Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2 - premiera w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1379 odpowiedzi w tym temacie

#1151 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:02

Setki postow o dostepnosci a raczej braku jej, tysiace czytan topicu, wymienianie sie informacjami w ktorym sklepie nie ma... zupelnie tego nie rozumiem, jaki jest sens tego. Na Allegro mozna kupic ipada 2 z amerykanskiej dystrybucji w cenie "polskiej sklepowej" (bo i tak maja dobry zarobek) i to bez czekania iles dni, tylko z raczki do raczki - wystarczy poswiecic pol godziny, napisac do paru sprzedawcow. Oczywiscie jest jeden szkopul - w normalnej cenie nie kupi sie z faktura vat. Wiec jesli ktos chce kupic prywatnie to jaki jest sens od miesiaca pisania ze nie ma w sklepach i czekania?

#1152 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:07

Taki, że potrzebuje DZISIAJ a sprzedawcy mają tylko wysyłke

#1153 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:12

Setki postow o dostepnosci a raczej braku jej, tysiace czytan topicu, wymienianie sie informacjami w ktorym sklepie nie ma... zupelnie tego nie rozumiem, jaki jest sens tego. Na Allegro mozna kupic ipada 2 z amerykanskiej dystrybucji w cenie "polskiej sklepowej" (bo i tak maja dobry zarobek) i to bez czekania iles dni, tylko z raczki do raczki - wystarczy poswiecic pol godziny, napisac do paru sprzedawcow.
Oczywiscie jest jeden szkopul - w normalnej cenie nie kupi sie z faktura vat.

Wiec jesli ktos chce kupic prywatnie to jaki jest sens od miesiaca pisania ze nie ma w sklepach i czekania?

Ponieważ ludzie wolą pójść do sklepu, pomacać iPad'a 2, kupić go, otworzyć w sklepie, by sprawdzić czy wszystko działa, zamiast wysyłać pieniądze komuś, kogo nie znają i czekać na 'nienaruszony' tablet.

#1154 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:16

No to ja jestem jakis inny, w kwietniu kupilem od ludzi z allegro juz dwa ipady 2, jeden dla siebie, tydzien pozniej dla znajomej - oba w cenie polskiej sklepowej. Na pierwszego polowalem co prawda 5 dni, bo sie umawialem z paroma sprzedawcami, cos nie wyszlo, kupilem od drugiego, wiec sie przeciagnelo umawianie sie. Drugiego kupilem w 24h - w jeden dzien mail, w drugi odbior. Oba takie jakie chcialem - biale, jeden 32gb wifi, drugi 16gb 3g, kazdy w cenie sklepowej, bez faktur bo nie potrzebowalem, jedynie mam skany rachunkow z usa - zreszta zupelnie niepotrzebne do gwarancji. Ps. I oba bez wylki - transakcja z raczki do raczki

#1155 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 14:32

nie zapominajmy tez ze ipad kupiony w Polsce w przeciwieństwie do tego z USA jest objęty dodatkowo (poza 12 miesiącami gwarancji apple ) odpowiedzialnością sprzedawcy przez kolejne 12 miesięcy a to tez ważna sprawa szczególnie przy odsprzedaży

#1156 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 15:22

Pod warunkiem że bierzemy paragon, w przypadku brania na fakture mamy 12 miesięcy gwarancj miedzynarodowej

#1157 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 15:42

Byłem w Wa-wie w Saturnach, MM, EuroRTV, Ispotach i nigdzie nie mam. Mam to w dupie, wziąłem udział w konkursie, jak wygram to będę miał, a jak nie to nawet nie chcę myśleć o iPadzie :)

W Złorych dziś byłem i mają (lub mieli byłem około 12) oprócz 16GB.

---------- Wpis dodano o 16:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:40 ----------

pracownik może sprawdzić tylko swój magazyn i będzie widział czy jest czy nie jest, poza tym iPad to nie paczka zapałek, że nie wie ile ich jest. iPadów przychodzi bardzo mało czasem 6-7 szt i w momencie wystawienia one momentalnie w ciągu 1 - 2 dni zostają sprzedane.
Apple w PL ma nieco "dziwną" politykę sprzedażową swojego sprzętu, ale co zrobić. .... bezVAT na komputerówce? może raz na rok max
Tymczasem oczekuję na dostawę iPadów 2 - miejmy nadzieję, że coś się jeszcze pojawi

Znam jednego użytkownika na tym forum, który twierdzi, że iPady tez były objęte takimi akcjami i wysuwa z tego wniosek, graniczący z pewnością, że marża resellerów to kilkadziesiąt procent.
A teraz quiz, do wygrania RESPECT :), który to user?

#1158 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 15:44

byłem w ispot 'złote tarasy" ok godz 13. maja dwójki 64GB w dowolnych ilościach. ipady leżą, czakają - zainteresowania brak.

#1159 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 15:51

Szkoda, że nie w Krakowie, sic!

#1160 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:07

może ktoś rozwinąć wątek "paragonu lub faktury", ponieważ zamierzam w środe kupić ipada w cortlandzie, już tam na mnie czeka, i nie wiem czy kupić go tylko na paragon czy może wziąć imienną fakturę. Ani tego ani drugiego księgował nie będę. Biorę to tylko po to żeby coś było, jakiś dowód zakupu. Rozumiem, że w moim przypadku( fakturka nie potrzebna do niczego) lepiej wziąć tylko paragon???

#1161 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:08

Tak, paragon. Faktura Vat jest po to, żeby odliczyć sobie Vat, jak ktoś prowadzi firmę i jest Vatowcem.

#1162 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:42

Oki. Dzieki, i rzeczywiście wtedy (paragon) będzie wydłużona gwarancja??

#1163 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:53

nie :) pzdr. Łukasz

#1164 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 17:25

Ale tylkO wtedy bede mógł się powołać na niezgodność towaru z umową po oficjalnej 12 miesięcznej gwarancji???

#1165 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 17:33

nie :) Apple daje 12m gwarancje, ale nie jest drogie przedłużenie jej do łącznie 3 lat, iPad - AppleCare Protection Plan - Auto-Enroll - Apple Store (U.S.), czsem na allegro się pojawiają po okolo 300zł. I masz spokój na 3 lata.

pzdr. Łukasz

#1166 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 17:55

Mozna i kupic w polsce w redconie i innych - trzysta z groszami za apple care protection ipad +1 rok, tej uslugi chyba na ipada nie ma dwuletniej

#1167 musicArmani

musicArmani
  • 149 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 17:58

Dominias oczywiście bierz paragon, gadałem w ispocie i respektują dodatkowe 12 miesięcy (prawa konsumenta) po skończonej 12 miesięcznej gwarancji międzynarodowej

http://forumprawne.o...przeczytaj.html

#1168 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 18:23

tylko, żeby nie skończyło się tak, że ipada wezmą i powiedzą, że tego nie obejmuje gwarancja :). Na moje nie uznają tego, tak samo jak na kompy itp, jest 12 miesięcy i koniec, potem albo cortland albo applecare. PS. Realista tak masz rację na + 1 rok, ostatnio brałem na MBP i tak mi się od razu pomyślało o Ipadzie, że powinno być tak samo. pzdr. Łukasz

#1169 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 18:52

Dziekuje za odpowiedzi

---------- Wpis dodano o 17:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:27 ----------

Ps. Rozumiem, że jeśli paragon ma mieć moc prawną i być podstawą gwarancji jak i odnoszenia się poźniej do niezgodności towaru z umową, to musi być na nim numer seryjny urządzenia? Czyli paragon musi być na ten właśnie konkretny egzemplarz.? Czy nie ma takiej potrzeby?? Pozdro

#1170 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 18:56

Nie. Nie martw się.

#1171 bysio

bysio
  • 220 postów
  • SkądBytom, Poland

Napisano 30 kwietnia 2011 - 20:24

Gwarancja jest dobrowolna tzn ze producent ja daje, ale ja wcale nie muszę jej respektować. Kupując w Polsce bedeąc zwykłym konsumentem masz prawo do 24 miesięcznej ochrony. Tzn, ze sprzedawca bierze odpowiedzialność za wprowadzany na rynek towar... Inaczej jest w przypadku kiedy kupujesz coś na firmę ... Bierzesz zamiast paragonu fakturę to wtedy jest stosunek firma firma i tylko i wyłącznie masz to co daje producent czyli w przypadku ipada - rok ochrony W nawiasie jeśli nie kupuje się na firmę to kompletnie nieuzasadnionym jest naprawianie sprzętu na gwarancji.... Przeważnie producent stosuje zapisy dla niego wygodne czyli miesiąc na naprawę lub wiecej jeśli konieczne jest sprowadzenie części. Ja naprawiam na podstawie ustawy konsumenckiej i wtedy sprzedawca ma 14 dni na usunięcie usterki .... Czyli w 14 dniu masz dostać naprawiony lub nowy sprzęt, lub zwrot kasy..... Warto poczytać ustawę...

#1172 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 20:28

Dzieki jeszcze raz za wyjaśnionko :))

#1173 jikol

jikol
  • 206 postów
  • SkądPL

Napisano 30 kwietnia 2011 - 20:38

Najlepiej zrób xero paragonu, bo teraz są takie tusze w tych kasach, że po ok. 6 miesiącach zostaje biały papierek, który przestaje w takim przypadku być paragonem.

#1174 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 30 kwietnia 2011 - 21:18

....tak też zrobie bankowo. a jeszcze kwestia odbioru w salonie cortlandu. Jak Wy odbieracie swoje zabawki? Czy mam odpakować na miejscu? przed zapłaceniem, czy pierw płace potem odpakowuje z folii, sprawdzam czy jest ok, dobrze spasowany, bez "plam klejowych na matrycy", czy też prześwitów światła na krawędziach :). Czy tak robiliście? Jak wtedy patrzy na Was obsługa cortlandu, bo boje się, że będą na mnie patrzeć jak na frajera jakiegoś. Czy w przypadku jak zobacze coś w ipadzie z w/w wad to mogę odrazu go oddać, powiedzieć, że chcę zwrot kasy, jeśli oczywiście wsześniej zapłaciłem. ? A co jeśli wezmę go do domu, odpakuje tam, i jak coś będzie z ipadem nie tak, przyniosę go zaraz na drugi dzień do cortlandu i.... co wtedy? Czy muszą mi oddać pieniążki, ewentualnie wymienić na model bez wad ( oczywiście nie będą mieli, wiadomo-popyt), czy też będzie to wtedy traktowane jak naprawa sprzętu i będę czekał na ewentualną nową sztukę oare tygodni? ps. te wszystkei pytana, bo nie kupowałem jeszcze w cortlandzie, chociaż ipadów miałem parę ale to wszystko było z US i kupowałem na allegro. Pozdrawiam

#1175 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 30 kwietnia 2011 - 21:29

z tym paragonem też się tak nie spinaj, ja zarówno iPada 1 jaki teraz 2 mam z USA, oba bez paragonów. Jedynka była wadliwa, problem z zasięgiem wifi, pewno antena się wypięła albo w ogóle jej nie przypięli. Bez paragonu po nr seryjnym cortland bez najmniejszego problemu, marudzenia i gadania przyjął sprzęt na gwarancję i po niecałych 2 tyg dostałem nówkę. Gwarancja zacznie obowiązywać od chwili aktywacji iPada poprzez itunsa i będziesz mógł to śledzić na stronce gwarancyjnej appla. Więc i bez paragonu się obejdzie. pzdr. Łukasz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych