Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Domowe centrum rozrywki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#26 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 10 marca 2011 - 08:32

Dzięki za wszystkie podpowiedzi (i oczywiście proszę o jeszcze). Chciałem zaznaczyć, że mamy również inne wydatki więc chcielibyśmy aby cena urządzenia była rozsądna. Mac Mini to wydatek około 2000zł to stanowczo za dużo. Od kiedy używamy sprzętów Apple nasze życie stało się łatwiejsze :-), ale w porównaniu do Apple Tv 2 IXTREAMER ma o niebo lepsze możliwości (nie miałem możliwości sam tego sprawdzić więc jeśli to nie prawda wyprowadźcie mnie z błędu). Co o tym sądzicie?

#27 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 10 marca 2011 - 09:36

iXtreamer jako centrum multimedialne jest naprawde świetnie. Oczywiście kazdy sprzęt ma swoje wady i zalety, iXtreamer może nie wygląda pięknie ale nadrabia mozliwościami. Ja byłem pod wrażeniem. Teraz ustawiłem sobie bibliotekę tak : I wygląda to naprawdę - znakomicie! Mam ochotę na film, włączam iXtreamer a w nim jest wszystko, opisy,nawet trailery można dodać. Na początku jest to czasochłonne, kilka godzin trzeba poswiecic żeby zrobić bibliotekę na 300-400 filmów.

#28 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 10 marca 2011 - 09:36

Ja też jestem fanem Apple,mam większość sprzętu tej firmy w domu,ale da mnie aTV nie miało racji bytu.Tyle @Fishbb szczerze bardzo podobał mi się ten iXtreamer ale słyszałem że jest dość wolny i zauważyłem to na Twoim filmie,że za każdym razem potrzebuję chwili na przemyślenie...

#29 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 10 marca 2011 - 09:44

na filmie wyżej rzeczywiście zdarza się ze na kilka sekund urządzenie 'myśli' ale tak naprawdę tego nie odczujemy :) to normalne, gdy masz 200 czy więcej filmów ze trzeba poczekać 3-4 sekundy aż biblioteka się odświeży. Masz PC z Core 2 Duo a w nim powiedzmy 100 filmów w odtwarzaczu, i tam też na pewno kilka sekund czekasz. To w niczym nie przeszkadza, mogę zapewnić. Leży sobie mała skrzyneczka a w niej nawet 1000 filmów - super sprawa.

#30 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 10 marca 2011 - 10:07

Chciałem zobaczyć ale film niedostępny w moim kraju :)

#31 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 10 marca 2011 - 10:09

wyszukaj wszystko na temat xMovieWall :) to dodatek do Xtreamer.

#32 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 10 marca 2011 - 10:16

Ok widziałem ale szalu to na mnie nie robi może dlatego ze jeszcze nie mam z czym porównać.

#33 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 10 marca 2011 - 10:30

Jako uzytkownik / były / obydwu generacji Apple TV nie polecam ich.
Wpierw zasadnicze pytanie...jaki TV, bo jesli Phillips lub Sony to juz na starcie zapomnij o Apple TV.Jest do dzis problem z przesłaniem prawidłowej barwy do tych TV, Apple na razie nie spieszy sie by cos z tym zrfobic, a efekt to zielone tło zamiast filmu.
Nastepna rzecz, jesli szukasz salonowego odtwarzacza to skazujesz sie na to, by Twoj komputer pracował w sieci udostepniajac pliki.ATV jest ciche /bo co ma miec głosne, flash?/, ale o komputerze pobierajacym dodatkowa energię i działającym jako źródło plików juz nikt nie wspomina. Brak 720p i nie bedzie inaczej! Nie ma nawet najmniejszych szans na to, by zmieniło sie to w obecnej generacji Apple TV.
Najlepszym kontenerem dla filmów HD 1080p z porządnym bitrate i TrueHD dzwiekiem lub DTS HD dzwiekiem jest MKV, i zadne Apple TV tego nie odtworzy! Co daje MKV wystarczy porównac do MPEG4 m4a / które tak lubi AppleTV/.MKV wrecz skazuje na porazke MPEG4 m4a z tym co ten ostatni ma do zaoferowania
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_container_formats[/url]
Jestem z zamiłowania audiofilem i pokrewnie ... lubie dobre filmy, ale naprawde dobre tez pod wzgledem jakosci obrazu i dzwieku.
Uzywałem do tej pory kilku multimedialnych odtwarzaczy plików: od obydwu Apple TV, LG, WD,EMTEC, Sony, poprzez DUNE HD Smart.Kilka z nich /WD Player/ nie dawało sobie rady z takim bitrate :(, klatkował kazdy film.
Z powodu faktu, ze brak 720p w Apple TV i dzwieku 7.1 oraz problemami z posiadanym LedTV Sony odpusciłem sobie Apple. Denerwowało mnie tez to, ze w sieci musiał chodzic jeden z Mac Pro aby udostepniac filmy, co jest chore.
Padło na SONY, swietny sprzet, duza liczba formatów. Byłem pod wrazeniem az do dnia zakupu DUNE Smart HD.
Wykonanie THE BEST, wszelkie formaty, wbudowany dysk 2TB, mozliwosc dostawiania elementów pasujących do całosci, takich jak odtwarzacz BD, dodatkowa kieszen HDD, dekoder sygnału SAT, odtwarza mi pliki o nastepującej jakosci : 1080p bit rate VBR 35Mb/s / max. transfer 50Mb/s/ dzwiek TrueHD 7.1 podłaczony do YAMAHY 7.1.
Porty komunikacyjne eSata, 4 USB, Lan, HDMI, OPTICAL, Chinch Stereo i kilka innych mniej waznych.
Dodatkowo od przodu wejscie na SDCard do 32GB /szybki port/.
Jestem pod wrazeniem, po posiadaniu wielu tego typu odtwarzaczy bylem bliski zakupienia Harmana Kardona 1000, jednak cena 8K powodowała, ze starałem sie gdzies znalesc alternatywe ciut tansza.
Znalazłem, DUNE Smart HD wyszło mnie łacznie 2.2K i mam: 4TB HDD, BDplayer, wszelkie mozliwe pliki jakie sie chce, i to co kinomani lubia najbardziej...płynnosc, jakosc obrazu i dzwieku.
Polecam
p.s.
Jesli policzymy, ze zdecydujesz sie na uzywanie cichego MBPz ApleTV to ile zmiescisz filmów w lapie? Kady film HD jaki posiadam/ a mam ich naprwade sporo/ to pliki o sredniej wielkosci 20GB.
Jesli masz w MBP 500GB to przy 15 filmach odechce Ci sie nazywac to wszystko biblioteką do salonu.
Na moich 4TB znajduje sie w tej chwili 207 filmów w pełnej jakosci HD / wszystko legalnie by nie bylo, ze piractwo/.
Mam komfort i spokój, ze moge naprawde usiasc z rodzinka i poogladac dobry film z własnej kolekcji filmów...starczy na dłuugo.

#34 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 10 marca 2011 - 15:21

Ja u siebie w WD TV Hub Live 1TB mam ponad 30 filmów 1080p i masę innych i na szczęście urządzenie nie myśli. Ale cóż każdy lubi to co ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych