Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac czy PC

• Please log in to reply
50 replies to this topic

#1 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 27 March 2007 - 10:16

A więc. Napewno nie raz był juz taki temat ale chciałbym go poruszyć raz jeszcze;). Za rok kupuje nowy komputer.(wiem troche odlegla data) i chciałbym sie dowiedzieć czegoś o macu. Chcem już sie zainteresować komputerami tylko nie wiem czy macami czy pc-ami. Chcem być na bieżąco w temacie. Chyba rozumiecie o co mi chodzi. Noie chcem potem marnować czasu nad pytaniem mac czy pc tylko posiedziec nad proc ten czy inny. Powiedzcie mi prosze czym różni się Macintosh od pc. Jakie są wady i zalety maca. Czy znajde na niego wszystkie przydatne programy.

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 27 March 2007 - 10:31

Po pierwsze, zanim zaczniesz zastanawiać się nad różnicami pomiędzy mac'ami a pecetami, to zastanów się proszę nad różnicą pomiędzy "chcem" a "chcę" - jest niewielka, ale jednak... ;) Po drugie - całe to forum jest jednym wielkim opisem maków, zalet i różnic, wad i problemów - uruchom wyszukiwarkę, poszukaj odpowiedzi na swoje pytania, idź do iSpotu albo innego miejsca gdzie maka możesz oglądnąc na żywo i popróbować sobie jak to działa. No a potem kup makintosza... Nie zdziw się też, że zadając na tym forum pytanie o różnice i przewage maków nad pecetami (lub odwrotnie) uzyskasz w 99% odpowiedzi na korzyść maków - i dobrze, bo taka jest prawda ;) I nie zdziw się jak za chwilę administrator zamknie temat założony przez Ciebie bo po pierwsze o wadach i zaletach napisano już tutaj mil... ops, zyliardy bajtów, a po drugie ocierasz się o wywołanie flame war... Pa. PS. Mam nadzieje, że to tylko kolejny nieprzemyślany post, a nie przemyślana prowokacja...

#3 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 27 March 2007 - 11:02

Jestem totalnym noobem i nawet nie wiem czego mam szukać. więc pisze posta. Interesuje mnie z czego będę musiał zrezygnować.

#4 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 March 2007 - 11:28

Jestem totalnym noobem i nawet nie wiem czego mam szukać. więc pisze posta. Interesuje mnie z czego będę musiał zrezygnować.

Masz cały rok. Poczytaj sobie forum. Takie pytanie (mac czy pc) pada kilka razy w miesiącu.

#5 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 27 March 2007 - 11:43

różnica między PCtem a Makiem jest taka, jak między węglem kamiennym a kamieniem węgielnym.

#6 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 27 March 2007 - 11:58

jak oczekujesz odpowiedzi co jest na maca a co nie to takiej tu nie uzyskasz chyba ze napiszesz po co ci mac, w jakis sposob chcesz go uzywac?

btw
na pewno bedziesz musial zrezygnowac z antywirusa i firewalla.

#7 luke_z

luke_z
  • 414 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 27 March 2007 - 12:16

Słuchaj @Matello widzę że temat założyłeś w dobrym dziale ale chyba zbyt pochopnie, poczytaj tematy z tego działu a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, w tym dziale co piąty temat średnio to pytanie CO WYBRAĆ, JAKI ZESTAW, CO LEPSZE itd. Nie polecałbym testów z Komputer Świata itp. bo nie są one żetelne tu znajdziesz wystko co potrzebujesz.

PS
Mam nadzieję że nie zrażą cię nasze odpowiedzi. Generalnie ludzie starają się tu nowym użytkownikom pomagać zwracjąc uwagę na funkcję SZUKAJ i podając przykładowy link do poruszonego temetu na forum, ale na twoje pytanie jest ich tak wiele że byłoby to bez celowe, zgodnie z tym co napisał @jbwm:

Takie pytanie (mac czy pc) pada kilka razy w miesiącu.

Powodzenia i mam nadzieje że dokonasz właściwego wyboru ;)

#8 woojt

woojt
  • 300 posts
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Posted 27 March 2007 - 12:32

Słuchaj @Matello widzę że temat założyłeś w dobrym dziale ale chyba zbyt pochopnie, poczytaj tematy z tego działu a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, w tym dziale co piąty temat średnio to pytanie CO WYBRAĆ, JAKI ZESTAW, CO LEPSZE itd. Nie polecałbym testów z Komputer Świata itp. bo nie są one żetelne tu znajdziesz wystko co potrzebujesz.

skoro tak się już poprawiamy "rzetelnie";)

do autora wątku: jeżeli nie wiesz na jakie pytania szukasz odpowiedzi i przez to nie wiesz co wpisać w szukajce forum zadaj sam sobie najpierw pytanie: do czego służy Ci komputer i co na nim do tej pory robiłeś. Pozwoli Ci to zdeterminować wymagania jakie chciałbyś stawiac nowemu sprzętowi i nasunie pytania, na które znajdziesz odpowiedź na tym forum, a wtedy nie będziesz miał problemu z wyborem miedzy Makiem a reszta świata ;).

---- Dodano 27-03-2007 o godzinie 13:36 ----
BTW: jak niewiele wiesz na temat mac'ów warto też wejść na stronę ich producenta i poczytać trochę podstawowych informacji:
http://www.apple.pl/getamac/

#9 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 27 March 2007 - 12:50

Komputera uzywam do wszystkiego. Pracy nauki rozrywki(chciaż do tego już coraz mniej wole konsole:pp) Bawię się w PhotoShopie często nagrywam płyty z filmami. Bawię się muzyką. Próbowałem stworzyć jakis Jingiel. Prowadziłem radio. Myślę że mac jest wystarczający jak do tej pory nie znalazłem czegoś czego nie mógł bym na nim zrobić. Ale też to wszystko moge zrobić na pc więc zastanawiam się nad różnicami. oprócz tego że myszki są inne i nie ma jednostki centralnej narazie nie zauważam różnicy w sprzęcie a jedynie w oprogramowaniu. Chciałbym usłyszeć jakiś konkretny argument za tym że mac jest lepszy. :P pozdro:D

#10 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 March 2007 - 12:54

oprócz tego że myszki są inne i nie ma jednostki centralnej

?

Chciałbym usłyszeć jakiś konkretny argument za tym że mac jest lepszy. :P pozdro:D

OSX

#11 pank

pank
  • 1548 posts
  • Skądwawa

Posted 27 March 2007 - 13:02

oprócz tego że myszki są inne i nie ma jednostki centralnej narazie nie zauważam różnicy w sprzęcie a jedynie w oprogramowaniu. Chciałbym usłyszeć jakiś konkretny argument za tym że mac jest lepszy. :P pozdro:D

LOL, to w maku nie ma procesora?

Odpowiadając poważnie na Twoje pytanie to generalnie maki od pecetów różnią się systemem. Kupujesz komputer w którym podzespoły zostały dobrane tak, żeby wydajnie i stabilnie pracować na napisanym specjalnie na te podzespoły systemem. Przy okazji ten system jest bardzo wygodny.

#12 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 posts
  • Skądzachodniopomorskie

Posted 27 March 2007 - 13:05

... oglądnąc na żywo i ...

Zdaje się, że powinno byc obejrzeć, no chyba, że od czasów mojej edukacji polszczyzna zrobiła krok wstecz;) To tak apropos korekcji błędów;)

Co do tematu, to hmmm, wnioskując z ortografii założyciel wątku jest raczej młody wiekiem, więc zapewne zależeć Mu będzie na grach. Jeśli nie ma swoich kultowych pozycji dostępnych akurat na maku będzie mały zgrzyt i niestety bez windozy się nie obejdzie (dzięki prockowi Intela da radę zainstalować windoze na Maczku). Cóż programy do nauki języków również potrzebować będą windozy jaki i wiele innych edukacyjnych polskich produkcji. Pozatym Maczek na pewno uzależnia (ja czasem kończę bardzo późno pracę to nie potrafię się powstrzymać przed włączeniem choćby na 5 minut swojego Maka). 13 kwietnia minie rok jak stałem się szczęśliwym switcherem;) A już tak w 100% szczęśliwym jak dostałem nowego, wolnego od wad, bo nietety pierwszy zakupiony egzemplarz okazał się trefny (patrz archiwum;) System jednak to inna jakoś, inny świat. Windoza to pojazdy z lat 70tych a OSX to lata 90te (sprawne, ładne i niezawodne, czego nie można powiedzieć o nowych modelach). Wszelkie zastosowania multimedialen, biurowe, programistyczne to żaden problem. W firmie mam sieć przez modem neo i acces point, coż, Maczek nie wymagał żadnej konfiguracji (Bonjour) natomiast windoza zżera mi sporo nerwów, dopiero kolejna zmiana mac adresu zdaje się poprawiła nieco sytuację.

Podsumowanie:
+ system, multimedia, design, szybkość, łatwość, stabilność, minimalizacja liczby codziennych problemów, wirusy (ich brak)
- gry, oprogramowanie edukacyjne (polskojęzyczne), do prowadzenia firm, zusy itd i ponoć inżynierskie (CADy itp), koniecznośc dostępu do internetu (programów na Maki raczej próżno szukać w prasie komputerowej, mam nadzieję, że to się zmieni i jakiś wydawca w końcu nas dostrzeże;)

Minusy możesz wyeliminować kupując Maczka z prockiem Intela i instalując najlepiej przy pomocy Boot Campa windoze no i jeśli nie masz internetu to musisz jakoś zdobywać potrzebne Ci oprogramowanie innymi drogami dystrybucji;)

I jeszcze jedno, jeśli nie wiesz co wybrać Mac czy Pc i nie wystarczają Ci informacje z forum do iSpota masz daleko, ale stwierdzasz, że musisz jednak tam się wybrać, jesteś w błędzie:) Nie musisz, jak się tam wybierzesz to po "namacalnym" sprawdzeniu Maczka na 100% będziesz chciał go mieć:) Więc jak już się wybierzesz do iSpota to najlepiej odwiedź go od razu z konkretnym zasobem gotówki:D

Pozdro

Seba
  • Matello likes this

#13 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 27 March 2007 - 20:34

Słusznie zauważyłeś że jestem mlody a blędy biorą się z mojej dysortografi ale pracuje nad tym. Gry są mi raczej nie potrzebne mam od tego konsole a gry takie jak diablo2 moge zainstalować na maku. (w nowsze pozycje gram na konsoli). Do internetu dostęp mam i z dodatkowymi programami raczej nie bedzie problemu. Do iSpotu rzeczywiście mam daleko:D nie pamiętam że wspominałem:p. A Maca kupował bym pewnie przez internet. Chyba że ktoś zaraz mi ten pomysł z głowy wybije:D

#14 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 27 March 2007 - 21:16

Nie nie !!! Nie zasłaniaj się dys czymś tam .. Sam mam stwierdzoną dysortografie ... ale staram sie poprawnie pisać .... Instalujesz FF 2.0 i wszystkie błędy ci podkreśla a to już bułka z margaryną je poprawić ! Co innego jak ktoś pisać nie umie ale to inna historia ;p

#15 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 27 March 2007 - 21:20

różnica między PCtem a Makiem jest taka, jak między węglem kamiennym a kamieniem węgielnym.

Albo jak picia w Szczawnicy od szczania w piwnicy :D

A tak wogole to Mac jest lepszy od Windowsa przy wszystkim oprocz gier. Jednak nowe maci na Intelu oferuja ta zalete, ze do gier mozna sobie Windowsa zainstalowac (Ja mam Mac OS X i Viste na Bootcamp do grania)

#16 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 27 March 2007 - 22:34

Poza tym, jeśli chodzi o gry i oprogramowanie tylko pod Windows, zobaczymy co nam przyniesie przyszłość, w końcu ilość Mac-userów rośnie. Nawet jeśli nie u nas, to chociażby w USA, gdzie co trzeci użytkownik komputera, posiada w domu Maka. Fascynujące jest bowiem uczucie, gdy trzyma się w ręce płytę CD z jakimś programem/grą [niepotrzebne skreślić], na której widnieje napis: "PC-Mac" ^^

#17 baltoro

baltoro
  • 39 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 March 2007 - 14:17

A tak wogole to Mac jest lepszy od Windowsa przy wszystkim oprocz gier. Jednak nowe maci na Intelu oferuja ta zalete, ze do gier mozna sobie Windowsa zainstalowac (Ja mam Mac OS X i Viste na Bootcamp do grania)

Ale czy nie jest tak, że windows zaśmieca i spowalnia Maka (skoro pracują na jednej partycji). Już nie wspomnę o wirusach i ciągłuch aktualizacjach dzięki czemu system puchnie jak się patrzy.

#18 robbie

robbie
  • 475 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 28 March 2007 - 14:44

[...] narazie nie zauważam różnicy w sprzęcie a jedynie w oprogramowaniu. Chciałbym usłyszeć jakiś konkretny argument za tym że mac jest lepszy. :P pozdro:D

Matello, zasadniczo to jest cała różnica - system operacyjny, kilka słów napisane jest o tym w innym wątku na forum: http://myapple.pl/sh...ead.php?t=35490 , wątek dotyczy porównania Visty i OS X Tiger w badź co badź ale gazecie dla PC-ciarzy.

I jest jeszcze jedna różnica między PC a Mac-iem, ale tę widzą wszyscy którzy spojrzą na sprzęt ze stajnie Appla i sprzęt z pozostałych stajni, których są tysiące na świecie ;) .

Jeśli szukasz sprzętu niezawodnego z systemem pisanym dla użytkownika to Mac jest dla Ciebie.

#19 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 posts

Posted 28 March 2007 - 16:22

Komputera uzywam do wszystkiego.
Pracy nauki rozrywki(chciaż do tego już coraz mniej wole konsole:pp) Bawię się w PhotoShopie często nagrywam płyty z filmami. Bawię się muzyką. Próbowałem stworzyć jakis Jingiel. Prowadziłem radio. Myślę że mac jest wystarczający jak do tej pory nie znalazłem czegoś czego nie mógł bym na nim zrobić.

Racja, zdecydowaną większość zadań można wykonać na Mac' u, a jak masz Intelowego Mac' a i czegoś nie można to wystarczy Windowsa odpalić na Parallels albo na Boot Camp i wtedy ograniczeń nie ma.

Ale też to wszystko moge zrobić na pc więc zastanawiam się nad różnicami.

Na Mac' a masz bardzo fajne programy np. wbudowany GarageBand za darmo, iTunes dla którego warto Mac' a kupić, Spotlight, który potrafi się połapać w moim syfie co mam na pulpicie. Na PC jest bardzo dużo różnego softu za darmo, a na Mac' u często trzeba zapłacić, ale do Twoich zastosowań się sprawdzi. Chociaż np. Nero pewnie dostałeś za darmo, a tutaj jak masz duże wymagania to będzie trzeb Toasta kupić. Photoshop to zarówno na PC jak i na Mac' a kosztuje.

oprócz tego że myszki są inne i nie ma jednostki centralnej narazie nie zauważam różnicy w sprzęcie a jedynie w oprogramowaniu.

Chyba jeszcze dużo musisz się o Mac' ach dowiedzieć. Jak masz w domu klawiaturę, myszkę i monitor to kupuj Mini Mac' a na Intelu. Będzie to dla Ciebie idealny wybór i się nie zrujnujesz finansowo. Jak by co to Windowsa zainstalujesz, tani jest to RAMu mu dołożysz, ma wszystko co trzeba i pozwala poznać te komputery.

Chciałbym usłyszeć jakiś konkretny argument za tym że mac jest lepszy. :P pozdro:D

Argumenty masz [url=http://www.apple.pl/getamac]tutaj[/url]. Jest tam trochę marketingu, ale z większością moge się zgodzić. I obowiązkowo wybierz się do iSpota. Jak jesteś z Warszawy to do Złotych Tarasów, bo tam są ludzie chętni co pomogą i wytłumaczą. I napisz ską jesteś. Może jakiś Mac user w pobliżu mieszka i Ci chętnie wszystko pokaże i wyjaśni.

#20 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 28 March 2007 - 16:32

Jestem z ełku. I właśnie zastanawiam się co dla mnie lepsze iMac Macbook czy mac mini:p. Mac mini jest troche slabszy od iMaca book jest drozszy ale nie trzyma mnie przy biurku:pp Nie wiem czy procesor 1,8 nie bedzie za malo:/ bo nastepny raz komputer nowy kupie za jakies 5 lat:/ ps. Szkoda ze nie ma Mac Mini pro:pp

#21 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 posts

Posted 28 March 2007 - 16:34

Za te wszystkie dys* to komuś się dostać powinno tzn. temu co wymyślił wszystkie zaświadczenia. Jest jakiś procent co ma naprawdę, ale aktualnie wygląda to tak, że idzie mamusia z dzieciakiem do poradni, pogadają i dla spokoju ludzie co tam pracują dają papierek co zwalnia z myślenia i pracy nad sobą. Jest to obejście problemu, a nie rozwiązanie go. Mój brat poszedł na takie badanie i jak zobaczyli, że żadnych zasad ortografii nie zna to zamiast wykopać stamtąd i powiedzieć, że przez kilka lat nie ma co myśleć o papierku, to powiedzieli, żeby przyszedł jak się nauczy i dali zaświadczenie. Miałem koleżankę z klasy w liceum co faktycznie takie robiła błędy, że głowa mała, ale jak nauczycielka od polskiego się dowiedziała o tym, że ona się stara o zaświadczenie przed maturą to nakrzyczała. Udało jej się przez lata z tym ukrywać, bo wszystko przepisywała w domu ze słownikiem.
Jak taki dyslektyk pójdzie na maturę i napisze w co drugim słowie błąd i zaliczą to będzie OK, ale jak znajdzie kiedyś dobrą pracę i to samo zrobi z umową to kontrahent może nie być już tak wyrozumiały i od razu będzie miał nieciekawe nastawienie. Sam wiem, bo mam 2 takich w pracy i jak mócha piszą nazwisko to utrudnienie dla reszty, bo nikt tego znaleźć nie może potem. Jeden już sobie poradził, bo ma słownik zainstalowany i jak się okazało da sie, a nad drugim popracujemy jeszcze.
Przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać.

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 15:43 ----

Jestem z ełku. I właśnie zastanawiam się co dla mnie lepsze iMac Macbook czy mac mini:p. Mac mini jest troche slabszy od iMaca book jest drozszy ale nie trzyma mnie przy biurku:pp Nie wiem czy procesor 1,8 nie bedzie za malo:/ bo nastepny raz komputer nowy kupie za jakies 5 lat:/

Procesor taki co piszesz moim zdaniem wystarczy nawet do grafiki, ale niech mądrzejsi w temacie (graficy) się wypowiedzą. Musisz bardziej RAMem się zająć, bo 512 MB jak dostaniesz to za mało.
Pierwsze pytanie to czy potrzebujesz mobilności, czy nie. Jeżeli tak, to nie ma wyjścia - MacBook. Jeżeli nie, to pytanie drugie, czyli czy masz klawiaturę, myszkę i monitor. Jak masz, to Mini Mac, a jak nic nie masz to iMac. Moim zdaniem jak kupisz najmocniejszego Mini Mac' a i wsadzisz mu 2 GB RAMu (już zamówiłem - poniżej 500 zł z wysyłką) to będzie działało extra.

ps. Szkoda ze nie ma Mac Mini pro:pp

Będzie na 100% coś w tym stylu i pewnie już jak będziesz kupował. To jest bardzo udana linia i Apple będzie ją kontynuował. Tani komputer dla ludzi co nie mają zaufania jeszcze do sprzętu Apple' a, a za to mają np. dobrego PC z dobrym monitorem i nie chcą zbyt dużo na Mac' a wydać. Dodatkowo dla mnie decydujący był fakt, że mało miejsca zajmuje.
Patrząc na to jaki był postęp z Mini Mac' ów G4 na te Intelowe w kwestii wyposażenia i funkcjonalności należy się spodziewać, że następca będzie bardzo udany. I Leoparda pewnie będzie miał.

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 15:58 ----
P. S. Czy ktoś ma bezpośredni link, żeby ściągnąć najnowszą betę Visty? Na oficjalnej stronie M$ pisali, że już zaprzestali udostępniania, a gdzieś w sieci były linki. Tylko chodzi o coś najnowszego. Musze z obowiązku znać ten system, a jak przyjdzie te 2 GB RAMu to potestuje na Boot Campie.

#22 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 28 March 2007 - 17:04

mam myszke mam monitor mam klawiature. jak to wszystko spod pc-a zadziała na imacu to spox. (podania o prace nie bede pisal na czas i bede mogl skorzystać ze słowników :)) Ram nie problem:p bo można od razu dać 2gb a z procesorem to max możliwy to 1,8. Może mi ktos adres do sklepu irlandzkiego? Byłem tam i porównywałem ceny iMaców i Macbooków ale nie sprawdzalem Mac mini. (iMac wyszedl mniejwiecej tak samo roznica jakis 100zł ale na bookach można już zaoszczędzic) Pamietam ze mapka byla i albo brytania albo irlandia do wyboru byla:pp

#23 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 28 March 2007 - 17:04

Racja mac mini bardzo fajna , rzecz .Ja był bym jednak był za MB lub wręcz MBP ;p zawsze możesz z nim do łóżka pójść ;p Co do dys.... mi zanim takie coś wydali to 2 lata ze szkolnym pedagogiem pracowałem , wcześniej .. heh od pierwsze podst. z babcią ćwiczyłem ( polonistka ) i potem mnie skierował na jakieś badania ... Ogólnie wszyscy dyslektycy/grafi/ortografi muszą miec inaczej zbudowany mózg . Prawdziwy dys ma co najmniej inteligencje przeciętną , jednak zazwyczaj ponad normę , Nie ma półkuli dominującej (obu półkulowość), kiepska pamięć wzrokowa , rozbudowana wyobraźnia , dobra pamięć , i musi umieć zasady ort. Mnie na przykład jak ktoś się spyta o jakąś zasadę to odpowiem , jak spyta się ktoś o jakiś wyraz to odpowiem prawidłowo , jednak jak pisze coś to po prostu nie widzę błędów ... Czasami jedno słowo na parę sposobów piszę ... heh . Co nie zmienia faktu , ze skoro ma ktoś to dys to powinien się starać , o to żeby pisac poprawnie i moim zdaniem jest to dziecinne zasłanianie się takim papierkiem , a zwłaszcza gdy są wbudowane moduły sprawdzania pisowni w przeglądarki ....

#24 Matello

Matello
  • 24 posts

Posted 28 March 2007 - 17:13

Ja na forum pisze z 2 programów i w jednym mam ten moduł(w tym swoim) i wtedy nie ma byków. A na kompie brata tego nie ma bo mu to nie potrzebne. A co do tych objaw to wszystko u mnie występuje (mam 15 lat i wystaje trochę ponad norma i w ogóle to skromny jestem:p) z matmy to pykam zadanka jak nikt i z fizy tak samo. a i znalazłem sklep irlandzki(:P) patrzyłem Mac mini to w Polsce taki jak sobie wybrałem kosztuje 4 877 a taki sam w Irlandii 2991 (zgodnie z aktualnym kursem euro) Skąd się bierze taka różnica w cenie??

#25 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 28 March 2007 - 17:13

Nie do końca się zgodzę z tą dysleksją. Kiedyś nigdy nie miałem najmniejszych problemów z poprawnym stylem, gramatyką i ortografią. Od trzech lat obserwuję u siebie, że mój język pisany zaczyna mocno ubożeć. Coraz częściej łapię się na tym, że zaczynam się zastanawiać jak się pisze wierzyć, czy wieżyć w oczywistym kontekście zaufania albo dokładnie wiem, jak się coś pisze a mimo to bezwładnie wpisuję to niepoprawnie, gubię literki. Ba ! Przestają pomagać słowniki podkreślające błędy. Ja ich po prostu nie widzę, choć by były rażąco podkreślane szlaczkiem. Jest co raz gorzej i na bank jest to spowodowane internetem. To, że nikt mi do tej pory nie zwrócił uwagi wynika wyłącznie z tego, że 3x przeczytam napisanego posta przed wciśnięciem "wyślij" i jeszcze ze dwa razy go wyedytuję a i to coś czasem przeoczę. Ja się nie uważam za żadnego "dys..." ale coś jest na rzeczy i obserwuję to po sobie. Tylko dlatego, że uważam, iż niechlujne pisanie jest brakiem szacunku dla czytających staram się pilnować i czytam wszystko co napiszę wielokrotnie. Nie wiem, czy powodują to komunikatory, wielogodzinne ślęczenie przed programami biurowymi, czy coś innego ale coś w tych "dys" jest.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users