Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z USA - najczęściej zadawane pytania

• Zamknięty Temat jest zamknięty
797 odpowiedzi w tym temacie

#251 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 14:31

Wszystko działa z wyjątkiem LTE.

#252 enedil

enedil
  • 108 postów
  • SkądPorfia, Chile

Napisano 30 lipca 2013 - 13:34

IPhone 5 ze stanów, to tylko model A1428, bo 1429 to CDMA. Wczoraj dostałem mojego z Apple Store I jestem szczęśliwy.

#253 mirek.exe

mirek.exe
  • 6 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 04:01

Witam. Chcialbym kupic iPhone 5 z USA, ale caly czas zastanawiam sie czy kupic go prosto z Apple Store czy moze przez eBay, poniewaz z Apple z taxem wyjdzie on ponad 700$, a w sumie ten sam z eBay wyjdzie okolo 640$, ale mam pewne obawy kupowac na ebay, co Wy o tym myslicie? A drugie pytanie to czy jakbym kupil go z ebaya to mam normalnie 1rok gwarancji tu w USA? I trzecie pytanie to czy gdybym dokupil dodatkowa gwarancje, czyli AppleCare to bedzie ona uwzgledniania w Polsce? Dzieki za odpowiedzi, Pozdrawiam

#254 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 31 lipca 2013 - 07:52

Witam.
A drugie pytanie to czy jakbym kupil go z ebaya to mam normalnie 1rok gwarancji tu w USA?

Jeżeli to nowy nigdy nie aktywowany, to tak.

I trzecie pytanie to czy gdybym dokupil dodatkowa gwarancje, czyli AppleCare to bedzie ona uwzgledniania w Polsce?

Nie.

#255 mirek.exe

mirek.exe
  • 6 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 02:06

Odnosnie odpowiedzi OleYka to z ciekawosci i dla upewnienia poszedlem do Apple Store dzis i powiedziano mi, ze jesli dokupie AppleCare to gwarancja bedzie ta uznawana w Polsce, ale jesli np. u nas w kraju nie beda w stanie naprawic usterki to bede sie musial skontaktowac z AppleCare i oni pomoga z wysylka tego telefonu do USA i naprawia czy wymienia, ale pan z 'jabluszka' dodal, ze gwarancja AppleCare musi byc zakupiona w kraju, w ktorym zostal zakupiony telefon. Co sadzicie o tym? I co ciekawe, dokupienie AppleCare to nie taka prosta sprawa jakby sie wydawalo, poniewaz zeby kupic AppleCare to trzeba pojsc do sklepu i pokazac telefon - to po pierwsze, a po drugie to trzeba pokazac paragon zakupu, bo AppleCare mozna dokupic do 30dni od daty zakupu telefonu, wiec dla wszystkich chcacych zakupic iPhona na ebayu i pozniej dokupic do tego AppleCare to uprzedam - zastanowcie sie.. A swoja droga to dziwna jest bardzo ta firma, nie rozumiem ich w niektorych momentach..

#256 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 07:20

Odnosnie odpowiedzi OleYka to z ciekawosci i dla upewnienia poszedlem do Apple Store dzis i powiedziano mi, ze jesli dokupie AppleCare to gwarancja bedzie ta uznawana w Polsce, ale jesli np. u nas w kraju nie beda w stanie naprawic usterki to bede sie musial skontaktowac z AppleCare i oni pomoga z wysylka tego telefonu do USA i naprawia czy wymienia

I wracamy do punktu wyjścia, czyli nie da się naprawić w Polsce, rozumiem pytałeś w Sklepie w USA? To i tak dziwne, że wiedzieli gdzie leży Polska.
Ponieważ naprawa polega na wymianie a w EU nie są sprzedawane modele które są sprzedawane w USA, więc w EU nie są w stanie wymienić telefonu, stąd nie ma możliwości naprawy.

#257 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 07:50

Odnosnie odpowiedzi OleYka to z ciekawosci i dla upewnienia poszedlem do Apple Store dzis i powiedziano mi, ze jesli dokupie AppleCare to gwarancja bedzie ta uznawana w Polsce, ale jesli np. u nas w kraju nie beda w stanie naprawic usterki to bede sie musial skontaktowac z AppleCare i oni pomoga z wysylka tego telefonu do USA i naprawia czy wymienia, ale pan z 'jabluszka' dodal, ze gwarancja AppleCare musi byc zakupiona w kraju, w ktorym zostal zakupiony telefon. Co sadzicie o tym?
I co ciekawe, dokupienie AppleCare to nie taka prosta sprawa jakby sie wydawalo, poniewaz zeby kupic AppleCare to trzeba pojsc do sklepu i pokazac telefon - to po pierwsze, a po drugie to trzeba pokazac paragon zakupu, bo AppleCare mozna dokupic do 30dni od daty zakupu telefonu, wiec dla wszystkich chcacych zakupic iPhona na ebayu i pozniej dokupic do tego AppleCare to uprzedam - zastanowcie sie.. A swoja droga to dziwna jest bardzo ta firma, nie rozumiem ich w niektorych momentach..

Wszystko się zgadza - tylko, że jest to dokładnie AppleCare+ i ta gwarancja, żeby działała musi być wykupiona w ciągu 30 dni od zakupu telefonu. Zwykły AppleCare można sobie dokupić np. na ebay (telefon też można na ebay kupić od legalnych sklepów wystawiających rachunki) jeśli telefon jest nadal na podstawowej rocznej gwarancji (i przy tej zwykłej to nie jest chyba ważne gdzie się kupiło telefon a gdzie AC). I są różnice gwarancyjne, naprawcze i wymienne jeśli chodzi o appleCare+ i zwykły AppleCare.

Z tym, że jak już tu koledzy pisali wiele razy w PL telefonu kupionego w USA nie naprawisz gwarancyjnie.

#258 mirek.exe

mirek.exe
  • 6 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 12:22

Gubie sie w tym wszystkim juz.. Wiec powiedzcie mi czy warto wykupywac ta dodatkowa gwaracje, bo rozumiem, ze tego w EU nie naprawie, ale czy gdybym odeslal ten telefon to oni mi go zrobia/wymienia i odesla z powrotem do Polski? Coraz bardziej zniechecam sie do tego calego Apple, placic tyle kasy za telefon i dokupowac dodatkowa gwaracje i na koniec sie jeszcze martwic czy naprawia czy nie, porazka!

#259 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 sierpnia 2013 - 12:34

LOL kombinujesz jak koń pod górkę i się zniechęcasz do firmy, mimo, że Ty robisz wszystko na opak, żeby zaoszczędzić 100zł? Chce Ci się kombinować to cierp, ale robisz to na własne ryzyko i własną odpowiedzialność i Apple nie jest tu niczemu winne, że Ty masz kaprys kombinować. Jak kupisz w Polsce nie będziesz musiał dokupywać żadnych dziwnych gwarancji i wierz mi, że Ci naprawią wtedy bez problemu.

#260 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 sierpnia 2013 - 12:16

czy iPhone 4S bez simlocka z USA bedzie u nas dzialal czy nie? W sensie inne mhz?

#261 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 sierpnia 2013 - 14:57

ja mam iphone 4s bialego z at&t bez simlock i wszystko ladnie dziala :)

#262 Lurey

Lurey
  • 43 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:32

Dostałem iPhone'a 5 z sieci Verizon na umowę w USA i stąd moje pytanie czy telefon będzie całkowicie sprawnie działał w Polsce (sieć Orange)? Nie mogę się w tym wszystkim połapać (GSM, CDMA itd). Jak wygląda sprawa z simlockiem w Verizon? Wyczytałem także informacje jakoby telefon działał sprawnie, oprócz SMSów, z którymi są jakieś problemy, dlatego sam już nie wiem jak to wygląda. Z góry wielkie dzięki dla kogoś kto mi wyjaśni jak wygląda sytuacja!!

PS W razie czego zamieszczam foto pudełka: imgur: the simple image sharer

#263 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 20:52

Będziesz miał problem z SMSami to na pewno, a jak na umowę, to czy czasem nie ma simlocka?

#264 Lurey

Lurey
  • 43 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 21:19

Trochę się już pogubiłem, czy przypadkiem iPhone'y 5 z Verizon nie są pozbawione simlocka? Jeżeli nie to czy jego zdjęcie jest kłopotliwe? ( na pewnej stronie przeczytałem, że to koszt rzędu 500zł) Jak wygląda ta sprawa z SMSami, czy faktycznie jest na tyle poważna, że uniemożliwia sprawne korzystanie z telefonu, czy jest to jakiś drobny błąd systemowy, który zostanie naprawiony przy najbliższych update'ach?

#265 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 21:43

Będziesz miał problem z SMSami to na pewno, a jak na umowę, to czy czasem nie ma simlocka?

"Panie expert, jasne, jak zwykle dziury w wiedzy i pieprzenie głupot"
iPhone 5 z Verizon będzie działał w każdej sieci GSM. Wystarczy 1 min by to sprawdzić:

Cytat:
-"iDownloadBlog has confirmed that the Verizon iPhone 5 being sold on contract does arrive unlocked for use on GSM networks, allowing users with a nano-SIM or a trimmed micro-SIM from a GSM carrier such as AT&T to use the device on their networks.
I can confirm that the Verizon iPhone 5 is indeed GSM unlocked. Even though I bought an iPhone 5 from Verizon under contract, I was able to cut down my AT&T Micro SIM, and use it in my Verizon iPhone 5 to pick up an AT&T signal. By doing so, I was able to hop onto AT&T’s HPSA+ network, or “4G” as they so ridiculously name it."

-Źródło:
Verizon iPhone 5 Confirmed to Be Unlocked on GSM 3G Networks - Mac Rumors

#266 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 22:18

"Panie expert, jasne, jak zwykle dziury w wiedzy i pieprzenie głupot"
iPhone 5 z Verizon będzie działał w każdej sieci GSM. Wystarczy 1 min by to sprawdzić:

Jak zwykle masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego, w przeciwieństwie do Ciebie zadałem pytanie autorowi a nie stwierdziłem fakt jak Ty masz w zwyczaju, niech już się te wakacje skończą i Twoje gimnazjum rozpocznie kolejny rok szkolny...

- - - Połączono posty - - -

Trochę się już pogubiłem, czy przypadkiem iPhone'y 5 z Verizon nie są pozbawione simlocka? Jeżeli nie to czy jego zdjęcie jest kłopotliwe? ( na pewnej stronie przeczytałem, że to koszt rzędu 500zł) Jak wygląda ta sprawa z SMSami, czy faktycznie jest na tyle poważna, że uniemożliwia sprawne korzystanie z telefonu, czy jest to jakiś drobny błąd systemowy, który zostanie naprawiony przy najbliższych update'ach?

W teorii nie powinno być simlocka na Verizon, dlatego zapytałem Ciebie. A czy te SMSy zrobią... zobaczymy, gdzieś były opisy jak to naprawić, ale nigdy się tym szerzej nie interesowałem.

#267 Lurey

Lurey
  • 43 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 22:21

Spokojnie, spokojnie! Własnie mam ten problem bo z jednej strony czytam o serwisach odblokowujących iPhone'y 5 z sieci Verizon itd. a z drugiej strony widzę informacje mówiące o tym, że sieć Verizon sprzedaje je bez simlocków. Wiem, że najlepiej byłoby to sprawdzić, bo mam zafoliowany telefon obok siebie, ale w przypadku gdy (EWENTUALNE) zdjęcie simlocka byłoby nieopłacalne/niemożliwe i ten "problem z smsami" byłby zbyt uciążliwy to wolałbym go od razu tutaj sprzedać (A jak wiadomo - zafoliowany i nieakrywowany egzemplarz pójdzie za większe pieniądze) No i jak z tymi SMSami?

#268 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 22:27

Jeżeli zamierzasz go w Polsce używać, to najlepiej byłoby zamówić raport ze te kilka złotych, że sprawdzić czy ma simlocka, sprzedać go za dobrą cenę i kupić z polskiej dystrybucji, żeby mieć gwarancję. Jeżeli zamierzasz go używać poza EU to jak nie ma simlocka, poczekać aż zrobią coś z SMSami...

#269 Lurey

Lurey
  • 43 postów

Napisano 07 sierpnia 2013 - 22:34

Akurat wolę mieć gwarancje amerykańską, mam tutaj rodzinę i już serwisowałem tu inne sprzęty (Nie ważne czy usterka fabryczna, czy po prostu upadł z twojej winy - dostajesz nowego od ręki).

raport?

Martwi mnie trochę ta sprawa smsów... Nie chce zostać z cegłą w przypadku gdy tego nie naprawią.

EDIT.

Sprawdziłem na imei.info i wygląda na to, że telefon jest faktycznie bez simlocka ( http://imgur.com/PDBSDOl ). Pozostaje tylko kwestia tych nieszczęsnych smsów, jedni mówią, że działa.... u innych nie działa. Co osoba to inne rozwiązanie i sam już nie wiem, czy warto ryzykować.

#270 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 11 sierpnia 2013 - 19:01

Jeśli telefon pochodzi z Verizona to problem z smsa jest i będzie... Potrzebny jest patch. Simlocka można ominąć za pomocą R-SIMa. Wszystko zależy od tego jaką wersję oprogramowania ma telefon jeśli do 6.1.2 to jailbreak i będzie działał z każdą siecią, ale najpierw trzeba zainstalować patcha CDMA przed jailbreakiem.

#271 Grzegorz Kura

Grzegorz Kura
  • 23 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 13 sierpnia 2013 - 19:10

Jeśli telefon pochodzi z Verizona to problem z smsa jest i będzie... Potrzebny jest patch. Simlocka można ominąć za pomocą R-SIMa. Wszystko zależy od tego jaką wersję oprogramowania ma telefon jeśli do 6.1.2 to jailbreak i będzie działał z każdą siecią, ale najpierw trzeba zainstalować patcha CDMA przed jailbreakiem.

co do sms 3g i mms mogę potwierdzić mam tel ze spirnta i potrzebna instalacja patcha a później wszystko działa prawidłowo podobno pasmo lte w PL tylko nie działa

#272 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 15 sierpnia 2013 - 16:33

co do sms 3g i mms mogę potwierdzić mam tel ze spirnta i potrzebna instalacja patcha a później wszystko działa prawidłowo podobno pasmo lte w PL tylko nie działa

Pasmo LTE jest inne dla USA i AZJI i inne dla Europy...

#273 Lurey

Lurey
  • 43 postów

Napisano 16 sierpnia 2013 - 03:34

Włożyłem kartę orange i faktycznie iPhone nie ma simlocka, wszystko działa jak należy. Za tydzień przyjeżdżam do Polski to zobaczę jak stoi sytuacja z sms'ami i ewentualnie spróbuje ją rozwiąząc. W necie pełno odpowiedzi jak sobie z tym poradzić.... każda inna...

#274 lucasmaster

lucasmaster
  • 495 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 sierpnia 2013 - 19:29

Jeśli chodzi o SMSy to jest tylko jedna słuszna zakup patcha...

#275 Pawlako

Pawlako
  • 6 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 13:58

Witam ! Mam zamiar zakupić Iphone 5 16 GB A1428 z amerykańskiego T-Mobile ( znajomy może mi przywieźć ) . Pytania: Jak wygląda sprawa z smsami po zdjęciu simlocka ? Zasięg będzie słabszy ? 3G będzie działać ? Jak z działaniem LTE ? Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych