Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

pytanie: muzyka w aucie z iPhone - od podstaw

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 molsar

molsar
  • 360 posts

Posted 16 March 2011 - 16:09

Hej jestem zielony jesli chodzi o podlaczanie urzadzen w aucie itp. Chetnie zapytam Was o rade krok po kroku, co mozna NIE DROGIEGO kupic wspolpracujacego z iPhone 3G: - jakie proste radio aby sluchac muzyki z telefonu.(muzyka slyszalna z glosnikow radia) (sa tylko glosniki w przednich drzwiach-reszta mi zbedna, wiec nic skomplikowanego) - jaka ladowarke z gniazda zapalniczki 12V aby mozna bylo uzywac nawigacji i jednoczesnie ladowac tel. lub sluchac muzyki. - moze jest jakis rozgaleziacz ktory pozwoli na powyzsze operacjie i jednoczesnie np. ladowac inny telefon przez USB - jakies sluchawki bezprzewodowe jakby ktos zadzwonil podczas prowadzenia auta dzieki za proste i tanie uwagi ;)

#2 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 16 March 2011 - 16:23

Jeżeli masz jakieś radio które odbiera fale FM możesz sobie kupić Transmiter FM np coś takiego: BELKIN NADAJNIK RADIOWY (FM TRANSMITTER) SAMOCHODOWY TUNECAST AUTO NA KABLU (IPOD/IPHONE) iShock.pl - Autoryzowany sklep z produktami marki Apple | Apple Authorized Reseller | iPhone 4, iPad, iPod, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac Mini, MobileMe,

#3 molsar

molsar
  • 360 posts

Posted 16 March 2011 - 16:36

nie mam radia w aucie, napisalem wlasnie pytanie "jakie radio" :]

#4 siebek

siebek
  • 49 posts
  • SkądKielce

Posted 16 March 2011 - 17:04

Niedrogie to według Ciebie za ile? Przedział cenowy jest ważny ;) Ogólnie szukaj radioodtwarzaczy z wejściem usb, pod które można podłączyć iPoda/iPhona - większość nowych radioodtwarzaczy to oferuje. Ostatnio miałem do czynienia z Clarionem cz209e (koszt koło 400zł). Podłączyłem iPhona pod usb, mogłem przełączać między playlistami i albumami, a dodatkowo iPhone był cały czas ładowany :) Minusem były dość małe przyciski na panelu radia a przez to dość utrudniona obsługa. Na Twoim miejscu poszedłbym do jakiegoś sklepu RTV gdzie są radia podłączone do głośników i zasilania. Podłączysz iPhona do wybranego sprzętu i zobaczysz jak to działa ;)

#5 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 16 March 2011 - 17:14

Przeczytaj, moze cos z tego wyniesiesz: http://myapple.pl/ip...luetooth-2.html.

#6 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 16 March 2011 - 21:33

Nie kupuj zwykłego radia i transmitera fm, bo jakość muzyki z tego jest dramatyczna. Niestety skusiłem się na taką opcję, i korzystałem przez około godzinę :/ To zbrodnia dla uszu, i dramat dla kierowcy, bo trzeba cały czas zmieniać stacje w nadajniku i radiu, bo co 500 metrów zaczyna zakłócać inna częstotliwość

#7 galant3

galant3
  • 45 posts
  • SkądRuciane-Nida

Posted 17 March 2011 - 09:36

Kup sobie np. takie radio - http://allegro.pl/ra...1499654093.html

#8 molsar

molsar
  • 360 posts

Posted 17 March 2011 - 09:42

o dzieki galant3 - moze takie radio sie sprawdzi. chcialem wlasnie max 450 zeta wydac...

#9 highbrass

highbrass
  • 79 posts

Posted 17 March 2011 - 09:59

Jeżeli masz jakieś radio które odbiera fale FM możesz sobie kupić Transmiter FM np coś takiego: BELKIN NADAJNIK RADIOWY (FM TRANSMITTER) SAMOCHODOWY TUNECAST AUTO NA KABLU (IPOD/IPHONE) iShock.pl - Autoryzowany sklep z produktami marki Apple | Apple Authorized Reseller | iPhone 4, iPad, iPod, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac Mini, MobileMe,

Miałem coś takiego jeden dzień, jakość tragiczna, nawet sygnału stereo nie dało się żadnym sposobem uzyskać,nie wspominając że co chwila tuner gubił sygnał.
szkoda kasy i czasu na cos takiego

#10 forgotten

forgotten
  • 21 posts

Posted 17 March 2011 - 11:51

Kup sobie np. takie radio - RADIO SAMOCHODOWE iPOD IPHONE GRATISY PEIYING 3123 (1499654093) - Aukcje internetowe Allegro

ale potworek, już widzę oczyma wyobraźni jak telefon telepie się w tym doku na naszych dziurawych drogach ;)
Najprostsze i moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to radio z wejściem audio (aux in, audio in). Łączysz wyjście słuchawkowe iPhona z wejściem radia i gra muzyka, nie powinno być żadnych problemów z jednoczesnym ładowaniem, używaniem jako nawigacja lub zestaw głośnomówiący (audio na głośnikach, mówimy do iPhona - z odległości kilkunastu cm mikrofon bardzo dobrze zbiera). Wejścia audio to już praktycznie standard nawet w najprostszych radiach więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem odpowiadającego Ci modelu.

#11 bartek1529

bartek1529
  • 578 posts

Posted 17 March 2011 - 18:59

Dokładnie, ja korzystam z aux już kawał czasu, jakoś dźwięku jest idealna bo w końcu to to samo co jakbyś słuchał przez słuchawki. Wszelkie transmitery to tragedia, jakość dźwięku jest paskudna. Ewentualnie dobre są też radia odtwarzające mp3, wtedy na płyte mozesz nagrać ok 200 piosenek więc to już zadowala a przełączenie utworów na płycie jest na pewno wygodniejsze niż przełączanie w iphonie, do tego bezpieczniejsze bo iphone'a musisz odblokować zeby zmienic utwor a to odwraca uwage od jazdy

#12 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 posts

Posted 17 March 2011 - 19:16

Słyszeliście kiedyś o kablu aux, który ma funkcję ładowania?

#13 ptrq

ptrq
  • 812 posts
  • SkądOpole

Posted 17 March 2011 - 20:43

Nowe radio Radio SONY CDX-GT540UI (1508191271) - Aukcje internetowe Allegro < Polecam! Bardzo atrakcyjna cena na Allegro, a radio naprawdę dobrej jakości.

#14 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 17 March 2011 - 20:50

Słyszeliście kiedyś o kablu aux, który ma funkcję ładowania?

może i coś takiego jest, ale na prawno nie do wszystkich urządzeń (w tym Apple)

#15 tyś

tyś
  • 20 posts

Posted 17 March 2011 - 21:03

Używam aux od dłuższego czasu i przekonałem się zarówno o jego zaletach, jak i wadach. Tak jak napisał bartek1529, jakość dźwięku jest całkiem niezła. Niestety, od kiedy używam iPhone4, pojawił się problem - bardzo głośno słyszę w głośnikach kiedy antena "pracuje". Założyłem nawet w tej sprawie wątek na forum, ale nie spotkał się ze zbyt wielkim zainteresowaniem. Wymieniłem kabel na nowy, lecz problem nie zniknął. Może to kolejny feler innowacyjnej konstrukcji anteny?

Wadą tego rozwiązania jest też fakt, że po desce rozdzielczej wala się kolejny "sznur". Aux z góry i ładowarka z dołu psują wrażenia estetyczne. Może ktoś spotkał się z adapterem do docka z wejściem dla ładowarki i dla aux?

Do zalet aux trzeba zaliczyć to, że tworzy od razu zestaw głośnomówiący. Co prawda nasz rozmówca słyszy siebie podwójnie, ale możliwe jest prowadzenie normalnej rozmowy bez większych akrobacji za kierownicą.

#16 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 17 March 2011 - 21:17

Do zalet aux trzeba zaliczyć to, że tworzy od razu zestaw głośnomówiący. Co prawda nasz rozmówca słyszy siebie podwójnie, ale możliwe jest prowadzenie normalnej rozmowy bez większych akrobacji za kierownicą.

niestety z tym się nie zgodzę. Słychać straszne piski...

#17 Andmat

Andmat
  • 30 posts
  • SkądŁódz

Posted 17 March 2011 - 21:18

Może coś takiego cię zainteresuje. Autotel - Bury motion Mam taki i jestem zadowolony. No i jest od razu głosnomówiący w aucie :-)
P.S nie korzystam z AUX ale wiem że jest.

#18 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 posts

Posted 17 March 2011 - 21:19

Witam moim zdaniem wystaczy zwykły kabel do iPhone z wyjściem wideo Wtedy pomijamy żółty kabel wideo a dwa wyjścia audio podpinamy pod aux do radia . Następnie kabel USB podpinamy do ladowarki i mamy wyjscie audio z ladowaniem . jedyny mankament to ze jezeli kupimy nie orginalny kabel to po podpieciu wyskoczy komunikat ze iPhone nie obsługuje tego urządzenia.

#19 siebek

siebek
  • 49 posts
  • SkądKielce

Posted 17 March 2011 - 21:25

Ewentualnie dobre są też radia odtwarzające mp3, wtedy na płyte mozesz nagrać ok 200 piosenek więc to już zadowala a przełączenie utworów na płycie jest na pewno wygodniejsze niż przełączanie w iphonie, do tego bezpieczniejsze bo iphone'a musisz odblokować zeby zmienic utwor a to odwraca uwage od jazdy

Jak masz radio wyposażone w wejście usb i do niego podłączonego iPhona to przyciskami na radiu można zmieniać piosenki.

#20 PETER-SZEF12

PETER-SZEF12
  • 208 posts

Posted 18 March 2011 - 21:55

nieprawda, u mnie w zestawie audio w samochodzie jest USB i musiałem kupić specjalny chip, żeby działało

#21 eve81

eve81
  • 14 posts

Posted 28 March 2011 - 14:17

to ja skorzystam i podpinam się pod temat, jestem właśnie na etapie męczenia TZ'a by zrobić coś z radiem w moim aucie, tylko niewiem jak się za to zabrać. Tam jest oryginalne radio pod konkretny model (Mercedes C 220), samochód jest z 2002 roku i żadnego wyjścia AUX niewidać. I już kompletnie niewiem co robić, nowe radio do zabudowy w firmowym serwisie kosztować będzie pewnie z kilka tysięcy. Czytałam o adapterach ale kompletnie nie kumam o co chodzi. niechcę sie męczyć z płytami, chciałabym po odpaleniu auta podpiąć iPhona i cieszyć się swoją muzyką przez głośniki samochodowe macie jakiś pomysł?

#22 siebek

siebek
  • 49 posts
  • SkądKielce

Posted 28 March 2011 - 15:11

nieprawda, u mnie w zestawie audio w samochodzie jest USB i musiałem kupić specjalny chip, żeby działało

Bo trzeba mieć radio z obsługą ipoda po usb ;) Uznałem to za oczywiste dlatego nie dopisywałem.

#23 winterfresh74

winterfresh74
  • 140 posts

Posted 28 March 2011 - 17:04

jak polecam Sony CDX-GT 640 UI. Radio można kupić w granicach 430-470 zł. Sterowanie Ipod/Iphone z radia lub urządzenia apple, podłączane przez usb, opcja ładowania, możliwość podłączenia również jako aux po wyjściu jack. Urządzenie zgodnie z apple - tak znaczek nadawany przez apple. Brak bluetooth ale dla mnie to nie jest wada.

#24 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 28 March 2011 - 17:12

może coś z Parrot'a, np. MKi9200? Jak u siebie zrobię, a zabieram się od tego już chyba ze 4 miesiące to dam znać jak to działa ;)

#25 klayman

klayman
  • 4 posts

Posted 05 April 2011 - 10:37

koledzy właśnie jestem na etapie poszukiwania najrozmaitszych rozwiązań połączenia iphone z samochodem. najprościej jest podłączyć go przez usb do przystosowanego radia, a wtedy będzie można przeglądać zawartość ipoda na ekranie radia. co do wyboru marki - proponuję zapytać na forum car audio, np. [url=http://www.strefacaraudio.pl]StrefaCarAudio.pl - Twoje Forum Car Audio[/url] a tam znajdzie sie bardzo duzo informacji o sprzecie.

jeśli chodzi o podłączanie go przez aux to jest to jakieś rozwiązanie ale dzwięk bardzo cierpi m.in. przez to, że te debile z apple wprowadzili limity glosnosci (zakladalem temat w tej sprawie). po auxie tej straty nie ma.

kolejnym rozwiazaniem jest bluetooth a najciekawszym jakie widziałem jest podłączenie Maca Mini do car audio i sterowanie nim przez remote po wifi :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users