Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zużycie energii w czasie snu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 marca 2007 - 19:02

Witam ;) Tak się zastanawiałem ile taki MacBook zużywa energii, gdy "śpi", a żeby mieć porównanie także ile zużywa jej, gdy się nie obija ;) Ktoś wie? :P

#2 woojt

woojt
  • 300 postów
  • SkądWuWuA --> The Right Side

Napisano 23 marca 2007 - 02:33

u mnie przez noc zrzera jakies 10% baterii. Ale dokładnie nie potrafie określić...

#3 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 23 marca 2007 - 07:04

Mam podobne odczucia. Apple powinno pójść w ślady producentów telefonów i podawać czas pracy oraz czas snu (w tym wypadku) :P

#4 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 marca 2007 - 07:58

ou, 10%? Spodziewałem się więcej ;)

Więc, zgodnie z tym, co mówi taki słodki widget, mój MacBook został wyprodukowany 2 miesiące temu, a bateria ma 95% żywotności.
Zostaje mi 4916mAh - 10% z tego to 492mAh. (Przez noc)
Chyba, że C2D ma inną baterię niż CD, hm?

A czas pracy Apple "podaje" - zachwalając MacBooka na http://www.apple.pl/...ok/macbook.html podają 6h ;)

#5 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 marca 2007 - 12:01

fantasci ;) mi po upgradach hdd i ram, baterii starcza na 2-3 h pracy ;)

#6 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2007 - 12:36

mój macbook i2cd podczas snu zużywa ok 2 % bateri przez noc

#7 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 marca 2007 - 12:43

No właśnie, wasze 10% podczas snu jest dla mnie zadziwiające. Jak długo śpicie? :) Kupiłem kiedyś PowerBooka i nie miałem do niego zasilacza. Więc go naładowałem u znajomego i tak sobie leżał u mnie 2 tygodnie czekając na kupca. W tym czasie uciekło nie więcej jak 25% baterii. W 14 dni! Mojego obecnego PowerBooka nie zostawiam bez zasilacza, bo lubię mieć rano naładowany komputer jak wychodzę. Dziś sprawdzę z MacBookiem CD 1,83.

#8 parasit

parasit
  • 187 postów
  • SkądWawa

Napisano 23 marca 2007 - 12:58

U mnie MacBook (kupiony we wrześniu '06) w stanie uśpienia wytrzymuje około tygodnia. Przypadkiem sprawdziłem organoleptycznie, tj. miałem bardzo pracowity tydzień i nawet nie miałem czasu usiąść do komputera, po tygodniu usiadłem i był "martwy".

#9 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 23 marca 2007 - 14:12

Po "calkowitym" rozladowaniu baterii komputer wpada w stan hibernacji i "jedzie" na oparach mocy z baterii jeszcze dosç dlugo, jak dlugo nie sprawdzalem... ale mysle ze kilkanascie godzin bez problemu- w sumie szkoda ze zamkniecie klapy nie powoduje g¬´bokiej hibernacji zamiast snu...

#10 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 23 marca 2007 - 14:17

Po "calkowitym" rozladowaniu baterii komputer wpada w stan hibernacji i "jedzie" na oparach mocy z baterii jeszcze dosç dlugo, jak dlugo nie sprawdzalem... ale mysle ze kilkanascie godzin bez problemu- w sumie szkoda ze zamkniecie klapy nie powoduje g¬´bokiej hibernacji zamiast snu...

zgadzam się. wolałbym hibernację na 30dni a nie jakiś sleep.

---- Dodano 23-03-2007 o godzinie 14:19 ----

ou, 10%? Spodziewałem się więcej ;)

Więc, zgodnie z tym, co mówi taki słodki widget, mój MacBook został wyprodukowany 2 miesiące temu, a bateria ma 95% żywotności.
Zostaje mi 4916mAh - 10% z tego to 492mAh. (Przez noc)
Chyba, że C2D ma inną baterię niż CD, hm?

A czas pracy Apple "podaje" - zachwalając MacBooka na http://www.apple.pl/...ok/macbook.html podają 6h ;)

ciekawe czy do 2mce będzie Ci spadać żywotność baterii o 5% (trochę szybko). u mnie to samo (93% po 2mca ale mam CD) BTW.

#11 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 23 marca 2007 - 14:21

Sen w przypadku maków to moim zdaniem dobry kompromis między głęboką hibernacją a odłączaniem tylko niektórych zasobów jak to ma zazwyczaj miejsce w PC (zazwyczaj bo niektóre laptopy obsługuja taki myk) okolo 5% na 12h zależnie od baterii + czas wstawania systemu wynoszący około 3 sekund. Z drugiej strony fajnie by było jakby była opcja hibernacji na życzenie, zrzut pamięci na dysk i wyłaczenie komputera całkowicie -> zgranie pamięci z dysku i uruchomienie go dokładnie w momencie hibernacji bez strat mocy.

#12 lothalev

lothalev
  • 94 postów

Napisano 23 marca 2007 - 15:17

Sen w przypadku maków to moim zdaniem dobry kompromis między głęboką hibernacją a odłączaniem tylko niektórych zasobów jak to ma zazwyczaj miejsce w PC (zazwyczaj bo niektóre laptopy obsługuja taki myk) okolo 5% na 12h zależnie od baterii + czas wstawania systemu wynoszący około 3 sekund.

Z drugiej strony fajnie by było jakby była opcja hibernacji na życzenie, zrzut pamięci na dysk i wyłaczenie komputera całkowicie -> zgranie pamięci z dysku i uruchomienie go dokładnie w momencie hibernacji bez strat mocy.

Da sie, wymaga grzebania w Applowym "rejestrze". Nazywa sie Safe Sleep. Zrzuca pamiec na dysk i wylacza zasilanie. Po wlaczeniu pradu odtwarza pamiec i wraca do momentu sprzed uspienia.

Widzialem tez pomysly (zdaje sie Toshiba badz ASUS) rozwiazania hybrydowego: zapisuje zrzut pamieci na dysk, ale pozostaje w uspieniu, nie wylacza zasilania. W rozladowania/wyjecia baterii nie dzieje sie nic tragicznego - po ponownym wlaczeniu stan systemu odtwarzany jest z dysku.

#13 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2007 - 15:32

tutaj jest artykul jak uruchomic safe sleep

http://andrewescobar...sleep-your-mac/

#14 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 23 marca 2007 - 15:53

A taki stan sleep to tylko po to żeby stan zachować czy np. moze w tym czasie ciągnąc coś z internetu lub sprawdzac poczte ?? tzn. jest sleep ale jak przyjdzie mail to np. się budzi ? A taki MBP 15,4'' to ile w sleepie czyma ?? z 3 dni ?

#15 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 23 marca 2007 - 16:38

Do uruchomienia Safe Sleep wystarczy program IceClean :)

#16 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2007 - 18:59

Hmm taka moja malutka opinia... ale wg mnie ten deep sleep jest troszke bez sensu... na moim MBP obudzenie z DeepSleep trwa m/w tyle samo co odpalenie systemu... ;] Fakt faktem ze mam wszystko wlaczone... ale mimo wszystko takie to dziwne jakos

#17 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 24 marca 2007 - 00:07

wystarczy nacisnąć włącznik/ potem S/ następnie ok 10sekund przytrzymać włącznik... nie potrzebne są dodatkowe programy.

#18 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 24 marca 2007 - 01:28

Panowie... deep sleep czy głęboka hibernacja to zrzucenie pamięci na dysk i wyłączenie zasilania w całym sprzęcie - nie ma limitów czasowych, moźe tak stać i rok, a potem przy włączaniu zawartość zrzuconej na dysk pamięci jest z powrotem wrzucana do RAMu :-)

#19 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2007 - 13:17

JSG twoj sposob wylacza calkowicie komputer BEZ zrzutu pamieci na dysk... tak wiec to nie o to chyba chodzi ;]

#20 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 25 marca 2007 - 17:57

Panowie... deep sleep czy głęboka hibernacja to zrzucenie pamięci na dysk i wyłączenie zasilania w całym sprzęcie - nie ma limitów czasowych, moźe tak stać i rok, a potem przy włączaniu zawartość zrzuconej na dysk pamięci jest z powrotem wrzucana do RAMu :-)

jestes pewien? bo jak mialem toshibe z windowsem xp to w instrukcji bylo napisane ze czas hibernacji na jej baterii to max.33dni, wiec chyba cos ciagnie. w sumie Macbook ma architekture PC w tej chwili wiec czym sie moze roznic hibernacja z xp od deep sleep na mac os x?

#21 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 25 marca 2007 - 21:25

jestem pewien woojt. Co sie dzieje z maczkiem jak np. kończy ci się bateria? Nie pada tak po prostu tylko sie hibernuje. Mozesz wtedy nawet wymienic baterie i odhibernowac system :-)

#22 woojt

woojt
  • 300 postów

Napisano 25 marca 2007 - 21:34

spoko ;) widocznie to troche inaczej dziala niz na pctowych laptopach (tam po wyjeciu baterii hibernacja sie "resetowala")

#23 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 25 marca 2007 - 21:49

Intelomaki są tak zrobione, że jak się zamyka klapę to komputer przechodzi w stan uśpienia, ale przygotowuje się od razu do głębokiej hibernacji i zrzuca wszystko na dysk. Jeśli chcecie się przekonać, to zamknijcie klapę, zaczekajcie aż dioda zacznie pulsować i odłączcie wszystkie źródła zasilania, tzn. wtykę i wyjmijcie baterię. Po włożeniu baterii system budzi się z głębokiej hibernacji, a świadczy o tym wyświetlony pasek postępu. Oczywiście gdy jest bateria to jest to zwykły sleep, tzn. budzi się z ram-u.

#24 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 25 marca 2007 - 22:01

voitek podał bardzo dobry przykład działania systemu. @woojt: u mnie w Acerze hibernacja też bez prądu działała - przeceiż nawet w stacjonarnym PC tak działa, właśnie, żeby w razie awarii prądu nie mieć problemów

#25 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 25 marca 2007 - 22:11

Intelomaki są tak zrobione, że jak się zamyka klapę to komputer przechodzi w stan uśpienia, ale przygotowuje się od razu do głębokiej hibernacji i zrzuca wszystko na dysk. .

Wydaje mi się, że ostatnie powerbooki działały tak samo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych