Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Domowe centrum rozrywki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 05 marca 2011 - 23:55

Dobry wieczór. Zamierzamy kupić do domu odtwarzacz multimedialny. Nie możemy się zdecydować czy to będzie nagrywarka z hdd, playstation 3 czy apple tv (2). Gierki nas średnio interesują. Zależy nam na tym, aby urządzenie odtwarzało możliwie dużo formatów i miało dostęp do internetu. Ponieważ od jakiegoś czasu używam macbooka i iphona jestem zafascynowany produktami firmy Apple. Proszę o podpowiedź, czy apple tv (2) spełni nasze oczekiwania. Lepiej kupić 1 czy 2? O podpowiedzi prosimy osoby które używają tych urządzeń- teoretycznie przestudiowaliśmy wszystkie warianty. Z góry dziękujemy i pozdrawiamy

#2 delgadur

delgadur
  • 233 postów

Napisano 06 marca 2011 - 00:36

Ja posiadam konsolę PS3 którą kupiłem z myślą o graniu jednak ostatnio z braku czasu bardziej służy jako odtwarzacz dvd/blu-ray i pod tym względem spisuje sie świetnie a co do dostępu do internetu to jest i tyle tzn PSstore itp sprawuje sie dość dobrze ale przeglądanie stron jest mało wygodne nawet YouTubeXXL(czy jakoś tak) nie zachwyca. Ale przeznaczeniem konsoli jest granie/odtwarzanie filmów wiec niema co sie czepiać :) Co do apple tv to powiem tylko tyle że sam zamierzam sobie sprawić tylko narazie brak iTunes store i Netflix dla Polski troche mnie powstrzymuje przed zakupem.

#3 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 06 marca 2011 - 20:08

Sam posiadam PS3 i jako centrum rozrywki poza grami średnio się sprawdza,nie odtwarza mkv,flac.Szukałem dośc długo i mój wybór padł na WD TV Live Hub 1TB,sprzęt dość drogi bo ponad 700zł ale odtwarza wszystko,ma dysk 1TB,nawet niezły design i możliwościami na pewno biję na głowę ATV.Poczytaj o tym bo naprawdę warto. Sam myślałem nad ATV,jednak nie bardzo by się u mnie sprawdził.

#4 dzidektrbn

dzidektrbn
  • 69 postów

Napisano 06 marca 2011 - 23:39

Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź i proszę o jeszcze :-)

#5 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 06 marca 2011 - 23:46

Polecam odtwarzacze firmy Dune - w zależności od potrzeb i kieszeni można sobie wszystko dopasować ;)

#6 iBaton

iBaton
  • 44 postów

Napisano 08 marca 2011 - 02:33

Polecam program Boxee. Dostępny na mac, windows, ubuntu i apple tv. Sam używam i jestem bardzo usatysfakcjonowany. Przetestowanie nic nie kosztuje.;)

#7 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2011 - 11:06

a ja polece Ci Apple TV 2g + zrobienie JB i zainstalowanie XBMC. Nie ma formatu jakie by mi nie lyknelo, pozatym nie slychac go wogole (zadnego wiatrakka ani hdd), i nie bierze wogole pradu. Podpiete mam do domowego FTP

#8 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 08 marca 2011 - 14:57

a ja polece Ci Apple TV 2g + zrobienie JB i zainstalowanie XBMC. Nie ma formatu jakie by mi nie lyknelo, pozatym nie slychac go wogole (zadnego wiatrakka ani hdd), i nie bierze wogole pradu. Podpiete mam do domowego FTP

to powiedz czy odtworzy pliki 1080p mkv oraz flac?Bo dla mnie jest to bardzi ważne.

#9 BrinX

BrinX
  • 319 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2011 - 15:10

Apple Tv 2gen + Xbmc lub Xtreamer lub HTPC uzywalem tez PopcornHour A100 i C200 i jak narazie preferuje ATv lub HTPC

#10 likeon

likeon
  • 27 postów

Napisano 08 marca 2011 - 15:15

Suprnowa - 1080p jest odtwarzane ALE nie wyświetlane. Maksymalna rozdzielczość w atv2, to 720p (do tej pory nie ustalono, czy jest to sprzętowe, czy programowe ograniczenie). Flaki są normalnie odtwarzane, ale nie wiem dokładnie jak z tym buildem na iosa. Jeśli nawet JESZCZE nie odtwarza, to zaraz będzie mógł. Najlepsze kombo to atv2 do filmów w wersji elektronicznej i PS3 do Bluraya. Boxee box ma mutację xbmc, czyli boxee, dla mnie jest ona bardziej ograniczona. Poza tym nie kosztuje 400 zł, tylko 1000 na polskim rynku. Jest niewymiarowy, większy i gorzej wykonany niż atv2. Wyświetla 1080p. Ogólnie ciężko spotkać się z czymkolwiek wielkości choćby zbliżonej do atv2 nie wspominając o jakości wykonania. W salonie ma to olbrzymie znaczenie. Niekwestionowaną zaletą jest też samo XBMC, które na bieżąco jest uaktualniane i poprawiane. W przypadku innych urządzeń producent zarabia na sprzęcie, a nie sofcie, więc jak coś nie działa, to raczej nie będzie działać. O możliwości dostosowania oprogramowania do własnych potrzeb już nie wspominam. Miałem pod telewizorem PCta składaka (sprzętowy potwór, wyjący i wielki), PS3, maca mini (kupa kasy włożona w coś, co ma być tylko odtwarzaczem), obecnie używam atv2. Wg mnie najlepsze tego typu urządzenie, o cenie nie wspominając. P.S. Murciefan, czemu używasz FTPa, a nie SMB?

#11 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 08 marca 2011 - 17:58

Witam własnie mam zamiar zamienić mojego MAC MINI na APPLE TV 2 i widzę ze jak zarazie się chwiali ? Mam dysk podpięty do rutera ASUS RT-N16 TOMATO i czy ktoś może korzysta z podobnej konfiguracji i mógłby coś powiedzieć czy avi i divx śmiga. Oczywiście wiem ze potrzeba JB i takie tam.

#12 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 08 marca 2011 - 20:49

No właśnie i tu pies jest pogrzebany,bo nie odtwarza 1080p i nadal potrzebuje dysku zewnętrznego. Czyli kupić go u Nas w PL to ok 350-450zł do tego dysk 1TB min. 450zł to za cenę niższę mam urządzenie odtwarzające wszystko,równie ciche,nie potrzebujace żadnych kombinacji.Mowa tu o WD TV Live Hub 1TB,sam szukałem dobrego odtwarzacza i mój wybór padł właśnie na niego. Jak dla mnie ATV sprawdza się tylkow USA przy wypożyczaniu filmów i tyle.

#13 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 09 marca 2011 - 08:20

No tak ale jak ktoś ma już i dysk i cala instalacje to po co kupować coś więcej . Ja zakupiłem 90 euro mnie kosztowało ,oczekuje przyjścia.

#14 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 09 marca 2011 - 08:32

A ja polecam konfigurację mac mini + plex. Sam posiadam taką konfigurację i piwo temu kto przekona mnie do lepszej :) Ta konfiguracja służy mi do oglądania filmów, oglądania zdjęć, słuchania muzyki, radia, youtube w HD i wiele innych.

#15 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 09 marca 2011 - 08:45

zależy co komu potrzeba No kolega chyba przesadził z tym 450 za dysk 1TB wczoraj nabyłem zewnętrzniaka wd 1TB za 239 z przesyłką. Chyba że szanowny forumowicz miał na myśli dysk sieciowy to wtedy ma rację. wd tv to spoko sprzęcior sam miałem wdtv tyle że 1 generacji bez sieci i nie mogę nic złego powiedzieć. W związku z umakowieniem jakie panuje u mnie w domu to zamieniłem małe wdtv na jeszcze mniejsze atv2. Po JB wszystko śmiga. Myślę że każdy wybiera co chce i sądzę że oba rozwiązania są ok.

#16 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 marca 2011 - 20:25

atv2 z xmbc - nie mam zadnych zastrzezen.czyta wszystkie formaty lacznie z napisami. korzysta z mediow ( filmy, muza, zdjecia) z kazdego dysku w w domu lacznie z kompem ( poprzez wifi badz kabel) ktory jest w tej samej sieci. bardzo dobra obsluga trailerow, zdjec, youtube. przejrzyste menu sterowanie Iphonem. 720p vs 1080p nie ma specjalnej roznicy. chyba ze sie ma bardzo wybredny gust. bardzo fajny diwajs polecam.

#17 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 09 marca 2011 - 20:34

Dzięki DANY powiedz tylko czy duży problem z JB??

#18 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 marca 2011 - 20:49

zupelnie. sam sie prawie robi :) choc na poczatku myslalem ze istna masakra. ale jest to naprawde super latwe, jest step by step instrukcja a i sam program mowi co nalezy zrobic ( kiedy podczepic atv itd). najtrudniejsze jest posiadanie kabla usb<->micro-usb by go zjailbreakowac :D bo kabla nie mialem a kupowac mi sie nie chcialo. w tej chwili JB jest troche niedoskonaly a mianowicie jesli sie atv zawiesi badz prad wylacza to uruchamiac go trzeba z kabla. ale sie nie wiesza :) raz mi sie przykisil ale poszedlem spac a rano dzialal :D naprawde jestem bardzo zadowolony. wczesniej duzo kombinowalem z roznymi media centre i podpinaniem kompa do tv ale to karkolomne troche. a tu dziala jak ta lala. delayow w zasadzie nie ma mimo ze wszsytko leci po wifi badz ethernecie ( oba sprawdzalem). jedynie podczas odpalania filmow masz jakies 2-3sek rozpedzania wiec niezauwazalne. przede wszystim bardzo fajny interfejs do domowej biblioteki foto ( jesli uzywasz iphoto badz aperture) i muzy, podcastow ( itunes), trailerow. szkoda ze netfilx nie bangla w polsce ale tez jest na to sposob ( przez proxy). xbmc daje tez fajne mozliwosci( grzebanie po katalogach dyskow w tej samej sieci albo korzystanie z biblioteki). obsluguje dzwiek wielokanalowy, dts. naprawde dobry diwajs po niewygorowanej cenie

#19 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 09 marca 2011 - 21:13

Dzięki dzięki jutro pewnie już będzie u mnie to zacznie się walka .

#20 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 09 marca 2011 - 21:17

skoro używasz produktów Apple to polecam - iXtreamer :) Sam takiego używam ostatnio, i naprawdę - odtwarza wszystko i to naprawdę bardzo ładnie. Filmy w mkv działają bez problemu, zarówno 720p jak i 1080p a do tego NIESAMOWITE wsparcie,co chwile aktualizacje i dodatki - jest m.in.Ipla czy wypożyczalnia filmów. Po prostu mnóstwo funkcji. Jak coś to pytaj.

#21 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 09 marca 2011 - 21:23

Nie wiem co Wy widzicie w tym aTV....nie odtwarza 1080P,pewnie o DTS nie mówiąc,zrozumiałbym takie coś 3 lata wstecz ,ale nie teraz. Co do różnicy między 720 a 1080 jak Wy jej nie widzicie,to albo ja mam za mocne okulary,ale ktoś za słaby wzrok...

#22 Nitek

Nitek
  • 41 postów
  • SkądW-wa Grochów

Napisano 09 marca 2011 - 21:23

restart z kabla? robiłem JB greenpoisonem 1 rc6 i już tego problemu z restartem na kablu micro usb nie ma. Kabel faktycznie może stanowić problem w trakcie dopasowywania stałem się posiadaczem takowych 3 ;). Za forumowiczami nabyłem lindys micro usb typ b na alledrogo i poszło. Od czasu do czasu atv2 potrafi się zwiesić i szkoda że nie ma jakiegoś zgrabnego guziczka restartu wtedy fucktycznie restart kablem ;) przez wyjęcie sieciowca.

#23 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 marca 2011 - 21:40

suprnowa. ze tak powiem taka roznica to mnie nie zachwyca :) ale to kwestia gustu. mowimy o mkv 720p i 1080p tu tez w zaleznosci od "dystrybutora" na niektorych widac roznice bardziej na niektorych mniej. przepasc jest miedzy divx a 720p i 1080p ale juz miedzy tymi dwoma ostatnimi to nie az tak wielka procz gigabajtow ( tu x2) nie zmienia to faktu ze 720p wyglada na tyle dobrze na plazmie 42" ze nie chce mi sie szukac 1080p by miec troche ladniej... baaa divx wygladaja calkiem dobrze. DTS jest.

#24 tajson1976

tajson1976
  • 188 postów
  • SkądGelsenkirchen

Napisano 09 marca 2011 - 21:56

Wiec ja powiem tak dostane po testuje i się wypowiem już i tak kupiłem wiec odwrotu nie ma . Ale jestem dobrej myśli. TV nie mam cuda i 720p jest ok . A jak pomyśle ze mam ciągnąc kino full hd z neta to już mam dość . Lubie dobre kino ale dobre avi mi wystarczy. Nie jestem super kinomanem ale lubię nieraz coś oglądać bez stresu czyli PLAY i drink i kanapa. P.S. Jestem fanem APPLE i nic z tym nie zrobię . Wole sprzęt APPLE za 100 euro niż jakieś cudo za........

#25 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 10 marca 2011 - 00:12

Mac Mini + Plex. Na tym osiadlem i zmieniac nie zamierzam. Piekna, funkcjonalna biblioteka podzielona na segmenty, pluginy do serwisow Video, wszystkie formaty jakie znam i odtwarzanie plynne 1080p. Nalezy jednak pamietac by wlaczyc akceleracje w opcjach, miec na pokladzie przynajmniej GF 9400M i OS X minimum 10.6.4 (bez tych warunkow bedzie "zabkowac"). DTS i AC3 passthrough przez coaxial dziala pieknie!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych