Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook pro przegrzewa sie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 sal.g

sal.g
  • 8 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:21

kupilam mac'a w sierpniu i od jakis 2 miesiecy zaczal mi sie strasznie przegrzewac. uzywam podstawki chlodzacej, ale chcialabym wiedziec (bo sama sie nie znam na kompach) czemu i co moze byc przyczyna mega grzania sie i czy odwiedziny w salonie, wymiana czegos pomoze?

#2 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:26

chę? przegrzewa się tzn? Ile ma stopni przy przeglądaniu neta (bez flasha), spr poczty i słuchaniu muzy? One są tak zbudowane, że odprowadzają ciepło inaczej niż plastikowe lapki, dlatego też wrażenie gorąca...

#3 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:40

niestety na tym forum nie jesteśmy jasnowidzami, więc nie mamy pojęcia o jakim modelu piszesz pozdro

#4 sal.g

sal.g
  • 8 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:49

przy przegladaniu neta i sluchaniu muzy jest bardzo goracy, nie wiem ile stopni, ale jak potrzymam na nogach przez jakies 20 min to pala mnie nogi...najbardziej sie grzeje ta gorna czesc, ktora laczy sie z monitorem i przy wejsciu ladowarki

---------- Wpis dodano o 20:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:45 ----------

napisalam w tytule, ze chodzi o macbook'a pro, podam jeszcze rozdzielczosc jesli to tez jest wazne, 13"

#5 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 19:56

napisalam w tytule, ze chodzi o macbook'a pro,

super, a teraz wyGoogluj sobie ile było wersji macbooków pro

podam jeszcze rozdzielczosc jesli to tez jest wazne, 13"

chociaż coś sensownego napisałaś, prawdopodobnie chodzi o wersję z 2010 roku

jakie są temperatury GPU i CPU w trakcie "przeglądania neta i słuchania muzy"

//sciągnij sobie widget iStat Pro to poznasz temperatury

#6 sal.g

sal.g
  • 8 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:31

napisalam, ze kupilam go w sierpniu wiec jesli chodziloby mi o inny rok niz poprzedni to uwzglednilabym to w wypowiedzi.... sciagnelam ten widget i podczas wykonywania tylko tych dwoch czynnosci temp wynosi ok 60-65 stopni

#7 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:48

słuchasz muzyki z youtube? temperatury są chyba w normie, mogły by być trochę mniejsze, ale podczas przeglądania neta z flashem chyba może być...

#8 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:49

temperatury są w normie

#9 pabloscotty

pabloscotty
  • 109 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:51

temperatura czego? CPU? GPU? musisz starać się być choć ciut bardziej precyzyjna w swoich wypowiedziach. Jeżeli CPU to możesz być zupełnie spokojna o swoje maleństwo i ogrzewać się od niego w te jakże chłodne dni.

#10 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:55

ja przy takich czynnościach mam CPU ~50 stopni, a wiatraczki ~1987 rpm to jest w miare normalne przy takim używaniu - mnie tam w nogi nie grzeje, aż tak mocno... może w tym necie to mocno katujesz go flash'em albo czymś innym, co?

#11 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:04

To normalne w produktach Apple. Przyczyną są tutaj wady konstrukcyjne. Brak dostatecznego chłodzenia. Miałem podobny problem z MB AIR, więc go pozbyłem się go, jak tylko nadarzyła się ku temu okazja. Podstawka chłodząca nic nie da. Kolega miał MBP z felerną grafiką GT8600 i pomimo podstawki padł. Wysokie temperatury z pewnością nie są obojętne wewnętrznym komponentom, co pewnie wróży ich szybki koniec.

#12 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:17

Poczekaj Iro, ona ma MBP 13' więc to chyba nie GT8600. W 13-kach też pada grafika?

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:38

Poczekaj Iro, ona ma MBP 13' więc to chyba nie GT8600. W 13-kach też pada grafika?

Tak. Trzynastki z C2D też się przegrzewają i też czeka ich ten sam los. Miałem już kilkanaście takich niecoponadrocznych w serwisie.

#14 sal.g

sal.g
  • 8 postów

Napisano 12 kwietnia 2011 - 15:20

dziekuje za odpowiedzi nie wiem czy go katuje, ale chyba nie. chodzilo o cpu, a te wiatraczki mam 1996 rpm... grzeje mnie mocno tylko jak ogladam filmy albo gram i wtedy boje sie, ze cos mi sie moze tam spalic albo cos... ale jesli te temp sa w normie to rzeczywiscie pozostaje mi nic innego jak sie od niego dogrzewac :)

#15 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 kwietnia 2011 - 22:41

mam podobny problem, z tym, że dotyczy on tegorocznego modelu MBP 13" i5. przy otwartych dwóch kartach w firefoxie temperatura cały czas ok. 60, 1996 rpm. po włączeniu jakiejkolwiek gry online temperatura CPU 91, wiatraki różnie, ale od 3000 w górę. podobnie przy niezbyt intensywnym używaniu PSE9. no i do tego dochodzi kwestia dziwnych dźwięków wydawanych przez dysk(?) a przynajmniej jego okolice. coś jak... obluzowana śrubka obijająca się o obudowę? zaczynam żałować zmiany z czarnego 3,5 letniego macbooka. ma ktoś może jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? tylko proszę nie pisać "do serwisu" bo przynajmniej do końca maja nie jestem w stanie sobie pozwolić na brak komputera. z góry dziękuję za pomoc

#16 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 kwietnia 2011 - 02:28

Do serwisu bo ma 60 stopni przy normalnym używaniu? Mój MBP z końca 2009 ma obecnie 52 i tak skacze do 60 (odpalony Chrome oraz Transmission). Co do grzania się podczas grania... Sorry ale grzeje się każdy laptop:) VAIO którego miałem przed MBP podczas odpalenia GTA robił się tak gorący że przestałem na nim grać z obawy że dokona samozapłonu:D A ten dźwięk to w jakich przypadkach wydaje? Nie jest to znane już "plumkanie" podczas poruszenia MBP?

#17 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 13 kwietnia 2011 - 04:23

zainstaluj smcFanControll,możesz nim kontrolować obroty wentylatora i temperaturę,maki się grzeją,to żadna nowość:)

#18 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 13 kwietnia 2011 - 06:49

a jak się takie "plumkanie" objawia? :) w moim przypadku, to kiedy mocniej położę rękę z prawej strony trackpada, w szczególności podczas pracy na kolanach ale nie tylko. dźwięk jest lekko metaliczny, tak jakby jakaś część obijała się o inną. a co do faktu, że maki się grzeją. tak, wiedziałam o tym, ale poprzedni grzał się słabiej stąd też moje pytanie

#19 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 07:41

mnie dziwi, że przy 60 stopniach wiatraki w Waszych komputerach chodzą na wolnych obrotach czyli niecałem 2000 obr/min, w moim mbp 13 2010 rok temperatura przy przeglądaniu stron (kilka kart), jakieś radio przez iTunes do tego ciągła archiwizacja przez Time Machine nie ma możliwości aby komputer się zagrzał więcej jak 50 stopni a przy 60 (filmy flash czy EyeTV) wiatraki zwiększają obroty, ktoś napisał 91 stopni, nie miałem tego nigdy nawet przy kompresowaniu filmów HD, przy 82 stopniach wiatraki wzięły się do pracy i temp spadała, dziwne metaliczne dźwięki to pewnie koniec żywota dysku i może to jest przyczyną problemów z temp?

#20 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 07:50

A to nie jest czasem zabezpieczenie dysku przed wstrząsami? Wtedy jest taki odgłos, jeżeli o tym samym mówimy...

#21 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2011 - 08:00

Ten metaliczny stukot to informacja ze SMS zadzialal i zaparkowal Ci na chwile glowice - prawidlowa reakcja, nie ma sie co tym przejmowac, oprocz tego ze masz niestabilne kolana ;) Niestety w jednych mak'ach prawie w ogule tego nie slychac a w innych bardzo glosno.

#22 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 14 kwietnia 2011 - 21:25

wielkie dzięki za odpowiedzi :) co do niestabilnych kolan, to może i racja, ale kiedy laptop stoi sobie spokojnie na biurku też mu się zdarza... dźwięk zdziwił mnie o tyle, że w poprzednim macbooku w ogóle tego nie zauważałam a traktowałam go znacznie mniej delikatnie. jedyne co, to te temperatury trochę mnie martwią, ale może to wina braku oddzielnego GPU. jeszcze raz dziękuję

#23 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 13:39

SMS w czasie gdy komputer leży na biurku ? to na 100% nie jest to, żeby SMS zadziałał trzeba konkretnie puknąć komputer i żadne przenoszenie czy trzymanie na kolanach nie uruchomi tego systemu więc nie piszcie głupot

#24 andziaaa1987

andziaaa1987
  • 33 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 kwietnia 2011 - 00:31

czasami wystarczy, że ręka mocniej mi spadnie, a czasami odstawiam z pełnym rozpędem na biurko i nic, więc tym bardziej nie wiem, czy to kwestia SMS. ostatnio odbierając z serwisu poprzedni komputer powiedzieli mi, żeby na wszelki wypadek przywieźć, co też zamierzam zrobić pod koniec maja. jak na razie robię kopie zapasowe wszystkich ważnych plików i działa, ale troszkę zeszliśmy z tematu :) macie może jakiś pomysł co zrobić z chłodzeniem w tej przeklętej maszynie? bo z tego co widzę, to wiatraki wskakują na full mocy dopiero przy ponad 90 stopniach, co po 1 parzy w uda;) , a po 2 chyba nie jest normalne

#25 Paul^^

Paul^^
  • 27 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 kwietnia 2011 - 10:00

Również mam 13" i5, nie masz się czym przejmować - nowe i5 strasznie się grzeją i temperatury ok. 90* w stresie to normalka ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych