Dosbox - DOS w okienku jak Parallels
Napisano 29 marca 2007 - 02:37
Sprawdziłem i działa. Jest to dużo wygodniejsze, niż DOSBOX z konfiguracją domyślną.
Jest bardzo dużo kultowych gier o statusie licencji Abadonware, więc jest przy czym wspominać młodość a Tag do dziś bije na głowę wiele edytorów i nawet dziś można z niego wygodnie korzystać, dołączać zdjęcia do tekstu i rysować tabele.
Jest także świetna nakładka na DOS typu GEOS o nazwie Ensemble, zrobiona na wzór Windows 95. Jest nawet wbudowana w Ensemble przeglądarka internetowa (niestety tylko na modem)!
Jest też całkiem fajny i wygodny program graficzny Neopaint. Dla DOS istnieją obecnie dwie, działające z LAN (także pod DOSBOX) przeglądarki internetowe: Arachne (graficzna) i Lynx (tylko tekst)
Strona Dosboxa: http://dosbox.source...php?show_news=1
Norton Commander - oj bardzo się przyda tu: http://www.abandonia.../utility/NC.zip
Największy serwis z oryginalnymi grami dla DOSa o statusie licencji "porzucone" http://www.abandonia....php?country=pl
Wszelkie programy dosowe wrzucamy do katalogu, który zdefiniowaliśmy jako dysk C wg opisu poniżej.
Plik dosbox.conf skonfigurowany przeze mnie, sprawdzony i działający umieściłem tu: http://www.aca.pl/raptou/dosbox.zip
Konfigurację dobrałem doświadczalnie i na takich ustawieniach wszystkie programy u mnie działają najlepiej. Zapewne jeszcze coś można stuningować. Wszystko co da się zmienić jest bardzo ładnie opisane w tym samym pliku. To, co propunuję jest bardzo wygodne, gdyż od razu uruchamia sie Norton a że DOS lubi się powiesić, więc odpada częste i denerwujące wklepywanie polecenia mount c i innych poleceń DOSa.
Klawiszologia DOSBOXa w czasie pracy, gdyby coś podszarpywało albo nie wyrabiało:
Win/Linux
CTRL ENTER - okno/fullscreen
CTRL F11/F12 - cykle procesora down/up
CTRL F7/F8 - frameskip down/up - pomijanie ramek przydatne dla wolniejszych komputerów
CTRL F9 - kill - gdyby się program zawiesił na całym ekranie i trzeba było natychmiast przerwać DOSBOXa
Mac
Option ENTER - okno/fullscreen
Option F11/F12 - cykle procesora down/up
Option F7/F8 - frameskip down/up - pomijanie ramek przydatne dla wolniejszych komputerów
Option F9 - kill - gdyby się program zawiesił na całym ekranie i trzeba było natychmiast przerwać DOSBOXa
Opis instalacji i konfiguracji.
Dla Mac
1. Ściągamy DOSBOXa i Kopiujemy do Aplications (Programy)
2. Na dysku tworzymy teczkę, która potem będzie naszą partycją C.
Dla przykładu: /Users/bronek/dos zakładamy teczkę DOS
3. Dla późniejszej wygody wgrywamy tam Norton Commandera, Xtree
lub Dos Navigatora.
3. Do teczki Aplications (Programy) kopiujemy rozpakowany już plik doxbox.conf
4. Edytujemy go. Na samym końcu jest linijka mount c /home/raptou/dos
i zmieniamy katalog docelowy, gdzie będzie nasz dysk C
W naszym przykładzie będzie to mount c /Users/bronek/dos
5. Ostatnie linijki to po prostu uruchamianie Norton Commandera, żeby
za każdym uruchomieniem nie wpisywać denerwujących poleceń DOSa
Gotowe.
Dla Windows:
1. Ściągamy DOSBOXa i instalujemy go
2. Na dysku tworzymy folder, który potem będzie naszą partycją C.
Dla przykładu: na dysku c zakładamy folder DOS
3. Dla późniejszej wygody wgrywamy tam Norton Commandera, Xtree
lub Dos Navigatora.
3. Do folderu z zainstalowanym DOSBOXem wgrywamy doxbox.conf
4. Edytujemy go. Na samym końcu jest linijka mount c /home/raptou/dos
i zmieniamy katalog docelowy, gdzie będzie nasz dysk C
W naszym przykładzie będzie to mount c c:\dos
5. Ostatnie linijki to po prostu uruchamianie Norton Commandera, żeby
za każdym uruchomieniem nie wpisywać denerwujących poleceń DOSa
Gotowe.
Dla Linuxa.
1. Instalujemy DOSBOX.
Dla początkujących najłatwiejsza metoda - program Klik
Jeżeli w systemie niema zainstalowanego klika ściągamy i instalujemy
poleceniem konsoli:
wget klik.atekon.de/client/install -O -|sh
Potrzebne to jest do uruchamiania wszystkich programów ze strony http://klik.atekon.de
Nastepnie w przeglądarce Firefox lub Konqueror klikamy http://dosbox.klik.atekon.de/
Gotowe
W prawie wszystkich nowych dystrybucjach LiveCD jest już klik, więc wystarczy tylko wejść na stronę i ściągnąć.
Debian:
Jako root wpisujemy w konsoli apt-get install dosbox
Inne:
Wykonujemy w konsoli jako root po kolei polecenia w katalogu ze sciągniętym i rozpakowanym Dosboxem
configure
make install
Gotowe.
2. Zakładamy w katalogu /home/nasz_użytkownik katalog , który będzie naszą partycją C w DOSBOX - np. /home/raptou/dos
3. Do katalogu /home/nasz_uzytkownik kopiujemy plik dosbox.conf
3. Edytujemy go analogicznie jak w windows - czyli zmieniamy ostatnie linijki pliku na takie, jakie mamy u siebie.
Gotowe
Katalogiem DOS może być wspólny katalog na partycji FAT32/NTFS dla Linuxa i Windows. Trzeba tylko pamiętać o podmontowaniu tej partycji przed odpaleniem DOSBOXa.
- MacDada, Przemek i altcomputing lubią to
Napisano 29 marca 2007 - 09:41

- Mikołaj lubi to
Napisano 29 marca 2007 - 11:06

Napisano 29 marca 2007 - 13:38
Do Dosboxa polecam nakladke (jak sami to nazywaja frontend launcher

Dzieki niej wszystkie opcje wyklikujesz w przyjaznym interface'ie.
Strona domowa to: http://web.jet.es/gu...etitdosbox.html
Pozdrawiam i milego grania

- Mikołaj lubi to
Napisano 27 kwietnia 2007 - 12:26
Napisano 27 kwietnia 2007 - 15:20

Napisano 27 kwietnia 2007 - 16:50
Napisano 28 kwietnia 2007 - 19:37
Napisano 28 kwietnia 2007 - 20:54
Od kilku dni katuję na Macu Free Dos pod Parallels. Bardzo udany system. Wg Wikipedi w 100% zgodny z MS DOS. Wg mnie to nie prawda. Ja bym dał 50% ale to i tak świetny system. Pełna wersja zajmuje ponad 240 MB. Działa także jako LiveCD i nie trzeba go instalować. Widać, że Twórcy wzorowali się na Linuksie. Do ręki dostajemy kompletny system, wraz z programami biurowymi, środowiskiem graficznym, grami. Narzędzi zawartych w dystrybucji można także używać pod DOSem, DOSboksem, PC DOSem.
Mimo, że jest to DOS to ma sporo ciekawych innowacji, które niestety mają wpływ na kompatybilność z MS DOS/IBM PC DOS. Działa autodetekcja sprzętu, USB (na poziomie BIOSu), sieć, internet. W pakiecie dwie przeglądarki internetowe: graficzna Arachne i tekstowa Lynx. Są też narzędzia multimedialne. FreeDOS wspiera także UDMA i VFAT (długie nazwy plików), Fat32.
Trochę niefortunnie wybali środowisko graficzne. Jest nim GEM. Mocno zapomniane i ubogie. To już lepiej było dać Windows 3.1 (słyszałem, że jest uwolniony) albo Ensemble (wygląda, jak Windows 95, ma własną przeglądarkę i edytor tekstu). Konfiguracja jest dość prosta i opiera się głównie na plikach wsadowych Batch. Poprawiono nieszczęsne zarządzanie pamięcią MS DOS. Teraz cały system można załadować do UMB.
Autorzy postawili na maksimum Open Source i dużo wysiłku włożyli, żeby FreeDos działał na wirtualnej maszynie QEmu. Trochę to przypomina Parallels. FD może wówczas działać na sterownikach do sprzętu Linuksa.
DOSBox się chowa, choć trzeba się trochę napracować, żeby to dobrze poustawiać.
Podczas instalacji można wybrać język komunikatów. Jest też polski w zestawie.
Strona projektu http://www.freedos.org/
Sporo jest o nim informacji na polskich stronach.
Jak ktoś chce potestować poprzez Parallels Desktop to trzeba użyć zewnętrznego programu do partycjonowania (n. GParted Live CD, który można odpalić nawet z obrazu ISO na dysku)
Po utworzeniu partycji podstawowej KONIECZNIE trzeba ją uaktywnić inaczej system się zainstaluje ale nie uruchomi !
W takim przypadku trzeba sobie ustawić butowanie z CD w Parallels i podczas startu z płyty wybrać uruchamianie systemu z dysku (zastępuje nieaktywny sektor startowy). Partycję można uaktywnić w dowolnym momencie, gdy ktoś zapomni Fdiskiem. Nie ma to wpływu na dane na dysku.
Te czynności są dosć istotne. U mnie FD instalował się ponad 1,5 godziny.
Napisano 29 kwietnia 2007 - 02:37
Napisano 29 kwietnia 2007 - 03:30
Napisano 29 kwietnia 2007 - 07:02
Napisano 29 kwietnia 2007 - 07:14
Napisano 29 kwietnia 2007 - 07:17

Napisano 29 kwietnia 2007 - 07:22
---- Dodano 29-04-2007 o godzinie 19:48 ----
Właśnie robię porządki w swoich płytach (m.in. pozbywam się resztek piratów) i znalazłem sporo, rzadko już spotykanego softu dla DOSa, gdyby ktoś był zainteresowany:
Wszystkie programy są już na licencji Abadoware (porzucone) i były ściągane z oficjalnych, legalnie działających stron internetowych.
Jak ktoś chętny to podeślę mailem. Nie są to duże pliki. Najwyżej wielkości kilku dyskietek:
- MS Windows w wersjach 1.0 i 2.0 (nie działa pod DOSBox)
- MS WinDOS - nakładka graficzna na DOS Microsoftu (nie działa pod DOSBox)
- Ensemble - graficzna nakładka na DOS stylizowana na Windows 95. W zestawie Pasjans, Saper, Edytor tekstu (coś a'la Write), Przeglądarka internetowa - tylko poprzez modem dialup (nie działa pod DOSBox)
- Neopaint - świetny program graficzny, nawet dziś o całkiem niezłych możliwościach. Nie obsługuje JPG !, maks. 16 tys. kolorów.
- ACDSee 2.0 dla DOS
- COR - narzędzie do zamiany dowolnej polskiej strony kodowej na dowolną polską stronę kodową. Dzięki wbudowanemu słownikowi potrafi też dodawać "ogonki" do plików TXT pozbawionych polskich znaków i oczywiście może być wykorzystany do sprawdzenia pisowni w DOS. O ile się nie mylę był wbudowany także w postaci modułu do MS Word 2.0
- Symulatory kolejowe PKP, w tym:
Stacja Rzepedź (ASCI)
Stacja Gdańsk Główny (ASCI)
Mechanik (Graf., kultowy symulator "żółtka" EN 57)
- RAR dla DOS
- Quick View i Quick View Plus - kiedyś najpopularniejsze (jeżeli nie jedyne) przeglądarki grafiki i multimediów.
- MS Quick Basic z kompilatorem do EXE
- IQTest - testy na inteligncję
- Rezydentne sterowniki dla kart dźwiękowych Soun Blaster
- Ramdysk wykorzystujący pamięć EMS lub XMS.
Oczywiście to tylko te mniej popularne pozycje. Jak coś potrzeba to pytajcie, może się znajdzie w moich zasobach.
Gdzieś jeszcze powinienem mieć emulator Atari Portfolio, emulator Nokii 9000 dla DOS (nie działa pod DOSBox), TIGa, TAGa (perełka z dodatkową obsługą, lokalizacją i podręcznikiem po kaszubsku), System obsługi sekretariatu z bazą danych zgodną z DBASE III
---- Dodano 29-04-2007 o godzinie 21:08 ----
Jakby się ktoś chciał "pomieniać" to jeszcze dysponuję takimi grami pod DOS. Wszystkie w wersji Abadonware, te które nie zostały uwolnione w wersjach demo i shareware:
Większość działa poprzez DOSBox.
Directory of C:\GRY\.
. ..
4X4
A-TRAIN
ABSOLU~1 DOW
AIRLIFT
ALIENB~1 (Obcy - gra inspirowana filmem)
ALIENB~2 (Obcy - gra inspirowana filmem)
ALIENT~1 (Obcy - gra inspirowana filmem)
ANTMAN
ARCANOID
ARKANOID
ATOMIX
BANANOID
BARBAR~1 (Barbarzyńca - o ile pamiętam to samo, co na ZX Spectrum)
BBROTHER (Blues Brothers)
BRIX (niesamowicie wciągająca gra zręcznościowo-logiczna)
BUB
CHARLI~1 (Charlie the Duck - klon Mario w wersji dla małych dzieci)
CKONG (Donkey Kong)
DEF
DIZZYB~1 (Dizzy jajko)
DOOMS (DOOM)
DUKE3D (Duke Nukem 3d)
DYNA (Dynablaster)
DYNABL~1 (Dynablaster)
EBODY (kultowe Electro Body)
EN57 (Symulator pociągu os. PKP)
EXTREME (Extreme Assault - symulator śmigłowca)
FORTUNA (Koło fortuny)
GAGPOL
GIANA (Konwersja Giana Sisters z C64, klon Mario)
HERCUL~1 (Hercules-wbrew nazwie jest to gra pod DOS z dod. plikiem dla W95)
HERETIC (drugi, po DOOMie kultowy tytuł. Grałem w to w hełmie 3d)
HEXXAGON
HEXXAG~1 (Hexxagon)
HEXXAG~2 (Hexxagon)
HOKUS (Hokus Pokus - przygodówka)
ILLUSION (kultowy pinball ze stajni Illusions)
JAZZ (Jazz Jackrabbit)
KOSCIOL
LAMBORG (Lamborghini)
LEMMING2 (Lemmingi)
LION (Król Lew)
LOTUS3 (Kultowy Lotus z Amigi)
LOTUS3~1
M-MACHIN (Micro Mashines - modelarstwo)
MARIO (Mario Bros.)
MARIOB~1 (Mario Bros.)
MIRAGE
OP_WOLF (Operation Wolf - konwersja z C64. Kult)
OTHELLO (Dziś mówimy na to Rewersi)
PACKMAN
PBW
PFANTASY (Pinbal Fantasy - stajnia Illusions)
PINBALL (Epic Pinball)
PINBAL~1 (kolejny pinball ze stajni Illusions)
PINBAL~2 (kolejny pinball ze stajni Illusions)
PIPEMA~1 (Pipemania - układamy rury i czekamy na wodę)
PRINCE1 (Prince of Persia)
SETTLERS
SIMCITY
SOLTYS (Gra z jajem o sołtysie z Wąchocka. Zasady podobne jak w Seksmisji)
SPEED98 (Wyścigi)
SUPAPLEX (Skrzyżowanie Boulder Dasha z Pacmanem na długie zimowe wieczory)
TEMPES~1 (Tempest 2000 - hit Atari znany z komputerów i automatów barowych)
TOMBDEMO (Tomb raider)
UGH!
WARCABY (bardzo dobre. Jedyne, w których damka bije przez wszystkie pola)
WINGS (Wings of Fury - to samo, co na C64 w wersji na PC)
WOLF3D (Wolfenstein)
WYSPA
ZORRO (Chyba to samo, co wersja na Atari 65XE ale nie pamiętam)
Napisano 30 kwietnia 2007 - 20:05
Napisano 18 października 2007 - 19:14
Na razie zrobiłem trzy typu "kliknij & używaj". W tej chwili tylko na Windows ale już ćwiczę sobie wersje na Mac OS X. Pewną niedogodnością w Mac OSX jest brak obsługi plików BAT, które Windows obsługuje naturalnie. Bardziej chodzi o organizację, żeby możliwie łatwo robić wersje od razu na trzy platformy. Np. w grze Illusion Pinball wykorzystałem dwa różne pliki dosbox.conf, które się podmieniają w zależności od tego, czy klikniemy start.bat, czy też setup.bat. W Mac OS już tak nie zrobię (nie umiem jeszcze pisać skryptów)
Na razie, więc paczki portable pod Windows
Kultowa gra Illusion Pinball (dla mnie do dziś niedościgniony wzór grywalności tego typu gier) z bonusem Cheatmode.
www.rabsat.pl/download/illusion-installer.exe
Następna paczka to OpenGem. Dos z środowiskiem graficznym OpenGEM. Było takie coś, zanim powstał Windows. Zapaleńcy cały czas GEMa rozwijają. W zasadzie obecnie przeznaczona jest dla FreeDOSa ale działa doskonale pod emulatorem DOSBox. Zaskakująca jest ilość oprogramowania w GEMie już wbudowanego. Jest pakiet biurowy, w tym Word, arkusz kalkulacyjny, Paint, proste gry, Desktop Publishing i parę innych. Dla przyzwyczajonych do myszy będzie to świetne rozszerzenie emulatora DOSBox. Jesta tam katalog Disk_C, do którego można sobie wrzucać własne gry, czy programy a będzie on widoszny pod DOSBox jako dysk C. Troszkę przerobiłem OpenGEMa, aby go przystosować do specyfiki systemu wirtualnego, przenośnego. Dla zatwardziałych zwolenników NC umieściłem tam też Volcov Commandera. Pojawia się jako jedna z opcji po wyjściu z OpenGEM. W OpenGEM jest także przeglądarka Web i klient poczty. Niestety nie umiem uruchomić internetu w DOSBox. Teoretycznie jest to możliwe poprzez działający w standardzie IPX/SPX ale za "Chiny kapitalistyczne" nie wiem, jak to zrobić.
Ten sam protokół można wykoprzystać do grania przez internet w niektórych grach. Opisy na Googlach.
www.rabsat.pl/download/opengem-installer.exe
Jak to się robi samodzielnie - na przykładzie Mac OSX ?
Nie jest to trudne.
1. Tworzymy katalog o dowolnej nazwie. Wrzucamy do niego nasz program dosowy lub grę
2. Kopiujemy z Applications dosbox.app oraz plik konfiguracyjny dosbox.conf.
3. Edytujemy plik dosbox.conf i na jego końcu wpisujemy sobie polecenia, które będą nam udawały autoexec.bat
I gotowe. Mamy gotową grę pod Mac OSX
Gotowy Illusion Pinball for Mac OSX (nie mam pojęcia, czy to Universal, czy tylko Intel. Pierwszy raz to robię.
Download: www.rabsat.pl/download/illusion-mac.dmg
Jako przykład zrobiłem grę Illusion Pinball w postaci obrazu DMG z uprawnieniami zapis/odczyt. Nie trzeba tego instalować.
Wystarczy podmontować i kliknąć na Illusion. Tak na prawdę jest to Dosbox, który dopiero potem uruchomi właściwą grę na podstawie wpisów w dosbox.conf. Idęą jest przenośnosć np. na pendrive
Akurat ta gra jest najtrudniejsza w emulacji, ponieważ działa w trybie chronionym. Dobrane ustawienia dla tej gry potem można powielać w innych.
Uwagi:
Po uruchomieniu gry pojawi się wybór karty dźwiękowej. Zdetektuje się Soundblaster 16 ale wciskamy n (No) i wybieramy Gravisa.
Dosbox jest ustawiony w trybie OpenGL dla Mac OS, dla Windows zalecam DDRAW. Ta akurat gra strasznie szarpie w trybie Surface lub Overscan.
Wszystko jest w pliku dosbox.conf.
Na wzór tej gry każdy może sobie zrobić wersje własną ulubioną grę dosową w wersji na Mac OSX lub Linuksa.
Następna paczka na tapecie u mnie to TAG 3.12. Lubię ten edytor. Nawet dziś wcale nie jest zły. Można w nim nawet rysować (ramki ASCII) oraz wstawiać rysunki i zdjęcia. Muszę tylko zrobić odpowiednie skojarzenia w Nortonie/ Volcowie do konwersji TXT > TAG oraz TAG > DOC, żeby robić to jednym kliknięciem a nie wklepując ręcznie polecenia.
Tag poprzez DOSBox może się okazać ciekawą alternatywą dla bardzo starych komputerów. Na prawdę nie jest ani zły ani trudny. Jeden śpiewnik, jednego bardzo znanego artysty powstał właśnie w TAGu a potem przekonwertowaliśmy do Ventury (było to parę klat temu). Lepszy przestarzały edytor o sporych możliwościach na starym kompie, niż żaden. Konwersja do Worda to na prawdę żaden problem. Dziś na próbę zapisałem w TXT manual instalacji Debiana na Mini a następnie bez problemu otworzyłem to w TAGu. Wszystkie czynności związane konwersją w obie strony zajęły może 30 sekund.
- MacDada lubi to
Napisano 22 października 2007 - 09:06
Wymagania (przetestowane):
Procesor Intel Pentium lub AMD Athlon 900 MHz lub więcej, 256 MB RAM.
Windows XP SP2
Pewnie zadziała i na gorszym sprzęcie oraz starszym Windows ale gwarancji nie daję i dobierałem ustawienia do sprzętu jak wyżej.
Instalacja:
Ściągnąć, zainstalować (rozpakować), uruchomić Dosbox a z nim odpali się od razu Dos Navigator.
Katalog DOS imituje dysk C i to w nim znajdują się wszystkie gry i użytki. Jak ktoś chc coś dograć to wszystkie dosowe programy należy kopiować do tego katalogu.
Grafika jest ustawiona jako Overlay tak, aby Dosbox poprawnie działał na starszych kartach bez 3d. Za autoexec.bat odpowiadają ostatnie linie pliku dosbox.conf.
W grach można ustawiać jako kartę muzyczną najlepszą w tamtych czasach kartę Gravis Ultrasound/Max lub Sound Blaster Pro/16 zamiennnie. Dosbox emuluje obie.
Tam, gdzie muzyka jest w Midi oczywiście najlepiej ustawiać Gravisa lub General Midi.
Wszelkie ustawienia można zmieniać edytując plik dosbox.conf.
Przełączanie na pełny ekran: Alt Enter
"Zabicie" Dosboksa: ctrl F9
Na służbowe wyjazdy, nudne narady, lekcje informatyki itp - jak znalazł.
Miłej zabawy !
Download: www.rabsat.pl/download/dosbox.prt.exe
Uwaga ! Wielkość pliku 103 MB !
Jest to wersja pod Windows ale zrobienie z tego wersji na MacOSX jest bardzo proste.
Wystarczy wyrzucić wszystkie pliki DOSBox dla Windows z wyjątkiem pliku dosbox.conf a zamiast tego skopiować swój DOSBox z katalogu Applications. Następnie edytujemy plik dosbox.conf i na jego końcu zamieniamy slasze z \ na /. Ewentualnie dla lepszych grafik zamieniamy wpis Overlay na Opengl lub Openglnb.
Ekstremalnie odpalałem DOSBox na G3/400/512 i mniej wymagające gry nawet działały ale bez G4 lub Intela lepiej nawet nie podchodzić.
Ze względu na ograniczone miejsce na serwerze nie będę robił odrębnej paczki dla MacOSX.
Gdyby ktoś nie miał Windows i nie mógł rozpakować pliku EXE to powinna wystarczyć zmiana rozszerzenia z EXE na RAR i Stuffit powinien już sobie dać z tym radę (nie sprawdzałem ale pod Windows zmiana rozszerzenia jest akceptowana przez większość programów - np. Total Commander)
- TimmY lubi to
Napisano 22 października 2007 - 11:07
Napisano 22 października 2007 - 13:50
Napisano 22 października 2007 - 14:59

Napisano 22 października 2007 - 15:26
Ogolnie jestem bardzo milo zaskoczony tym, ze automatycznie sie otwiera NC
Dos Navigator. Potrafi o wiele więcej, niż NC. Przeleć po Menu a znajdziesz jeszcze notatnik, tetris, zmianę trybu graficznego, konfigurowalne, wielopoziomowe menu, kalkulator, tabelę kodów ASCII, o ile pamiętam jest też jakiś arkusz wbudowany i baza danych. Pierwotnie baza danych działała w ten sposób, że jak miałeś modem to bodaj po wciśnięciu Alt + D od razu dzwoniłeś pod wybrany numer i wystarczyło potem tylko podnieść słuchawkę w telefonie podłączonym do tej samej linii aby rozmawiać. Oczywiście jest tam też wbudowany terminal ale w dzisiejszych czasach jest bezużyteczny. Kto jeszcze dziś pamięta, że przed internetem istniały BBSy, na które kiedyś, aby się wdzwonić czekało się nie raz godzinami ?
Jest też dysk "chwilowy" Temp, który można sobie ustawić w jednej z kolumn do zabaw na chwilę z jakimś programem.
Wszystko w przesuwalnych oknach. Mozna ich w DN otwierać wiele i zmieniać myszką ich rozmiar.
Oprócz tego działa myszka i mechanizm Drag&drop, który włączyłem w DN domyślnie.
Gry, które się tam znajdują są o statusie "porzucone" lub "freeware" i tylko dlatego się tam znalazły. To są głównie gry ściągnięte z Abadonii lub Dosbrothers. Jeżeli jest inaczej z jakimś programem to proszę o info.
Polecam też wersję z GEMem, zamiast Nortona/Dos Navigatora (link parę postów wyżej) To taki DOSowy Windows i wszystko robi się tam myszką. Zawartość katalogu DOS wystarczy przenieść do Disk_C wersji OpenGEM i gotowe. GEM zajmuje sporo pamięci podstawowej (pierwsze 640 MB RAM) i z tego powodu kilka gier nie będzie się chciało odpalić. Przewidziałem to i po wyjściu z OpenGEMa jako jedna z opcji menu Shutdown jest Volcov Commander, czyli bardzo okrojona wersja Norton Commandera. W tym trybie się niczym nie różni od tego z DOS Navigatorem
Co kto lubi ! Na zdrowie !
Jak by były jakieś problemy z jakimś programem, ktoś sobie nie radzi z DOSBoksem to dajcie znać a zrobię paczuszkę z gry lub programu dosowego pod Mac OSX, jak przykładowy Illusion Pinball.
Napisano 22 października 2007 - 16:30
Napisano 22 października 2007 - 17:34
Zmień ustawienie lini output w dosbox.conf odpowiednio:
opengl lub openglnb - dla MacOSX/Linux
ddraw - dla Windows
Oczywiście karta grafiki musi obsługiwać te tryby i muszą być zainstalowane sterowniki.
Ponieważ w założeniu ten DOSBox ma działać przenośnie domyślnie ustawiłem brak wsparcia akceleratora. Niestety coś za coś. Albo działanie na większości komputerów albo wydajność.
Napisano 22 października 2007 - 17:46
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych