Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2 - premiera w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1379 odpowiedzi w tym temacie

#901 Jedi_Dario

Jedi_Dario
  • 7 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 14:06

Oj piszecie takie głupoty, że aż się zarejestrowałem :)

Kasa jaka wraca do Ciebie to VAT z faktury i 19% od kwoty NETTO i za chiny ludowe nie wyjdzie 42%!

Przypuśćmy, że kupujemy coś za 3000 zł brutto.

Wg Waszych wyliczeń rzeczywisty koszt to: 1740
A tak naprawdę rzeczywisty koszt wynosi: 1975

Panowie namieszaliście trochę. Kolega naboo ma oczywiście rację. Podatek dochodowy odlicza się od wartoście netto nie brutto. Więc nie można zsumowac 23+19. Efektywnie wychodzi, że vat i podatek stanowią ok. 34,1%.
Co do wliczania w koszty, też wasza interpretacja jest błędna. Komputer w firmie może być wykorzystany do wszytkiego. Wszytko zależy od specyfiki danej działalności, trzeba po prostu móc udowodnić swoją rację przed urzędem skarbowym.

#902 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 kwietnia 2011 - 15:04

Kto mi #### sprzątnął czarnego 64GB 3G z Górczewskiej? 15 min -.-

#903 Jedi_Dario

Jedi_Dario
  • 7 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 18:07

Kto mi #### sprzątnął czarnego 64GB 3G z Górczewskiej?
15 min -.-

Nie ma się co przejmować, mi wczoraj na Górczewskej ktoś sprzątnął 32 3G o 11. Jeszcze widziałem kolesie przy kasie :). Ale w MM Marki się udało.

#904 Prometeus

Prometeus
  • 6 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 18:21

A w Zielonej Górze tak jak nie bylo tak nie ma. Panowie w MM maja mnie już prawdopodobnie dosyć ;) W iSpot (internet) mieli wczoraj albo dzisiaj nawet dostawę. Po jednej sztuce z każdego modelu. Niestety lista jest dłuuuuuga. Dużo ludzi zainteresowanych jest zabawka za ~3000 zl. A w kwestii allegro, można niby kupić widziałem są wystawione. 100 zł więcej niz w sklepach plus 30 zł na przesyłkę. Czuje poirytowanie, bo znajdzie się taki cwaniak który wykupuje wszystkie i sprzedaje drożej, bo deficyt jest, dodatkowo zarabia na przesyłce, a potem bedzie problem z gwarancją. Jak się zepsuje to przez pośrednika trzeba. Biznes sie nakręca bo ma popyt na towar z przebitką i przy kolejnej dostawie znowu leci i wykupuje wszystkie. Apeluje o nie kupowanie na allegro ;) Niech cwaniaki maja zamrożone pieniądze. Ok przeszło mi przez myśl kupno przez allegro, ale tak szybko jak przyszło tak szybko odeszło. Może być opcja ze będzie ktoś zwlekał z wysyłką i wyśle jak już będą dostępne w sklepach za normalną cenę (bo w końcu kupi). Rynek w końcu się nasyci i będą powszechnie dostępne. Problemy z dostawami są ponoć w całej europie. Ale nie może to trwać wiecznie. Apple z racji na swoją "komercyjność" będzie dawał tak długo aż przestanie schodzić. Czekam, aż będą w sklepach. Dużo większa pewność i gwarantowany brak problemów w przypadku serwisu gwarancyjnego. Jeżeli ktoś będzie miał jakąś informację dotyczącą towaru w Zielonej Górze niech pisze. Ja jak będę coś wiedział też dam znać. Pozdrawiam

#905 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:16

Zrozumcie w końcu, że niezależnie gdzie i od kogo kupicie iPada, gwarancja obowiązuje w każdym autoryzowanym punkcie serwisowym Apple na świecie. Gwarancja jest realizowana na podstawie numeru seryjnego, nie potrzeba żadnych dowodów zakupu.

#906 emarket

emarket
  • 18 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:31

W MM Marki jutro po południu ma być dostawa iPad 2. Poza tym, dają 10% upustu na iPad 1, iMac i macbook.

---------- Wpis dodano o 20:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:30 ----------

Zrozumcie w końcu, że niezależnie gdzie i od kogo kupicie iPada, gwarancja obowiązuje w każdym autoryzowanym punkcie serwisowym Apple na świecie. Gwarancja jest realizowana na podstawie numeru seryjnego, nie potrzeba żadnych dowodów zakupu.

Z tego co wiem, to iPad zakupiony w stanach nie ma u nas gwarancji, ale mogę się mylić. Europa bez problemu na podstawie nr seryjnych bez dowodu zakupu.

#907 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:33

emarket, mylisz się.

#908 emarket

emarket
  • 18 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:34

emarket, mylisz się.

Możliwe, trzeba chyba zadzwonić do serwisu:)

#909 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:36

Nie trzeba, Apple ustanowiło międzynarodową gwarancję.

#910 TommyMoneta

TommyMoneta
  • 196 postów
  • Skąd's Hertogenbosch NL

Napisano 14 kwietnia 2011 - 19:39

Możliwe, trzeba chyba zadzwonić do serwisu:)

Nie trzeba, Apple ustanowiło międzynarodową gwarancję.

Tak, gwarancja obowiązuje wszędzie. Był gdzieś temat o tym.

#911 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:15

Gwarancja jest międzynarodowa, roczna, ale kupując w Polsce mamy jescze dodatkową dwuletnią odpowiedzialność sprzedawcy.

---------- Wpis dodano o 21:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:14 ----------

Czyli defacto kupując w Polsce dostajem gwarancję dwuletnią ;)

#912 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:44

To też nie jest aż tak różowo z tą dwuletnią gwarancją od zakupu w Polsce- tak naprawdę to nie jest to gwarancja, tylko rękojmia. Polega to na tym, że sprzedawca ponosi odpowiedzialność za sprzedany produkt z tytułu niezgodności towaru z umową. Rzeczywiście taka odpowiedzialność trwa dwa lata, ale tylko przez okres pierwszych 6 miesięcy zakłada się, że niezgodność towaru z umową (czyli de facto jakieś uszkodzenie fabryczne bądź wada) powstało w momencie kupna. Natomiast po 6 miesiącach to kupujący musi dowieść że taka wada w rzeczywistości istniała wcześniej i że nie została spowodowana przez niego. Także jeżeli sprzedawca by się uparł, to nic nie zrobimy (bo udowodnić coś można tylko na podstawie profesjonalnej ekspertyzy, a to równa się strata czasu i pieniędzy i w pewnym momencie gra może już być nie warta świeczki).

#913 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 21:05

to o czym piszesz to raczej mało prawdopodobna sytuacja, przynajmniej ja się nie spotkałem z takim problemem, w ispocie nie będzie najmniejszego problemu z respektowaniem "dodatkowych 12 miesięcy" tak samo jak w większych sieciach jak MM czy Saturn, dodam jeszcze ze taka odpowiedzialność nie będzie uznawana gdy towar jest brany na fakturę

#914 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 21:31

Tak mówi ustawa :) A prawda jest taka, że zdecydowana większość kupujących nie ma o niej pojęcia, tak samo jak duża część sprzedawców. Z tego co czytałem, a swego czasu mocno się tym interesowałem, to właśnie w dużych sieciach sklepów takich jak MM i Saturn egzekwowanie tego jest bardzo trudne, a w większości przypadków niemożliwe. Nie wiem jak w ispocie, ale wątpię czy jakby się przyszło po półtora roku od zakupu z zepsutym iPadem, to sprzedawca z uśmiechem na ustach by przyjął na gwarancję i wymienił na nowego.

#915 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2011 - 21:33

Ja również korzystałem z niezgodności towaru z umową(często mylona jest właśnie z rękojmią, ale to jeszcze co innego) w MM i problemów nie było.

#916 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 21:58

jeśli się wie czego należy się domagać to nie ma z tym większych problemów, a co do ispota MM i Saturna osobiście rozmawiałem na ten temat z ich serwisem czy sprzedawca i wszyscy potwierdzali ze nie będzie z tym problemu

#917 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 14 kwietnia 2011 - 22:12

Aha, to cieszy mnie taka informacja, miło że jest szansa na prokonsumenckie podejście do spraw związanych z postępowaniem z klientem który już zakupił towar.

#918 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 kwietnia 2011 - 22:16

@up nadal jeździsz Alfą? ;) Pozdrowienia od alfaholika.
Sorry za ot.

Niestety nie… Nick pozostał:)

Sorry za ot

#919 vicarioux

vicarioux
  • 46 postów
  • SkądTargówek, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 14 kwietnia 2011 - 23:35

Ja dzisiaj popędziłem do MM Marki, ale już tego białego 32 wifi nie było. edit: Gdybyście gdzieś przyuważyli w Warszawie dajcie znać na forum.

#920 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 00:37

a więc tak: Ziomek w Markach dziś powiedział żeby dzwonić w przyszłym tygodniu, ale będę atakował :) Natomiast w saturnie BC zamówiłem iPada, a przybliżony czas oczekiwania to "tydzień, może krócej" - muszą mieć regularne dostawy rozrzucane po różnych sklepach - btw. wygląda na to, media i saturn(w sumie to jest to samo) mają lepsze dojście do apple niż iSpot :) Gdyby ktoś jutro dzwoniąc dowiedział się, że jest gdzieś 64GB 3G Czarny to proszę o informację smsem na 668818468, oferuję również to samo z mojej strony. Dla ludu z krk - dostałem plotkę, że Solvay Park ma dostać jutro dostawę ok. godziny 13-14

#921 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 kwietnia 2011 - 05:56

A w Zielonej Górze tak jak nie bylo tak nie ma. Panowie w MM maja mnie już prawdopodobnie dosyć ;) W iSpot (internet) mieli wczoraj albo dzisiaj nawet dostawę. Po jednej sztuce z każdego modelu. Niestety lista jest dłuuuuuga. Dużo ludzi zainteresowanych jest zabawka za ~3000 zl.

A w kwestii allegro, można niby kupić widziałem są wystawione. 100 zł więcej niz w sklepach plus 30 zł na przesyłkę. Czuje poirytowanie, bo znajdzie się taki cwaniak który wykupuje wszystkie i sprzedaje drożej, bo deficyt jest, dodatkowo zarabia na przesyłce, a potem bedzie problem z gwarancją. Jak się zepsuje to przez pośrednika trzeba. Biznes sie nakręca bo ma popyt na towar z przebitką i przy kolejnej dostawie znowu leci i wykupuje wszystkie.

Apeluje o nie kupowanie na allegro ;) Niech cwaniaki maja zamrożone pieniądze.

Ok przeszło mi przez myśl kupno przez allegro, ale tak szybko jak przyszło tak szybko odeszło. Może być opcja ze będzie ktoś zwlekał z wysyłką i wyśle jak już będą dostępne w sklepach za normalną cenę (bo w końcu kupi).

Rynek w końcu się nasyci i będą powszechnie dostępne. Problemy z dostawami są ponoć w całej europie. Ale nie może to trwać wiecznie. Apple z racji na swoją "komercyjność" będzie dawał tak długo aż przestanie schodzić.

Czekam, aż będą w sklepach. Dużo większa pewność i gwarantowany brak problemów w przypadku serwisu gwarancyjnego.

Jeżeli ktoś będzie miał jakąś informację dotyczącą towaru w Zielonej Górze niech pisze. Ja jak będę coś wiedział też dam znać.

Pozdrawiam

Ale kolega brednie wypisuje.
Jaki problem z gwarancją jak kupisz na Allegro? Pomijam już fakt, że kilka osób ma z polskiej dystrybucji i dostajesz POLSKĄ fakturę lub paragon. Każdy ma prawo zarobić i zapewniam Cię, że nawet jak się pojawi sprzęt w dużych ilościach to nikt się z nim nie "ukisi" .
Zresztą to już nie Twoja sprawa. Dla mnie możesz czekać i 6 miechów na iPada. Ja swojego mam :)
Widzę, że niektórym żal dupę ściska

#922 AleksanderGames

AleksanderGames
  • 172 postów
  • SkądWarszawa koło Pćinowa

Napisano 15 kwietnia 2011 - 07:01

W Saturnie Złote Tarasy jest ipad 2 biały 64 3g.

#923 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2011 - 07:24

Ja dzisiaj popędziłem do MM Marki, ale już tego białego 32 wifi nie było.

edit:

Gdybyście gdzieś przyuważyli w Warszawie dajcie znać na forum.

Na Górczewskiej wczoraj taki był, może jeszcze jest, najlepiej zadzwoń.

#924 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 07:49

wczoraj jak byłem na górczewskiej zostały dwa białe 64GB 3G, ale zadzwoń lepiej

#925 Foin

Foin
  • 8 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 10:30

Sytuacja wygląda tak: kompletne zero w MM Marki, Górczewska (choć te dwa przynajmniej bez zapisów), Krakowska (a tu już brak + tylko na zapisy z możliwością kupna za 3-4 tygodnie); Ostrobramska nie odpowiada na telefony, a jechać mi się na nią już nie chciało ;) Saturny twierdzą też, że tylko na zapisy; iSpotów w ogóle nie ruszałam za waszą forumową radą, że nie ma większego sensu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych