Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czym czyścicie swojego iPhone'a

• Please log in to reply
54 replies to this topic

#1 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2011 - 21:20

Witam, osobiście na swoim iP4 mam założoną folię od samego zakupu telefonu. Na początku SGP Crystal Clear a teraz Oleophobic. Czyszczę je szmatką jakąś specjalną do szkła, a jak już jest konkretnie uwalona to w ruch idzie jakiś LCD Cleaner w spray'u. Co prawda dobrze to wszystko schodzi, ale zaraz po chwili przód i tył jest już brudny, prawie tak jak przed czyszczeniem. Wiadomo, rąk nie mam suchutkich przez cały czas jak zaraz po myciu, no ale wydaje mi się, że zbytnio się brudzi. Poprzednią folię wymieniłem bo ją bardzo porysowałem od guzika przy kieszeni jeansów ta aktualna już trochę ma, może jest już się "wyczerpuje"? Chociaż czytając forum użytkownicy mają te folie czasem przez rok, może zniszczyłem ją właśnie chemikaliami?

#2 eXotic

eXotic
  • 436 posts

Posted 07 April 2011 - 21:37

Zdejmij folie, na ekranie iPhona jest powłoka antypalcowa.

#3 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2011 - 21:55

nie jestem pewny czy wolę mieć brudną folię czy porysowaną szybkę ;d

#4 eXotic

eXotic
  • 436 posts

Posted 07 April 2011 - 22:30

Rozumiem że masz klucze, albo gwoździe w kieszeni w której nosisz telefon?

#5 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 07 April 2011 - 22:38

ja nie ma gorilla glass w swoim iPhone 3g a też nie mam rys. O rysy się nie martw- chyba, że jesteś jakimś monterem z gwoździami po kieszeniach :D

#6 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2011 - 22:46

iPhone 4 i folia? Co najwyżej na tył, na przód nie ma takiej potrzeby

#7 Sunmile

Sunmile
  • 241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2011 - 22:58

Zastanawiałem się nad tym, ale potem zobaczyłem kilka filmików na YT i się przeraziłem jak ludzie mają porysowane ekrany.

#8 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 April 2011 - 23:20

Co najwyżej na przód, na tył nie ma takiej potrzeby.

#9 nostri

nostri
  • 559 posts
  • SkądOxapampa, PE

Posted 08 April 2011 - 02:10

wystarczy troszke piasku w kieszeni , klucze przy piasku to PIKUŚ

folia na przod NIESTETY musi być w moim przypadku (w polsce nie używałem)

#10 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2011 - 06:58

Ja uważam że iP4 ma ekran bardziej podatny na rysy niż 3GS. 3GS po 8 miesiącach miał ekran jak nowy a iP4 po dwóch miesiącach ma dwie długie rysy (na szczęście widoczne tylko pod światło) od guzika przy kieszeni w spodniach. Swoją drogą nie wiem po cholerę on tam jest :/

#11 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 08 April 2011 - 07:32

Mój czyści i szlifuje się sam w tylnej kieszeni spodni. BTW : Uwielbiam takie tematy. Rozumiem, że samochody trzymacie w garażach albo okładacie boomerami bo przecież podczas jazdy mogą się zarysować.

#12 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 08 April 2011 - 08:32

Mój iPhone w maju skończy rok. Folię miał może ze 2 tygodnie z przodu, ale wkurzała mnie więc wywaliłem. Na ekranie nie mam żadnych rys, tył jest porysowany od przesuwania po stole czy od samych wibracji. O telefon dbam, ale znów bez przesady, wszystko z umiarem. Czyszczę go szmatką dołączoną do iPhone'a lub szmatką nasączoną czymś do czyszczenia LCD. I tyle :) Przy rozsądnej eksplatacji nie ma potrzeby cudować z jakimiś magicznymi foliami itp.

#13 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 April 2011 - 09:22

to ja trochę do śmichu czyszczenie wersja 1 - szmatka i jechane czyszczenie wersja 2 - płyn LCD, szmatka i jechane - trochę jednak tego nie lubię bo ekran przestaje być na pewien czas śliski czyszczenie wersja 3 - paluch i miziam po ekranie - powstaje wtedy fajna tłusta powłoka po której palec doskonale się ślizga czyszczenie wersja 4 - jak w wersji 3, tylko paluch ze śliną - to w przypadku gdy są jakieś większe zabrudzenia, np słodkie odciski łapek mojej córki czyszczenie wersja 5 - koszulka i jechane a czasem spodnie

#14 sepuku91

sepuku91
  • 482 posts
  • SkądTarnobrzeg/Wrocław

Posted 08 April 2011 - 09:25

to ja trochę do śmichu

czyszczenie wersja 1 - szmatka i jechane
czyszczenie wersja 2 - płyn LCD, szmatka i jechane - trochę jednak tego nie lubię bo ekran przestaje być na pewien czas śliski
czyszczenie wersja 3 - paluch i miziam po ekranie - powstaje wtedy fajna tłusta powłoka po której palec doskonale się ślizga
czyszczenie wersja 4 - jak w wersji 3, tylko paluch ze śliną - to w przypadku gdy są jakieś większe zabrudzenia, np słodkie odciski łapek mojej córki
czyszczenie wersja 5 - koszulka i jechane a czasem spodnie

Polecam zdecydowanie wersję 3., 4., 5. - wg mnie najskuteczniejsze metody.
"Częste mycie skraca życie":)

#15 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 08 April 2011 - 09:31

rękawem bluzy jak już jest brudny niemiłosiernie.. nie chodzę z zestawem do czyszczenia w torbie;)

#16 trocu

trocu
  • 770 posts

Posted 08 April 2011 - 10:47

Mój 2 letni 3G nie zna słowa czyścicie :)

#17 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 April 2011 - 10:59

Ja tam standardowo czyszczę lewą stroną koszulki i nie narzekam ! :D nie wyobrażam sobie korzystania z ofoliowanego iphone'a.... ;)

#18 kris89

kris89
  • 202 posts
  • SkądRzeszów

Posted 08 April 2011 - 11:31

pralka frania

#19 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 08 April 2011 - 11:34

spirytus do psiukania ściereczka do gniazd waciki i kompresor ze sprężonym powietrzem

#20 Quimeen

Quimeen
  • 1004 posts
  • SkądTrzebinia

Posted 08 April 2011 - 11:47

Chucham i przecieram podkoszulkiem.

#21 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2011 - 13:12

wystarczy troszke piasku w kieszeni , klucze przy piasku to PIKUŚ

folia na przod NIESTETY musi być w moim przypadku (w polsce nie używałem)

Co najwyżej na przód, na tył nie ma takiej potrzeby.

Ja tam się wciąż nie zgadzam. Co do kwestii przód - tył, to jestem niemalże pewien, że z tyłu jest szkło bardziej podatne na zarysowania - sprawdzone empirycznie ;)
Co do piasku - tak, piasek może wypolerować teoretycznie wszystko, ale ja jakoś nie przetrzepuję kieszeni co godzinę, wiadomo, zawsze w kieszeni jest jakiś lekki brud, a mojego 3G przez 2 lata a teraz 4G przez pół roku noszę bez żadnych folii i: w 3G tył porysowany jak cholera (od piasku i brudu właśnie) a przód - ZERO RYS. 4G - na początku nie miałem na nim nic, a później założyłem mu na plecy drewnianą obudowę po tym, jak zaczął się rysować. Z przodu na ekranie nie ma jednak żadnego zabezpieczenia i oczywiście ZERO RYS.
Jeżeli ktoś chce, to mogę nagrać filmik, jak jeżdżę kluczami po starym 3G żeby to udowodnić ;)

#22 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 April 2011 - 13:23

Ja tam się wciąż nie zgadzam. Co do kwestii przód - tył, to jestem niemalże pewien, że z tyłu jest szkło bardziej podatne na zarysowania - sprawdzone empirycznie ;)
Co do piasku - tak, piasek może wypolerować teoretycznie wszystko, ale ja jakoś nie przetrzepuję kieszeni co godzinę, wiadomo, zawsze w kieszeni jest jakiś lekki brud, a mojego 3G przez 2 lata a teraz 4G przez pół roku noszę bez żadnych folii i: w 3G tył porysowany jak cholera (od piasku i brudu właśnie) a przód - ZERO RYS. 4G - na początku nie miałem na nim nic, a później założyłem mu na plecy drewnianą obudowę po tym, jak zaczął się rysować. Z przodu na ekranie nie ma jednak żadnego zabezpieczenia i oczywiście ZERO RYS.
Jeżeli ktoś chce, to mogę nagrać filmik, jak jeżdżę kluczami po starym 3G żeby to udowodnić ;)

Ja chcę :D

#23 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 08 April 2011 - 14:20

Nie zrobisz tego... ;>

#24 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2011 - 15:07

Właśnie ładuje się na vimeo :P

---------- Wpis dodano o 16:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:47 ----------

Update: Rysowanie iPhone'a on Vimeo
sorry za burdel dookoła, ale nie mam czasu na ustawianie jakiejś super scenografii
no i sorry za latanie, ale to było kręcone iP4 z ręki ;)

Aha no i na 3g jednak zauważyłem troszkę bardzo małych rysek, ale po 2,5 roku (2 lata ja + 0.5 roku w torebce mojej matki) mają prawo się jednak jakieś pojawić... ale trzeba dobrze pod światło patrzeć, żeby były widoczne ;)

W zasadzie to zachęcam do próbowania - klucz, którym to zarysowałem niedawno przy szybkim wkładaniu ręki do ciasnej kieszeni pozbawił mnie kawałka paznokcia ;) A na telefonie to nie robi wrażenia

#25 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 08 April 2011 - 15:21

Hah, świetny filmik. Szczerze, to niesamowite. A jak wygląda sprawa w 4?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users