Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ipad 1 generacji - spadek ceny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#76 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 marca 2011 - 16:28

Widzę, że niektórzy starają się tutaj na siłę zaniżyć wartość ipada 1 i usprawiedliwiać to na masę sposobów :)
Wiadomo po prostu chcą kupić i liczą na to, że te argumenty pomogą jeszcze bardziej zmniejszyć wartość ;D trochę to zabawne ale ok :)

Wydaje mi się, że ipad wifi 16gb UŻYWANY to obecnie wartość ok 1200zł i przez dłuższy czas nie powinna się tendencja zmienić.
Za 1000zł to może i oferty będą ale za 12 miesięcy :)
Wchodząc na allegro i wybierając oferty "Kup teraz" mamy od 1300zł! także wciąż jest trochę wyżej niż niektórzy by tego chcieli.
Oczywiście zdarzają się jak wszędzie różne okazję ale ja mówię o średniej na rynku także przestańcie bujać w chmurach.

To samo wrażenie odniosłem.
Ja kupiłem jedynkę po obniżce, ale stwierdziłem, że żałuje i biorę dwójkę, więc ipad idzie na allegro, ale za 1300 na pewno nie sprzedam, bo tyle kosztują używane, z amerykańskiej premiery.

#77 lukaskil

lukaskil
  • 87 postów

Napisano 21 marca 2011 - 18:12

Zaniżyć hmmm ja nie kupuję już ipada, mam odwrotne wrażenie (posiadacze zawyżają cenę używek). Jak używka może kosztować 1300-1400 zł bez FVAT jeśli za 1599zł dostajemy nowiutkiego ipada z FVAT, wiele osób bierze na firmę co po odpisaniu daje 1232zł na NÓWKĘ! My chcemy zaniżyć cenę? A może próbujemy uświadamiać ludzi, że ceny są śmieszne?

#78 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 postów

Napisano 21 marca 2011 - 19:40

Zaniżyć hmmm ja nie kupuję już ipada, mam odwrotne wrażenie (posiadacze zawyżają cenę używek). Jak używka może kosztować 1300-1400 zł bez FVAT jeśli za 1599zł dostajemy nowiutkiego ipada z FVAT, wiele osób bierze na firmę co po odpisaniu daje 1232zł na NÓWKĘ! My chcemy zaniżyć cenę? A może próbujemy uświadamiać ludzi, że ceny są śmieszne?

Też uważam taką cenę za przesadę. 1200 zł, ale chyba za miesięcznego... Półroczny iPad, to powinien koło 800-1000 kosztować.

#79 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 21 marca 2011 - 19:54

Warto zaznaczyć, że nie każdy ma firme i sobie Vat odbije

#80 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 21 marca 2011 - 21:31

Jak tak czytam niektóre wypowiedzi to dochodzę do wniosku ze te ipady to powinni za darmo rozdawać. Zreszta to co sie dzieje ze spadkiem cen sprzętu apple po premierze iPhone 4 to jakies ńieporozumienie. 3GS kupowało sie za 1500 a po ponad pól roku mozna go było lekko sprzedać za 1300-1350. Cżworka kosztował 2500-2700 po pól roku cena spadla do 1500zl, ze o ipadzie juz nie wspomnę. Na wstepie taka 64 około 2500, po 4-5 miesiącach 1500zl. Niby taka kolej rzeczy, ale taki spadek to moim zdaniem lekka prżesada. Oczywiscie mówimy o polskich cenach a nie cenach z USA. A co do brania na firmę... to powinni jeszcze podnieść podatek a nie pozwalac na odliczanie ;)

#81 Grehor

Grehor
  • 188 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 marca 2011 - 08:44

Gdzie dostaniesz iPhona 4 za 1500zl? Nowe nadal chodza od 2300 w góre... Oglądam ceny praktycznie codziennie od grudnia i nie widze zeby cos znacząco spadlo, moze o 100zl tak średnio

#82 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 22 marca 2011 - 13:48

Też uważam taką cenę za przesadę. 1200 zł, ale chyba za miesięcznego... Półroczny iPad, to powinien koło 800-1000 kosztować.

To, że według ciebie powinien kosztować 800zł (lol) mało kogo obchodzi, tyle nie kosztuje i nie będzie- zabawna ta twoja obłuda :-D Ten temat powinien nazywać się "Koncert Życzeń- chętnych na iPada" :D

Kolejna mega obłuda, z tą firmą to też jakieś nieporozumienie, masz firmę i jesteś vatowcem? to proszę bardzo idź załóż firmę, płać składki, podatki następnie kup sobie i baw się w odliczenia, powodzenia.
Ile osób kupuje na firmę a ile nie? 95% nie kupuję na firmę bo nie ma :idea: (ja np. mam firmę ale vatowcem nie jestem)

Najlepszym odzwierciedleniem jest rynek a nie jakieś widzimisię małolata z forum myapple - patrz ceny na allegro i nie pi... bo cię nie stać, pozdrawiam :wink:

#83 Marcin79

Marcin79
  • 15 postów

Napisano 22 marca 2011 - 19:43

Czytam ten wątek i niby sporo rzeczy już zostało napisane ale jak ktoś wcześniej zauważył to faktycznie część z kolegów próbuje zaklinać rzeczywistość. Nie jest istotne ile mam ochotę dać za używkę ani tym bardziej nie istotne jest ile chce ktoś uzyskać. Faktem jest, że cena zależy od ilości chętnych i od ilości sprzedających. Nie ma co porównywać cen pierwszych generacji iphone bo kiedyś to był mega rarytas. Dzisiaj czwórek jest dużo więcej i niestety pociągnie to za sobą ostry spadek cen, nie pomagają też stosunkowo częste premiery kolejnych generacji. Mnie np. mało interesuje zakup ipada 1 za ok 1000zł (w podstawowej wersji) i nie istotne czy będzie to niemal nówka kilkudniowa czy używka kilkumiesięczna. Miałem ipoda 4g, kupiłem, pobawiłem się i za dwa dni przestał działać dotyk (wieczorem działał a rano już nie - leżał na półce) - jak mam nowy to idę i wymieniam w sklepie, w którym kupiłem. Jak kupię od kogoś przez allegro z drugiej strony Polski to mogę mieć już kłopot. Dlatego wolę dołożyć i mieć coś kupione pod nosem ale jak mam dać 1600zł za jedynkę to na prawdę wolę dołożyć to 500-600 (na razie gdybamy ile będzie kosztować) i mieć ipada 2 o większych możliwościach. Podobnie ma się sprawa z bardziej wypasionymi wersjami, nie spojrzę na jedynkę z 3g i 32 czy 64gb pamięci bo 10x bardziej wolę mieć dwójkę w podstawowej wersji bo mi to wystarczy a będę miał kamerkę do videorozmów :) Tak na marginesie ipoda właśnie sprzedałem, po 4 miesiącach jestem w plecy 400zł - takie życie, ale za to będzie ipad 2 :D

#84 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 marca 2011 - 10:15

Kupiłem na allegro ipada 1 wersja 32GB WiFi za 1500. Nówka w fabrycznej folii.

#85 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 26 marca 2011 - 11:22

Mam pytanie do Was, mianowicie po co komu iPad bez 3g? Przecież wg. mnie, to podstawowa zaleta tego cacka

#86 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 26 marca 2011 - 11:54

Mam pytanie do Was, mianowicie po co komu iPad bez 3g? Przecież wg. mnie, to podstawowa zaleta tego cacka

To zależy. Jeśli używasz tylko w domu albo masz telefon z HotSpotem to 3G może być mniej potrzebne.

#87 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 26 marca 2011 - 11:56

Ale internet pre-paid np. Orange free, w którym masz 6-7gb na 10 miesięcy za 40 zł wychodzi dużo taniej

#88 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2011 - 12:03

Ale internet pre-paid np. Orange free, w którym masz 6-7gb na 10 miesięcy za 40 zł wychodzi dużo taniej

Taniej nie wychodzi, bo wiekszosc osob ma internet w telefonie, czesc bez limitow tak jak ja. W tym przypadku byloby to placanie 2 razy za to samo. Drenaz baterii tez nie jest jakis tragiczny, tym bardziej jak podladowujesz iphone w samochodzie to juz wogole nie ma co sie przejmowac bateria.

#89 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 marca 2011 - 15:27

Zgadza się, sporo telefonów można przerobić na hot spoty. Ja używam w E71 tego:

Download JoikuSpot Premium [url]http://go.mobihand.com?op=dlmh&pd=20322&l=&ps=177[/url]
Buy on device: [url]http://go.mobihand.com?op=admc&pd=20322&ps=177[/url]
Buy online: [url]https://www.mobihand.com/cart1.asp?posid=177&pid=20322&src=installNow[/url]

Wersja darmowa nie ma szyfrowania i w sumie tylko do www, wersja komercyjna ma szyfrowanie i większość protokołów.

#90 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 27 marca 2011 - 11:45

Przecież według mnie to podstawowa wada tego cacka. Gdyby iPad był moim jedynym urządzeniem - owszem, mógłby być 3G - a tymczasem mając różne urządzenia - cenię sobie własny, przenośny router WiFi i nic nie wskazuje, abym mógł zachęcić się do wersji 3G dowolnego tabletu - nie tylko Apple.

#91 gyc78

gyc78
  • 98 postów

Napisano 27 marca 2011 - 13:14

Ja się przychylam do zdania, że tylko wersja 3G. Weźcie pod uwagę, że to nie tylko kwestia udostępniania internetu przez coś innego,a także różnica posiadania/bądź nie GPS. Ponadto myślę, że sporo osób (jak np ja) nie chce mieć Iphona jako telefonu, a chyba tylko przez niego da się udostępnić neta..? Poza tym, po co targać ze sobą kilka urządzeń jak wystarczy jedno.

#92 dzordzyk

dzordzyk
  • 31 postów

Napisano 27 marca 2011 - 14:15

Ponadto myślę, że sporo osób (jak np ja) nie chce mieć Iphona jako telefonu, a chyba tylko przez niego da się udostępnić neta..? Poza tym, po co targać ze sobą kilka urządzeń jak wystarczy jedno.

Źle myślisz. Możesz mieć nawet Androida, odpalić na nim hotspota i robisz wtedy normalny punkt dostępowy WiFi, do którego się iPadem podłączasz.

Moim zdaniem, wszelkie dywagacje i próby dojścia do czegokolwiek są bez sensu. Każdy z nas oczekuje po sprzęcie chyba czego innego - dla niektórych będzie on służył głównie w domu przy WiFi i po co takiej osobie 3G? Niektórzy w podróży nie wyobrażają sobie życia bez 3G. Przecież trzeba sobie zadać proste pytanie - do czego, kiedy, gdzie i jak często będę używał iPada? Odpowiedzieć i na podstawie odpowiedzi kupić sprzęt z lub bez 3G :)

#93 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 28 marca 2011 - 16:48

Dokładnie tak, jeśli ktoś używa ipada tylko w domu, bądź w miejscach gdzie korzysta z wifi, to po kiego grzyba ma dopłacać kilka stów do 3g ?? Jeśli ktoś jest bardziej mobilny, wyjeżdża na delegacje, zgrupowania itd itp to rzecz jasna lepszym rozwiązaniem jest zakup z 3g. Ja osobiście nie mam potrzebny i nie miałem takowej nigdy więc wybrałem wersję bez 3g, nie z oszczędności tylko ze zdrowego rozsądku. Wszystko kwestia tego, kto do czego używa ipada, czy głównie do pracy, czy raczej bardziej do "zabawy". Dla mnie póki co jest to zabawka, nie sprzęt do pracy więc wspomniane 3g jest mi zbędne. Nie ma więc co się rozwodzić która wersja jest lepsza z 3g czy bez. Spadek ceny niestety jest nieunikniony i tak na prawdę w tej chwili to kupujący dyktują ceny ipada

#94 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 28 marca 2011 - 16:57

Ja się przychylam do zdania, że tylko wersja 3G.

Może dla ciebie tak ;) Ja np. nie potrzebuję 3G w iPadzie, bo rzadko go ze sobą zabieram, a nawet jak zabieram to jestem w zasięgu WiFi, a jeżeli nie to udostępniam go z iPhone'a, którego zawsze noszę ze sobą [kropka]

#95 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 marca 2011 - 17:29

czy jest możliwość podłączenia bluetoothem zewnetrzny odbiornik GPS do iPada ? I np korzystać z nawigacji lotniczej albo coś bo mam zakupiony Air Navigation Pro i sie tak zastanawiam :)

#96 Burza

Burza
  • 35 postów

Napisano 28 marca 2011 - 21:40

czy jest możliwość podłączenia bluetoothem zewnetrzny odbiornik GPS do iPada ?
I np korzystać z nawigacji lotniczej albo coś bo mam zakupiony Air Navigation Pro i sie tak zastanawiam :)

Tak, po Jailbreak, z programem BTstack GPS.

#97 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 11 kwietnia 2011 - 17:16

kurcze ... nikt nie odpowiedział na moje pytanie... ja caly czas się zastanawiam... mialem kupować iPad 2 ale jak widze jakie są ceny iPad 1 to myślę że chyba skorzystam z oferty i zakupie go bo do oglądania jakiś filmów bądź przeglądnięcia MyApple / Allegro i do poczytania komiksów w iBooks to iPad chyba wystarczy... no chyba że się myle... Doradźcie mi co mam zrobić bo nie zdecydowany jestem ... aha, rzadko grałem w coś ala infinity blade / real racing ... wole proste gry 2D coś w stylu angry birds / tiny wings / Pocket god ... I tu sie nasuwa pytanie czy iPad 1 mi wystarczy do takich zadań jakie wymieniłem wyżej?

#98 TommyMoneta

TommyMoneta
  • 196 postów
  • Skąd's Hertogenbosch NL

Napisano 11 kwietnia 2011 - 17:56

kurcze ... nikt nie odpowiedział na moje pytanie...

ja caly czas się zastanawiam... mialem kupować iPad 2 ale jak widze jakie są ceny iPad 1 to myślę że chyba skorzystam z oferty i zakupie go bo do oglądania jakiś filmów bądź przeglądnięcia MyApple / Allegro i do poczytania komiksów w iBooks to iPad chyba wystarczy... no chyba że się myle...
Doradźcie mi co mam zrobić bo nie zdecydowany jestem ... aha, rzadko grałem w coś ala infinity blade / real racing ... wole proste gry 2D coś w stylu angry birds / tiny wings / Pocket god ...
I tu sie nasuwa pytanie czy iPad 1 mi wystarczy do takich zadań jakie wymieniłem wyżej?

Sam sobie odpowiedziałeś. Tak wystarczy Ci "jedynka" ;)

#99 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 12 kwietnia 2011 - 07:54

kurcze ... nikt nie odpowiedział na moje pytanie...

ja caly czas się zastanawiam... mialem kupować iPad 2 ale jak widze jakie są ceny iPad 1 to myślę że chyba skorzystam z oferty i zakupie go bo do oglądania jakiś filmów bądź przeglądnięcia MyApple / Allegro i do poczytania komiksów w iBooks to iPad chyba wystarczy... no chyba że się myle...
Doradźcie mi co mam zrobić bo nie zdecydowany jestem ... aha, rzadko grałem w coś ala infinity blade / real racing ... wole proste gry 2D coś w stylu angry birds / tiny wings / Pocket god ...
I tu sie nasuwa pytanie czy iPad 1 mi wystarczy do takich zadań jakie wymieniłem wyżej?

Zdecydowanie wybierz jedynkę. Ja nawet gram w infinity blade i real racing i mimo to fajnie się gra, nie potrzebuję bardziej wygładzonych teksturek ;). Ja kupiłem do tego samego co ty (teraz ipad zastępuje mi w pełni komputer domowy) i jestem mega zadowolony z mobilności i wygody użytkowania.

#100 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 12 kwietnia 2011 - 19:28

Od ilu złotych w dół jest atrakcyjna cena iPad 16 + 3g ? 1400? 1300? A od ilu w dół iPad tylko WiFi? Pozdrawiam. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych