Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Downgrade z 4.2.1 do 3.1.3!

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#26 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 12 May 2011 - 15:56

Zainstaluj Speed Intensifier. Dzieki tej aplikacji moj iP 4 działa obecnie ze zdwojoną szybkością.

#27 brancik4

brancik4
  • 25 posts

Posted 19 May 2011 - 18:59

witam .. a wiec robilem wszystko zgodnie z poradnikiem ... pobralem oprogramowanie z linku w poradniku ... wprowadzilem w tryb dfu //// zaczelo sie cos dziac i : blad 2005 .... co zrobilem nie tak ? co powinienem zmienic ... prosze o porady ... dzieki z gory

#28 maciejk

maciejk
  • 33 posts

Posted 19 May 2011 - 19:43

Witam czy do tego poradnika z pierwszej strony z Youtuba, mowa o fw 4.1 i 3.1.3 czy moge pobrac je z tej strony ?
iClarified - iPhone - Where To Download iPhone Firmware Files From

Zrobiłem downgrade wszystko poszło elegancko pomijając pare małych komplikacji z błedami itunes itp.

Teraz mam tylko pytanie musze jeszcze wrzucic blackrain a nie mam w domu wifi czy jest opcja udostepnienia polaczenia po kablu usb ?

#29 g1sh

g1sh
  • 23 posts
  • SkądWawa

Posted 15 October 2011 - 13:43

Dostalem niedawno 3G z 4.2.1 i postanowilem cos poradzic na to wolne dzialanie. Odrobina google'owania i okazuje sie, ze mozna zostac na 4.2.1, po prostu wylaczajac multi-tasking i tapetę, które zżeraja najwiecej pamięci. Zeby to zrobic trzeba sciagnac sobie iPhone Explorer, wejsc do root\System\Library\CoreServices\SpringBoard.app i skopiowac np. na pulpit plik N82AP.plist Plik otwieramy sobie w textedit i znajdujemy linijki odpowiadające za tapetę i multitasking - zmieniamy atrybut pod nimi na false i restartujemy telefon. Działa idealnie.

#30 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 15 October 2011 - 18:52

Dostalem niedawno 3G z 4.2.1 i postanowilem cos poradzic na to wolne dzialanie. Odrobina google'owania i okazuje sie, ze mozna zostac na 4.2.1, po prostu wylaczajac multi-tasking i tapetę, które zżeraja najwiecej pamięci.
Zeby to zrobic trzeba sciagnac sobie iPhone Explorer, wejsc do root\System\Library\CoreServices\SpringBoard.app
i skopiowac np. na pulpit plik N82AP.plist

Plik otwieramy sobie w textedit i znajdujemy linijki odpowiadające za tapetę i multitasking - zmieniamy atrybut pod nimi na false i restartujemy telefon.

Działa idealnie.

Geniusz! Zapomniałeś jednak o tym, że multitasking i tapeta na telefonie 3G są WYŁACZONE w oryginalnym Apple'owym oprogramowaniu. Jakie masz rady dla tych co używają oryginalnego oprogramowania ? :-)

#31 speedmiki

speedmiki
  • 24 posts

Posted 07 March 2012 - 23:21

Mam pytanie. Nie udalo mi sie zrobic tego poprzez ten poradnik - http://simblog.pl/do...-3-1-3-poradnik

to znaczy ze nie da sie inaczej?

#32 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 05 July 2012 - 15:51

Witajcie Po downgrade do wersji 3.1.3 ipka 3g i podpięciu go do itunes pojawia się pytanie czy skonfigurować telefon jako nowy czy przywrócić z kopii zapasowej. Na logikę - skonfigurować jako nowy, bo zapewne kopia zapasowa zapisała się z 4.2.1 ..... Dobrze myślę? A jeśli tak to czy po skonfigurowaniu jako nowy "powrócą" programy które miałem (kontakty są w Adress Book) czy trzeba będzie wszystko na nowo? Poradźcie proszę bo nie chcę popełnić jakiegoś babola i ponownie płacić za downgrade :(

#33 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 05 July 2012 - 16:45

No logiczne, ze jezeli go ustawisz jako nowy, to znaczy, że nic w nim nie będzie i jeżeli masz ustawioną synchronizację np. z outlookiem czy AdressBook to stamtąd zaciągnie kontakty i kalendarze, a jeżeli nie masz to nic nie zaciągnie. Aplikacje musisz też wybrać ręcznie jakie chcesz zainstalować.

#34 popetelony

popetelony
  • 129 posts

Posted 05 July 2012 - 18:21

dzięki OleYek :)

#35 Smartek

Smartek
  • 114 posts

Posted 31 January 2014 - 08:58

Udało mi się z powodzeniem dokonać downgrade'u według tutoriala pod tym linkiem: Downgrade iOS 4 iPhone 3GS, 3G to iPhone 3.1.3 / 3.1.2 [How to Guide] | Redmond Pie , więc mam parę wskazówek dla potomnych.

W skrócie:

Najważniejsze - najpierw podładujcie iP do 100%!

1. Ściągamy oryginalny soft 3.1.3 do iPhone'a 3G.
2. Ściągamy aplikację RecBoot.
3. Wprowadzamy iPhone'a w tryb Recovery Mode (czarny ekran, brak możliwości włączenia!) poprzez: wciśnięcie jednoczesne Home+Power na 10 sekund, później puszczamy Power nadal trzymając Home przez jakieś 7 sekund.
4. Podłączamy iPhone'a, musimy mieć WCZEŚNIEJ zainstalowanego iTunes'a. Dla pewności odłączamy go po zainstalowaniu sterowników i podłączamy chwilę później, polecam również restart komputera.
5. Włączamy iTunesa z podłączonym iPhone'em, wykryje go w trybie awaryjnym, klikamy lewym na "Odtwórz" przytrzymując lewy Shift i wybieramy wcześniej ściągnięty firmware, czekamy ~3-5 minut aż się odtworzy.
6. iPhone nadal będzie w trybie recovery (czarny ekran), a iTunes sypnie błędem odtwarzania i będzie chciał przeprowadzać próbę jeszcze raz, więc anulujemy.
7. Zamykamy iTunesa, odpalamy RecBoot, klikamy na "EXIT RECOVERY MODE" ze dwa razy, odłączamy iPhone'a, próbujemy go włączyć na różne sposoby albo resetować trzymając Power+Home przez parę sekund.
8. W efekcie powinien się odpalić do momentu loga z kabelkiem iTunes.
9. Odpalamy iTunes i iPhone powinien się aktywować.

W razie problemów:
1. Z RecBootem - przeinstalować Net Framework 4, jak brakuje mu jakiegoś pliku dll albo wywala błąd jakiegoś .exe - guglamy, ściągamy i wrzucamy do katalogu z nim (nie ściągać RecBoota z nieoficjalnych stron a nawet z typu download.com, u mnie czegoś brakowało),
2. Z wyjściem Recovery Mode - ja miałem przypadek, że miałem kabelek na ekranie, a iTunes nadal widział go w trybie awaryjnym. Wtedy z włączonym w tle iTunes odpalałem RecBoota i próbowałem wejść raz jeszcze w Recovery, a potem go wyrzucić, aż zatrybiło dopiero za n-tym razem i na innym komputerze! Próbować i się nie łamać :-).
3. Uruchamiać ponownie komputer, zmieniać gniazda USB, w ostateczności inny PC albo OS.

U mnie poszło na Windows XP z Framework 4.0 :-).

Próbowałem też wgrać będąc w DFU/Recovery custom IPSW utworzone przez sn0wbreeze, ale iTunes wywalał jeszcze innego rodzaju komunikat - jednym słowem jest to zły pomysł i lepiej stosować powyższą instrukcję.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users