Mac czy PC
Napisano 28 marca 2007 - 17:17
Napisano 28 marca 2007 - 17:27
Gość_tygrysio_*
Napisano 28 marca 2007 - 17:54
Napisano 28 marca 2007 - 17:55
Na iMac' u działać nie musi, bo tam jest wszystko w komplecie, ale jak myszka i klawiatura jest na USB, to zadziała, bo jak na PS/2 to nie zadziałamam myszke mam monitor mam klawiature. jak to wszystko spod pc-a zadziała na imacu to spox.
Podanie o pracę (CV i list motywacyjny), to Ci w najgorszym wypadku kolega, czy koleżanka napisze, co się potrafi językiem polskim posługiwać. Gorzej jak np. zostaniesz sobie agentem ubezpieczeniowym i we wniosku napiszesz np. Chalina albo Krakuf, bo wtedy to oprócz tego, że wniosek nie ważny, to tracisz wiarygodność w oczach Klienta. Pamiętaj, że trening, czyni mistrza. Jak nie będziesz jeździł na rowerze tylko myślał, że jak będzie trzeba to po prostu wsiądziesz i pojedziesz, to się obawiam, że daleko nie zajedzieszpodania o prace nie bede pisal na czas i bede mogl skorzystać ze słowników
)
Zazwyczaj jest tak, że to co masz na standardowym wyposażeniu w pudełku może zamówić serwis. Bo kabel zawsze mógł Ci się uszkodzić. Zadzwoń do serwisu w Polsce i spytaj ich. Czy na pewno w Irlandii są inne wtyczki?Czy mogę do Maca mini dokupić w Polsce kabel zasilający? Czy może jest do niego zwykły kabel taki jak do PC albo ps/x/2 . (w irlandi są inne wtyczki:p Mam jeden zasilacz ale potrzebny mojemu bratu do ladowania telefonu).
Może i pewne ograniczenia są mp. nie wsadzisz lepszej karty graficznej, ale wszystko rozbija się o to czy tego potrzebujesz. Mac' i mają jedną fajną cechę. Nie ma tak, że kupisz kompa, a za pół roku sprzedajesz go za bezcen i nawet połowy ceny nie odzyskasz. Ja patrzyłem i tego co kupiłem (sprowadzony) mógłbym sprzedać nawet za tyle co kupiłem jak bym chciał. Nie pisze, że jest tak zawsze, ale jak nawet kupisz i będziesz chciał to sprzedasz, dołożysz i kupisz nowy.Kolejne pytanie to czy są jakieś ograniczenia związana z Mac mini (chodzi mi o to czy wszystko mogę na nim robic i do niego podłączyć wszytko to co do innych Maców)
Uważam, że to nie możliwe. Nie wiem jak liczysz, ale ja taniej niż w USA to nie znalazłem.PS. W Irlandii Mac mini kosztuje mniej niż w stanach:D. (ta sama konfiguracja)
System dostaniesz i będzie tam też iLife, ale w wersji próbnej. Wystarczy wpisać seriala (którego oczywiście wcześniej kupisz na stronie) aby program działał bezterminowo albo trzeba się udać do sklepu i tam kupić w pudełku.I jeszcze pytanko czy z Mackiem dostane płytę z systemem Os X i czy dostane iLive na płycie czy będe musiał sobie dokupić??
Napisano 28 marca 2007 - 18:08
Napisano 28 marca 2007 - 18:32
Bardzo dobrze, że kupujesz Mac' a z mocniejszym procesorem jak Ci potrzebny, bo z wymianą nie jest najlepiej. SD też kupuj Appla' a, bo napęd szczelinowy jest świetny i później zmiana też kosztuje, ale zakup RAMu oryginalnego to MOIM ZDANIEM idiotyzm. Dopłacasz 260 EURO, czyli pamięć kosztuje Cię 1 011 zł. Za pamięć Corsaira w Polsce zapłacisz 464 zł + wysyłka, czyli jesteś 547 zł do przodu na samej pamięci. Wymiana jest bardzo prosta. I pamiętaj, że stary RAM 512 MB Ci zostaje i za jakieś grosze sprzedać możesz.* 1.83GHz Intel Core Duo
* 2GB 667 DDR2 SDRAM - 2x1GB
* 120GB Serial ATA drive
* SuperDrive 8x (DVD+R DL/DVD?RW/CD-RW)
Nad dyskiem też warto pomyśleć. Jak chcesz to możesz kupić 120 GB Apple' a za te ok. 440 zł, a jak chcesz wymienić to masz za niecałe 480 zł dysk Samsunga o wielkości 160 GB i dodatkowo zostaje ta 80 GB, którą możesz sprzedać za ok. 150 zł jak nie chcesz czekać, a niektórzy i 200 zł wyciągnęli.
Pamiętaj, że zawsze możesz kupić obudowę i zwykły dysk. Wtedy to już zupełnie inny koszt, ale sam nie chciał bym tego rozwiązania, więc i Tobie nie polecam.
Podsumowując, jak zrobisz tak jak pisze, to masz przynajmniej 877 zł (jak dobrze liczę) do przodu i większy o 40 GB dysk.
Może dla Ciebie nie jest to wielka kwota, ale masz za to sporo fajnego oprogramowania, albo legalnej muzyki, albo wydajesz na co chcesz.
- Matello lubi to
Napisano 28 marca 2007 - 19:00
Wróćmy do tematów Maców. Mam jeszcze pytanko Czy mogę do Maca mini dokupić w Polsce kabel zasilający?
W Mini jest osobny, zewnętrzny zasilacz - tak, jak w Commodore 64. Jest do kupienia, gdyby była taka potrzeba w sklepie. Ostatnio byłem w Złotych Terariach i cała pólka jest poświęcona wyłącznie zasilaczom do MB i Mini.
Czy może jest do niego zwykły kabel taki jak do PC albo ps/x/2 . (w irlandi są inne wtyczki:p Mam jeden zasilacz ale potrzebny mojemu bratu do ladowania telefonu)
Nie. Jak wyżej. Obecnie produkowane zasilacze impulsowe pracują w spektrum 110 - 240V. Wymagana jest tylko odpowiednia wtyczka. Trzeba by się zorientować (zapytać w serwisie), czy zasilacze do Mini też są uniwersalne.
Kolejne pytanie to czy są jakieś ograniczenia związana z Mac mini (chodzi mi o to czy wszystko mogę na nim robic i do niego podłączyć wszytko to co do innych Maców)
Sam zobacz http://www.iclub.com...307_macmini.jpg
Na górze Mini Intel Core, na dole G4.
I jeszcze pytanko czy z Mackiem dostane płytę z systemem Os X i czy dostane iLive na płycie czy będe musiał sobie dokupić??
Jak kupisz komputer to od razu jest gotowy do pracy. Oprócz tego dostaniesz 2xDVD z systemem + powinna być w komplecie płyta DVD Polonizator, jęzeli kupujesz w SAD.
No i co z kamerką?? EyeToy będzie działał??
Zasadniczo, co podłączysz to działa ale tu ciekawostka. Kamerka typu Made in TV Shop zadziałała od razu. JVC MX-7000 (Syntek) z opcją kamerki internetowej - nie i brak sterowników.
Napisano 28 marca 2007 - 19:09
System dostaniesz i będzie tam też iLife, ale w wersji próbnej. Wystarczy wpisać seriala (którego oczywiście wcześniej kupisz na stronie) aby program działał bezterminowo albo trzeba się udać do sklepu i tam kupić w pudełku.
A co tu za fałszywe informacje Pan podaje? Jak tak można? :>
iLife i OSX są dołączone do każdego Maka. W wersji próbnej jest iWork '06, czyli Pages i Keynote. Działają przez 30 dni od pierwszego uruchomienia.
Chyba, że gdzieś indziej, co ja nie wiem, to jest inaczej. Ja kupiłem Maka w Polsce i tak mam, a nie inaczej.

Napisano 28 marca 2007 - 19:16
Napisano 28 marca 2007 - 19:58
Napisano 28 marca 2007 - 21:45
Napisano 02 maja 2007 - 15:46
A więc. Napewno nie raz był juz taki temat ale chciałbym go poruszyć raz jeszcze;).
Za rok kupuje nowy komputer.(wiem troche odlegla data) i chciałbym sie dowiedzieć czegoś o macu. Chcem już sie zainteresować komputerami tylko nie wiem czy macami czy pc-ami. Chcem być na bieżąco w temacie. Chyba rozumiecie o co mi chodzi. Noie chcem potem marnować czasu nad pytaniem mac czy pc tylko posiedziec nad proc ten czy inny.
Powiedzcie mi prosze czym różni się Macintosh od pc. Jakie są wady i zalety maca. Czy znajde na niego wszystkie przydatne programy.
Jak to czytałem to mało nie dostałem ataku furii. Człowieku, kto Ciebie :confused: uczył polskiego. Chem - chcę, to się tak pisze. Przydałby się Tobie porządny słownik najpierw, a potem komputer.
Napisano 02 maja 2007 - 15:57
Jak to czytałem to mało nie dostałem ataku furii. Człowieku, kto Ciebie :confused: uczył polskiego. Chem - chcę, to się tak pisze. Przydałby się Tobie porządny słownik najpierw, a potem komputer.
Ech, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? Sam popełniłeś ze trzy błędy gramatyczne, więc się nie czepiaj.
Napisano 02 maja 2007 - 17:33

Napisano 02 maja 2007 - 21:04
Tylko pamiętaj, że bardziej wygodny dostęp do takiego słownika można uzyskać właśnie dzięki komputerowi.Przydałby się Tobie porządny słownik najpierw, a potem komputer.
Napisano 12 maja 2007 - 16:42
Mam dylemat, muszę zmienić laptopa. Dotychczas miałem PCta, ale się zastarzał i czas go wymienić... Zastanawiałem się nad maciem, ale nie jestem do końca co do niego przekonany. Wiem, że jakość wykonania jest lepsza, że programy, które są na starcie zainstalowane w macu nie mają odpowiedników na PC. Niby same plusy, ale...
Mogę na kompa wydać max 5000-5500 peelenów. Potrzebuje silnego komputera, do obsługi grafiki i programów CAD. Za tą cenę mogę mieć MacBooka http://www.karen.pl/...KatItemCId=4381
albo... Toshibę
http://www.karen.pl/...KatItemCId=4669
Wiem, że jeśli chodzi o jakość, czas pracy na baterii, głośność pracy, mobilność MacBook bije Toshibe na głowę, ale te parametry Toshiby mnie nęcą...
Proszę wypowiedzcie, się ze strony użytkowników Maca, bardzo mi zależy na Waszej rzetelnej i w miarę

Pozdrawiam
Napisano 12 maja 2007 - 16:55
Napisano 12 maja 2007 - 17:19
Napisano 12 maja 2007 - 19:34

Napisano 13 maja 2007 - 00:00
Napisano 14 maja 2007 - 19:45
Napisano 14 maja 2007 - 20:18

Jeśli chodzi o parametry toshiby....nie dziwię się, że Cię kuszą, ale w mac'u chyba przemawia system. Osobiście na razie pracuję na pc i mimo wszystko na dzień dzisiejszy brałbym toshibę. Mi jednak komputer potrzebny jest do przeglądania maili, internetu, katalogowania filmów i zdjęć, wykonywania prac tekstowych etc. więc toshibiak spełniałby wszystkie te wymagania i do tego nadpłacałby jeszcze szeroką gamą możliwości wykorzystania sprzętu w celach rozrywki oraz swoją techniką byłby wystarczalny na kilka lat do przodu.
Napisano 05 października 2009 - 19:46
Napisano 05 października 2009 - 19:49

Napisano 05 października 2009 - 19:58
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych