Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Przeniesienie muzyki z biblioteki iTunes na inny komputer lub dysk

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 RingoJelcz

RingoJelcz
  • 30 posts

Posted 12 March 2008 - 19:21

Bede robi艂 reinstalacj臋 systemu i zosta艂 mi problem z iTunes, kt贸re pliki mam sobie skopiowa膰, 偶eby zachowa膰 ca艂膮 bibliotek臋 i nie tworzy膰 listy utwor贸w od nowa jak postawi臋 nowy system. Po instalacji systemu, wgram iTunes i podmieni臋 pliki, tylko kt贸re i czy jest to w og贸le mo偶liwe?
Mam XP i bede mia艂 XP.

Zmieni艂em temat w膮tku na odpowiadaj膮cy zawarto艣ci, plmax.
EDIT: Tematy pokrewne:
Kopia zapasowa aplikacji (z biblioteki) kupionych w iTunes Store na inny komputer lub dysk
Jak przenie艣膰 bibliotek臋 iTunes na inny komputer? Przeniesienie biblioteki iTunes PC MAC
Nowy komputer i iTunes & ponowna instalacja windowsa & stracona synchronizacja z iTunes
Eksport ustawie艅 programu iTunes

Bardzo dobrze jest to opisane w Pomocy iTunes:
iTunes: How to move your music to a new computer
How to Transfer an Entire iTunes Library to Another Computer | eHow.com

eualex

#2 pumbishon

pumbishon
  • 172 posts

Posted 12 March 2008 - 19:30

W iTunes: Plik-> Eksportuj biblioteke muzyczną Bedzie sie pytał gdzie zapisać. Domyślnie bedzie to Moja Muzyka

#3 _igi

_igi
  • 3154 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 12 March 2008 - 19:46

Skopiujesz pliki i foldery biblioteki, podmienisz z tymi nowo utworzonymi i jazda ;P

#4 RingoJelcz

RingoJelcz
  • 30 posts

Posted 12 March 2008 - 19:59

Dzięki!

#5 M4G33k

M4G33k
  • 268 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 13 March 2008 - 01:18

dla mnie najwygodniej wybrac opcje "Archiwizuj na plyte", wszystko pakuje na dvdki, a inny itunes od razu je rozpoznaje i wszystko gra ;) zrobilem tak jak przenosilem itunes z pc na maca

#6 RingoJelcz

RingoJelcz
  • 30 posts

Posted 13 March 2008 - 08:31

dla mnie najwygodniej wybrac opcje "Archiwizuj na plyte", wszystko pakuje na dvdki, a inny itunes od razu je rozpoznaje i wszystko gra ;) zrobilem tak jak przenosilem itunes z pc na maca

Zrobi臋 dwoma sposobami, dla pewno艣ci. Za du偶o czaso ostatnio straci艂em, 偶eby pododawa膰 utwory, ok艂adki, opisa膰 to wszystko itd.

A co do XP, ja nie narzekam, wiem gdzie co jest, dla moich potrzeb wystarczaj膮cy, a gdybym mia艂 si臋 teraz uczy膰 maka czy linuxa... to jakbym si臋 uczy艂 czyta膰 od nowa.

#7 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 13 March 2008 - 13:03

Ja skopiowałem bibliotekę iTunes na zewnętrzny dysk twardy, a następnie wkleiłem ją w miejsce pustej biblioteki iTunes zainstalowanego na nowym komputerze. W ten sposób bezboleśnie przeniosłem muzykę (ponad 50 GB) z PC na iMaca.

#8 RingoJelcz

RingoJelcz
  • 30 posts

Posted 13 March 2008 - 16:26

Ja skopiowa艂em bibliotek臋 iTunes na zewn臋trzny dysk twardy, a nast臋pnie wklei艂em j膮 w miejsce pustej biblioteki iTunes zainstalowanego na nowym komputerze. W ten spos贸b bezbole艣nie przenios艂em muzyk臋 (ponad 50 GB) z PC na iMaca.

A mo偶esz troch臋 ja艣niej opisa膰 jak to zrobi膰, bo ja bede u偶ywa艂 na tym samym kompie tylko na innym dysku, ten z obecnym iTunes formatuj臋. Wi臋c zapisa艂 bym muzyk臋 i bibliotek臋 na jednym z dysk贸w w kompie.
Teraz mam dwa iTunes, na tym stary dysku z bibliotek膮 i na nowym - go艂y.
Jak zrobi艂em eksportowanie pliku to ten nowy iTunes nie wie o co chodzi. Jak mu w艂膮czam import i odnajduj臋 ten stary iTunes, te偶 nie wie o co chodzi i nic nie znajduje.

#9 _igi

_igi
  • 3154 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 13 March 2008 - 18:53

Przenosisz dane na dysk (ja mam iTunes, tam iT Music i iTunes Music Library, głównie podmiana tamtego drugiego pliku jest ważna. No i są jeszcze okładki albumowe), tworzysz nową bibliotekę w iTunes'ie i później podmieniasz wszystkie pliki. Mi się kiedyś iTunes wysypał i w ten sposób musiałem sobie radzić. I działa do dzisiaj ;)

#10 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • Sk膮dPlewiska

Posted 13 March 2008 - 21:04

Taaa... a pomyśl że są tacy co mają 500 GB mp3jek ... ech...

#11 _igi

_igi
  • 3154 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 13 March 2008 - 21:31

Taaa... a pomyśl że są tacy co mają 500 GB mp3jek ... ech...

no tak, wygodniej jest nagrać wszystko na DVD a nie przenieść*żywcem na drugi komputer. Kopiujesz zawartość pliku iTunes Music na dysk, na nowym komputerze tworzysz nową bibliotekę, wyłączasz iTunes, podmieniasz wszystkie pliki i voila. Ps. Jak zgrywasz w bezstratnym to to 500gb ucieka szybciutko ;P

#12 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • Sk膮dPlewiska

Posted 14 March 2008 - 08:51

500 GB to ponad 100 płyt DVD!! Jedna nagrywa się ok 10-15 minut min. to bym potrzebował bagatelka jakieś ... 25 godzin. Super :)

#13 Radam

Radam
  • 35 posts

Posted 14 March 2008 - 13:57

RingoJelcz: daj sobie spok贸j z eksportem i importem. Tak偶e zgrywanie na p艂ytki dvd jest uci膮偶liwe i czasoch艂onne (przy du偶ej liczbie piosenek). Poza tym nie gwarantuje sukcesu. Kiedy艣 zrobi艂em backup ca艂ej biblioteki iTunes, ale przy pr贸bie jej odtworzenia w nowym komputerze okaza艂o si臋, 偶e kt贸ra艣 z p艂ytek jest wadliwa lub wadliwie nagrana - w ka偶dym razie iTunes jej nie odczyta艂 - i wszystko si臋 posypa艂o. Moim zdaniem najlepsz膮 metod膮 jest kopiowanie i wklejanie katalogu z ca艂膮 bibliotek膮 przez zewn臋trzny dysk twardy (w przypadku przenoszenia danych z komputera na komputer) lub - je偶eli masz dwa dyski w tym samym komputerze - z dysku na dysk. Swoj膮 drog膮 bibliotek臋 mo偶esz trzyma膰 na innym dysku ni偶 ten, na kt贸rym masz zainstalowany iTunes. Wa偶ne tylko, aby艣 w ustawieniach iTunes poda艂 prawid艂ow膮 艣cie偶k臋 dost臋pu do biblioteki. Tak w艂a艣nie do niedawna mia艂em - iTunes na dysku C w komputerze, iTunes Library na dysku zewn臋trznym F. Oczywi艣cie dysk ten - gdy chce si臋 s艂ucha膰 muzyki - musi by膰 w艂膮czony.

#14 _igi

_igi
  • 3154 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 14 March 2008 - 18:56

ple ple ple.

Przecie偶 przez dwa posty o tym m贸wi臋?

---- Dodano 14-03-2008 o godzinie 18:58 ----

500 GB to ponad 100 p艂yt DVD!!
Jedna nagrywa si臋 ok 10-15 minut min. to bym potrzebowa艂 bagatelka jakie艣 ... 25 godzin.

Super :)

Kopiujesz zawarto艣膰 pliku iTunes Music na dysk, na nowym komputerze tworzysz now膮 bibliotek臋, wy艂膮czasz iTunes, podmieniasz wszystkie pliki i voila.

Hmm, gdzie ty tu o DVD wyczyta艂e艣?

#15 Taizo

Taizo
  • 156 posts
  • Sk膮dKatowice, Silesia

Posted 27 December 2008 - 15:57

Przeniesienie muzyki z biblioteki iTunes na inny komputer lub dysk Witam, niedawno zakupi艂em MacBook'a. Wcze艣niej u偶ywa艂em Windowsa, na kt贸rym mia艂em zainstalowanego iTunes'a. eraz dokona艂em przeprowadzki, ale chcia艂bym abt moja biblioteka nie ulega艂a zmianie. Dok艂adnie chodzi mi o to aby utwory nie raci艂y ilo艣ci odtworze艅, np. 偶eby nadal znajdowa艂y si臋 na li艣cie "25 najcz臋艣ciej odtwarzanych" z t膮 sama ilo艣ci膮 odtworze艅 jak na starym windowsowym iTunes'ie. Nie chc臋 zaczyna膰 od zera, prosz臋 o pomoc. Da si臋 co艣 zrobi膰? Dzi臋ki i pozdrawiam!

#16 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 27 December 2008 - 18:09

U偶yj opcji archiwizacji na dyski DVD (przy okazji wykonasz sobie backup) a potem wsad藕 te dyski do Maca. Inna metoda, bardziej skomplikowana tutaj (rozwi膮zuje kwestie r贸偶nic w 艣cie偶kach, nie wymaga zgrywania na p艂yty)

#17 Taizo

Taizo
  • 156 posts
  • Sk膮dKatowice, Silesia

Posted 28 December 2008 - 12:04

U偶yj opcji archiwizacji na dyski DVD (przy okazji wykonasz sobie backup) a potem wsad藕 te dyski do Maca. Inna metoda, bardziej skomplikowana tutaj (rozwi膮zuje kwestie r贸偶nic w 艣cie偶kach, nie wymaga zgrywania na p艂yty)

Wielkie dzi臋ki, skorzystam z opcji DVD. Nie wiedzia艂em, 偶e jest taka mo偶liwo艣膰.
Podzi臋kowania!
~S.

#18 Rowley

Rowley
  • 1 posts

Posted 03 September 2009 - 12:57

W艂a艣nie zarchiwizowa艂em ca艂膮 muzyk臋 na DVD (5 p艂ytek, dam rad臋). Jednak ju偶 otwieraj膮c 1szy dysk w eksploratorze widz臋 chore skatalogowanie utwor贸w. Na 99% taki sam syf b臋d臋 mie膰 na dysku. Dodajmy 偶e sam ca艂膮 muzyk臋 u艂o偶y艂em w 1 folderze, do tego dosz艂o tagowanie i umiejscowienie wg. schematu Muzyka/Nazwa_wykonawcy/Nazwa_wykonawcy - Album wi臋c troch臋 czasu musia艂em po艣wi臋ci膰. W dodatku kopiowanie plik贸w do biblioteki iTunes trwa d艂u偶ej ni偶 nagrywanie jej na p艂ytki. Chyba zainwestuj臋 w zewn臋trzny HDD albo kolejne 5 p艂ytek i dodam muzyk臋 ponownie. A to wszystko dlatego 偶e uwierzy艂em w opcj臋 archiwizacji muzyki na p艂ytach i chcia艂em tym samym zaoszcz臋dzi膰 czas (unikn膮膰 ponownej synchronizacji biblioteki z ipodem). Gdyby nie iPod nie instalowa艂bym w og贸le iTunes na komputerze. Szczerze odradzam u偶ywanie oprogramowania Apple do iPod贸w, to nie jest warte zachodu. Nadmierna automatyzacja maj膮ca na celu zaoszcz臋dzi膰 m贸j czas jest i艣cie szata艅skim pomys艂em. Nie wiem po co ogranicza膰 u偶ytkownik贸w w ten spos贸b.

#19 adammo

adammo
  • 109 posts

Posted 04 September 2009 - 17:18

500 GB mp3 ?? Albo to jest zbieractwo dla zbieractwa albo lubisz techno^^Kiedy ty tego przes艂uchaaaaaasz?? chyba 偶e s艂uchasz te偶 podczas snu to zrozumiem;]

#20 akacha

akacha
  • 21 posts

Posted 03 January 2010 - 14:27

Uda艂o si臋 za pomoc膮 archiwizacji na DVD. Zaj臋艂o mi 2 p艂yty, wielkie dzi臋ki :), ciesz臋 si臋 jak dziecko :)

#21 Krukct

Krukct
  • 936 posts

Posted 11 February 2010 - 19:07

U Was te偶 plik biblioteki iTunes (po eksporcie jak w drugim po艣cie) zajmuje ok. 1,5 MB (dla ~4 GB muzyki na iPhonie)? To normalne, niczego nie strac臋 po formacie i przywr贸ceniu tej biblioteki? Dodam, 偶e archiwizacja na p艂yty odpada g艂贸wnie ze wzgl臋du na to, 偶e mam dysk zewn臋trzny, wi臋c nie ma sensu marnowa膰 p艂yt. Pozdrawiam

#22 poznan

poznan
  • 35 posts

Posted 11 February 2010 - 19:28

A je艣li chcia艂bym ca艂膮 bibloteke przenie艣膰 na nowego Maca z XP a mam 2000 utwor贸w i chce mie膰 ca艂e otagowanie chodzi o odtworzenie i listy utwor贸w)

---- Dodano 11-02-2010 o godzinie 22:07 ----
Z windows XP na Maca i chodzi mi o odtworzenie/ilosci odtworze艅 danego utworu i playlisty wszystkie

#23 Krukct

Krukct
  • 936 posts

Posted 12 February 2010 - 22:25

M贸j problem zosta艂 rozwi膮zany, skopiowa艂em wszystkie pliki z folderu "iTunes" z Moich Dokument贸w, przywr贸ci艂em je po formacie, wszystko cacy, ale przy pr贸bie odtworzenia w iTunes jakiej艣 piosenki wyskakuje mi b艂膮d, 偶e nie znaleziono tego utworu i musz臋 r臋cznie wskazywa膰 艣cie偶k臋 do ka偶dego z ponad 800 utwor贸w... :| Po formacie literka partycji musia艂a si臋 zmieni膰 bo kopiowa艂em ca艂膮 zawarto艣膰 dysku z muzyk膮 bez 偶adnych zmian, a sam dysk nazywa si臋 tak samo. Pozdrawiam

#24 Lodilirian

Lodilirian
  • 50 posts
  • Sk膮dBydgoszcz

Posted 01 March 2010 - 12:50

Witam, mam pytanko. Iphona i iTunes robi za ka偶dym pod艂膮czeniem archiwizacje. Dzisiaj musz臋 wgra膰 nowy system co za tym idzie, format partycji i zainstalowanie nowego iTunes'a. Jak mog臋 zgra膰 archiwum iPhona? Czy jest jaki艣 spos贸b aby wszystkie ustawienia iTunes'a na raz zgra膰? Pozdrawiam

#25 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • Sk膮dZ brzucha:)

Posted 01 March 2010 - 13:01

ja czytam 偶e macie tego typu problemy z kompem i jeszcze musicie robi膰 format 偶eby je rozwi膮za膰 to jest to dla mnie zagadka? Co wy robicie z tym systemem kiedy musicie robi膰 format? to nie jest windows? format贸w si臋 nie robi, zr贸b sobie archive&install dodam 偶e nie formatowa艂em swojego kompa od nowo艣ci a tu ju偶 mija 4 lata i wszystko dzia艂a bez najmniejszego problemu tak samo szybko jak przy pierwszym uruchomieniu siedz臋 na SnowLeo a wcze艣niej mia艂em tigera i nast臋pnie LEoparda, robi艂em tylko update nie by艂o czystej instalacji pozdrowienia i formatujcie dalej:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users