Mobile unlocked. Ca艂o艣膰 wysz艂o mi nieca艂e 840$ (wszystkie podatki) wi臋c mi si臋 to op艂aci艂o. Paczki mog臋 si臋 spodziewa膰 w przysz艂ym tygodniu.

Mo偶esz mi wyt艂umaczy膰 po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupi艂e艣 opr贸cz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy by艂o trzeba rozpakowa膰, by sprawdzi膰 czy dzia艂a itp. A jak z paczk膮 mog臋 i艣膰 normalnie to biura polskiego gdzie wysy艂am i powiedzie膰, 偶e chc臋 wys艂a膰 Iphone'a i oni mnie pokieruj膮 dalej, czy jak ? Wysy艂a艂e艣 go oddzielnie, czy w du偶ej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, 偶e tak zadaje pytania, ale ja siedz臋 w Polsce i poleci艂em babci, 偶eby go kupi艂a, a niestety nie zna j臋zyka, wi臋c potrzebna jest instrukcja :D

#433 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 19:50

Mo偶esz mi wyt艂umaczy膰 po kolei, od kupna Iphone' a w Applestore, co jeszcze kupi艂e艣 opr贸cz gwarancji, jaki jest jej koszt, czy by艂o trzeba rozpakowa膰, by sprawdzi膰 czy dzia艂a itp. A jak z paczk膮 mog臋 i艣膰 normalnie to biura polskiego gdzie wysy艂am i powiedzie膰, 偶e chc臋 wys艂a膰 Iphone'a i oni mnie pokieruj膮 dalej, czy jak ? Wysy艂a艂e艣 go oddzielnie, czy w du偶ej paczce np. z ubraniami, czy jako elektoronika ?Sorry, 偶e tak zadaje pytania, ale ja siedz臋 w Polsce i poleci艂em babci, 偶eby go kupi艂a, a niestety nie zna j臋zyka, wi臋c potrzebna jest instrukcja :D

Telefon kupi艂 mi m贸j znajomy. Wys艂a艂em mu instrukcj臋 co ma po kolei wybiera膰. Apple Care wynios艂o 50$ extra. Nale偶a艂o te偶 doliczy膰 TAX. Odpokawo艂 mi go na oczach (skype) wszystko si臋 zgadza艂o wi臋c zapakowa艂 w karton op艂aci艂 wszystkie podatki. (pieni膮dze wys艂a艂em przez znajomego,kt贸ry lecia艂 do USA) i wysz艂o 840$ z groszami. Nadana wczoraj poczt膮 lotnicz膮. Spodziewam si臋 jej w przysz艂ym tygodniu

#434 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 20:57

Nadana wczoraj poczt膮 lotnicz膮. Spodziewam si臋 jej w przysz艂ym tygodniu

Jeszcze istnieje du偶a szansa, 偶e zap艂acisz VAT 23% jak Ci na cle j膮 z艂api膮.

#435 pawela

pawela
  • 2 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2013 - 23:45

.
......
Totalnie nie wiem co robi膰.. czuj臋 si臋 troch臋 oszukany i z艂apany w pu艂apk臋. Pomocy!
Bardzo prosz臋 o nie radzenie - nie trzeba by艂o kupowa膰 z blokad膮, gdy偶 to nie ja robi艂em zakup i by艂em w ci臋偶kim szoku kiedy dowiedzia艂em si臋, 偶e telefon zosta艂 kupiony w T-Mobile, a nie w Apple Store :(
Nie u艣miecha mi si臋 tez p艂aci膰 500z艂 za odblokowanie, kiedy powinienem to dosta膰 za darmo.

Pomocy forumowicze!

Hej, mo偶e to g艂upie ale ja na Twoim miejscu zrobi艂 bym tak. Poszed艂 na lotnisko o godzinie przylotu jakiego艣 samolotu z USA i pytalbym ludzi wychodz膮cych przez bramk臋 wygl膮daj膮cych na Amerykan贸w czy nie maja telefonu w T-mobile. Problem mo偶e by膰 tylko z nanosim no ale mo偶e trafisz kogo艣 z iphonem 5 lub nowszym.... Zawsze warto spr贸bowa膰. 500zl piechota nie chodzi. Pozdro

#436 Kuras77

Kuras77
  • 191 post贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 01:14

A ja wci膮偶 czekam na mo偶liwo艣膰 zakupu iPhone 5S przez stron臋 apple.com ale w 偶adnym Apple Store w okolicy Florydy gdzie przebywa teraz moja znajoma go nie ma - wsz臋dzie widnieje adnotacja "Unavailable for Pickup". Oczywi艣cie chodzi mi o model T-Mobile sim-free. Zastanawiam si臋, czy i na miejscu w samym sklepie jest taka sama sytuacja - macie jakie艣 informacje na ten temat?

#437 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 06:43

W sumie 840 $ za wersje 16gb? 650$+ok.40$tax=690$ Rozumiem ze 150$ zap艂aci艂e艣 za przesy艂ke i jeszcze mo偶e zap艂膮cisz u nas VAT?

#438 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 post贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 07:21

Jeszcze istnieje du偶a szansa, 偶e zap艂acisz VAT 23% jak Ci na cle j膮 z艂api膮.

Na to tez jestem przygotowany.

#439 Krzycho.

Krzycho.
  • 6 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok, PL

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 08:52

Aktualnie u偶ywam iPhone'a 4S (wersja oprogramowania 6.1.3 (10B329)), kt贸ry zosta艂 przywieziony z USA. Jest z nim troch臋 dziwna sytuacja, poniewa偶 dosta艂em do niego podk艂adk臋 w rodzaju R-Sim z informacj膮, 偶e jest za艂o偶ony simlock oraz 偶eby nie aktualizowa膰 oprogramowania (stwierdzi艂 to jaki艣 fachowiec w Stanach). Po przeczytaniu wielu temat贸w na forum sprawdzi艂em imei telefonu na stronie imei.info i otrzyma艂em m.in. takie informacje:
Activated: Yes
Contract until: Unknown
SIM lock: unlocked

Po w艂o偶eniu karty sim z sieci Play telefon 艂apie zasi臋g i mo偶na wykonywa膰 oraz odbiera膰 po艂膮czenia. W艂o偶y艂em ponownie podk艂adk臋 pod kart臋 sim poniewa偶 boj臋 si臋 偶eby telefon nie zablokowa艂 si臋 (za ma艂o jeszcze wiem na temat Iphone'贸w ;) )
W jaki spos贸b mog臋 upewni膰 si臋 co do tego simlocka i w zwi膮zku z tym pe艂nej funkcjonalno艣ci tego sprz臋tu?

Dodam, 偶e m贸j znajomy ma podobny problem z iPhone'm 4S... telefon dzia艂a mu w Orange natomiast w Play ju偶 nie.

#440 demonee

demonee
  • 28 post贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 15:03

Na to tez jestem przygotowany.

A powiedz jak wed艂ug Ciebie omin膮膰 dop艂at臋 VAT'u. Jeszcze jedno, paczka zosta艂a nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak :P
Dzi臋ki wielkie za odpowied藕.

#441 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 post贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 17:44

A powiedz jak wed艂ug Ciebie omin膮膰 dop艂at臋 VAT'u. Jeszcze jedno, paczka zosta艂a nadana jako prezent, czy elektroniczna, czy jak :P
Dzi臋ki wielkie za odpowied藕.

Wys艂a艂 mi to cz艂owiek,kt贸ry ju偶 milion razy wysy艂a艂 paczki ze Stan贸w do Polski.

#442 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 post贸w
  • Sk膮dKielce/Krak贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 20:50

Wygl膮da na to, 偶e i ja stan臋 si臋 niebawem posiadaczem iPhone 5S ze Stan贸w. Znajomy ma przywie藕膰 mi telefon, gdy b臋dzie w USA za oko艂o miesi膮c. Planuj臋 zam贸wi膰 sprz臋t poprzez Apple Store (T-mobile, GSM), zap艂aci膰 w艂asn膮 kart膮 kredytow膮 i poda膰 jego adres do wysy艂ki. Wiem o dodatkowym podatku, zale偶nym od danego stanu, jest jednak jeszcze kwestia dostarczenia. Tutaj pojawia si臋 jednak pytanie skierowane do forumowicz贸w, kt贸rzy maj膮 ju偶 pewne do艣wiadczenie w tego typu zabawach - jak ma si臋 sprawa z wywiezieniem sprz臋tu do Polski? Rozumiem, 偶e 1 sztuka w folii nie umknie pracownikom lotniska i b臋d臋 zmuszony p艂aci膰 dodatkowo... Jak zatem rozwi膮zywali艣cie t臋 kwesti臋 Wy? Tak na wszelki wypadek - rozumiem, 偶e wyb贸r taki, jak na screenie, gwarantuje bezproblemowe dzia艂anie w Polsce? Co wi臋cej - nie widzia艂em nigdzie opcji 'unlocked', jak w przypadku zamawiania iPhone 4S, czy contract-free z T-mobile nie posiada simlocka? ^^" [ATTACH=CONFIG]17509[/ATTACH] Zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e najprawdopodobniej cz臋艣膰 z tych kwestii zosta艂a ju偶 poruszona na jednej ze stron tego tematu, lecz przegl膮daj膮c go dzisiaj nie trafi艂em na nic konkretnego, co mog艂oby mi pom贸c, wi臋c licz臋, 偶e obejdzie si臋 bez nakaz贸w czytania 45 stron wstecz, zamiast zadawa膰 pytanie... Z g贸ry dzi臋ki!

#443 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 21:04

Ooo nie. To, 偶e Tobie czyta膰 si臋 nie chce, nie oznacza, 偶e nam si臋 b臋dzie chcia艂o pisa膰. O dzia艂aniu polskich KK w AOS-US by艂o nie raz. O dzia艂aniu i simlocku w t-mobile US by艂o tyle samo razy, jak nie wi臋cej. Nie znalaz艂e艣? To 藕le szuka艂e艣.

#444 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 post贸w
  • Sk膮dKielce/Krak贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2013 - 21:06

Dzi臋kuj臋 za kolor czerwony, nie umiem czyta膰 na czarno :) C贸偶, pozostaje mi zatem szukanie~ Dzi臋ki!

#445 Amex

Amex
  • 1聽711 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dNEW YORK

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 01:49

Tutaj pojawia si臋 jednak pytanie skierowane do forumowicz贸w, kt贸rzy maj膮 ju偶 pewne do艣wiadczenie w tego typu z - jak ma si臋 sprawa z wywiezieniem sprz臋tu do Polski? Rozumiem, 偶e 1 sztuka w folii nie umknie pracownikom lotniska i b臋d臋 zmuszony p艂aci膰 dodatkowo... Jak zatem rozwi膮zywali艣cie t臋 kwesti臋 Wy?

Tak na wszelki wypadek - rozumiem, 偶e wyb贸r taki, jak na screenie, gwarantuje bezproblemowe dzia艂anie w Polsce? Co wi臋cej - nie widzia艂em nigdzie opcji 'unlocked', jak w przypadku zamawiania iPhone 4S, czy contract-free z T-mobile nie posiada simlocka? ^^"Z g贸ry dzi臋ki!

1.w zesz艂ym roku kupi艂em w Nowym Jorku iP 5. Tel mia艂em przy sobie a pude艂ko schowane w baga偶u. Nie p艂aci艂em NIC-zadnych oplat na lotnisku w PL.
2. Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedn膮 sie膰 GSM (opr贸cz T-Mobile oczywi艣cie). Lepiej kupi膰 wersj臋 Factory Unlocked kt贸ra ma si臋 pojawi膰 w sprzeda偶y w US Apple Store pod koniec pa藕dziernika.

#446 Kuras77

Kuras77
  • 191 post贸w

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 02:03

Odradzam kupowanie iP 5S T-Mobile Unlocked-jest to tel odblokowany tylko na jedn膮 sie膰 GSM (opr贸cz T-Mobile oczywi艣cie). Lepiej kupi膰 wersj臋 Factory Unlocked kt贸ra ma si臋 pojawi膰 w sprzeda偶y w US Apple Store pod koniec pa藕dziernika.

Sk膮d takie info?? Przecie偶 chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisa艂o o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.

#447 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 post贸w
  • Sk膮dKielce/Krak贸w

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 02:07

Ad 1
A jak szczeg贸艂owe jest sprawdzanie sprz臋tu (oczywi艣cie o ile mo偶esz mi co艣 na ten temat powiedzie膰)? Czy je艣li telefon nie b臋dzie w艂膮czony, a w 艣rodku brak karty sim, istnieje wi臋ksza szansa na "doczepienie si臋"? ^^" Czyta艂em tu i 贸wdzie historie takie, 偶e w艂os si臋 je偶y, st膮d moje obawy...

Ad 2
Wyjazd planowany jest na po艂ow臋 listopada... oby zatem do tej pory pojawi艂 si臋 w sprzeda偶y ^^" Dzi臋kuj臋 za informacj臋! :)

#448 Amex

Amex
  • 1聽711 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dNEW YORK

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 02:17

Sk膮d takie info?? Przecie偶 chyba nawet w tym temacie kilku posiadaczy iPhone 5S pisa艂o o udanej aktywacji w Polsce i raczej wszyscy nie robili tego w jednej sieci.

-殴r贸d艂o-US Apple Store Customer Service.

Ad 1
A jak szczeg贸艂owe jest sprawdzanie sprz臋tu (oczywi艣cie o ile mo偶esz mi co艣 na ten temat powiedzie膰)? Czy je艣li telefon nie b臋dzie w艂膮czony, a w 艣rodku brak karty sim, istnieje wi臋ksza szansa na "doczepienie si臋"? ^^" Czyta艂em tu i 贸wdzie historie takie, 偶e w艂os si臋 je偶y, st膮d moje obawy...

Ad 2
Wyjazd planowany jest na po艂ow臋 listopada... oby zatem do tej pory pojawi艂 si臋 w sprzeda偶y ^^" Dzi臋kuj臋 za informacj臋! :)

Tel przewozi艂em jako uzywany. By艂 ju偶 aktywowany i z kart膮 SIM z PL.

#449 kobus

kobus
  • 787 post贸w
  • Sk膮dKo藕min Wlkp.

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 06:36

Jeju...ludzie co wy siejecie zam臋t, by艂o kilkukrotnie opisywane 偶e tmobile unlocked jest bez sima z karta tmobile w ramach giftu...kto Wam naopowiada艂 bzdur 偶e to dzia艂a tylko z tmobile kart膮 w USA?

#450 Amex

Amex
  • 1聽711 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dNEW YORK

Napisano 09 pa藕dziernika 2013 - 06:55

A gdzie nasz napisane ze 5S T-Mobile Unlocked dzia艂a tylko w US T-Mobile?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych