Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• Zamknięty Temat jest zamknięty
797 odpowiedzi w tym temacie

#326 weider91

weider91
  • 12 postów

Napisano 22 września 2013 - 12:09

Mam pytanie odnośnie ceny, mianowicie dlaczego na oficjalnej stronie apple ceny iPhona 5s np 64 GB wynosi 849, a jak kuzyn z USA poszedł sprawdzić cenę to powiedzieli 930 $? czy tam 32 GB na stronie 749, a w sklepie 830$?

#327 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 22 września 2013 - 12:21

moze w slepie doliczają tax? a z wysyłką online nie ? A1453 to chyba A1533 + 2 dodatkowe czestotliwosci

#328 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 22 września 2013 - 13:39

Mam pytanie odnośnie ceny, mianowicie dlaczego na oficjalnej stronie apple ceny iPhona 5s np 64 GB wynosi 849, a jak kuzyn z USA poszedł sprawdzić cenę to powiedzieli 930 $? czy tam 32 GB na stronie 749, a w sklepie 830$?

Bo na oficjalnej stronie jest cena oficjalna a kuzyn poszedł pewnie do BestBuy'a lub innego sklepu, gdzie mają drożej. To jest wolny rynek i w Ameryce nie ma "urzędowych" cen.

#329 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 22 września 2013 - 14:19

Następny... W stanach ceny podawane są cenami NETTO! Trzeba doliczyć do tego podatek.

#330 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 września 2013 - 14:21

moze w slepie doliczają tax?
a z wysyłką online nie ?

Mylisz się. Nie ma znaczenia czy kupujesz w sklepie czy online-zawsze płacisz Tax (8-10% extra). A ceny które widzisz-są netto, nie zawierają doliczonego podatku. I stąd ta różnica.

#331 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 22 września 2013 - 14:33

no o podatku to wiedzialem ;) i to napisalem takze do konca sie nie myle... czyli zamawiajac online wersje tmobile unlocked dostane a1533? czy moze to byc loteria?

#332 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 22 września 2013 - 14:46

Mylisz się. Nie ma znaczenia czy kupujesz w sklepie czy online-zawsze płacisz Tax (8-10% extra). A ceny które widzisz-są netto, nie zawierają doliczonego podatku. I stąd ta różnica.

I żeby być precyzyjnym, bo często wynikają nieporozumienia, tax w sklepie płaci się zawsze. Przy zakupie w sklepie internetowym znajdującym się w innym stanie (a oddziału w stanie docelowym nie ma) - podatku nie płacimy. Ostatnio mówi się o zmianach w tej polityce, podobno powyżej $2000 będzie się płacić tax w każdym przypadku.

#333 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 września 2013 - 14:47

Model A1453 to tel CDMA+GSM. Model A1533 to tylko i wyłącznie GSM.

#334 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 23 września 2013 - 12:11

OK, czyli podsumowująć Jeśli chcemy kupić 5S w USA i używac go w Polsce, to model który dostaniemy to A1533 Cena za 16gb to 649+TAX=~720$

#335 leon_g5

leon_g5
  • 101 postów

Napisano 23 września 2013 - 15:34

Sprzedawany model bez blokady to 1533 (GSM).
W amerykańskim Apple Online Store jest nieścisłość co do 5S. Model 5C można kupić jako:
T-mobile unlocked lub Sim Free unlocked.
Natomiast 5S w sprzedaży jest tylko jako model:
T-mobile unlocked.
W Apple Care nie potrafili wytłumaczyć dlaczego.
Wg mnie jest to sugestia ze strony Apple, żeby używać go z kartami T-mobile (jedyny operator GSM poza AT&T) lub też w gorszym wypadku, telefon jest zablokowany w USA na T-mobile.
Dopóki nikt nie sprawdzi wersji "unlocked" z kartą AT&T, nie będzie odpowiedzi.
Tak czy inaczej poza USA na pewno działa ze wszystkimi sieciami GSM.

Czyli można go aktywować w Polsce, bez potrzeby wcześniejszej aktywacji w USA? Głupio by było wysyłać go z powrotem w tym celu. :(

#336 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 23 września 2013 - 20:44

Aaa tak na marginesie... Jeśli ktoś będzie w posiadaniu iPhone 5S lub 5C z SIMLOCKIEM PROSZĘ NIE AKTUALIZOWAĆ DO 7.0.1 ! STRACICIE MOŻLIWOŚĆ ODBLOKOWANIA ZA POMOCĄ R-SIMA!

#337 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 23 września 2013 - 20:55

Aaa tak na marginesie... Jeśli ktoś będzie w posiadaniu iPhone 5S lub 5C z SIMLOCKIEM PROSZĘ NIE AKTUALIZOWAĆ DO 7.0.1 ! STRACICIE MOŻLIWOŚĆ ODBLOKOWANIA ZA POMOCĄ R-SIMA!

Skad taka wiadomosc?

#338 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 23 września 2013 - 21:21

Skad taka wiadomosc?

RGKNSE :)

#339 Munczi

Munczi
  • 4 postów

Napisano 24 września 2013 - 16:11

Witam, jestem właśnie w USA i poluję na iPhona. Tak jak ktoś już tu wcześniej napisał - iPhone 5s nie ma póki co w sprzedaży w wersji Sim-free i unlocked jednocześnie. Mało tego - jeśli myślicie, że można sobie kupić tak ot wybrany model danej sieci - to się mylicie ;) wczoraj byłam pod Apple Store o 8 rano (2h przed otwarciem) i miła pani wyszła do mnie i 10 osób, stojących w kolejce, poinformować, że tego dnia będą sprzedawane jedynie iPhone sieci Sprint :) owszem, można go kupić nie podpisując umowy, ALE będzie miał simlocka, to raz - a dwa, jest to bodajże model CDMA+LTE. W dodatku z tego, co udało mi się dowiedzieć od pracowników Apple Store - nikt nie wie, jakiej sieci iPhony będą sprzedawane danego dnia. Wczoraj akurat w tym sklepie mieli sieć Sprint, dzisiaj to może być AT&T. A odblokowane to w ogóle nie wiadomo, kiedy będą - nikt tego nie wie. Nawet na stronie nie można ich póki co zamawiać...w sobotę wylatuję ze Stanów i nie wiem, co robić - może ktoś mi doradzi? Bo póki co myślę, żeby wziąć 5c, bo z kupieniem tego modelu odblokowanego nie ma problemu. Albo - jeśli by mi się udało trafić - kupię 5s w wersji Tmobile - tylko czy to mi potem zadziała w Polsce? I ile kosztuje ściągnięcie simlocka?

#340 leon_g5

leon_g5
  • 101 postów

Napisano 24 września 2013 - 18:58

Witam,
jestem właśnie w USA i poluję na iPhona. Tak jak ktoś już tu wcześniej napisał - iPhone 5s nie ma póki co w sprzedaży w wersji Sim-free i unlocked jednocześnie. Mało tego - jeśli myślicie, że można sobie kupić tak ot wybrany model danej sieci - to się mylicie ;) wczoraj byłam pod Apple Store o 8 rano (2h przed otwarciem) i miła pani wyszła do mnie i 10 osób, stojących w kolejce, poinformować, że tego dnia będą sprzedawane jedynie iPhone sieci Sprint :) owszem, można go kupić nie podpisując umowy, ALE będzie miał simlocka, to raz - a dwa, jest to bodajże model CDMA+LTE.
W dodatku z tego, co udało mi się dowiedzieć od pracowników Apple Store - nikt nie wie, jakiej sieci iPhony będą sprzedawane danego dnia. Wczoraj akurat w tym sklepie mieli sieć Sprint, dzisiaj to może być AT&T. A odblokowane to w ogóle nie wiadomo, kiedy będą - nikt tego nie wie. Nawet na stronie nie można ich póki co zamawiać...w sobotę wylatuję ze Stanów i nie wiem, co robić - może ktoś mi doradzi? Bo póki co myślę, żeby wziąć 5c, bo z kupieniem tego modelu odblokowanego nie ma problemu. Albo - jeśli by mi się udało trafić - kupię 5s w wersji Tmobile - tylko czy to mi potem zadziała w Polsce? I ile kosztuje ściągnięcie simlocka?

A dowiadywałeś się może co to w zasadzie oznacza T-Mobile contract-free? Czy ten telefon trzeba aktywować w USA z kartą T-Mobile? Czy ma simlocka tylko na terenie USA? Czy działa z dowolną kartą poza USA? Mam podobny problem i nie wiem co robić. Kupić czy nie? Z opisu na stronie Apple wynika, że poza granicami US ma działać z innymi kartami. Ale czy tak jest na pewno? Nikt na naszym forum nie potrafi dać jednoznacznej odpowiedzi. :(

#341 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 24 września 2013 - 19:11

Przecież na stronie Apple jest wyraźnie napisane :

If you buy iPhone for T-Mobile, it will arrive with a nano-SIM card already installed that you can activate by visiting an Apple Retail Store or a T-Mobile store or by calling T-Mobile. When you travel internationally, you can use a nano-SIM card for iPhone 5s from a local GSM carrier. For details on LTE support, see Apple - iPhone 5 - View countries with supported LTE networks..

Tzn. iPhone będzie bez simlocka z kartą nano SIM T-Mobile US w zestawie, jeśli wyjedziesz za granicę będziesz mógł używać lokalnych kart nanosim...

A dowiadywałeś się może co to w zasadzie oznacza T-Mobile contract-free? Czy ten telefon trzeba aktywować w USA z kartą T-Mobile? Czy ma simlocka tylko na terenie USA? Czy działa z dowolną kartą poza USA? Mam podobny problem i nie wiem co robić. Kupić czy nie? Z opisu na stronie Apple wynika, że poza granicami US ma działać z innymi kartami. Ale czy tak jest na pewno? Nikt na naszym forum nie potrafi dać jednoznacznej odpowiedzi. :(

#342 custer

custer
  • 1 postów

Napisano 24 września 2013 - 22:16

Kwestia możliwości używania go (po aktywacji) na całym świecie jest dosyć oczywista. Problemem jest to czy takiego iPhone'a (w zestawie z kartą T-Mobile) można aktywować jedynie w "Apple Retail Store" lub "T-Mobile Store" czy też można to zrobić w Polsce po włożeniu do niego np.: karty Orange lub Plus...

#343 leon_g5

leon_g5
  • 101 postów

Napisano 24 września 2013 - 22:26

Kwestia możliwości używania go (po aktywacji) na całym świecie jest dosyć oczywista.
Problemem jest to czy takiego iPhone'a (w zestawie z kartą T-Mobile) można aktywować jedynie w "Apple Retail Store" lub "T-Mobile Store" czy też można to zrobić w Polsce po włożeniu do niego np.: karty Orange lub Plus...

W sumie jak na to pytanie będzie znana odpowiedź, wszystko będzie jasne. :)

#344 Munczi

Munczi
  • 4 postów

Napisano 25 września 2013 - 00:48

W sumie jak na to pytanie będzie znana odpowiedź, wszystko będzie jasne. :)

tak, iPhone 5s z kartą T-mobile jest contract-free i najwyraźniej również bez simlocka, skoro napisali, że można go używać na całym świecie z kartą gsm. Problem właśnie w tym, czy można go aktywować z inną kartą PLUS - przynajmniej w sprzedaży internetowej - dostępny będzie dopiero w październiku (a więc podejrzewam, że w Apple Store również). Przejdę się jeszcze do Apple Store jutro i zapytam, a nóż widelec będą mieli Tmobile..o ile dopcham się w kolejce (jestem w Bostonie) :P

#345 anies7

anies7
  • 32 postów

Napisano 25 września 2013 - 16:02

tak, iPhone 5s z kartą T-mobile jest contract-free i najwyraźniej również bez simlocka, skoro napisali, że można go używać na całym świecie z kartą gsm. Problem właśnie w tym, czy można go aktywować z inną kartą PLUS - przynajmniej w sprzedaży internetowej - dostępny będzie dopiero w październiku (a więc podejrzewam, że w Apple Store również). Przejdę się jeszcze do Apple Store jutro i zapytam, a nóż widelec będą mieli Tmobile..o ile dopcham się w kolejce (jestem w Bostonie) :P

No właśnie, dlaczego w sprzedaży nie ma 5s Sim-free?
Z tego co mi powiedziano, to nie trzeba aktywować go w T-mobile. To będzie ten model A1533. Czyli jak rozumiem, tylko GSM?
No i znalazłam posta, który wprowadził trochę nieścisłości ;) ( co prawda z maja, ale telefon już z contact free T-Mobile'a). Ja sama chyba bym nie ryzykowała.

#346 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 25 września 2013 - 17:10

Forum Apple Support Communities daje odpowiedź, że można aktywować 5s z jakąkolwiek kartą sim obsługiwaną przez iPhona. We wcześniejszym poście w tym wątku (my apple) była informacja, że karta T-Mobile jest dodawana jako reklama sieci GSM w USA.

#347 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 25 września 2013 - 18:10

a zamawiajac online do chicago jaka bedzie cena? nalicza podatek dodatkowo??

#348 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 25 września 2013 - 18:12

Widzę, że wątek zmierza do pustej dyskusji! Jeśli producent napisał, że da się go używać z kartą sim innego operatora to jest to równoznaczne z możliwością aktywacji telefonu na innej karcie SIM ! Co oznacza, że telefon jest bez simlocka ! Koniec kropka !!!

#349 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 25 września 2013 - 18:13

a zamawiajac online do chicago jaka bedzie cena? nalicza podatek dodatkowo??

Tax będzie zawsze doliczony, ponieważ w Chicago jest wiele oddziałów tego sklepu (obojętne jakiego) w którym chcesz kupić.

#350 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 25 września 2013 - 18:17

Szkoda :P 10% tak? no to kolejne 2 stówki (PLN)droższy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych