Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy MacBook Pro 13 czy stara wersja ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#51 Robertbielany

Robertbielany
  • 1 postów

Napisano 08 marca 2011 - 14:06

Witam. Ja właśnie zakupiłem synowi na urodziny MBP 13'' model 2010, syn włączył dwa razy i stwierdził ze jest za mały ... Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem wrecz nowego sprzętu ( pełnego ) to prosze o wiadomość czy telefon 789 254 129 Myślę że cena 3700 zł nie powinna odstraszyć. Oczywiście pełen komplec, paragon zakupu itd Pozdrawiam

#52 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 marca 2011 - 14:15

MacBook Pro 13 ! profesionalny komputer za 5000zl z zintegrowana karta graficzna Intela :) kupa smiechu! to jest juz lekka przesada. nie ma najmiejszego sensu kupowac nowego modelu! przynajmniej w wersji 13 calowej !

Czy ktokolwiek twiedzil, ze pro to wiecej niz tylko nazwa linii modelow? Ale w jednym masz racje - brak porzadnej karty graficznej to porazka.

#53 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 08 marca 2011 - 16:22

Witam. Ja właśnie zakupiłem synowi na urodziny MBP 13'' model 2010, syn włączył dwa razy i stwierdził ze jest za mały ...
Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem wrecz nowego sprzętu ( pełnego ) to prosze o wiadomość czy telefon 789 254 129
Myślę że cena 3700 zł nie powinna odstraszyć. Oczywiście pełen komplec, paragon zakupu itd
Pozdrawiam

Wrzuć ogłoszenie na giełde a nie zaśmiecasz ten wątek....Ktoś kto będzie chciał kupić Macbook'a to najpierw właśnie tam się kieruje

#54 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 10 marca 2011 - 18:06

Normalnie super opinia ale nie mająca nic wspólnego z realiami, nie mam dostępu ale założe się że te nowe od apple mają to samo co stare wersje przy intensywnej pracy ledwo odpowiadają. Oczywiście jestem otwarty na wszelakie argumenty, za mojego obecnego kompa dałem niecałe niecałe 4000zł (komputer + monitor + myszka + klawiatura + głośniki + kamerka HD) chce zobaczyć że Mac w cenie do 4K pobije mój komputer (pisaliście że najtańszy jest lepszy od PCta, ja daje wam szanse w kwocie do 4k), napiszcie do mnie na PW ustalimy procedure testową po czym zestawimy wyniki i opublikujemy na forum, jeżeli macie racje to moge nawet zniknąć na zawsze z myapple.

Proponuje troszke dystansu :) Kluczem mojej wypowiedzi jest srodowisko w ktorym pracujemy, uwazam wiec ze lepszy jest MacBook Pro Core 2 Duo z MacOs X, niz np. Asus z procesorem i7 i Windowsem 7 - za ta sama cene. Nie dyskutuje tu nad wyzszoscia rozwiazan gdzie w przypadku komputerow Apple nie ma odpowiednikow i nie mamy wyboru, poza tym pytajacy o taki nie pytal. Nie wiem czy hackintosha mozna zakwalifikowac do pecetow, to chyba oddzielna klasa sama w sobie. Tematyka tego rozwiazania nie jest mi obca, znam dosc dobrze zalety i wady takich rozwiazan - jest to alternatywa dla geekow, lubiacych podlubac i dopoki jest to hobby a nie biznes - nie neguje takich rozwiazan...

#55 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 marca 2011 - 01:21

MacBook Pro 13 ! profesionalny komputer za 5000zl z zintegrowana karta graficzna Intela :) kupa smiechu! to jest juz lekka przesada. nie ma najmiejszego sensu kupowac nowego modelu! przynajmniej w wersji 13 calowej !

Czy ktokolwiek twiedzil, ze pro to wiecej niz tylko nazwa linii modelow? Ale w jednym masz racje - brak porzadnej karty graficznej to porazka.

Gdyby oceniać na podstawie grafiki to trzeba by też uznać, że ThinkPad X220, Dell Latitude E6320, HP ProBook 6360b czy Toshiba Portege R830 to porażka.
A przecież tak nie jest, bo to świetne notebooki.

#56 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 11 marca 2011 - 18:33

ThinkPad x220 jeszcze nie ma w sprzedazy wiec skad wiesz czy to dobry notebook ? jak i wiekszosc ktore tu wymieniles wiec skad wiesz czy to dobre notebooki? co do dell'a to jest moziwosc w opcji wybrac lepsza grafike, drugra sprawa te wszystkie laptopy sa biznesowe a macbook pro 13 nie zalicza sie takich notebookow .

#57 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 marca 2011 - 18:41

ThinkPad x220 jeszcze nie ma w sprzedazy wiec skad wiesz czy to dobry notebook ? jak i wiekszosc ktore tu wymieniles wiec skad wiesz czy to dobre notebooki? co do dell'a to jest moziwosc w opcji wybrac lepsza grafike, drugra sprawa te wszystkie laptopy sa biznesowe a macbook pro 13 nie zalicza sie takich notebookow .

Nie zalicza się do biznesowych według użytkowników (choć według mnie akurat się zalicza), a nie Apple, ale jeśli już pisać, że zintegrowana karta jest oznaką braku 'biznesowości', to trzeba by dodać tutaj też brak matowej matrycy choćby, Macbook Pro 13 to po prostu laptop konkurujący ze średniej klasy laptopami, oferujący lepszą jakość wykonania, design i parę innych spraw, o którym wszystkim wiadomo, i nie wiem czy przypadkiem nie jest wybierany przez największą liczbę użytkowników spośród wszystkich komputerów Apple. Gdyby posiadał jeszcze opcję Hi-Res by była taka jak w Airze 13 i matową matrycę do tego, byłby genialny.

#58 bartekkw

bartekkw
  • 110 postów

Napisano 11 marca 2011 - 21:04

Bo to z zasady komputery doskonałe - fajnie przemyślane konstrukcje, magnezowe obudowy, system antyzalaniowy klawiatury. Mam x201 i T60p z matrycą IPS i na inne firmy poza Apple nawet mi się patrzeć nie chce ;) Thinkpady to świetne maszyny - zwłaszcza te robione jeszcze pod logiem IBM

#59 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 marca 2011 - 01:09

ThinkPad x220 jeszcze nie ma w sprzedazy wiec skad wiesz czy to dobry notebook ?

Lenovo ThinkPad X220 Review - A Review of the Lenovo ThinkPad X220

Skoro działa na baterii 8 godzin i ma matrycę IPS to nie jest zły.

jak i wiekszosc ktore tu wymieniles wiec skad wiesz czy to dobre notebooki?

Zakładam, bo te serie zawsze były udane.

co do dell'a to jest moziwosc w opcji wybrac lepsza grafike

Taa, między Intel GMA HD a Intel 3000 ;)

drugra sprawa te wszystkie laptopy sa biznesowe a macbook pro 13 nie zalicza sie takich notebookow .

Na pewno nie jest modelem konsumenckim ani gamingowym, tylko profesjonalnym albo premium.

#60 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 12 marca 2011 - 15:09

No teraz intela grafika bedzie w kazdym laptopie poniewaz jest zintegrowana z procesorem! wiec to o niczym nie swiadczy , ze jest dobra bo jest w kazdym. jest slaba i taka jest prawda. w grach jest slabsza nawet od gf320m . w sumie to grafika wsadzona do MBP 15 6490m tez jest smieszna dali grafike gorsza od gf330m ! porażka !

#61 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 12 marca 2011 - 15:23

No teraz intela grafika bedzie w kazdym laptopie poniewaz jest zintegrowana z procesorem! wiec to o niczym nie swiadczy , ze jest dobra bo jest w kazdym. jest slaba i taka jest prawda. w grach jest slabsza nawet od gf320m . w sumie to grafika wsadzona do MBP 15 6490m tez jest smieszna dali grafike gorsza od gf330m ! porażka !

Dali, bo sens kupowania najtańszej wersji MBP15 jest znikomy, bo względem MBP13 dopłacasz 600$ za większy ekran, rozdzielczość bardzo zbliżoną i mocniejszy procesor. Jak już brać MBP15, to tylko w tej wersji 2.2GHz z lepszą kartą graficzną, a do tego podwyższoną rozdzielczością i matem najlepiej. Wtedy płacisz 2350$ jeśli się nie mylę, czyli dwa razy więcej niż za MBP13, ale masz za to 2 rdzenie więcej, większą matrycę, podwyższoną rozdzielczość, brak możliwości używania jako lustra co jest zaletą, dużo lepszą kartę graficzną, większy dysk, i coś tam jeszcze o czym zapomniałem, i właściwie możesz zrobić na tym komputerze wszystko.

#62 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 16 marca 2011 - 16:50

A ja w poniedziałek kupiłem nowego MacBooka Pro 13,3 z procesorem i5 (MC700PL/A). Do poniedziałku posiadałem pierwszą wersję MacBooka Alu, używałem go od momentu kiedy go wprowadzili do sprzedaży, i służył do samego końca idealnie i dalej będzie służy innej osobie której go sprezentowałem. W nowym w porównaniu do poprzedniego zauważalny jest wzrost prędkość programów, szybsze włączanie, wyłączanie, wg. mnie również lepsza matryca. Ogólnie jest bardzo zadowolony, ze starego przełożyłem dysk ssd, z nowego do alu włożyłem ten który był i bez najmniejszego problemu bez instalacji systemu od nowa odpalił na starym sprzęcie! Co mnie nie ukrywam pozytywnie zaskoczyło.

#63 karol.mufc

karol.mufc
  • 77 postów

Napisano 18 marca 2011 - 10:17

czy na MBP 13'' + monitor zew odpali się wiedzmin 2? Czy jest możliwośc podłączenia zewnetrznej karty graficznej np przez thunderbolt?

#64 luk4sek

luk4sek
  • 283 postów

Napisano 18 marca 2011 - 11:59

nie, chyba komputery pomyliłeś:P do mbp żadnej grafy zewnętrznej nie podłączysz

#65 KrzysiekG

KrzysiekG
  • 38 postów
  • SkądTarnów

Napisano 19 marca 2011 - 00:18

Orientuje się ktoś jak ma się nowa karta graficzna w MBP 13 do AutoCADa ? Zakładam, że "szału nie ma" jeśli chodzi o wydajność, ale czy w ogóle da się odpalić w/w program ?

#66 paroofa

paroofa
  • 48 postów

Napisano 26 czerwca 2011 - 20:55

Witam Zastanawiam sie nad zakupem nowego MBP. Ostatni update byl w marcu, wobec tego nasuwa sie pytanie: Czy jest regułą dla Apple'a, ze co roku we wrzesniu pojawiaja sie nowe modele telefonow/komputerow/ipod-ow od Apple'a? Tzn. czy warto czekac z zakupem do wrzesnia? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

#67 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 26 czerwca 2011 - 21:14

Skoro MBP były w marcu to w tym roku już update'a raczej nie będzie ;)

#68 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 czerwca 2011 - 23:53

Witam
Zastanawiam sie nad zakupem nowego MBP. Ostatni update byl w marcu, wobec tego nasuwa sie pytanie: Czy jest regułą dla Apple'a, ze co roku we wrzesniu pojawiaja sie nowe modele telefonow/komputerow/ipod-ow od Apple'a? Tzn. czy warto czekac z zakupem do wrzesnia?

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Poczekaj aż będzie sprzedawany z Lionem, to oszczędzisz sobie czasu na instalowanie z App Store.
Większych zmian sprzętowych w MBP można oczekiwać na początku przyszłego roku.

http://www.macrumors...laptop-designs/
http://buyersguide.macrumors.com/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych