Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zużycie energii w czasie snu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#26 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 marca 2007 - 20:28

aha potwierdzam, sprawdziłem właśnie na najnowszym PB12" O_o Nie ma to jak odkryć ficzer po ponad roku używania kompa. W sumie bardzo mi się myk podoba. Sytuacja taka: Siedze sobie w pociągu i pracuje, nagle patrzę oho, bateria pada. Zamykam klapkę, czekam 3 sekundy może, wyciągam drugą baterię, zmieniam i otwieram klapkę, a wszyscy co mają choć trochę pojęcia o laptopach i trybach ich pracy patrzą na to z niedowierzaniem. O_o Ultra wygodne, bez kombinacji.

#27 Leander

Leander
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwietnia 2007 - 13:54

Co do snu, to na 100% mniej niż 10% per noc ;) Jak jeżdzę na mazury, to laptop w piątek wieczorem jest odczepiany od kabla, i doczepiany w niedzielę (przyszłą niedzielę, 9 dni puźniej :wink:) Cały czas śpi niewyłączany, dziennie używam go jakieś 10-15minut (połączenie z internetem via gprs, ściągnięcie poczty, przeczytanie, odpowiedz, pogadanie z ludzmi via jabber, i znowu spać ;) Oraz w nocy często podłączona jedna diodka via usb dla oświetlania namiotu ;) I trzyma przeszło tydzień :P

#28 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2007 - 00:01

Leander z tym oswietalniem namiotu to dobre :D hehe.

#29 Knaga

Knaga
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2007 - 10:00

Tak się przypatruję temu tematowi i muszę powiedzieć że zupełnie nie wiem ile MB c2d zabiera baterii przez noc (ale wydaje mi się że nie możliwe aby aż 10%, obstawiam koło 2%) po zamknięciu klapki. Natomiast mogę powiedzieć ile wytrzymuje na baterii bo sprawdziłem to już kilkakrotnie (na wydziale np i raz w pociągu): otóż jak się wszystko wyłączy a OpenOffice odpali jeszcze przed odłączeniem od zasilania, ustawi podświetlenie monitorka na minimum (ale tak żeby coś widzieć :P). To po takim przygotowaniu i używaniu kompa tylko do notowania po 5,5 godzinach!!!! ciągle działa i pokazuje ponad pół godziny w statusie baterii (aha zapomniałem dodać że touchPada też lepiej nie dodytać jeżeli nie trzeba. Wiem że to straszne ekstremum ale to 6h podawane przez Apple to właśnie podane max co można wyciągnąć :) pozdrawiam

#30 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 11 kwietnia 2007 - 12:05

Od siebie dodam tylko, że wymiana baterii w trybie no-power musi trwać nie dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie pada bateria podtrzymująca.

If your battery runs low while you are working, you can put your PowerBook to sleep
and replace the battery with a charged one. The internal backup battery provides
enough power to maintain the contents of RAM for up to three minutes while you
change the battery.

Note: If you have installed additional memory in your PowerBook, the backup battery
may provide power for less than three minutes. Also, changing batteries several times
in a short period can shorten the length of time the backup battery can maintain data
if the backup battery hasn’t had time to fully recharge.

#31 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 11 kwietnia 2007 - 21:03

To o PowerBookach... ale zaciekawiłeś mnie - zaraz w moim MacBooku wyjme baterie i zobaczymy czy to prawda - nie powinna być :-) EDIT: Po wyjęciu baterii na 20 minut dalej się ładnie odhibernowuje. Wyjąłem nawet ram, i też wszystko działa - oczywiście dlatego, że hibernacja dokonuje się na dysk - tym samym można by było wszystko wyłączcyć i potem się ładnie odhibernuje. Jedno co mi się podoba, to to jak szybko maczek się hibernuje na dysk - XP robi to dużo dłużej - albo mi się wydaje :-)

#32 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 11 kwietnia 2007 - 21:06

Wystarczy sprawdzić w instrukcji obsługi w /Library/Documentation/User Guides And Information 8)

#33 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 12 kwietnia 2007 - 15:07

Hej, a jak jest z Mini? Czy ma tryb Sleep? Czy zasleepowany i odłączony od prądu obudzi się tak jak MacBook z hibernacji, czy się zrestartuje. Bardzo mnie to ciekawi...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych