Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Złej jakości zdjęcia (jak za mgłą)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:21

Witajcie,
mam od niedawna problem ze zdjęciami z mojego aparatu (tego głównego). Wszystkie zdjęcia wychodzą kiepskiej jakości - jak za mgłą. Niezależnie od jakości oświetlenia. Zwłaszcza w lewym górnym rogu zdjęcia.
Nie noszę iphone'a w pokrowcu, więc tył mam porysowany. Mam wrażenie, że osłona obiektywu też jest porysowana, ale wydaje mi się, że w poprzednim (3GS) miałem bardziej porysowaną i zdjęcia były lepsze.
Może ktoś miał podobny problem? Czy warto próbować naprawy gwarancyjnej?

Przykładowe zdjęcie z problemem:
Dołączona grafika

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:24

Masz jakiś pokrowiec albo naklejoną folię?

#3 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:25

@UP:

Nie noszę iphone'a w pokrowcu, więc tył mam porysowany.

Powiem Ci, że naprawy gwarancyjnej możesz użyć od razu, jedziesz/wysyłasz do autoryzowanego serwisu, opisujesz usterkę, a oni potem dają Ci sprawny sprzęt (najczęściej jest to nowe urządzenie). :)

#4 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:30

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. 1. nie używam i nie używałem żadnych osłon (nie cierpię ich, wolę porysowany telefon) 2. chętnie oddam na gwarancję, tylko zastanawiam się czy nie zakwestionują mi właśnie tego, że jest porysowany. Ktoś miał już podobne przejścia?

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:30

@Cintulek, no fakt. U mnie pokrowiec powoduje jakieś dziwne refleksy, ale wystarczy zasłonić dłonią światło padające na obiektyw i jest dobrze. Przedtem, zanim kupiłem pokrowiec miałem folię i też robiła dziwne plamy. Tym się zasugerowałem i umknęło mi co napisał autor.

#6 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:31

Jeszcze dodam, że przednia kamera jest ok. Nie jestem fotografem czy optykiem, ale ktoś mi kiedyś tłumaczył, że rysy na obiektywie praktycznie nigdy nie są widoczne na zdjęciach.

#7 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:34

Ja oddałem iPod'a Touch wczoraj na gwarancję - był porysowany - na pewno dostanę nowego - w Szwajcarii mojej ciotce spadł na ziemię iPhone 4 - było pęknięcie wzdłuż obudowy, poszła do serwisu - gościu się tylko zapytał, czy wymienić jej tylko iPhone na nowego, czy chce cały zestaw nowy. :)

#8 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:29

dzięki za odpowiedzi, chyba będę musiał udać się do serwisu. Próbowałem jeszcze zrobić restore (czytałem, że czasami pomaga), ale dalej jest kicha.

#9 kisielek89rm

kisielek89rm
  • 297 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwietnia 2011 - 01:34

Jak dla mie to na obiektywie jest tluszcz. Przetrzyj jakas lekko wilgotna smatka i uwazaj aby nie zetrzec antyrefleksu.

#10 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 06:16

Dzięk za trop. Odtluscilem, ale niestety nie pomogło.

#11 wonsky007

wonsky007
  • 63 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 09:48

Ja oddałem iPod'a Touch wczoraj na gwarancję - był porysowany - na pewno dostanę nowego - w Szwajcarii mojej ciotce spadł na ziemię iPhone 4 - było pęknięcie wzdłuż obudowy, poszła do serwisu - gościu się tylko zapytał, czy wymienić jej tylko iPhone na nowego, czy chce cały zestaw nowy. :)

Czy Twojej ciotce spadł i pękła przednia szybka, tylna czy aluminiowa ramka? Mi ostatnio pękło szkło nad wyświetlaczem z przodu i zastanawiam się czy przyjmą mi w ogóle go na gwarancje, chłopaki na forum pisali że raczej nie bo to uszkodzenie "mechaniczne".

#12 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 09:50

Pęknięcie tylnej obudowy, dosłownie w pół, jakbyś przeciął go po przekątnej z tyły - ale przednią szybkę, to Ci wątpię, że wymienią, bo jak napisali, jest to uszkodzenie mechaniczne - ale możesz spróbować, coś tam im nagadać, czy cuś. ;)

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 kwietnia 2011 - 10:07

Wyglada jakby wewnatrz obiektywu byla para wodna, albo zle doszlifowana soczewka. Wada sprzetu, nic nie poradzisz.

#14 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 15 kwietnia 2011 - 11:57

Niestety w pracy nie widzę zdjęć kolegi, ale mam chyba zbliżony problem - zdjęcia wychodzą z białą mgłą, ale tylko, jak się je robi z lampą. Bez lampy (zarówno aplikacja standardowa, jak i program Camera+) wychodzą ślicznie, zaś zdjęcia z lampą, bez względu na jakość oświetlenia zewnętrznego wychodzą z intensywną białą mgłą. Dodam, że cały czas mam na tylnej obudowie fabryczną folię - to może być przyczyna takiej sytuacji? Folii nie chcę na razie zdejmować, bo dobrze chroni telefon, a zdjęć generalnie robię bardzo mało, w zasadzie na próbę tylko robiłem i takie coś zauważyłem...

#15 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:03

Baronik'u, wygląda na to - że autor tematu nie jest jedyny (podniosłeś go na duchu) - możliwe, iż jest to przez folię, lecz autor jej nie ma, a i tak ma ów typu zdjęcia, folia odbija troszkę światło, tak samo jak obudowa, więc możliwe, iż jest to przez lampę błyskową - przynajmniej, jeżeli to się będzie dziać zawsze - możecie w ostatnich dniach gwarancji wymienić iPhone na sprawny (czyli zazwyczaj nowy). :)

#16 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:32

mam na tylnej obudowie fabryczną folię - to może być przyczyna takiej sytuacji?

Tak, zdecydowanie.

#17 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:41

Nie możecie sobie kupić folii z wycięciem na aparat?

#18 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:42

Ale chodzi o to, że błysk idzie na folię w okół, a folia odbija światło. :)

#19 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:52

Pewnie tak, dlatego się tym nie martwie, bo tak jak napisałem - bez lampy zdjęcia wychodzą idealnie, aż byłem mile zaskoczony jak ładnie to wygląda. A aparatu praktycznie nie używam...

#20 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:53

Tak więc - jak go nie używasz, to poczekaj na koniec gwarancji - potem pójdziesz do serwisu i powiesz, że stało Ci się coś z Aparatem i Ci dadzą sprawnego (czyli jak na Apple przystało - nowego). :)

#21 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 15 kwietnia 2011 - 12:59

Ale on jest sprawny, tylko przez folię odbija się światło i częsciowo zamgławia zdjęcie. Jak zdejmę folię, to jestem pewien, że wszystko będzie ok.

#22 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:00

Ale nawet gdyby, to dostaniesz jakby nowe urządzenie, które może Ci służyć o rok/dwa dłużej, niż używany dotychczas iTelefon. :)

#23 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:05

Ale nawet gdyby, to dostaniesz jakby nowe urządzenie, które może Ci służyć o rok/dwa dłużej, niż używany dotychczas iTelefon. :)

No już widze jak mu w Polsce dadzą nówke sztuke. Takie rzeczy tylko w Apple Store, których u nas nie ma niestety.

#24 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:08

Takie rzeczy, to także w Cortlandzie, iSource i innych autoryzowanych serwisach Apple w Polsce, amigó. :)

#25 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:08

Jasne, na pewno się nie domyślą, że mgła związana jest z zaklejeniem tylnej obudowy folią.... Poza tym to nieuczciwe, nie mam zamiaru robić z siebie naciągacza i kombinatora. Zresztą jak mi się będzie kończyć gwarancja, to nie jest powiedziane, że nie będę już miał innego telefonu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych